REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Cetoacidoza diabetică: ce este, cauze, simptome, complicații

Cetoacidoza diabetică: ce este, cauze, simptome, complicații

Replica API 1 aprilie 2021 | 00:00 937

Cetoacidoza diabetică este o complicație a diabetului zaharat, care poate pune viață pacientului în pericol.

Este o complicație gravă a diabetului, care are loc când organismul tău produce niveluri mari ale unor acizi în sânge, numiți cetone. Astfel, aceste cetone se acumulează, ducând la complicații, scrie doc.ro.

Așadar, cetoacidoza diabetică este o complicație acută, majoră, periculoasă (îți pune viață în pericol) a diabetului zaharat, care are loc în principal la pacienții cu diabet de tip 1, dar nu este ceva neobișnuit că pacienții cu diabet de tip 2 să aibă această complicație.

Această afecțiune este o stare metabolică foarte complexă, caracterizată prin hiperglicemie, cetoacidoza și cetonurie.

Cetoacidoza se dezvoltă când corpul tău nu poate produce suficientă insulină. În mod normal, insulină joacă un rol esențial în ajutarea glucozei (o sursă majoră de energie pentru mușchii tăi și pentru alte țesuturi) să pătrundă în celulele corpului. Fără o cantitate suficientă de insulină, corpul tău începe să descompună grăsimea pe post de "combustibil". Acest proces produce o acumulare de acizi în fluxul de sânge, numiți cetone, iar în cele din urmă duce la cetoacidoza diabetică dacă este lăsat netratat.

Dacă ai diabet sau ai un risc mare de a face diabet, este important să înveți semnele și simptomele cetoacidozei diabetice și să înveți când trebuie să ceri ajutor medical de urgență.

Simptome

Semnele și simptomele cetoacidozei diabetice se dezvoltă adeseori rapid, uneori într-un interval de 24 de ore. Pentru unii oameni, aceste semne și simptome pot fi primii indicatori ai faptului că au diabet. Este posibil că o persoană să observe:

sete excesivă,

urinări frecvente,

greață și vărsături,

durere abdominală,

senzație de slăbiciune sau oboseală,

dificultăți în respirație,

respirație cu un miros fructat,

confuzie.

Semne mult mai clare ale cetoacidozei diabetice, care pot fi detectate prin intermediul testelor de sânge și de urină (kit-uri speciale de testare) includ:

un nivel mare al glucozei în sânge (hiperglicemie)

niveluri mari ale cetonelor în urină.

Cauze

Cetoacidoza diabetică este, de regulă, declanșată de:

O afecțiune - O infecție sau alt tip de boală poate să îți determine corpul să producă niveluri mai mari din anumiți hormoni, cum ar fi adrenalină sau cortizolul. Din păcate, acești hormoni contracarează efectul insulinei, uneori declanșând un episod de cetoacidoza diabetică. Pneumonia și infecțiile tractului urinar sunt printre cei mai întâlniți "vinovați".

O problema în ce privește terapia cu insulină. Tratamentele sau injecțiile pe care le-ai ratat sau ai uitat să ți le faci (cu insulină) sau terapia inadecvată cu insulină te pot lasă uneori cu rezerve prea mici de insulină în sistemul tău, declanșând astfel cetoacidoza diabetică.

Alți posibili factori declanșatori ai cetoacidozei diabetice:

trauma fizică sau emoțională,

infarctul miocardic

abuzul de alcool sau de droguri, în special de cocaină,

anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii și unele diuretice.

Complicații

Cetoacidoza diabetică este tratată cu ajutorul fluidelor, electroliţilor (cum ar fi sodiul, potasiul și clorură) și cu ajutorul insulinei. Poate părea surprinzător, însă cele mai frecvente complicații ale cetoacidozei diabetice sunt legate de tratamentul menit să salveze viață pacientului.

Complicațiile tratamentului includ:

Un nivel scăzut al glucozei în sânge (hipoglicemia) - Insulină îi permite glucozei să pătrundă în celulele tale, făcând că glicemia ta să scadă. Dacă glicemia ta scade prea rapid, poți să dezvolți hipoglicemie.

Un nivel scăzut al potasiului (hypokalemia) - Fluidele administrate și insulină folosite pentru a trata cetoacidoza diabetică pot face că nivelul potasiului tău să scadă prea mult. Un nivel prea mic al potasiului poate afecta activitățile inimii tale, mușchilor și nervilor.

Umflarea creierului (edem cerebral) - Ajustarea nivelului de zahăr (glucoză) din sânge prea rapid poate produce umflarea creierului. Această complicație pare să fie mai frecvența la copii, în special la cei care au fost recent diagnosticați cu diabet.

Dacă este lăsată netratată, riscurile sunt mult mai mari. Cetoacidoza diabetică poate duce la pierderea cunoștinței și, în cele din urmă, poate fi fatală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212