REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constanţa bate recordul la iluminat festiv. Iată TOATE DETALIILE contractului!

Constanţa bate recordul la iluminat festiv. Iată TOATE DETALIILE contractului!

Replica API 6 decembrie 2018 | 00:00 616

Peste un milion de euro

Peste un milion de euro

Constanţa va fi, probabil, şi anul acesta pe podiumul celor mai cheltuitoare oraşe din România în privinţa iluminatului festiv de iarnă. Municipalitatea a pus la bătaie de această dată nu mai puţin de 5,3 milioane de lei pentru luminiţele de sărbători, iar contractul final a costat peste un milion de euro. Banii vor fi împărţiţi între „iluminaţii” de serviciu ai primăriei, celebra Luxten, dar şi o prezenţă cu totul surprinzătoare: firma unui fost deputat dâmboviţean PNL şi a fiicei sale, cea care trebuia să deschidă în 2016 lista de candidaţi liberali a Constanţei la Camera Deputaţilor.

Primăria Constanţa a atribuit pe 13 noiembrie 2018 contractul pentru iluminarea festivă de iarnă a oraşului, în urma unei licitaţii declanşate pe 8 septembrie 2018. Potrivit primăriei, „subiectul contractului îl constituie închirierea inclusiv montarea-demontarea unor instalaţii de iluminat festiv, pe perioada sărbătorilor de iarnă: - Iluminatul festiv - LOT I Iluminat festiv al străzilor din municipiul Constanța se va realiza pe bulevardul 1 Mai, bulevardul 1 Decembrie, bulevardul Alexandru Lapusneanu, bulevardul I.C.Bratianu, strada Dezrobirii, strada Soveja şi Şoseaua Mangaliei.

- Iluminatul festiv - LOT II Iluminat festiv traditional romanesc al străzilor din municipiul Constanța se va realiza pe bulevardul Tomis, bulevardul Ferdinand, bulevardul Mamaia, strada Mircea cel Batrân, intrarea în oras dinspre Ovidiu, intrarea în oraş dinspre Valul lui Traian, intrarea în oraş dinspre Mangalia şi 5 vapoare.

- Iluminatul festiv - LOT III Iluminat festiv în zona Peninsulară Piața Ovidiu Constanța (Revelion) se va realiza în Piața Ovidiu.

- Iluminatul festiv - LOT IV Iluminat festiv în Parcul Tăbăcăriei zona Țara Piticilor din municipiul Constanța (Orășelul Copiilor) se va realiza în Parcul Tăbăcăriei zona Țara Piticilor”.

Cine împarte milionul de euro

Valoarea estimată iniţial a contractului era de 5.300.000 de lei, iar valoarea finală atribuită a fost de 4.806.603,28 lei, fără TVA, echivalentul a peste un milion de euro. Banii au fost împărţiţi frăţeşte între două firme: loturile 1 şi 3 au fost adjudecate de Euro Audit Service SRL din Târgovişte, care va încasa în schimb de la Primăria Constanţa 1.198.719,45 lei, respectiv 533.928,93 lei, iar loturile 2 şi 4 au revenit celebrei Luxten Lighting Company SA, ce va primi 2.103.733,36 lei, respectiv 970.221,54 lei.

Peste 100.000.000 de euro de la stat

Luxten Lighting Company SA nu mai are nevoie de nicio prezentare. Firma bucureşteană deţine monopolul serviciilor de iluminare stradală în Constanţa, atât pentru contractele oferite de primărie, cât şi pe cele derulate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa. Luxten a fost fondată în 1993 de către fostul ofiţer al Securităţii Boszormeny Zoltan, care a cumpărat de la stat fabrica de becuri Electrofar Bucureşti.

Boszormeny a ieşit din acţionariatul firmei în 2003. În iunie 2017, cei trei acționari principali ai Luxten au decis să le cedeze gratuit directorului general și celui adjunct al companiei acțiuni reprezentând cumulat 15,7248% din capitalul firmei. Astfel, proprietarii Luxten, Claudiu Rădulescu, Olimpia Moica și Ionel Pepenică, și-au cedat gratuit din acțiunile deținute la companie către Monica Maria Bucur, președintele directoratului Luxten, și Silvian Șerbănescu, vicepreședinte.

