REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Constănțenii care și-au închiriat casele ucrainenilor nu și-au primit banii din ianuarie

Constănțenii care și-au închiriat casele ucrainenilor nu și-au primit banii din ianuarie

M.Ș. 28 iunie 2023 | 00:00 3968

De la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, anul trecut, valuri de refugiați au venit în România, în majoritatea orașelor din țară. Totuși, ucrainenii au preferat să se stabilească în capitală, iar al doilea oraș favorit a fost Constanța. Există și o explicație pentru acest lucru. Antropologii care analizează modul în care evoluează omul, în funcție de locul în care s-a născut, justifică acest lucru, deoarece majoritatea refugiaților au venit din orașe precum; Mariupol, Zaporojie, Nikolaev, Herson, Harkov, Odesa, cu ieșire la mare. Ucrainenii au vrut să se simtă puțin ca acasă și au primit sprijin de la Guvernul Român. Inițial, programul denumit popular 50 – 20, aloca 50 de lei de persoană pentru chirie și 20 de lei pentru hrană, zilnic. Banii erau fonduri europene, primiți de guvern, care ajungeau la refugiați prin Direcția Generală de Asistență Socială și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea.

Constantenii care si-au inchiriat casele ucrainenilor nu si-au primit banii din ianuarie

Chilipir pentru proprietarii de apartamente de închiriat

Pentru constănțenii care au apartamente de închiriat acest program a venit ca o mană cerească. Majoritatea voiau să aibă în gazdă numai refugiați, refuzând alte oferte ale românilor, care nu își permiteau asemenea sume. Piața imobiliară s-a dat peste cap. Pe bună dreptate, chiriașii români erau supărați și îi numeau pe ucraineni – pomanagii. S-au iscat destule conflicte. Pe de altă parte, proprietarii hrăpăreți nu se mulțumeau cu sumele alocate, încercând să ciupească ceva și din banii de hrană, fiind înregistrate plângeri în acest sens. Au existat totuși oameni, în adevăratul sens al cuvântului, care nu numai că au respectat regulile, ci au mai dat și de la ei, în ceea ce privește hrana. „Am avut în chirie o ucraineancă timp de aproximativ trei luni. Am făcut tot posibilul să se simtă bine. Mai ales pentru că ea gătea, costul hranei ajungea la mai mult de 20 de lei pe zi. Uneori o invitam chiar în oraș să mâncăm”, ne-a declarat un proprietar de apartament din Constanța.

„Gazdele“ nu și-au mai primit banii din ianuarie

Toate au fost bune și frumoase pentru  cei care închiriază, până la începutul acestui an, când fondurile au fost blocate. O parte dintre ei și-au primit banii, dar majoritatea nu, având de primit sumele aferente pe trei luni, pentru chirie și mâncare. Acest lucru a creat un val de nemulțumiri și s-au iscat chiar conflicte între proprietari și refugiați. Ucrainenii nu aveau bani proprii să plătească, proprietarii nu mai aveau răbdare să aștepte… Cert este că mulți refugiați au trebuit să se reorienteze și să încerce să își caute locuință în altă parte, lucru nu tocmai ușor pentru cineva aflat într-o țară străină și căruia îi este greu să se angajeze având în vedere bariera limbii. Dar lucrurile s-au așezat acum pentru chiriașii români care se simțeau dați la o parte.

Banii se alocă retroactiv. Proprietarii pot răsufla ușurați.

Fondurile restante pe primele trei luni datorate proprietarilor de apartamente care au găzduit cu chirie refugiați vor fi acoperite de Comisia Europeană, care va trimite României 110 milioane de euro, în cursul lunii iunie, după cum a declarat săptămâna trecută fostul premier Nicolae Ciucă: „Guvernul va decide joi alocarea fondurilor de la buget pentru acoperirea fondurilor restante din primele trei luni, din acest an, pentru măsurile de sprijin acordate refugiaților ucraineni, mizând că în luna iunie să primească aproximativ 110 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru acoperirea acestor cheltuieli”. După ce va primi fondurile, Guvernul Român va efectua plățile în cel mai scurt timp. “În cel mai scurt timp, urmează a fi efectuate plățile pentru cheltuielile de cazare aferente persoanelor care au găzduit refugiații din Ucraina. E vorba de fonduri pentru cheltuielile aferente lunilor ianuarie – martie 2023, care se ridică la 506 milioane de lei , respectiv aproximativ 100 milioane de euro”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Constantenii care si-au inchiriat casele ucrainenilor nu si-au primit banii din ianuarie

Plăți retroactive și… gata!

