REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Constantinescu: Stelian Ion e un adolescent întârziat, iar Chițac - un amiral fără flotă. Video

Constantinescu: Stelian Ion e un adolescent întârziat, iar Chițac - un amiral fără flotă. Video

Mirela PASCAL 8 aprilie 2024 | 00:00 4746

Horia Constantinescu s-a aflat sâmbătă, în studioul Replica, unde a acordat un interviu spumos, în cadrul căruia a vorbit despre candidatura sa la Primăria Constanța, despre contracandidați, dar și despre proiecte. Totodată, Constantinescu i-a răspuns lui Vergil Chițac, după ce acesta din urmă l-a numit „ucenic“.

Constantinescu: Stelian Ion e un adolescent intarziat, iar Chitac - un amiral fara flota. VideoHoria Constantinescu, Mirela Pascal

Horia Constantinescu împlinește anul acesta 50 de ani și speră să-și facă cel mai frumos cadou: titlul de primar al municipiului Constanța. „Ceea ce era scris în stele se va împlini în anul în care eu împlinesc 50 de ani, motiv pentru care am considerat că va fi cadoul pe care Dumnezeu mi-l va oferi mie și automat și tuturor celor care cred că acest oraș merită ceva mai bun“, spune candidatul PSD la Primăria Constanța. În scurt timp, urmează să predea ștafeta la ANPC, pentru a se dedica campaniei. Când își va da demisia?! „Mai am de predat, este normal să predau un mandat zic eu destul de efervescent să-l predau exact așa cum trebuie, pentru că multe dintre proiecte trebuie continuate, dar, așa cum mai multe bune și mai puțin bune, fac parte din trecutul meu le port în ranița personală cu amintiri și mandatul de Președinte al ANPC rămâne acolo pentru a mă mai putea uita la el pe măsură ce voi lua eventual decizia de a mă retrage la un moment dat”. Dar ce a avut Horia Constantinescu în plus față de ceilalți potențiali candidați care au fost luați în calcul pentru candidatura la Primăria Constanța: „Atunci când ai de ales între mai multe variante bune, cu siguranță trebuie să o alegi pe cea mai bună și mă bucur să văd că până la urmă colegii mei și, bineînțeles, cei care au participat la sondajele de opinie, cele care au dus la această alegere”, a subliniat candidatul PSD la Primăria Constanța precizând, în spirit de glumă, sigur, că și-a cumpărat și el acțiuni la organizația transformată în societate pe acțiuni.

„Mă bucur să văd că astăzi sunt și eu posesorul unui pachet de acțiuni“

Plecând de la faptul că cei mai importanți acționari sunt persoanele care alcătuiesc echipa, mă refer la echipa pe care eu am găsit-o funcțională în cadrul acestei organizații, echipă din care fac parte cu mândrie, am convingerea că fiecare dintre membri are în suflet și în buzunarul personal cu amintiri o acțiune la nivelul acestei formațiuni. Da, exact așa cum am spus, mă bucur să văd că astăzi sunt și eu posesorul unui pachet de astfel de acțiuni”. De ce a fost Horia Constantinescu mai bun decât ceilalți potențiali candidați care au fost luați în calcul? „Eu cred că nu putem vorbi despre mai bun sau mai puțin bun. Vorbim despre o alegere pe care au făcut-o cetățenii acestui oraș, s-au făcut mai multe sondaje de opinie, în fiecare dintre acestea mă aflam în raport cu ceilalți colegi pe o poziție mai bună. Am discutat cu fiecare dintre aceștia și suntem toți convinși că formăm o echipă, formăm echipa câștigătoare, de fapt, dacă este să luăm în calcul alegerile care vin. Și ne-am dat seama că, până la urmă, oricare dintre noi ar fi fost alesul cetățenilor în cadrul sondajelor de opinie ar fi trebuit și trebuie să-l sprijine, să fie sprijinit de către cei care nu iartă, nu s-au bucurat neapărat de preferința acestora într-o asemenea măsură, pentru că fiecare dintre noi stăm destul de bine în raport cu ceilalți potențiali candidați”.

