REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Chimioterapia pentru cancerul pulmonar și menopauza prematură

Chimioterapia pentru cancerul pulmonar și menopauza prematură

Replica API 5 februarie 2021 | 00:00 974

Cancerul pulmonar este tipul de cancer care se dezvoltă la nivelul plămânilor. Acesta este, de cele mai multe ori, cauzat de fumat, însă poate apărea și la nefumători. În rândul femeilor, cancerul la plămâni are o evoluție mai rapidă decât la bărbați.

Sursă foto: Shutterstock

Intervenția chirurgicală face adesea parte din metodele de tratament folosite pentru cancerul pulmonar. Printr-o asemenea intervenție, formațiunea tumorală este îndepărtată, însă de multe ori, pacienții au nevoie și de chimioterapie după eliminarea tumorii, scrie doc.ro.

Un nou studiu, făcut de cercetătorii americani, scoate la iveală faptul că femeile tinere care sunt supuse chimioterapiei pentru tratarea cancerului pulmonar au de-a face cu menopauza prematură.

Este foarte important, așadar, că femeile mai tinere de 50 de ani, să fie informate cu privire la riscul infertilității, care vine odată cu tratamentul de tip chimioterapie. Pe lângă infertilitate, menopauza vine și cu simptome precum bufeuri, uscăciune vaginală ori pierderea densității mineral-osoase.

Acest studiu a fost făcut pe un eșantion de 182 de paciente cu cancer pulmonar, care nu au intrat încă la menopauza. Vârstă medie a acestora este de 43 de ani. Starea pacientelor a fost monitorizată pe parcursul tratamentului pentru cancerul pulmonar, dar și după terminarea acestuia. Dintre acestea, 85 au fost supuse tratamentului cu chimioterapie, dintre care un procent de 64% au avut de-a face cu declanșarea menopauzei în decursul unui an de la stabilirea diagnosticului.

Echipa de cercetători care a studiat această problema este de părere că femeile care nu se află încă la menopauza și au nevoie de chimioterapie pentru tratarea cancerului pulmonar trebuie să știe că sunt expuse riscului de amenoree, menopauza prematură, deci riscului de infertilitate.

Riscul de cancer pulmonar al femeilor este mai mare în rândul fumatoarelor. Peste 80% dintre cazurile de cancer la plămâni sunt declanșate de fumat. Expunerea la anumite substanțe chimice poate crește, de asemenea, riscul de declanșare a cancerului pulmonar al femeii, la fel că și predispoziția genetică.

Din păcate, cancerul pulmonar este un tip de cancer cu o rată de vindecare foarte mică. Principalul motiv pentru care cancerul este foarte greu de tratat constă în faptul că, de cele mai multe ori, acesta este diagnosticat în stadiu foarte avansat. Cu cât cancerul pulmonar este depistat mai timpuriu, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Femeile sunt mai preocupate de starea lor de sănătate, așa că au șanse mari de diagnosticare a cancerului pulmonar într-un stadiu mai puțîn avansat.

Printre semnele și simptomele care ar trebui să trimită un pacient la medicul pneumolog se numără următoarele:

Tușe persistența, ori care se agravează pe măsură ce trece timpul

Durere în piept

Tușe și sânge în sputa

Respirație șuierătoare

Probleme de respirație

Răgușeală care nu dispare

Pierderea apetitului

Dificultăți la înghițire

Scădere inexplicabilă în greutate

Oboseală

Infecții pulmonare recurente precum pneumonia sau bronșită

Apariția unor simptome dintre cele enumerate mai sus poate fi asociată cu cancerul pulmonar, de aceea este indicat să mergi la medic cât mai devreme.

Medicul va face analizele și testele necesare pentru identificarea cancerului. Dacă se confirmă diagnosticul, acesta va stabili apoi stadiul în care se află boală și, în funcție de stadiu, va prescrie și un tratament.

Tumorile mici de la plămâni sunt îndepărtate chirurgical. Apoi, dacă e necesar, se va face chimioterapie sau radioterapie, astfel încât celulele canceroase, care nu au fost îndepărtate chirurgical, să fie eliminate prin tratament.

Dacă boală s-a metastaziat, intervenția chirurgicală este rareori o opțiune și cancerul e considerat incurabil. Se poate folosi, totuși, radioterapia pentru reducerea riscului de complicații.

Ce cauze ar putea avea menopauza prematură sau precoce

Menopauza prematură ori precoce are loc în situația în care menstruația femeii încetează înainte de vârstă de 45 de ani. Menopauza se poate instala natural sau că efect advers al unor tratamente, precum chimioterapia.

Alte cauze ale menopauzei care se instalează prematur:

Ovarele încetează să mai funcționeze - cauza insuficienței ovariene premature este, de cele mai multe ori, necunoscută, însă la unele femei, ea apare pe fondul: unor anomalii cromozomiale, unei boli autoimune, anumitor infecții (tuberculoză, malarie, etc.)

Tratamentele pentru cancer - Radioterapia și chimioterapia pot cauza insuficientă ovariană prematură, care poate fi permanentă sau temporară. Riscul că o femeie să aibă parte de menopauza precoce depinde de vârstă, de tipul de tratament administrat pentru cancer sau de zona din corp pe care este realizată radioterapia.

Intervenția chirurgicală pentru extirparea ovarelor - Faptul că ovarele sunt îndepărtate chirurgical vor cauza menopauza precoce sau prematură.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272