Începând de la 1 mai, anul curent, programul de sprijin dedicat ucrainenilor a fost schimbat. Astfel, noul ajutor financiar se va acorda până la 31 decembrie 2023, în anumite condiții. Pentru primele patru luni consecutive, o familie va primi 2.000 de lei lunar pentru a plăti cazarea. Dacă este vorba despre o persoană singură, aceasta va primi doar 750 de lei. Pentru hrană este alocată suma de 600 de lei pentru fiecare persoană. Începând cu cea de a cincea lună a anului, refugiații nu vor mai primi bani pentru mâncare. Așa că proprietarii nu vor mai putea avea beneficiile pe care le-au avut până la începutul anului, fiind obligați de situație să primească în gazdă români care vor putea plăti chirii în funcție de salariul pe care îl câștigă.

Între timp, refugiații ucraineni au luat cu asalt Asociația Județeană de Ocupare a Forțelor de Muncă Constanța, depunându-și dosare pentru căutarea unui loc de muncă pentru a primi în continuare indemnizația pentru cazare și hrană.

Constantenii care si-au inchiriat casele ucrainenilor nu si-au primit banii din ianuarie

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O puzderie de javre iubitoare de rusi dar care vor sa-si faca concediul in UE, mars la Moscova cu voi
10
0
Si e absolut logic de ce procedeaza asa TRADATORII DE TARA SI DE NEAM DIN AUR si SOS, pentru ca ei nu cunosc istoria Romaniei si nu cunosc faptul ca PAMANTURILE ROMANESTI au fost invadate de 12 ori in istorie de catre invadatorii satanisti din Rusia. Adevaratul motiv pentru care tradatorii din AUR - SOS vor sa scoata ROMANIA din UE si NATO(daca ar castiga AUR alegerile din 2024 - DOAMNE FERESTE!) si apoi AUR ar permite Rusiei sa intre cu armata rusa IN ROMANIA, venind prin MAREA NEAGRA, deci intrand in DOBROGEA pe calea aerului, cu parasutisti / folosind aeroporturile romanesti + prin debarcare prin marea neagra si aducand echipamente militare grele, apoi Rusia ar ataca UCRAINA si prin Moldova+Transnistria, dar si prin NORDUL ROMANIEI si SUD-VESTUL BELARUSULUI, blocand VESTUL Ucrainei pe unde vine AJUTOR OCCIDENTAL pe la granita cu POLONIA. Deci Ucraina ar fi incercuta. Asta vrea AUR-SOS-RUSIA in 2024! La schimb, RUSIA ofera BASARABIA+inapoierea tezaurului de aur al ROMANIEI. STOP AUR!
71
0
RODICA BOANCA A DEMISIONAT din AUR. Ascultati-o, oameni buni! Ea spune ADEVARUL despre TRADATORII DE TARA SI DE NEAM DIN AUR, in frunte cu GEORGE SIMION care a TRATAT ROMANIA si s-a intalnit cu SERVlCllLE SECRETE RUSESTI si planuia sa scoata ROMANIA din UE si NATO dupa alegerile din 2024 si sa ne dea pe mana rusilor, ca sa devenim slugile Moscovei pe modelul BELARUS, cu George Simion pe post de DICTATOR ( conducere marioneta ) + Marius Dorin LULEA pe post de prim-ministru. In sfarsit, romanii vad CINE ESTE AUR CU ADEVARAT. Cum am spus-o de multa vreme, atat AUR, dar si PSD(fostul FSN) sunt sabotori pro-rusi. Prin aceasta distrugere a AUR si demascarea tradatorilor din AUR-SOS, ei vor ca PSD sa castige iar. Practic, Moscova nici nu va da de ales, Rusia a incercat sa tina pe primul loc PSD, iar pe locul 2 sa-l aduca pe vuvuzeaua SIMION si PARTlDUL AUR. Adica, ati fi votat fix ca in GAGAUZIA doar dintre 3 candidati PRO-RUSI, apoi l-ar fi facut Moscova"castigator" pe cel din SOR ( PSD )
61
1