Luxten Lighting Company SA a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 179.762.757 lei și un profit net de 16.113.010 lei, cu 346 de angajați, dar și datorii totale de 70.985.257 lei. Compania la care a fost angajată şi Elena Băsescu, fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu, deține monopolul iluminatului public în mai multe mari orașe din România, precum București, Ploiești, Constanța și multe altele. În ultimii ani, Luxten a primit peste 150 de contracte de la stat, în valoare totală de peste 100.000.000 de euro.

Cum a pierdut Camera Deputaţilor

Foarte interesante sunt lucrurile şi cu Euro Audit Service SRL. Firma are ca domeniu de activitate lucrări de instalaţii electrice şi a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 10.022.987 lei şi un profit net de 461.756 lei, cu 35 de angajaţi, dar şi datorii de 5.785.520 lei. Euro Audit Service SRL este deţinută de fostul deputat liberal de Dâmboviţa Vasile Horga şi de fiica acestuia, Gabriela Horga.

Firmele lor au promit contracte de milioane de la stat, iar fiica deputatului a ocupat mai multe funcţii de conducere în mari companii de stat sau private precum Romaero, Eximbank, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Societate de Administrare Active Feroviare SAAF SA, Distrigaz Suez etc. Fostă consilieră a europarlamentarului Daniel Dăianu şi a ministrului Daniel Chiţoiu, Gabriela Horga este căsătorită din 2010 cu Alexandru Cârlig, fiul fostului şef al Poliţiei Costanţa, Ion Cârlig.

Tânăra este cadru didactic la Universitatea “Ovidius” Constanţa, dar şi la ASE Bucureşti. În 2016, despre Gabriela Horga se ştia că a fost impusă de Bucureşti pe primul loc în lista de candidaţi ai PNL Constanţa pentru Camera Deputaţilor. Iureşul stârnit de afacerile sale cu statul au văduvit-o însă pe tânără de deputăţie, PNL alegând să o retragă de pe listă.

Constanţa, de şapte ori mai cu moţ decât restul ţării

Revenind la iluminarea stradală de sărbători, Primăria Constanţa a fost anul trecut oraşul cu cele mai mari cheltuieli alocate beculeţelor festive. Astfel, dacă Primăria Capitalei a cheltuit puţin peste 3 milioane pentru iluminatul festiv de iarnă într-un oraş de şapte ori mai mare decât Constanţa, municipalitatea tomitană a scos din buzunar 4,6 milioane de lei.

