REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Concluziile Corpului de Control al Prim-ministrului privind incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase!

Concluziile Corpului de Control al Prim-ministrului privind incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase!

Replica API 9 august 2022 | 21:50 4491

Corpul de control al Prim-ministrului a efectuat o acțiune de control la instituțiile publice cu atribuții în autorizarea/acreditarea și verificarea bunei funcționări a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța începând cu data de 14.10.2021, după ce la data de 1 octombrie 2021 a izbucnit un incendiu în urma cărui au murit 7 persoane. Raportul de control a fost finalizat la data de 31.01.2022, iar principalele concluzii au fost făcute publice abia acum. Principalele motive care au stat la baza tragediei sunt: clădirea prea veche, suprasolicitarea instalației electrice, lipsa funcționalității senzorilor de fum/temperatură amplasați în clădire.

Controlul Corpului de Control al Prim Ministrului a survenit după ce un puternic incendiu a izbucnit, pe data de 1 octombrie 2021, la secţia de ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, unitatea spitalicească fiind închisă de la acea dată. În urma incendiului, au murit 7 pacienți.

Iată care sunt principalele concluzii:

În urma controlului efectuat la instituțiile publice cu atribuții în autorizarea/acreditarea și verificarea bunei funcționări a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, echipa desemnată a identificat o serie de cauze, ce au favorizat producerea incidentului din data de 01.10.2021, soldat cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale, și anume:

I. Cauze cu incidență directă:

1. Construcția în care funcționează spitalul este veche, respectiv o clădire construită în anul 1938, consolidată cu aviz PSI între anii 1999-2007.

2. Suprasolicitarea instalației electrice a spitalului, prin extinderea acesteia fără un proiect tehnic prealabil și în contextul pandemic care a condus la un număr mare de cazuri de pacienți internați, infectați cu virusul SARS-COV 2.

3. Lipsa funcționalității senzorilor de fum/temperatură amplasați în clădire în contextul inexistenței unei centrale de detecție și stingere a incendiilor încălcându-se prevederile art. 3.3.1.lit. C din Normativul P118/3/2015 al MLPAT1, coroborat cu art. 135 din O.M.A.I 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor.

II. Cauze cu incidență indirectă:

1. Funcționarea spitalului fără autorizație de securitate la incendiu, doar pe baza unui aviz de securitate, document cu caracter preliminar autorizării și care nu prevede obligativitatea dotării cu instalaţie de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu la construcţii şi/sau spaţii cu destinația pentru sănătate, cu aria desfăşurată mai mare de 150mp; atestă respectarea cerințelor legale cu privire la securitatea la incendiu, respectiv Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor și HGR 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții şi amenajări care se supun avizării şi sau autorizării privind securitatea la incendiu.

2. Lipsa investițiilor necesar a fi derulate de Primăria Municipiului Constanța constând în consolidarea clădirii și refacerea instalației electrice, precum și mentenanța acesteia conform cerințelor actuale generate de contextul pandemiei Sars- cov 2.

Pentru remedierea deficiențelor constatate, CCPM a formulat propuneri și recomandări a căror implementare este monitorizată în cadrul acțiunilor de evaluare post-control.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un raport extrem de prost,nu as vrea sa cred ca e facut la ordin!Sa urmarim actiunile anterioare din 1990 pana in 2019 referitor la Aviza si Autorizatii date pentru acest spital,cand nu era pandemie!!!
0
0
Piedone e la beci pt ca a ars un club privat, Chitac doarme linistit cand a ars un spital de stat aflat in subordinea sa, halal justitie
1
0
avem o tara minunata condusa de hoti
0
0
Ce calificare au maimutoii care au facut raportul ca sa-si sustina parerea asupra vechimii spitalului ? Cauza cu actiune DIRECTA a fost criminala decizie de a nu aproba fonduri ptr. intrarea in legalitate .Scurt.
1
0
La puscarie pentru toti consilierii locali si pentru primar urmare a faptului ca au refuzat referatele intocmite de catre conducerea spitalului pentru investitii si reabilitare sistemului electric CRMINALII SE AFLA IN CONSILIUL LOCAL CONSTANTA
0
0
Vinovatul e chitac, care a refuzat reabilitarea electrica.
0
0
Il acopera pe chitcan, principalul vinovat . ,
0
0
Deci cine plm e vinovat ca e cladirea veche si instalatia necoreapunzatoare? Cine? Femeia de serviciu? Portarul de la bariera? Cine in plm e responsabil de moartea acelor oameni. Conculziie pwlii
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614