REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
16.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

CET-ul a ajuns la o înţelegere cu Romgaz

CET-ul a ajuns la o înţelegere cu Romgaz

Replica API 28 noiembrie 2018 | 01:19 332

După ce a fost ameninţat cu sistarea gazului

După ce a fost ameninţat cu sistarea gazului

Constanţenii pot sta liniştiţi, momentan: furnizarea apei calde şi a căldurii nu va fi sistată, şi aceasta întrucât reprezentanţii SC Electrocentrale Constanța SA au ajuns la o înţelegere cu oficialii de la Romgaz.

O adresă a Transgaz a fost transmisă, vineri, 23 noiembrie, către directorul general al SC Electrocentrale Constanța SA, Marius Dan Deaconescu, spre știință ministrului Economiei, Nicolae Bădălău, ministrului Energiei, Anton Anton, ANRE București, directorului Dumitru Chiriță, primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, președintelui CJ Constanța, Horia Țuțuianu și directorului Distrigaz Sud Rețele SA, Dan Pantilie. “Având în vedere dezechilibrele înregistrate de SC Electrocentrale Constanța SA pentru perioada 1.11-20.11 2018, care se situează la un nivel de 9697 MWh, furnizorul dumneavoastră de gaze naturale a sistat livrările către SC Electrocentrale Constanța SA, nominalizările aprobate pentru dumneavoastră începând cu data de 20 noiembrie sunt zero ceea ce ar conduce implicit la un consum de gaze la nivelul nominalizării aprobate (zero), UR SC Electrocentrale Constanța SA nu respectă prevederile art 143 alin (1) lit a și m din Legea nr.123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, respectiv obligația de a încheia contracte de achiziție a gazelor naturale astfel încât să asigure consumului și obligația de a nu utiliza practici comerciale incorecte. Vă comunică că, începând cu data prezentei, vom proceda la întreruperea serviciilor de transport pentru societatea dumneavoastră și vom solicita în acest sens Distrigaz SUD Rețele sistarea livrărilor de gaze. Totodată, vă comunicăm că valoarea garanției pentru luna noiembrie 2018, pe care aveți obligația să o constituiți conform Contractului de echilibrare și acces în PVT nr 20/21.09.2018 încheiat cu SNTGN Transgaz SA, este 267.156,85 lei (corespunzătoare dezechilibrului de tip deficit realizat de către SC Electrocentrale Constanța SA în luna octombrie 2018, în cuantum de 1189.890770 MWh.În situația în care nu depuneți garanția în termen de trei zile de la data prezentei, vom proceda la sistarea accesului SC Electrocentrale Constanța SA în PVT”, se arată în adresa semnată de directorul Trangaz şi publicată de cotidianul Evenimentul Zilei.

“Subvenţia acoperă o parte mai mică din preţul gigacaloriei”

“Au fost discuţii astăzi (luni, 26 noiembrie – n.r.) la Romgaz. Nu există niciun pericol privind sistarea livrărilor către SC Electrocentrale Constanța SA. Nu s-a făcut nicio sistare şi nici nu se va mai face”, a declarat pentru Replica de Constanţa, directorul tehnic al CET, Monica Neacşu. Cât priveşte relaţia contactuală cu Romgaz, directorul tehnic a menţionat că “avem contract încheiat până în luna noeimbrie, urmează în continuare să fie încheiat, o să se încheie pe toată perioada, partea de gaze nu se supune regulilor achziţiilor publice”. Până vineri, 23 noiembrie, CET Constanţa nu primise nicio factură din partea Romgaz , a afirmat Monica Neacşu. Cât priveşte plăţile către producătorul, furnirorul şi distribuitorul de gaze (în speţă Romgaz, Transzaz si Distrigaz), directorul tehnic a susţinut că acestea se vor face”din încasările zilnice de la RADET”. Totodată, Monica Neacşu a menţionat că “în perioada aceasta sunt încasări mai mici” şi că la Constanţa “subvenţia acoperă o parte mai mică din preţul gigacaloriei, spre deosebire de Bucureşti unde subvenţia acoperă mai mult din preţ ”.

Ce afirmă Decebal Făgădău despre subvenţia la gigacalorie

Întrebat dacă se are în vedere o nouă ieftinire a gigacaloriei, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a precizat următoarele: “Consilul Local a aprobat, prin hotărâre, ieftinirea gigacaloriei cu 10%. Preţul este 225 lei, redus de la 250 de lei. Imediat după aprobarea hotărârii am plătit 25 milioane de lei şi am achitat integral şi în avans toată subvenția aferentă lunilor octombrie, noiembrie și decembrie 2018, şi parţial ianuarie 2019, şi am făcut acest lucru în respect faţă de populaţie”. Amintim că pe data de 2 octombrie, Consilul Local Constanţa a aprobat hotărârea nr. 377 privind iefitnirea cu 10% a gigacaloriei.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cioroville n-are nevoie de apa calda, locuitorii se spala doar de Pastele tiganilor, la anul si la multi ani.
6
0
nu a mai dat faliment nici acum cet-ul asta ?
6
0
Lasa-ne sa ne punem centrale pe gaz, sa nu mai depindem de voi, nu fiti lasi
10
4
Bravo Fagadau,calm si sigur.
4
9

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212