REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

CONSTANŢA REALĂ: ‘În loc să dăm bani pe festivaluri, am putea da bani pentru şcolile cu WC-uri în curte’

CONSTANŢA REALĂ: ‘În loc să dăm bani pe festivaluri, am putea da bani pentru şcolile cu WC-uri în curte’

Replica API 5 aprilie 2018 | 16:22 496

Condiţii JALNICE în unităţi de învăţământ din judeţ

Condiţii JALNICE în unităţi de învăţământ din judeţ

sursa foto ziaruldeiasi.ro

Avem la îndemână fonduri de la Uniunea Europeană, dar nu ştim să facem proiecte pentru a lua aceşti bani. Administraţiile locale bifează în schimb, cu bani de la UE, investiţii precum puncte de informare turistică. Într-adevăr, sunt şi aceştia bani “atraşi”, însă… ce urmează? Pentru punctele de informare turistică trebuie alocaţi bani periodic, de la bugete locale: lucrări de întreţinere, ca să nu mai vorbim despre salariile pentru personal.

Prin urmare, ce am câştigat? Vede cineva turişti sosind buluc în judeţul Constanţa fiindcă există aceste “investiţii”? Pe de altă parte, lucruri serioase, precum unităţile de învăţământ ori sălile de sport (unele făcute fără cap, în localităţi care nici măcar nu aveau nevoie de construcţii grandioase - nu au nici mulţi copii, nici bani să le întreţină) sunt lăsate pe planul doi.

Bunăoară, în judeţul Constanţa încă avem şcoli fără toalete în interior (se merge la WC-uri situate în curte). În privinţa sălilor de sport, de dată recentă un raport al Curţii de Conturi constata că într-un orăşel din judeţul Constanţa există o clădire prost realizată în mandatul unui fost primar, motiv pentru care... plouă prin acoperiş! Urmează, desigur, ca administraţia locală să ia măsuri, sub ameninţarea sancţiunilor; adică, să repare acoperişul. Dar, ce se întâmplă cu şcolile care au WC-uri în curte?

Răspunsul este: DA! Se vor construi toalete decente, în interiorul unităţilor de învăţământ. Când? Când vor fi bani, după ce vor fi întocmite proiecte şi după ce vor fi organizate licitaţii care să desemneze firmele de profil care să execute lucrările. Asta dacă nu se lungeşte şi mai mult treaba, din cauza eventualelor contestaţii. Subiectul şcolilor care nu au toalete în interior a fost abordat şi de consilierii judeţeni PNL, Marian Cruşoveanu declarând că va depune un proiect privind alocarea de fonduri de la Consiliul Judeţean Constanţa pentru a sprijini administraţiile locale.

Rămâne de văzut dacă va fi găsită şi formula „magică” legală în acest sens, cert este că avem în judeţ următoarele exemple: şcoala din Viişoara, grădiniţa din Urluia, şcoala din Pietreni, şcoala din Dunăreni şi şcoala din Vadu. „Am discutat cu specialişti, am cerut estimări de preţuri de la constructori şi concluzia este că ar fi necesari, pentru grupurile sanitare din aceste şcoli, între 3.500 şi 5.500 de euro, în funcţie de mărime şi dotări”, declară Cruşoveanu.

„În condiţiile în care avem situaţii de genul acesta (unităţi de învăţământ cu WC-uri în curte – n.r.), care pun în pericol siguranţa copiilor, putem renunţa la anumite evenimente, cum a fost Festivalul Berii, şi să alocăm banii către localităţi”, a declarat liberalul. anul trecut, Festivalul Berii, eveniment care s-a desfăşurat la Pavilionul Expoziţional în perioada 24 aprilie – 1 mai, a scos de la bugetul CJC suma de 450.000 de lei.

Sau, a spus Cruşoveanu, „CJC nu era nevoie să cumpere cele mai scumpe maşini de spălat pentru dotarea centrelor Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, puteau fi luate maşini de spălat care să coste în jurul a 2.000 de lei bucata, nu 3.000 de euro”. De precizat că este vorba despre UAMS Agigea care vrea să achiziţioneze maşini de spălat la preţul de 23.000 euro bucata de la un producător de lux (Miele).

