REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cioloş: Problemele scoase la iveală de cazul Ditrău trebui tratate cu atenţie pentru a nu alimenta populismul şi extremismul

Cioloş: Problemele scoase la iveală de cazul Ditrău trebui tratate cu atenţie pentru a nu alimenta populismul şi extremismul

Replica API 4 februarie 2020 | 00:00 373

Dacian Cioloş

Europarlamentarul Dacian Cioloş, preşedinte al PLUS, afirmă că problemele scoase la iveală de cazul Ditrău trebuie tratate cu atenţie pentru a nu alimenta "populismul şi extremismul" şi adaugă că o posibilă soluţie ar putea fi organizarea "unui festival anual al pâinii" în localitatea din judeţul Harghita, scrie Agerpres.

"Cazul din Ditrău a scos la iveală mai multe probleme - de la sărăcie până la manipularea oamenilor prin frică şi dezinformare -, probleme care, dacă nu vrem să alimenteze populismul şi extremismul, trebuie să fie tratate cu atenţie. Reacţia localnicilor a confirmat care sunt consecinţele atunci când ajungem să fim conduşi de politicieni iresponsabili, fără viziune şi fără niciun proiect pe termen lung pentru regiunea sau comunitatea pe care ajung să o administreze. (...) Localnicii ar fi aşteptat mult mai mult din partea primarului Puskas Elemer decât un îndemn la rugăciune. Oamenii au nevoie de soluţii la problemele lor, nu de iluzii, iar discursul xenofob şi rasist nu poate fi îngăduit sub nicio formă şi în nicio circumstanţă. Contează ce facem de acum înainte", afirmă Dacian Cioloş, luni, într-o postare pe Facebook.

Liderul PLUS propune spre analiză o serie de probleme socio-economice cu care se confruntă comunitatea din regiune.

"Cum abordăm, de exemplu, problema salariilor mici din regiune şi a muncii la negru, care fac locurile de muncă neatractive pentru localnici? Cum compensăm lipsa forţei de muncă, accentuată drastic de plecarea cetăţenilor români în străinatate? Cum tratăm importul de forţă de muncă? Care este strategia României în acest domeniu? Ce soluţii avem pentru a limita propagarea discursurilor incitatoare la ură? Ce responsabilitate au autorităţile publice, la toate nivelurile, în acest proces? Pericolul discursului antimigraţie, xenofob, impactul dezinformării sunt probleme care nu trebuie subestimate nicio clipă. Am văzut la nivel european, dar şi internaţional efectele lor. Întotdeauna am spus că împreună suntem mai puternici. Multiculturalitatea este un atu şi face parte din istoria României şi a acelor locuri. Tocmai din acest motiv, discursul xenofob e cu atât mai puţin înţeles în acea zonă", afirmă Cioloş.

Europarlamentarul propune, totodată, autorităţilor locale ca posibilă soluţie de deblocare a situaţiei organizarea unui festival anual al pâinii la Ditrău.

" Şi, dacă tot a devenit Ditrău faimos, cu un renume trist deocamdată, şi dacă tot vorbim despre diversitate şi cum ar putea decurge lucrurile altfel într-o comună din România, de ce nu ar organiza Primăria Ditrău, cu sprijinul Consiliului Judeţean, un festival anual al pâinii, la care să fie invitaţi brutari din toată Europa şi din toată lumea? Ar mai şterge, poate, din această pată urâtă şi ar arăta tuturor că pâinea, în toate formele ei, este rezultatul muncii oamenilor, indiferent de culoarea mâinilor lor. Iar a împărţi pâinea cu un străin, peste tot în lume, are aceeaşi semnificaţie: înţelegere, acceptare, respect, comunitate", mai spune Cioloş.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis un dosar penal în cazul Ditrău pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, după ce, săptămâna trecută, aproximativ 200 de localnici s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le este teamă ca la ei în comună să nu vină migranţi care să le "impună cultura lor" şi să le pună în pericol siguranţa.

Sâmbătă, mai mulţi localnici din Ditrău au acuzat, la o adunare sătească, faptul că au muncit în condiţii inumane la brutăria din sat, că lucrau mult mai multe ore decât erau pontaţi, că nu erau plătiţi suficient şi că patronul s-ar fi purtat cu ei foarte urât.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
alor nostrii nu le dau salarii dar la ex comunitarii astia le dau.plus cazare transport . noi cand nu eram in ue am fost goniti in tara cu toate ca aveam contracte de munca si au adus comunitari in loc din spania. salariul nostru era 1200 iar la spanioli le dadeau 2700 ca ereau comunitari... acum au schimbat legea. in tara sunt oameni dar la ai nostrii dau minim pe economie. bataie de joc.apropo astia sunt hipotiroidieni precum ai nostrii?trebuie sa manance si ei sare iodata? stiti ca Ciolos a fost cel care s_a impotrivit atunci cand guvernul in care el era ministru la agricultura voia sa bage
0
0
Premierul care n-a facut nimic un an de guvernare, fiind sluga globalistilor lui Macron si Soros il doare foarte tare orice chestie care ar putea afecta globalizarea. Daca ar fi fost ceva care afecta familia, credinta crestina sau valorile patriotice n-ar fi zis niciun cuvant...sper sa jungeti cat mai urgent la lada de gunoi a istoriei Uniunea Scufundati Romania
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272