REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constanţa, prinsă în masterplanul investiţiilor în turism cu un un nou port turistic. DIAMANT, un proiect care va rămâne doar pe hârtie?

Constanţa, prinsă în masterplanul investiţiilor în turism cu un un nou port turistic. DIAMANT, un proiect care va rămâne doar pe hârtie?

Replica API 18 iulie 2018 | 00:54 705

Momentan, Vâlcov a anunţat doar domeniul schiabil pe care şi-l închipuia Ceauşescu înainte de cutremurul din ‘77

Momentan, Vâlcov a anunţat doar domeniul schiabil pe care şi-l închipuia Ceauşescu înainte de cutremurul din ‘77

foto: HotNews

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, celebrul Darius Vâlcov, a făcut o serie de declaraţii interesante în platoul unei televiziuni centrale. Printre altele, Vâlcov a anunţat că Guvernul pregăteşte un mega-proiect de amenajare a 160 de kilometri de pârtii în Munţii Făgăraş şi construcţia unei staţiuni ca în Alpii elveţieni. Cei care au fost impresionaţi de proiectul anunţat de Vâlcov trebuie să ştie că ambiţia unui domeniu schiabil care să traverseze trei judeţe datează din vremea lui Ceauşescu. Proiectul exista înainte de 1977, însă a fost “tras pe linie moartă” din cauza marelui cutremur.

Banii necesari investiţiei pentru domeniul schiabil au fost redirecţionaţi, după cutremurul din 1977, către reconstrucţia zonelor afectate de dezastru. Iată însă că ideea, foarte bună de altfel, a fost preluată, şi nu de acum, ci din primul moment al Guvernării PSD, când a fost ridicată şi prima problemă: care este situaţia juridică a terenurilor peste care ar urma să fie amenajate pârtiile?

Greu de crezut că, din 2017, când a fost ultima dată verificată această situaţie (iar ea nu era reglementată!), s-au făcut paşi importanţi în sensul intabulării şi aşa mai departe. În fine, un alt impediment ar putea fi dorinţa guvernanţilor de a modifica din nou legislaţia în ceea ce priveşte proiectele de interes naţional (adică cele care primesc finanţare de la stat). Din acest punct de vedere, şi judeţul Constanţa ar putea avea mari probleme. Însă, rămâne să urmărim cum se vor derula lucrurile, ori dacă proiecte precum domeniul schiabil sau „DIAMAT PORT” din municipiul Constanţa vor rămâne doar enunţuri bombastice la tv.

Municipiul Constanţa are un port turistic – Portul Tomis, pe care îl ştim deja înţesat cu localuri care mai de care mai elegante. Însă, urbea ar putea avea încă un port turistic, „DIAMANT PORT”, pe care administraţia locală îl vede realizat în zona Pescărie. Momentan, paşii sunt următorii: undă verde de la centru, studiu de fezabilitate şi proiect tehnic, aprobare în Consiliul Local Municipal.

„Dar, dacă se modifică legislaţia, iar studiul tehnic este eliminat din cerinţa de acum, situaţia ar putea să se deruleze după cum urmează: se întocmeşte studiul de fezabilitate (pentru care municipalitatea alocă fonduri), este acceptat proiectul, după care trebuie făcut proiectul tehnic. Cel mai probabil, o altă firmă faţă de cea care a întocmit studiul de fezabilitate câştigă licitaţia, moment în care poate să apară următoarea situaţie: cei cu proiectul tehnic spun că nu e bun studiul şi că trebuie refăcut. Adică se reia studiul, se cheltuie alţi bani, trece timpul. Sper însă că nu se va întâmpla aşa ceva şi mai sper că proiectul portului turistic de la Pescărie să nu dispară din masterplanul investiţiilor în turism. Portul figurează pe lista de priorităţi ca investiţii de interes naţional, aprobată în 2017, la punctul numărul 3. Acest port ar urma să fie poziţionat în zona unde a fost făcut digul de larg cu bani europeni, iar ca urmare a acestor lucrări, s-a creat acolo un golf”, a explicat deputatul Mircea Dobre, fost ministru al Turismului.

Şi, într-adevăr, DIAMANT GOLF figurează în HG 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism - Masterplanul investițiilor în turism - și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism la poziţia 3, după “Dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil, Munții Făgăraș” şi “Dezvoltarea echilibrată și integrată a zonei turistice din Delta Dunării și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre, Sulina (Miniport/port de agrement)”.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da da ,sa aiba unde sa-si tina bosorogii pachetari yachturile hehe
4
0
DIAMANT ?? imi vine sa vomit! Ce cocalar idiot s-a gandit sa puna numele asta ??
5
0
da port pe partea de nord a peninsulei,destepti astia a lui fecalau,iar seftanii cu barcutele vor putea iesii in larg de paste si de sf maria,oricum pare tot o spalatura de bani europeni,in cta nu ai un loc de parcare la masina si-ti bati bugetul cu parcari pentru barcute,parca vad ca vor castiga orbetii aia de olandezi
5
0
Ti ai dreaq de hoti . nu aveti loc de altii. Cu fagabou in frunte o sa o luati in brate
9
1
Cu machidoni in functii cheie vom face fix un cacat in C-ta. Doar aoa pt jegosi.
13
3
Daca voua vi se par bune ideile lui ceasca......poate vreti sa va amintiti un pic cum a sfarsit canalia comunista
8
0
Ne-am intors pe vremea lui Mazare care ne-a tot promis "Bazar ca la Stambul ".Ma rog,fiecare cu prostii lui.Ti-ai dracului !
16
0
In 2000-3000 de ani se face lorrul
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102