De precizat că, la nivelul întregii ţări (deci nu doar Constanţa e „mereu surprinzătoare”), nu mai puţin de 2.418 şcoli au toaleta în curte.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Constanta nu avem wc-uri nici in oras, dar la sate!!!
1
0
...aceleasi conditii jalnice sunt si intr-un sediu de primarie situat pe str Amzacea 13...nu mi-am imaginat ca pot exista asemenea conditii mizerabile intr-o institutie publica...daca as fi nevoit sa le descriu...nici macar nu stiu cu ce as incepe...totul este infect.... Asa ca ...daca Primarul mun Cta accepta intr-un oras asemenea conditii ...la ce sa ne mai miram de ce se intampla in judet...
3
0
Pun pariu ca un amarat wc o sa coste mii de euro. Pun pariu ca vor fi contracte destinate si nu se vor gasi pe sume reale ci cu mii si mii de euro....maine poimaine iar apare la tv ca scoala x are toaleta dar prost facuta ca ia apa ca refuleaza etc etc....suntem satui de hoti si de sifonari! Romanii cinstiti au trai in alta tara ca aici au ramas....doar cativa de doamne ajuta...
3
1
Cand s-au inceput investitiile facute de niste banditi ,adica de oamenii regimului Basanau si Boculet cel mic,nimeni nu avea curaj sa respire mai cu zgomot. Acuma toti vor ca ce a fost facut praf in mai mult de zece ani,sa se repare in doi,ba chiar sa-i ajungem din urma pe nemti. Ce sa zic,...Daca incepi sa faci ceva bun,nu e bine ca nu faci altceva,asa ca nu at fi mai bine tot cu Basau si securistii lui,ca sa nu mai faceti spume? Sau poate ca e mai bine sa spuneti pe fata ,dar nu asa cu rahaturi gen jos ciuma rosie,ci chiar sa spuneti numele si prenumele sefilor care stiti ca sunt ticalosi...
2
1
e fix ca la noi la Medgidia,nu ne putem caca de foame si nu dam nimic la scoli,sau la elevi premianti,tinerilor casatoriti,batranilor nostri la nuntile de aur,asa cum se lauda si mai ales asa cum este hotararea de consiliu,dar facem festivalul Dapix.O mizerie pe bani multi,pe banii fraierilor din Medgidia care platesc taxe si impozite majorate aproape dublu.Asta-i Medgidia,asta-i Vrabie cel neputincios.Inca se mai crede la Pestera in grota maimutoiul asta.Un golan mitoman si manglitor.
8
0
de ce nu putem comenta la articolul cu fagabou? are alergie la comentarii?
13
1
Un oras in care fiecare pune etichete gratuit unor oameni pe care nu-i cunosc. Calomnia se pedepseste, iar pentru comentarii de acest gen raspunde in solidar si ziarul. O natie de frustrati
5
3
Crusovene tu ti-ai gasit sa vorbesti de moralitate. Pai taica-su lu asta e cel mai mare interlop din eforie, a fugit cu fondurile caritas in tinerete si a stat fugit din tara, acum face numai magarii cu primarul de sticla robert serban, familie de hoti si jepcari se trezesc ei sa dea sfaturi, cum e bine si cum e rau . LA BRUTARIE !!!
4
9
Conducatorii sunt ... niste Puslamale , fanfaroni penali ...Jeguri umane !
11
0
Crusoveanulee.. socrutu ce mai face? Nu uita ca esti tot ceea ce esti astazi datorita lui. Si blugii de pe tine sunt cumparati de el. De drumurile din judet stii ceva?? De unde ai bani tu de bmw seria 7, de peste 100.000 euro? Doar nu ti l-a cumparat socrutu si pe ala?
7
9
de la astfel de evenimente se mai pot fura banii ! de la gradinite,scoli mai putin cu paraindaratul dar este nesatisfacator .Rusine maxima domnilor care ati fost alesi prin minciuna !!!
15
0
Corect! Saracii copii sa mearga in frig la wc.
14
1
Toate astea doar in tara noastra se vor gasi! Romania n-o sa prospere niciodata atata vreme cat are mereu aceiasi hoti la conducerea ei! Cum sa investeasca ei in Educatie, cand politrucii nostri au nevoie de prosti care sa-i voteze mereu, nicidecum n-au ei nevoie de oameni educati. Altfel cibe i-ar mai vota?!
23
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218