REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
8.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

China: Angajamentul puterilor nucleare va 'creşte încrederea reciprocă'

China: Angajamentul puterilor nucleare va 'creşte încrederea reciprocă'

Replica API 5 ianuarie 2022 | 00:00 636

China a apreciat că angajamentul asumat luni de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, între care ea însăşi, de a preveni răspândirea armelor atomice va ''creşte încrederea'' şi va reduce riscul unui conflict nuclear, relatează AFP.

''Declaraţia comună emisă de liderii celor cinci state dotate cu arme nucleare (Statele Unite ale Americii, China, Rusia, Regatul Unit şi Franţa, ndlr) va contribui la creşterea încrederii reciproce şi la înlocuirea concurenţei dintre marile puteri prin coordonare şi cooperare'', a declarat ministrul de externe adjunct Ma Zhaoxu, citat de agenţia de presă oficială Xinhua și Agerpres.

Ma Zhaoxu a numit acordul ''pozitiv şi semnificativ'', adăugând că va contribui la crearea unei ''relaţii echilibrate între marile puteri''.

Declaraţia ''întruchipează voinţa politică a celor cinci ţări de a preveni războiul nuclear şi exprimă vocea comună a menţinerii stabilităţii strategice globale şi a reducerii riscului de conflict nuclear'', a subliniat responsabilul chinez.

''Cele cinci ţări ar trebui să considere declaraţia comună ca un nou punct de plecare, să sporească încrederea reciprocă, să consolideze cooperarea şi să joace un rol activ în construirea unei lumi cu pace durabilă şi securitate universală'', potrivit sursei citate.

Cele cinci ţări membre ale Consiliului de Securitate (SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa) s-au angajat luni "să prevină diseminarea" armelor nucleare, într-o declaraţie comună înainte de o conferinţă pentru examinarea implementării Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP).

În plină negociere cu Iranul, suspectat că vrea să se doteze cu bomba atomică, cele cinci puteri nucleare îşi subliniază "voinţa de a lucra cu toate statele pentru a instaura un mediu de securitate care să permită realizarea mai multor progrese în materie de dezarmare, având drept obiectiv ultim o lume scutită de arme nucleare", precizează preşedinţia franceză, care coordonează lucrările acestor ţări de doi ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212