REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Constănțenii, nemulțumiți că trebuie să plătească la RADET încălzirea, deși s-au debranșat!

Constănțenii, nemulțumiți că trebuie să plătească la RADET încălzirea, deși s-au debranșat!

Replica API 29 septembrie 2018 | 00:00 3938

În prag de iarnă

În prag de iarnă

Liviu Popa

Constănţenii renunţă pe capete la RADET, pentru că este mai convenabilă încălzirea prin centrale termice, susţin ei. Însă, până la montarea unei centrale drumul este lung și anevoios. Mai întâi, trebuie depusă o documentaţie de debranşare la RADET, documentaţie care la rândul ei trebuie să fie aprobată. Să nu mai vorbim de plata taxelor de debranșare, cuantumul acestora fiind destul de mare.

În fine, după ce toată procedură ajunge la final, iar omul își montează centrala, constată că, pe lânga factura la gaze, trebuie să mai plătească și la RADET o sumă de bani: cota parte a țevilor comune. Asta în cazul în care locuiesc la bloc și mai există apartamente branșate la Regie. O femeie din Constanța se gândește cu groază că vine sezonul rece și trebuie să plătească, lunar, 70 de lei pentru aceste conduce. Așa cum a făcut, de altfel, și-n anii trecuți.

”Aceste țevi nu ajută la sporirea căldurii în apartament. De ce trebuie să plătesc eu, pentru încălzirea altora? Practic, îmi fură banii din buzunar!”, spune I.C. Mai mult, aceasta ia în calcul și izolarea țevilor care trec prin apartamentul său. Directorul RADET, Liviu Popa, spune că aceasta nu este o soluție.

”Țevile RADET nu trec prin apartamentul lor. E o confuzie pe care o face toată lumea. RADET are competeță, prin lege, până la branșamentul blocului. De la branșamentul blocului, toate instalațiile sunt în proprietate indiviză. De instalațiile comune nu se poate atinge nimeni. Este proprietatea tuturor. În situația în care cineva se debranșează, trebuie să deconecteze corpurile de încălzire din apartamentului lui.

E exclus să-și permită să taie conductele care alimentează alți vecini, pentru că acele conducte, chiar dacă trec prin proprietatea lui, reprezintă proprietate indiviză. Cum sunt și cablurile electrice, canalizarea sau conducta de apă rece”, a declarat, pentru Replica, Liviu Popa. Concret, pentru cei care plătesc suplimentar, vorbim despre cota comună.

Blocul are o instalație indiviză, în subsol, prin apartamente, pe casa scării. Această instalație preîncălzește blocul. Cel care are centrală, beneficiază de un aport de căldură care este radiată de instalația existentă în bloc, spune Popa. ”El nu plătește pentru țevile acelea, ci pentru conductele comune, din subsol. Ce e în aprtament, este proprietate privată, ce-i în afară, e comună.

Pentru căldura din subsol plătește, pentru căldura de pe toate coloanele care preîncălzesc blocul și-l aduce pe cel care are centrală în situația de a consuma mai puține gaze, decât ar consuma dacă n-ar fi blocul încălzit de la RADET”, a explicat Popa.

”Dacă izolează țevile, nu înseamnă că a scăzut cu ceva cota comună care-i e atribuită prin asociație. El izolează în apartament, dar nu în afara aprtamentului, ca să modifice cota comună. Aceasta face parte din instalația blocului și trebuie repartizată acea cotă care aduce un aport de căldură apartamentului încălzit cu gaze. Așa prevede legea”, a completat șeful RADET. Iar, dacă cineva se supără și vrea să taie sau să devieze țevile din apartament, își asume niște riscuri.

