REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Constănţenii, fără apărare în faţa flăcărilor! Case lipite una de alta, maşini de pompieri FĂRĂ APĂ, hidrant la un kilometru distanţă!

Constănţenii, fără apărare în faţa flăcărilor! Case lipite una de alta, maşini de pompieri FĂRĂ APĂ, hidrant la un kilometru distanţă!

Replica API 19 septembrie 2018 | 12:30 691

După șapte ore de luptă cu incendiul, pompierii au revenit: de sub dărâmături ieşea din nou abur!

După șapte ore de luptă cu incendiul, pompierii au revenit: de sub dărâmături ieşea din nou abur!

Haos şi panică în cartierul Faleză Nord, încă de la orele dimineţii! Un incendiu a izbucnit la o casă cu o magazine în care se aflau materiale uşor inflamabile, iar de aici flăcările s-au extins la alte două imobile. Pompierii s-au chinuit circa 5 ore să stingă focul, însă, în final, toate cele trei case s-au făcut scrum, spre disperarea proprietarilor, dar şi a celorlalţi vecini. Spaima a fost cu atât mai mare cu cât, încă din debutul intervenţiei pompierilor, s-a constatat că un hidrant se află la un kilometru distanţă!

“Au stat mai bine de 20 de minute fără să dea drumul la apă. Se uitau, maşinile erau goale, fără apă, hidrantul era departe…”, au comentat vecinii, profund îngrijoraţi de situaţie. Incendiul a fost stins la ora 16.30. Sau, cel puţin aşa se credea, pentru că, la lăsarea serii, pompierii au fost solicitaţi din nou pe strada Pescăruş! De sub dărâmături a început să iasă din nou abur, semn că focul se poate reaprinde!

Intervenție de amploare în cartierul Faleză Nord, unde pompierii au fost solicitați marţi, 18 septembrie, să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință. Constănțenii din zonă reclamă că militarii au venit la intervenție nepregătiți, fără apă și mai bine de jumătate de oră „s-au învârtit” pe lângă autospeciale.

De altfel, localnicii din zonă sunt indignați și acuză că, din cauza lipsei de reacție a pompierilor, au fost puse în pericol și imobilele din jur. Și după aproape șase ore de la semnalarea incendiului, pompierii încă nu au reușit să îl lichideze! Cartierul Faleză Nord a fost învăluit în fum, în dimineața de marți, 18 septembrie!

Pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost sesizați, printr-un apel la 112, că pe strada Pescăruș, la numărul 38, o casă a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului au fost mobilizate două autospeciale, dar martorii spun că a durat mai bine de jumătate de oră, după ce au ajuns la fața locului, să intervină efectiv pentru stingerea incendiului.

„Au ajuns la fața locului, dar se învârteau pe lângă mașini, în loc să intervină. Cred că au venit fără apă, nu știu ce s-a întâmplat, dar nu interveneau, dând timp incendiului să ia amploare. Cum să ne mai simțim în siguranță în astfel de situații?”, ne-a semnalat o constănțeancă, cititoare a ziarului „Replica” de Constanța. Mai mult, martorii reclamă faptul că autospecialele ajunse la incendiu erau vechi.

În schimb, reprezentanții ISU Dobrogea spun că intervenția a fost îngreunată din cauza faptului că nu se știa că în anexa locuinței erau materiale inflamabile și din cauza poziționării imobilelor, care sunt lipite. Astfel, potrivit militarilor, după ce au ajuns la fața locului au constatat că focul se extinsese la anexă și s-au produs explozii. Mai mult, din cauza exploziilor, focul s-a extins și la alte două case. În total, la faţa locului s-au aflat șase echipaje de pompieri - de la Detașamentul Dan Fripis, Detașamentul Palas și Port.

O victimă a fost transportată la spital: o bătrână de 79 de ani. Potrivit martorilor, femeia a rămas blocată în casă (casa de unde a pornit incendiul), ea fiind scoasă de pompieri pe geam.

De precizat că alimentarea cu apă a autospecialelor este în continuare o problemă, echipajele fiind nevoite să ia apă de la hidrantele din zonă. De exemplu, acestea alimentează de la hidranții de pe strada Soveja, din zona Delfinariu.

Eroul care a ajutat vecinii

Un tânăr în vârstă de 26 de ani ce locuia în zonă, care își serba ziua de naștere alături de familie, în momentul în care a văzut fumul gros, a fugit la fața locului și a dat o mână de ajutor pompierilor. "Astăzi este ziua fiului meu. La multi ani, Sebastian! Nici nu a suflat bine în primele lumânări că am văzut o casă arzând în vecinătate, pe strada Pescăruș. Am plecat să vedem ce se întâmplă.

De ziua lui, Sebastian a fost unul dintre eroii stingerii incendiului alături de pompieri. Chiar dacă am fost îngrijorat pentru o posibilă intoxicație cu fum, recunosc că sunt foarte mândru de el. La insistențele mele a acceptat oxigenoterapia de după. Acum trei ani a salvat din foc copilul cu sindrom down al unor vecini. Bravo, fiule!”, a scris pe Facebook tatăl tânărului.

Citește și: De la ce a pornit INCENDIULUI VIOLENT din Faleză Nord

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
@GIGI autospecialele de stins incedii in orase trebuie sa fie de mici dimensiuni pentru a se deplasa rapid. Pentru alimentare cu apa intr-un oras civilizat trebuie sa existe o retea de hidranti
3
0
Au cumparat vapoare, salupe ca se cred fortele navale dar autospeciale cu capacitate mare de apa nu le-a dat prin cap. Aici se vede managementul celor de la ISU. Domnilor submarine nu cumparati ?
8
1
Primarie de cacat care a dat tot felul de autorizatii de construire fara cap!!!
9
2
Vedeti dumneavoastra ,,,,,ati rezolvat problema salvarii in caz de incendiu si accident terestru si da ,,,,acum camasile sunt prea stramte si intervenim si pe mare ca noi isu suntem cei mai cei ,,,,,,me Tarzan,,,,,
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369