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

 

Constantinescu: Ar fi trebuit să se mai nască de câteva ori ca să fiu ucenicul lui Chițac

Constantinescu este un candidat de temut, cel puțin în opinia lui Virgil Chițac. Însă, candidatul PSD la Primăria Constanța s-a arătat vizibil deranjat de „gafa“ pe care Chițac a făcut-o la adresa sa: „Am văzut o poveste pe care aș caracteriza o ca pe o gafă, a spus că am fost la un moment dat ucenicul dânsului, dar există astfel de scăpări. Cu siguranță, niciodată! Cred că ar fi trebuit să se mai nască de câteva ori pentru a putea face o astfel de afirmație. Avem două vieți trăite total diferit. Îi spuneam la un moment dat, venind dintr-o familie de profesori universitari, că intră în categoria celor operați de imaginație, ori dacă deschidem geamul și ne uităm în afara acestui spațiu ne dăm seama că exact ceea ce am spus atunci se și confirmă. Profesorii universitari, prin forța lucrurilor, în mod repetitiv stau de vorbă cu aceeași categorie socială, să spunem aceasta tinerilor, pe care îi învață în mod repetitiv cam aceeași programă. Lucrurile acestea uzual administrative nu implică neapărat și dezvoltarea situației, ci doar dezvoltarea în același fel, e ca și cum ai face același fel de piese ce contribuie la funcționarea unei mașinării. Dar nu înseamnă că tu îți imaginezi motorul acelei mașinării, ci doar execuți piesa respectivă. Fac această dizertație pentru că, de-a lungul vieții mele, am construit și am arătat că pot avea realizări și în privat că pot avea realizări notabile și în tot ceea ce a însemnat lucrul la stat, lucru pe care nu neapărat și le-ar putea asuma ca laudă de sine primarul Vergil Chițac. A spune despre mine că i-am fost ucenic, ar trebui să ne spună și ce m-a învățat, pentru că, iată, am reușit să continui făcând lucruri performante, iar el a reușit să continue să facă ceea ce vedeți, repet, pe geam, uitându-vă la orașul Constanța. De-a lungul timpului am înțeles că a făcut parte din grupul de oameni ce au hotărât că trebuie să trec printr-o denigrare pentru a încerca să minimalizeze aportul pe care l-aș putea avea atât în cadrul alegerilor, cât și bineînțeles, după câștigarea acestora, în încercarea de a proteja interesele meschine ale unora și altora, cei care și-au oferit serviciile în vederea denigrării mele, lucru care cu siguranță va fi judecat de către Doamne Doamne mai mult decât de oricare dintre noi”.

Mai multe, urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Oamenii care nu au nimic de spus aleg denigrarea. E mai puțin interesant câte cireșe am furat eu în copilărie...

Legat de valul de denigrări care vine tăvălug peste Constantinescu, mai ales de când și-a anunțat candidatura...
Toți oamenii care nu au nimic de spus despre activitatea lor, despre rezultatele acesteia sau despre proiectele pe care ar vrea să le pună în practică aleg denigrarea contracandidaților pentru a distrage atenția prin fumigene și cancanistică tocmai pentru că nu au fost și nu sunt cei mai performanți dintre cetățenii pe umerii cărora și-au pus constănțenii atâtea speranțe. Ne vom prezenta în fața acestora, nu numai în data alegerilor, fiecare dintre noi se va prezenta cu abordarea pe care o are raport cu viitorul acestui oraș. Cred că este mai puțin interesant câte cireșe am furat eu în copilărie sau lucruri care, cu siguranță, nu pot afecta viața cetățenilor de la acest moment. Mă aștept la un parcurs pe care îl construiesc aproape în fiecare zi, depășind cu mult așteptările mele ca implicare. Am întâlnit oameni minunați noi în Organizația Constanța, Organizația Municipală Constanța - este vorba despre o mare familie. Haideți să nu reducem la momentul la care fiecare dintre cei care contestă această organizație arată cu degetul spre unul sau spre celălalt dintre cei ce au deja un trecut în sânul acestei organizații, haideți să ne uităm la acei foarte mulți tineri pe care i-am întâlnit, să ne uităm la oamenii care au venit alături de această organizație, cu proiecte pe care și le doresc implementate și au o logică minunată! Haideți să ne uităm la jumătatea plină a paharului! Cred că s-a discutat foarte mult timp despre lucrurile care nu neapărat plac tuturor, ele există și plecăm de la această realitate. Îmi doresc să discut despre proiecte, mai puțin despre ceilalți contracandidați cu toate că, vă dați seama, nu o să mă pot abține să ironizez, mai ales pe cei care cred la un moment dat că dețin adevărul absolut.