La polul opus, Primăria Timişoara nu a cheltuit niciun leu, folosind instalaţiile cumpărate în anii anteriori. În medie, primăriile din România au cheltuit în 2017 o sumă de 711.995,55 lei pentru iluminarea stradală de sărbători. Mai cu moţ, Constanţa a cheltuit de aproape şapte ori mai mult.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Constanta e in bezna. De vineri 7.12.2018 iluminatul public NU FUNCTIONEAZA. Alo nenea Fatalau ce astepti sa il repari? Craciunul anului 2118?
0
0
Nici bine nu s-au instalat ca s-au si ars beculetele, multe sunt nefunctionale, vechi , pacat
1
0
Cand a dat prima zapada, au fost inregistrate vreo 1000 fracturi la urgente pentru ca nimeni din primarie nu a catadicsit sa se gandeasca la faptul ca pe trotuare era patinoar. Deci nu exista bani pentru niste sare macar pe trotuarele cu trafic intens dar sunt bani pentru fanteziile umede dar costisitoare ale administratiei orasului. Beculetele din anii trecuti nu erau bune? Bine ca acum stim si noi care sunt lipitorile si loazele de politicieni care sug banii platitorilor de taxe constanteni.
3
0
Don't cry dog...voi a-ti votat PSD
1
1
Constanta e frumos iluminat. Hai sa nu fim carcotasi. Iar firmele care au castigat trebuiesc platite. Ce atatea comentarii tiganesti.
1
6
Si tot ca un rahat arata.
10
1
Futegadau da din bani prostilor , doar nu din buzunarul lui . Cosntanta arata jalnic . Mizerie cat vezi cu ochi , constructii facute pe unde a vrut fiecare . Au slutit orasul Constanta care candva era de toata frumusetea . Cand ai sobolani la conducere nu te poti astepta la ceva mai bine .
11
0
Mizeria din piata ovidiu are iz penal. O caruta de bani pe un talcioc ce se vrea christmas market. Bine ma. Pe mircea e iluminat festiv? Pe ferdinand?
13
0
Sa dai peste 1 milion de euro pentru niste luminite.... of of
11
0
Ca la machedoni!Jalnic arata orasul!
11
2
Pacat ca in mijlocul Constantei, Pe strada renasteii de o luna de zile nu merge iluminatul public. Oare nimeni din primarienu vede ca de auzit se pare ca nu audenimeni desi am facit o gramada de reclamatii.
13
0
un rahat de iluminat, cel mai slab si mai prost , asa primar - asa arata si orasul, niciodata nu a aratat asa de sin istru de sarbatori
19
0
In Bucuresti anul trecut au fost aceleasi ornamente
11
1
Nu poti compara Primaria Capitalei cu Primaria Constanta la cheltuieli. Primaria Capitalei are un buget, primariile de sector, alte bugete si, evident, alte zone de acoperit. Doar daca acele cheltuieli de 3 milioane de lei sunt ptr Primaria Capitalei plus Primariile de Sector de la 1 la 6, atunci se justifica acea comparatie facuta. Ca idee.
3
8
Constanteni, aici sunt banii dumneavoastra ! Multa muie cu cacat hotul fagadau, muie dragnea, muie pesede !!!
25
0
Luxten e firma pesedista care "cistiga" mereu licitatii .
25
0
bani din banii taxelor si impozitelorplatite de locuitori sa faca fala unor primari si a acolitilor lor , e bine ca ai lumina ferie , dar si asa dai in gropanele din strazi si in mizeria periferiei din columbia , cernavoda!!
14
0
dupa celebra replica a barbosului "sa fie lumina", aparent orasul nu vrea sa se dezminta de cele credincioase. Lumina vreti..lumina aveti..partea proasta e ca voi o platiti, dar la cat se fura nimeni nu se plange observ. taceti si inghititi, si la urma platiti.
9
0
cu aceasta suma imensa se puteau face multe lucruri investitie in adaposturi pt oamenii strazii ori locuinte pt copii orfani, ori se puteau cumpara masini de dezapezire care sa intre si pe arterele secundare din orasi unde atunci cand ninge se formeaza polei nici nu poti iesi din casa ca iti rupi picioarele de miscat masina din parcare nu se mai pune problema ca daca nu e dezapezita strada traiesti izolat, acesti bani puteau fi folositi pt salariile paznicilor din scoli unde salariul acestor angajati este platit din banii parintilor , se putea investi in spitale dar ca la noi la nimenea
20
0
de-aia orasul involueaza cam de vreo 15 ani.la noi e cel mai mare regres din Romania,din oras turistic si cu economie productiva am ajuns tiganistan si fief de escroci.Banii se intorc unde trebuie restul e can-can.
38
0
PROBLEMELE SUNT SI ALTELE PE LANGA BANII ALOCATI, DACA MONTAJUL PE STALPI DE BETON NU ESTE VREO PROBLEMA, IN SCHIMB PE STALPISORII DE FIER DEJA SUNT ARCUITI DE LA PROCESUL DE ANCORAREA INSTALATILOR SI GREUTATEA LOR, RUSINE RUSINE RUSINE ! PS. NU UITATI SA BETI APA DE LA ROBINET ! NU DE ALTA DA E CEA MAI SCUMPA DIN TARA ! FAGABOULE MERGI PE LINIA ASTA CA TE BATE ORICINE ! LUMEA O SA VOTEZE CU ORICINE DOAR CA SA NU MAI IESI TU SI SA NE ZICI DE LICITATI SI TOT CE FABULEZI ! CAND AI CANDITAT AI AVUT 40 DE PROIECTE SI PANA ACUM AI REUSIT 3 SI 2 SUNT IN CURS
31
0
Articolul acesta este un pamflet nu ?
16
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218