REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Consilierii, puşi la punct de un constănţean care propune ca un tronson dintr-un bulevard şi un parc să se numească „Regina Maria”

Consilierii, puşi la punct de un constănţean care propune ca un tronson dintr-un bulevard şi un parc să se numească „Regina Maria”

Replica API 24 mai 2019 | 22:39 280

Lecţie: când se schimbă buletinul şi ce spune istoria

Lecţie: când se schimbă buletinul şi ce spune istoria

Consilierii locali municipali constănţeni vor fi convocaţi în şedinţă, la sfârşitul acestei luni, urmând să fie aprobată o rectificare bugetară. Pe ordinea de zi vor figura şi alte proiecte iniţiate de primarul Decebal Făgădău, ele fiind zilele acestea în discuţie la comisiile de specialitate ale Consiliului Local. În atenţia aleşilor locali a ajuns şi o solicitare a unui cetăţean, însă rămâne de văzut dacă aceasta va ajunge şi la vot, în şedinţa CLM. Este vorba despre cererea constănţeanului Valentin Lungeanu.

Acesta propune ca un tronson din bulevardul Mamaia să fie redenumit Regina Maria. Iniţiativa cetăţeanului datează din 2018, însă consilierii din cadrul Comisiei 2 au dat aviz nefavorabil, motivând că, în situaţia dată, constănţenii din perimetrul respectiv vor trebui să-şi schimbe buletinele. Iată că Lungeanu a revenit cu cererea sa, indicându-le aleşilor locali să studieze mai bine legea!

„În decembrie 2017, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat un proiect de hotărâre prin care un tronson din bulevardul Kiseleff a fost redenumit Regele Mihai. Tot în şedinţa respectivă, Parcul Herăstrău a fost redenumit după ultimul rege al României.

În anul în care România a sărbătorit Centenarul Marii Uniri de la 1918, am adresat Primăriei Constanţa propunerea ca un tronson din bulevardul Mamaia să fie redenumit Regina Maria. Propunerea a fost respinsă în comisia 2, pe motiv că ar obliga cetăţenii să să îşi schimbe actele de identitate. Total fals!

În astfel de situaţii, actele de identitate se schimbă doar la expirarea acestora şi nu atunci când se schimbă denumirea unei artere de circulaţie publică. Obligativitatea schimbării actelor de identitate, potrivit legislaţiei în vigoare, apare doar atunci când o persoană îşi schimbă adresa de locuinţă (se mută). Aşadar, sunt aspecte total diferite, dar pe care unii, poate din necunoaştere, le confundă.

La un an de zile de la propunerea făcută în 2018, revin înm aceste zile cu prezenta cerere, cu o nouă solicitare: aşa cum în 2017 aleşii locali din Bucureşti au aprobat schimbarea denumirii unui bulevard (...), propun ca şi administraţia locală de la noi să redenumească fie un tronson din bulevardul Mamaia, fie bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, cu numele Regina Maria, pentru a marca astfel rolul pe care suverana l-a avut în recunoaşterea Marii Uniri de către Franţa, Marea Britanie, SUA şi Italia în 1919 la Conferinţa de Pace de la Paris. (....)

Totodată, pe lângă redenumirea unui bulevard din Constanţa cu numele suveranei României Mari, vă mai propun ca cel mai mare parc din oraş, Parcul Tăbăcărie, să poarte oficial numele Regina Maria. În acest caz nu se mai pune problema schimbării actelor de domiciliu (...)” – este un fragment din expunerea de motive a cetăţeanului Valentin Lungeanu, care le dă, astfel, aleşilor locali, o lecţie de istorie şi de cunoaştere a legislaţiei.

Amintim că aleşii locali constănţeni au mai avut o reacţie similară, de respingere a unei propuneri din partea societăţii civile şi a unor instituţii de învăţământ. Este vorba despre propunerea ca parcul situat în vecinătatea Colegiului de Arte „Regina Maria” şi a Univeristăţii „Andrei Şaguna” să fie denumit „Trianon”.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Regina Maria furat Ardealul la noi. Bravo la consilieri ca respins. Szekelyfold nem Romania!
0
2
Tara arde, babele se piaptana
1
2
EU PROPUN SA SE NUMEASCA Bdul LENIN,,,,Bdul Ceausescu,,,,Regele cap de tap ,jos monarhia ,,,traiasca proletariatu.
2
1
MUIE tuturor imbecililor care sustin cacatul de monarhie si regalitate!
5
4
Nu va luati dupa oricare cimpanzeu care vrea sa schimbe denumirea strazilor si parcurilor din oras ! Vremea regilor si reginelor a trecut !
7
4
tara arde si baba se piaptana
3
3
Dupa ce a trimis la moartea sute de mii de tarani decimand toate familiile din Ro regina ulii a obtinut Unirea ca alina plugaru. Merita sa-i stea numele pe trotuar.
5
4
S-au rezolvat toate in orasul asta adus in stare de degradare de catre ciracul mascariciului , fatalau , iar acum mai ramanea sa se schimbe numele unor strazi... Da' de ce sa nu se numeasca chiar mazare , caci l-au ales prostii de patru ori...?!?
12
2
Str Mircea sa se numeasca str Regele Bal-Bal.
6
6
Cand vor fi desecretizate arhivele sa vedeti ce rusine o sa va fie cu numele reginei nasatule-futabile
8
9

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920