Mai multe despre subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Primăria Constanța are nevoie de un cutremur administrativ

Cu ce proiecte vine Horia Constantinescu la Primăria Constanța? „Am lansat niște materiale video imediat după plecare, le-am revăzut cu tristețe și spun cu tristețe pentru că nimic de la momentul lansării acestora nu pare să fi contat în sensul unor modificări substanțiale în tot ceea ce înseamnă activitatea administrației publice locale. Cred că această primărie are nevoie de un cutremur administrativ. Are nevoie să poată înlocui persoanele care par că au cumpărat serviciile pe care le conduc sau departamentele pe care le conduc este nevoie să înțelegem că prioritară este dezvoltarea Constanței, că prioritar este cetățeanul și că nu îi putem transforma în votați pe cei care lucrează în slujba ambelor direcții. Este momentul să înțelegem din greșelile trecutului că această instituție are nevoie de digitalizare, să înțelegem că această instituție are nevoie de predictibilitate, cred că mai multe lucruri trebuie gândite pe termen mediu și lung”, este de părere Constantinescu, care nu a dorit să dezvăluie programul electoral, pentru a nu fi...copiat. „Ar fi ultima variantă de a-l prezenta astăzi pentru a fi copiat de către cei care nu fac altceva decât să comenteze trecutul meu din lipsa unui astfel de proiect.”

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Constantinescu vrea promenadă, Șoseaua de Coastă e greu de înfăptuit

Ce zice Constantinescu despre Șoseaua de Coastă și intenția lui Chițac de a discuta cu partidele implicate, la nivel local, în campania electorală, despre acest proiect. „Dacă veți face o cercetare în mediul online și veți scrie «Horia Constantinescu - drum de coastă» veți vedea că mult înaintea apariției acestei idei fulminante se discuta despre acest proiect. Era la momentul la care eu încă lucram în primăria Constanța. Arată încă o dată lipsa de viziune în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea orașului a primarului Chițac și o să vă explic și de ce. Suntem într-o astfel de situație, nu știm unde începe drumul de coastă. Eu am spus în perioada în care lucram în primărie că îmi doresc să aducem o zonă de promenadă, asigurând eventualul transport electric, pentru că nu putem muta înghesuiala pe care o știm cu toții la plecarea și la venirea turiștilor. Poate mulți dintre aceștia și-au dorit la un moment dat să intre pe această bucățică, că nu vorbim de un drum de coastă care pleacă din nordul litoralului și se termină sudul litoralului. Nouă ne trebuie o lărgire a falezei și preluării acestui sistem de promenadă, trecând pe lângă plaja Modern până în portul Tomis și legând promenada din stațiunea Mamaia. Aceasta e o faleză. Drumul de coastă despre care vorbesc ceilalți... trebuie să se ia în calcul faptul că turiștii vor intra cu mașina pe zona a ceea ce se dorește a fi noua fată Morgană a administrației Virgil Chițac vor rămâne bară la bară exact cum rămâne în Mamaia. Mai mult decât atât, nici nu vor putea să întoarcă prin prea multe locuri. Așa că haideți să renunțăm la poveștile cu zâne“, e de părere Constantinescu.

„Da, cu siguranță, trebuie un drum de coastă, dar...“

În continuare, Constantinescu spune că „ar genera probleme să preia traficul pentru că foarte mulți dintre turiști și constănțeni vor dori să se plimbe pe această promenadă. Dacă ea nu se încarcă și nu se descarcă într-o variantă corect administrativă în sensul preluării unui astfel de trafic. Nu vom face altceva decât să avem o înghesuială care va genera poluare claxoane nervi și lucruri contrare ideii unei astfel de șosele. Ca să fie de gândit un proiect de la A la Z ne întoarcem la ce vă spuneam în discuția de mai devreme. Haideți să avem o zonă de promenadă care să dea o șansă turistică tuturor locațiilor din zona de plajă din zona portului turistic. Haideți să avem parcări să poată prelua traficul pe care nu ni-l dorim. Haideți să avem o șansă în plus pentru o promenadă, plecând din Mamaia și mergând să mănânce turistul în Portul Tomis. Haideți să avem lucruri fezabile, finanțabile și realizabile imediat, până la a mai vinde tot felul de povești și de desene, cum știm foarte bine că de-a lungul timpului multe dintre administrații au vândut alegătorilor. Ca să fie o Șosea de Coastă, ea trebuie să continue, eventual, o altă șosea, care să reprezinte zona de acces, și să se termine ca șosea, să aibă o descărcare. (...) Într-o variantă ideală, da, cu siguranță, trebuie un drum de coastă, pentru că toate coastele din Europa au așa ceva. Dar vorbim despre un plan care nu se poate înfăptui într-o zi, vorbim despre un plan care trebuie să lege mai multe localități. Vorbim despre un plan de anvergură, pentru că și dacă am vrea să descărcăm către autostradă un drum de coastă să aibă la un moment dat o ieșire predictibilă, vorbim de localitatea Agigea, învecinată Constanței. Nu poate hotărî primarul municipiului Constanța cum o să continue drumul de coastă într-o altă localitate. Dânsul vrea acum să fie nașul acestei idei. Iată, cel care se pretinde a fi maestrul nostru vrea să ne învețe. Eu cred că ar trebui să rămână la ceea ce i-a învățat pe studenți. Nu este capabil să-și învețe nici măcar echipa cu care lucrează sau a lucrat până acum și curând, odată cu schimbarea din funcție, probabil nu va mai lucra”, a mai spus candidatul al Primăria Constanța, subliniind faptul că „nu cred că discuția între formațiunile politice este cea care va aduce soluția, cred că discutarea cu specialiștii. De ce vrea să iasă pompieristic să explice el cum ne pune pe toți la masă ca tăticul nostru?! Poate în virtutea a ceea ce crede despre el ar putea să vină cu un proiect fezabil în fața cetățenilor, dar eu cred că avea șansa să se așeze la masă cu specialiștii”.

