Comercianţii au umflat preţurile înainte de Paşte! Cât au cheltuit românii, în mediu, pentru cea mai mare sărbătoare din an!
Comercianţii au umflat preţurile înainte de Paşte! Cât au cheltuit românii, în mediu, pentru cea mai mare sărbătoare din an!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎn pragul celei mai mari sărbători din an, Învierea Domnului, gospodinele au avut grijă din timp să aibă tot ce trebuie pe masa de Paşte. De la ouă vopsite, cozonac, pască, până la tradiţionalul drob, sarmale, friptură de drob şi verdeţuri. Cei care s-au pregătit din timp, au putut achiziţiona produsele la preţuri, să spunem accesibile, însă gospodinele care au lăsat pregătirile pe ultima sută de metri s-au confruntat cu explozia preţurilor din magazine şi din pieţe. Dacă, în urmă cu o săptămână, verdeaţa necesară drobului se putea găsi pe piaţă şi cu 1,5 lei legătura, ei bine, în Joia Mare, pieţarii au umflat preţurile până la 2,5 lei lei legătura de ceapă şi usturoi. Măruntaiele de miel au sărit de 20 de lei kilogramul, iar varza murată, la preţ de 4,5 lei înainte de sărbători, a putut fi achiziţionată cu 7 lei kilogramul. Trăgând linie, pregătirile pentru Paşte ne-au costat, în medie, în jur de 1000 de lei, dacă luăm în calcul şi cadouri pentru cei dragi.
Creștinii ortodocși s-au pregătit pentru întâmpinarea acestei sărbători cu casele curate, mesele bogate şi...preţurile umflate. Sărbatorile Pascale sunt un bun prilej pentru comercianţi să crească preţurile din magazine. Iar românii, vor nuvor, trebuie să se resemneze, căci doar o dată pe an este Paştele, iar pregătirile trebuie făcute.
Gospodinele s-au întrec în pregătirea preparatelor delicioase, așteptând familia să se strângă în jurul mesei la cea mai importantă săîrbătoare din an. Pregătirile nu au fost tocmai uşoare, iar preţurile în magazine deloc ieftine. S-a scumpit mult în ultimele zile verdeaţa necesară drobului de miel, de la 1,5 lei legătura de ceapă şi usturoi, până 2,5 lei legătura, varza murată, de la 4,5 lei, la 7 lei. Şi preţul ouălelelor au crescut substanţial, până 60 de bani oul, iar de carne de miel şi de porc, nu mai discutăm.
Tradiţionalul drob de miel, 100 de lei
Gospodinele care au pregătit drobul de miel au scos din buzunar, în medie, 200 de lei. Măruntaiele, în ultimele zile, se vindeau în supermarketuri cu 20 de lei kilogramul, astfel că, pentru două kilograme s-au scos din buzunar 50 de lei. Verdeaţa, aşa cum spuneam şi mai sus, a costat 2,5 lei, chiar şi 3 lei în unele locuri. Pentru patru legături de usturoi, s-au plătit 12 lei, aceeaşi sumă pentru patru legături de ceapă, pentru patru legături de mărar, (1,5 lei legătura) s-au plătit 6 lei. Ce-i drept, se putea găsi verdeaţă şi la 1,69 lei, însă calitatea nu era una superioară.
Un calcul matematic ne arată că numai verdeaţa necesară preparării mielului ne-a costat 30 de lei. Dacă calculăm şi ouăle necesare pentru acest preparat, putem spune că numai pentru pregătirea drobului (cantitate-2) gospodinele au scos din buzunar 100 de lei.
Pentru friptură, alte câteva sute de lei, în cazul în care familia este mai numeroasă. Prețurile pentru carnea de miel au pornit de la 32.90 lei per kilogram, pentru sfert de miel, și a ajuns chiar și la 39 lei per kilogram, pentru pulpa de miel cu os. Pulpa de porc dezosată, începând de la 16.99 lei/kg, jambon de porc dezosat cu 15 lei lei/kg, filă de porc cu 20 lei lei/k, mușchiuleț de porc cu 28 lei lei/kg.
Deci, pentru o masă îmbelşugată, românii au mai scos din buzunar până la 300 de lei, pentru friptura, dar li pentru prepararea şi ciorbei. Să nu uităm nelipsitele sărmăluţe! Un kilogram de carne tocată costă 18 lei, iar, cei care şi-au consumat varza pusă la murat în toamnă şi au fost nevoiţi să achiziţioneze de pe piaţă au scos din buzunar 14 lei pentru două kilograme de varză murată. Adică, alţi peste 30 de lei pentru prepararea sarmalelor.
Cele mai avantajos preţ a fost la cozonac, nelipsitşi el de pe masa de Paște. Cel mai ieftin a putut fi cumpărat şi cu 5 lei, însă unul cu de toate ajungea în supermarket până la 16 kilogramul. Alte câteva sute de lei s-au scos din portofel pentru preparerea dulciurile, iar dacă mai punem şi cadoul pentru cei dragi, în special pentru copii, pentru naşi, fraţi, soţi şi soţii...mai adăugăm la bugetul aferent Paştelui încă cel puţin 300 de lei.
Dacă dragem o linie, putem spune că pentru pregătirile de Paşte, credincioşii au scos din buzunar, în medie, în jur 1000 de lei. Ce-i drept, sunt şi români cu pretenţii, care nu se limitează doar la a pregăti un drob, a cumpăra doi cozoncai şi 30 de ouă.
M.P.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News