”Înseamnă că intervine pe proprietatea indiviză a celorlalți locatari și poate să-i facă plângere penală. Ce s-ar întâmpla dacă vecinul de sub el i-ar bloca, i-ar tăia conducta de la canalizare? A devia conducetele, prevede și legea, dar a le desființa, nu se poate. Este o absurditate să le deviezi! La bloc nu e o soluție tehnică, asta e proprietatea care a fost cumpărată. Dacă sunt spații complementare pe unde se poate devia pentru a se încălzi oamenii.... La bloc, e mai greu”, a încheiat Liviu Popa.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Exista situatii
0
0
Esti la fel de proasta ca Liviu Popa... mai bine va impuscati reciproc si mai curatam tara de doua scursuri.
1
2
Faliment placut. Sa va ia naiba de imbuibati cu salariile umflate la maxim. Daca te controleaza careva la domiciliu sigur ai gaze si centrala.
9
2
Am vazut si am realizat cit de mult il apara primarul Fagadau pe Liviu Popa omul care a incasat prin firma lui radet banii de la asociatiiile de locatari bani achitati luna de luna de cetatenii acestui oras Liviu Popa ai finantat din umbra alegerile locale din 2016 ai finantat si alte cadalasme ale PSD cu ce cu banii cetatenilor care iti achita tie bulan spart taxele radet ai facut datorii la electrocentrale s.a. sunteti in judecata aprinsa cu electrocentrale s.a din cauza ca nu ati achitat sumele de bani furati de echipa radet constanta pe care cetatenii orasului constanta le-au platit cu vir
9
1
Liviule, spune drept. Ai centrala la tine acasa? Daca da esti jigodie.
13
1
Cei de la RADET sa isi izoleze tevile din subsol si nu mai trebuie sa platim nimic la comun.
13
1
mai gheorghe de la RADET,,daca mam debransat dute si lasama draku,,,eftineste caldura,,,ia mai scade si din salariu matale ca este prea gras.
9
0
Pentru natalia...inteligenta
0
1
Radet e o adunatura de derbedei incapabili sa gestioneze activitatea. Unde sunt banii nostri Radet? Nu mai dati vina pe CET? Platiti datoriile animalelor. Impreuna cu peimarul vostru de rahat care va preia tabele cu sume eronate!!!!
12
0
Om dara autoritate, tu si parinti!DACA NU ESTI IN STARE DE NIMIC POTI SA ITI DAI DEMISIA!
11
1
Sper ca acest jeg numit RADET sa se afunde cat mai repede in rahat si sa traga dupa el si primaria de cacat care incearca sa-l tina in viata!!!
22
0
Ai centrala la tine acasa jigodie!!!!!!!!
13
1
toti cacatii astia mari sefi la radet stau la vile platite din banii furati si au centrale pe gaz e normal sa-i doara in cur de pulime .la fel si smecherii din primarie .
29
1
suntem deja cu toti debransati temporar de la RADET. desi neplacut si dureros sper sa ramanem debransati definitiv. demontez si aduc soba de teracota de la tara.
28
0
D-le Liviu Popa te rog renunta la taxa de primire dosar ptr. debransare de la RADET in scopul conectarii la gaze care este de 300 lei. Este o hotie la care bancile au renuntat. Ar trebui sa sa renunti si matale cu RADET-ul. Pe diferite motive refuzi dosarele si ramaii cu taxa de 300 lei analiza dosar incasata! Asta este HOTIE !!!
30
0
Cu ce suntem noi de vina consumatorii care avem facturile platite la zi? In 2018 ,trebuie sa astept o ora cu apa pornita la maxim ca sa inceapa sa se incalzeasca. Consum imens, apa rece in loc de apa calda. Nici apa calda nu ne dau ,nici sa ne debransam nu ne lasa. Daca sunt incompetenti de ce ne tin cu forta la RADET, dand tot felul de hotarari prin care tin artificial un sistem ineficient? Nu ar fi mai bine sa trecem toti pe centrale pe gaze? Debransarea in masa, sa nu mai depinzi de javrele astea cu salarii uriase care bineinteles ca au centrale termice si poate sa se spele. Mori RADET!!!!!
39
1