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Legat de lista de consilieri și echipa care l-ar putea însoți la primărie, Constantinescu a declarat că „în acest moment este prematur să discutăm. Echipa de oameni buni este foarte mare, va trebui să ne asigurăm că fiecare dintre cei mai performanți aleși ai organizației noastre vor fi cei care vor apărea pe listă, toți ceilalți neînsemnând că sunt mai puțini buni”.

Lista Consiliului Local, compusă din... cei mai buni dintre cei mai buni!

Întrebat dacă, din actualii consilieri, se va mai regăsi vreunul pe listă, Constantinescu a precizat: „Îi vom alege pe cei mai buni dintre cei mai buni. Cred foarte tare într-un proiect pe care l-am lansat de curând în cadrul organizației, am vrut să-l numesc «Extemporal la cetățenie». Cred că fiecare dintre colegi trebuie să-și pună ideile pe care le are în raport cu viața pe care o duce în cartierele constănțene. Abia după aceea ne dăm seama dacă fiecare dintre colegi știe despre ceea ce vorbește în raport cu așteptările vecinilor lui, să putem centraliza toate aceste situații, să găsim soluții imediate.”

Postul de city manager, ocupat de o persoană tehnică, nu de un... jurist

Cât despre viitorul city manager... „Cred că este nevoie de o persoană foarte tehnică. Acest oraș trebuie scos la lumină, zgâlțâit din temelii din perspectiva urbanismului, din perspectiva tramelor stradale. Cred că ne trebuie cineva care să vină din această zonă a calificării personale și profesionale și să fie mai puțin cineva care doar își imaginează că știe ceea ce are de făcut. Bineînțeles că m-am gândit la cineva, dar de asemenea nu vă pot spune cine. Am doi în vedere, unul dintre ei încă lucrează în primăria Constanța un altul nu este deocamdată în primărie, dar a fost“, spune Constantinescu. Felicia Ovanesian, oare? „Doamne ferește, nu. Am vorbit de cineva tehnic, nu despre un jurist. Probabil e un bun jurist, dar îmi este greu să cred în afară de parcurgerea unor standarde, unor normative legate de cum se construiesc drumurile că se pricepe ce grosime exactă trebuie să aibă asfaltul, ce densitate și toate lucrurile acestea.

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Stelian Ion, un „adolescent întârziat“

În încheiere, Horia Constantinescu a vorbit și despre principalii săi contracandidați. Despre Stelian Ion spune că este un adolescent întârziat... „Stelian Ion are atitudinea unui adolescent întârziat, a unei persoane care, fără a avea niciun fel de realizare personală, nici ca avocat, eu n-am auzit de strălucitorul avocat... Stelian Ion, a fost unul dintre cei mai obscuri miniștri pe care i-a avut justiția română, în cadrul căruia am lucrat în tinerețe și, dacă tot sapă în trecutul meu, pot găsi cartea de muncă, au și spus că cine știe ce am făcut eu la acel moment. Este o persoană care, în afară de a avea niște copii minunați, așa cum sunt toți copiii, alte realizări nu prea are. Sper că a plantat măcar un copac, nu știu dacă a construit o casă. Știu că a primit de la mămica lui, pe baza unor documente false, o casă, în sensul că și-a descoperit la momentul repartizării că avea TB. Și, ca prin minune, după ce a primit cheile iată că și boala s-a risipit. Este o persoană care, cu siguranță, nefăcând nimic pentru ea într-o variantă dovedită palpabilă mi-e greu să cred că va putea promite că va face pentru alții. Hai să facă câțiva pași importanți în viața și în cariera lui și abia după aceea să ne povestească nouă, constănțenilor, câte minuni va face, asta în condițiile în care n-a descoperit o baghetă magică și atunci, bineînțeles, putem crede cu toții că așa va fi”.

