REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Confort Urban a scăpat, deocamdată, de sechestru, după dezastrul descoperit de ANAF

Confort Urban a scăpat, deocamdată, de sechestru, după dezastrul descoperit de ANAF

Replica API 30 iunie 2022 | 15:32 2163

În viitorul apropiat, Confort Urban va dispărea, după ce se va finaliza fuziunea cu RAEDPP. Problemele societății deținută de Consiliul Local Constanța nu sunt de ieri, de azi, ci de mai mult timp, iar Replica a scos la iveală, în trecut, o parte dintre acestea. Cea mai mare problemă este datoria de 45 de milioane de lei pe care Confort Urban o are la stat, în acest sens ANAF demarând procedurile pentru recuperarea sumelor în instanță. Tot în 2019, ANAF a emis alte decizii prin care au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor societății, dar și instituirea popririi asupra tuturor disponibilităților din conturile bancare și asupra tuturor partenerilor contractuali. Iată că, după trei ani de procese, Confort Urban a reușit să anuleze această ultimă decizie în instanță, iar pentru moment a scăpat de o grijă în plus.

În urma unei inspecții realizată de ANAF la Confort Urban, în anul 2019, când la conducerea urbei se afla Decebal Făgădău, organul de control a constatat un prejudiciu la bugetul de stat în sumă totală de 45.010.346 lei reprezentând impozit pe profit și TVA la care se adaugă suma de 212.163 lei cu care s-a modificat baza de impozitare. Societatea ar fi procedat la deducerea TVA pentru achizițiile efectuate atât pentru reparații și întreținere la bunurile publice, cât și pentru reabilitări și modernizări la bunurile publice, acestea fiind înregistrate în evidența sa contabilă ca imobilizări corporale proprii. Totodată, s-a constatat că societatea nu a procedat la deducerea TVA pentru achizițiile efectuate pentru reabilitări și modernizări la bunurile publice, aceasta fiind inclusă în valoarea de înregistrare a mijloacelor fixe. Organele de inspecție fiscală au constatat că societatea nu a întocmit facturi fiscale către Primăria Municipiului Constanța, deși lucrările au fost executate pentru acest beneficiar, în baza contractului de delegare a gestiunii și au fost încasate de la acesta prin majorări de capital social (aporturi în numerar).

Confort Urban se chinuie să obțină în instanță anularea deciziei de impunere. Societatea a formulat contestație, la Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul ANAF, invocând prescripția organului fiscal de a stabili creanțele aferente anilor 2008-2017, însă aceasta a fost respinsă ca neîntemeiată. Confort Urban a contestat soluția la Curtea de Apel și a câștigat. ANAF a formulat recurs, Dosarul se află la Curtea Supremă, fiind înregistrat pe 19 ianuarie 2021. Instanța a apreciat că tocmai pentru a evita sancționarea atât penală, cât și administrativ-fiscală, s-a procedat la suspendarea contestației administrative până la soluționarea sesizării penale și nu se poate dispune, așa cum solicită societatea anularea obligațiilor fiscale având în vedere că eventuala obligație de plată a acestora se va stabili în cauza penală.

Procesul bate pasul pe loc, întrucât magistrații Curții Supremă vor analiza recursul abia în luna noiembrie a acestui an.

Confort Urban a scăpat de sechestru instituit de ANAF

În paralel, tot la Curtea Supremă, s-a judecat o altă speță care are în prim plan ANAF și Confort Urban.

Așa cum arătam mai sus, ANAF a stabilit obligații fiscale în valoare de 41.312.749 lei, reprezentând deducerea TVA pentru achizițiile efectuate atât pentru reparații și întreținere la bunurile publice, cât și pentru reabilitări și modernizări la bunurile publice. Același organ fiscal a procedat la calcularea accesoriilor aferente obligațiilor fiscale principale prezentate în decizia de mai sus stabilind astfel de plată dobânzi în sumă totală de 22.792.440 lei reprezentând 1.401.963 lei aferent impozitului pe profit și 21.390.477 lei pentru TVA și penalități de întârziere în sumă totală de 6.784.133 lei reprezentând 608.569 lei pentru impozit pe profit și 6.175.564 lei pentru TVA.

Urmare a acestor două decizii de impunere pârâta a emis decizia de instituire a măsurilor asigurătorii asupra unor bunuri mobile, cu consecința instituirii popririi asigurătorii si sechestrelor asigurătorii, organul fiscal a urmărit protejarea creanței pe care Confort Urban o datorează bugetului de stat general consolidat, cu atât mai mult cu cât valoarea totală a bunurilor din patrimoniul societății este cu mult mai mică decât totalul obligațiilor fiscale restante datorate către bugetul consolidat al statului.

Confort Urban a reușit să obțină suspendarea și anularea acestei decizii de instituire a măsurilor asiguratorii la Curtea de Apel, în 2019, însă ANAF a formulat Apel, al Curtea Supremă. Luna trecută, judecătorii de la Înalta Curte au respins apelul, decizia rămânând definitivă.

Așa că, societatea Confort Urban, la cârma căreia a fost numit Teo Hira în ultima ședință a Consiliului de Administrație, a scăpat de o mare problemă, însă rămâne, așa cum am arătat mai sus, tot la Curtea Supremă, dosarul în care ANAF cere restituirea către bugetul local a sumei de 45 de milioane de lei. Vom afla, la finele acestui an, verdictul final!

Datoriile, mai mari decât totalul activelor

Anul trecut, societatea figura cu datorii în valoare de 77.452.000 lei, și cu profit de 3 871 205 lei, cu mult mai mic față de 2020, când a fost de peste 7 milioane de lei. Iar capitalurile proprii sunt pe minus. Capitalul propriu negativ se datorează, în cea mai mare parte, pierderilor acumulate de-a lungul anilor. Este pentru prima dată, în istoria Confort Urban, când capitalurile proprii sunt negative!

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum mai merge furtul de motorina la CONFORT URBAN? Merge, merge, baieti? Va vine vremea, asteptam stirile cu mascatii peste voi!
11
1
Manipulare! Am primit ordin sa justificam numirea lui STERE HIRA si toate visele viitoare, pentru mega hotie, CONFORT URBAN.
0
0
Cand datoriile sunt mai mari ca activele este faliment.
0
0
Cum sa nu fie inglodata in datorii cand ei inchiriau masini de la olteanul ala care i-a dat spaga un Macan lui farcas, si masinile lor le tineau pe dreapta. Poate il intrebati pe farcash cu e treaba cu Macanul. Dar, ca la noi, farcash isi vede de combinatiile lui si mananca in continuare de la primaria Constanta. Ca deh, ne trebuiesc sensuri unice, si cine sa le faca?
0
0
De ce sa se unesca astea sunt mangle lasti radpp ul in pace si conforyul urban sa isi vada de treaba se vrea distrugerea radpp
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218