REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.8° Constanța Lun., 20 Mai 2024
Anul XX Nr. 6735
17.8° Constanța Luni, 20 Mai 2024 Anul XX Nr. 6735
 

Comorile de la malul mării: Cazinoul din Constanța și paginile de istorie găsite în interior VIDEO

Comorile de la malul mării: Cazinoul din Constanța și paginile de istorie găsite în interior VIDEO

Replica API 11 mai 2020 | 00:00 1514

Cazinoul din Constanța ne încântă pe zi ce trece cu fragmente istorice, găsite dincolo de zidurile clădirii construite în stil Art Nouveau. Arhitectul constănțean, Radu Cornescu, a vorbit despre scrisoarea găsită de către muncitori într-un sac de ciment, o scrisoare ce ilustrează strigătul de ajutor al deținuților ce lucrau pentru renovarea Cazinoului în anii 1950.

„Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951, luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin.Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu”, scrie în mesaj.

Este mesajul emoționant găsit între zidurile Cazinoului din Constanța, un strigăt de ajutor, scris printre lacrimi și durere de 14 dintre cei 100 de deținuți care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial. O mărturie pentru viitor, scrisă pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, mesajul este dovadă incontestabilă a trecutului, lăsat cu speranța că într-o zi, familiile și prietenii vor ști că pe 31 decembrie 1951 acești oameni fost în viață și au lucrat la reclădirea Cazinoului.

Arhitectul, Radu Cornescu, desemnat de primarul municipiului Constanța, Decebal Fagadau să colaboreze cu echipa de restaurare a monumentului istoric, a vorbit despre scrisoarea deținuților zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului.„Este un sentiment înduioșător, este la fel ca atunci când găsești în mare sau ocean câte un bilețel într-o sticlă. Vorbim despre niște oameni care nu știau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduși aici parcă spre exterminare, mulți dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu știau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă și iată că astăzi legenda devine un adevăr. Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decoperată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje. Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viață așa că s-au gândit să scrie niște gânduri simple și s-au iscălit. Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Știm că unul dintre ei era din Arad, despre alții nu știm nimic”, a spus Radu Cornescu.

Fereastra scoică dinspre mare din sala de spectacole a Cazinoului, construită în oglindă cu cea dinspre Acvariu, a fost zidită în anii 1950 pentru construcția unei noi încăperi. Echipa de restauratori a decis ca în cadrul lucrărilor care se desfășoară în prezent să repună în valoare această fereastră, o opera de artă proiectată de arhitectul Daniel Renard.

P.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acest arhitect este o fosila vie a fostei securitati. Concluzia, un om in cardasie cu o cloaca sa fure bani, iar in final sa amageasca publicul - pentru ca rezultatul nu va fi de exceptie. Acest contract a fost acordat unui BUFON nici pe departe unui talent, de catre papusica Fagadau, futut de mafie in toate pozitiile. Schema e de asa natura gandita ca dl. arhitect sa intinda copita intre timp - iar contractul sa fie preluat de altii, pe mai multi nervi si pe multi bani. Succes la ipsos si var! Dar nu pomeni durerea culturala jigodie imbecila!
5
0
Ca renovarea va dura mai mult decat a durat construirea lui.
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515