Constantinescu: Stelian Ion e un adolescent intarziat, iar Chitac - un amiral fara flota. VideoStelian Ion

Urmăriți în VIDEO de mai jos ce spune Constantinescu despre Stelian Ion:

Ovidiu Cupșa, „ca o pastilă efervescentă”

Ovidiu Cupșa: „Este ca o pastilă efervescentă. În general, pastilele efervescente nu reprezintă un tratament fundamental, ci doar te înțeapă puțin la limbă. Este o persoană ce are multe explicații de dat, apar tot felul de povești, tot felul de achiziții puse sub semnul întrebării cât am condus instituții publice. Aș vrea să înțeleg care este performanța personală a lui Ovidiu Cupșa? Cel care a luat o instituție de nicăieri și a dus-o pe vârful activității sau vine să ne povestească cum a devenit el cel mai bun agent constatator al Constanței? Cred că la acest moment, mergând și neavând idei cum să repare lucrurile, doar face cancanuri cu privire la ceea ce constată. Iată de unde efervescența. Suntem în situația bancului: «Aș mai merge la Paris. Ai mai fost? Nu, am mai vrut». Diferența mare dintre mine și domnul Cupșa este că, în conformitate cu sondajele, cu voința cetățenilor, distanța dintre noi doi este atât de mare încât i-ar mai trebui câteva candidaturi să ajungă în top 3 preferințe constănțene, el aflându-se de departe pe locul 4, păcălind trecătorii, din când în când, cu tot felul de afirmații din categoria... nu neapărat celor mai adevărate.“

Urmăriți în VIDEO de mai jos ce spune Constantinescu despre Ovidiu Cupșa:

Chițac - „amiralul fără flotă“

Vergil Chițac: „Amiralul fără flotă. Cred că acum ar trebui să înțelegem că singurele lucruri ce par a fi fost conduse în Primăria Constanța sunt, de fapt, o flotă de bărcuțe de hârtie în mare parte scufundate la acest moment. Nu știu dacă vom fi sau nu umăr la umăr. Eu înțeleg din «a fi umăr la umăr cu cineva» de a forma echipă cu cineva. Nu-mi sa fiu doresc cu niciunul dintre ceilalți candidați umăr la umăr. Suntem într-o competiție în care singurul arbitru și cel care este normal să fie arbitru va fi cetățeanul constănțean ori la acest moment cred că aceștia, și nu puțini la număr, ne povestesc că s-au cam săturat. Așa că nu cred că va fi nici măcar umăr la umăr, s-ar putea, conform sondajelor, să avem o cu totul altă paradigmă, dar sper să ne încălzească suficient de tare vremea de afară în așa fel încât să nu mai luăm decizii pripite sub imperiul nu știu... al tremuratului de frig.“

Urmăriți în VIDEO de mai jos ce spune Constantinescu despre Vergil Chițac:

Dacă pierde alegerile, Horia Constantinescu se retrage din politică

Ce ar însemna pentru PSD Constanța, și pentru Horia Constantinescu, un eșec la alegerile din 9 iunie? „Eu aș privi-o ca pe un eșec personal. Înseamnă că nu am reușit să conving. Din punctul meu de vedere, va fi momentul în care îmi voi încheia orice raport administrativ cu societatea, în sensul în care nu cred că trebuie să mă duc și să întind mâna în continuare. Nici nu vreau să fiu martorul sau să mă încarc cu energie negativă, dacă se va dovedi că eu am avut dreptate în legătură cu alegerea pe care ar fi trebuit să o fac. Mă voi dedica vieții familiei, cu siguranță voi rămâne alături de echipa cu care am plecat la drum, dar la nivel de a da sfaturi, și nicidecum de a mă implica foarte tare, nu cred în ciorbele reîncălzite ale istoriei. Mă suspend din  poziția de comisar șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor din Constanța. Am petrecut foarte mult timp alături de consumatori, de cetățeni și de concetățeni, mai mult timp decât am petrecut cu băiețelul meu. Cred că este momentul să ne dăm șansa de a ne cunoaște mai bine. Dacă tot nu pot lăsa în urmă ceva de care el să fie mândru, alături de toți cei care mi-ar da încredere, de ce aș continua să arăt că eu reprezint o variantă. Dar asta este prin reducere la absurd”, a conchis Horia Constantinescu.

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Interviul integral, îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272