Vedeti comentariile? E plin de TROLI RUSI sustinatori ai AUR-SOS care vor ca ROMANIA sa iasa din UE si NATO. Uitati-va cum imprastie propaganda rusa si minciuni / insulte adresate ucrainenilor, frustrati fiind ca Ucraina a ajuns in TOP 3 armate ale lumii dupa SUA si CHINA( in ordinea asta ). Din punct de vedere matematic, UCRAINA are cea mai puternica armata de pe continentul EUROPA (Moscova si o mica parte din Rusia e si ea asezata pe continentul EUROPA). In prezent UCRAINA avanseaza, linia frontului se indreapta DOAR spre RUSIA, spre SUD si EST. Rusii nu mai fac absolut niciun pas in fata. Rusia a suferit pierderi masive. A pierdut 100.000 0RCI in doar cateva luni, incercand sa ocupe BAHMUT. Bahmut care este 80% incercuit in prezent din punct de vedere al artileriei. Urmeaza sa fie eliberat BAHMUT in zilele urmatoare.Deci 100.000 rusi morti DEGEABA. Ecuatia e simpla. Conflictul dintre Prigojin si Putin s-a vazut si IN AUR! Demisia RODICAI BOANCA e dovada. ASCULATI CE SPUNE DESPRE AUR
50
0
Mai da-va în plm cu Ucraina voastră toti asa ziși săraci de acolo.baga-ti la munca tu-le rasa în kur de sălbatici.atata ajutoare și mocangeala.pt un bătrân sau copil roman sărac nu se găsesc bani...moeee
8
41
Hotii si trădătorii neamului romanesc, dar nu ai nemului lor de venetici, caci ei nu sunt romani, ci sunt "pupindosisti" UE- iști, NATiO-isti sui UA-isti!!!
4
40
p*****a natie ucrainenii astia..
7
40
Daniele tata, afla despe oi ca ne-am luat banii. Mai au o restanta de o luna si suntem pace cu statul. Ce sa-ti fac daniele tata daca ma-ta si tac-tu au fost bosketzi si au mancat si au baut, ce sa te invete, sa bosketaresti si tu si sa latri aiurea ca un caine flamand. Te-ai trezit tu sa comentezi. Sa faci socoteala la 4 apartamente ori cate patru persoane cam cat am incasat? Aaaa, te-a luat ameteala, este saracie care esti!
8
1
Dati leprele afara! Dati maidanezii afara, la ei intara, sa si apere patria! Ajunge, ne am saturat. O ard la spa, mall si plimbari pe banii nostrii si noi murim economic. Rapciuga pad ista ciolacel si stroica secu nu se aude! Dulap, tu nu auzi!
15
40
S-a incasat si martie,nu mai vorbiti prostii.Suntem bine :)))))
11
3
e clar ca vin de la Comisia Europeana, toti pun botu' la fonduri nerambursabile, voi credeti ca cei din occident muncesc sa va dea voua? in COPITA lism nimeni nu da la nimeni. Tara asta e saraca nu are pentru ai ei dar uite ca se gasesc bani sa fie mumă pentru alții
9
7
Banii vin de la Comisia Europeana prostule dar mai tarziu trebuie sa i dam inapoi cu dobanzi .Ce ti a dat ue degeba pana acum?Nu vezi ca ti a luat tot?Boule
10
41
Pentru saracia care se oftica, de sub mine. Ne-am luat banii ofticatule. Saracule care esti.
14
5
Datile pe la bot. Tepalau. Vreti sa stati cu fundu pe scaun fara munca sa incasati bani din taxe. Uite ca ati lat m**e
9
18
Sclavilor Romania nu plateste din banii tarii. Banii vin de la Comisia Europeana. Iar comisia a intarziat plata.f**u va n gat de analfabeti.citit articolul sclavilor
31
17
de ce statul nostru plateste serviciile cu intarziere tot deauna, proprietarii au de achitat facturi la curent, apa intretinere, ar merita dati in judecata si cerute despagubiri ,ptr intarzieri la plata, k bani oricum vin de la cee ,nu de la noi, rusine, parlmentarilor
9
22
Sa ma pish pe ei de natzie de c***t. Astazi am trecut vama la n***u Voda unde sunt dinspre partea bulgara zeci de camioane ucrainiene ce blocheaza vama si un j***s de tir-ist ucrainiean se pune in calea masinii mele si isi baga pul.. in romani.. noroc ca au sarit altii de-ai lui cu gura sa se calmeze, imi inchipui ca asta i-au spus.. cretinul era cu doua pahare in maini, hai sa presupunem ce era in ele si cred ca ma trezeam cu ele in parbriz fara probleme la cum se manifesta.. el era unul din multii care statea la rand sa intre in Romania.. nu mai zic de bataile dintre ei de prin port cand isi asteapta randul la descarcat. In oras fac numai bashini si arogante.. Cum bine va imaginati ne-am facut mila de dracu.. O natie de c***t cu 3 clase sub rusii care sunt mult mai civilizati.
33
70
Bagami-as p**a in ukrainienii vostri!!
23
70

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272