Bai, pulica, tu confunzi mere cu gutui: chiar daca scurgerea sau apa potabila sau cablul electric trece pe la vecin, nimeni nu cere vani pentru asta. Dar sa simplificam: izolam tevile de la subsol. Apoi, zici tu ca eu primesc caldura prin pereti de la vecini. Pai daca eu primesc, inseamna ca si cedez caldura cand dau drumul la centrala. Sau ai invatat tu la facultatea aia facuta la batranete ca betonul este penetrat termic unidirectional, dinspre vecini inspre mine si atat? Si atunci, daca eu cedez caldura vecinilor, nu ar trebui sa trimit factura mea de gaze RADETului ca sa o impartim? Idiot
35
3
bai......eu sunt suparat ca nu am un serviciu esential....apa calda.....datoria administratiei locale sau centrale este, prin lege, sa asigure serviciile de utilitate publica ....restul e cancan....puneti va capul a contributie si asigurati ceea ce aveti obligatia sa .....nu ne mai trezim si cu cine stie ce "pesta umana" ...pentru nespalare...
39
0
acum 2 ani ramaseseram 8 apartamente dintr un bloc turn. prese4d si adm au pus toata incalzirea inclusiv suboslul numai celor 8. am facut plangere la primareie si la radet radet a zis ca nu e legal dar ce i a interesat pe ei. primaria nu se implica. Solutia e sa ii dati in judecata pe presed si adm insa procesul e greoi. faceti i sa plateasca sa va dea banii inapoi si sa plateasca si avocatii. Niste jeguri maj presed di adm niste hoti nenorociti. iar primaria nu face nimic. aia de la indrumare fac ce li se spune de catre pilele alora mai puternici. La noi adm o are pe fiica sa la primarie.
16
7
am ajuns mai rau decat detinutii; chiar si in inchisoare detinutii au apa calda o data pe saptamana; noi nu avem apa calda
21
1
Te roade, dar ce te mai roade...capra vecinului.
13
11
Chiar si cu 70 lei si merita sa ai centrala ta sa nu mai fi la mana hotilor astora. Ei isi disputa furaciunile si noi ne spalam in lighian.
31
2
daca tot va debransati puenti-va centrale la curent electric ca, nu sunt obligata sa va inhalez gazele emanate de cacaturile voastre de centrale pe gaz. sper ca in curand sa se scoata o norma sa fie interzise cacaturile astea de bombe si sa fie autorizate doar cele pe curent.
15
39
Cei care lucreaza la radet prin lege ar trebui sa fie conectati la radet...daca este conectat la gaze si este salariat la radet obligatoriu ar trebui sa sa debranseze re la gaz si sa se branseze la radet...
23
7
Esti prost de bubui, cum sa iti plateasca furnizorii chirie pentru cablurile de energie, tevile de apa sau de caldura? Sa vina sa le taie, ca tu sa traiesti in pestera unde iti este locul.
10
22
Faliment radet
39
1
sunt blocuri unde toti s-au debransat si normal ar fi trebuit sa nu mai plateasca pentru incalzirea de la subsol, dar cum blocurile sunt lipite si tevile trec dintr-un subsol intr-altul, sunt nevoiti sa plateasca incalzirea de la subsol desi s-a debransat tot blocul.Numai in Romania e posibil asa ceva.Mai nene, tu ca RADET sa platesti CHIRIE ca ti se gazduiesc tevile la subsolul acelui bloc, ca acel bloc nu mai are nevoie de tevile tale ca s-au debransat toti.Tu ca sa faci bani treci tevile prin subsoluri si apartamente si nu platesti chirie de gazduire si mai ai si tupeul sa ti se dea si bani
50
2
ma pis pe explicatiile lui popa de 2 bani , am tevile taiate de cativa ani si asa au facut blocuri intregi. auzi tu caldura din subsol. pt ce ? ptr sobolani. sa va ia falimentul nenorocitilor
66
1
Pai de ce nu va faceti ciber-robot. Nu mai platiti taxe ba din contra primiti bonus cind mergeti la votare. Asta vor satanistii.
17
1
Daca " radet are competenta prin lege pana la bransamentul blocului" de ce sunteti porci si jecmaniti oamenii cu debransarea din apartamente ??? Faliment placut
65
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272