REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Continuă programul pilot ‘Masa caldă în şcoli’. Nu şi la Constanţa!

Continuă programul pilot ‘Masa caldă în şcoli’. Nu şi la Constanţa!

Replica API 10 noiembrie 2018 | 00:00 299

sursa foto Antena 1

Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat va continua! Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, 9 noiembrie, Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar ppentru preșcolarii și levii din 50 unități de învățământ preuniversitar de stat. Asta, în contextul în care, de la an la an, rata abandonului școlar crește, frecventarea școlii fiind direct influențată de consițiile socio-economice și geografice defavorabile. Constanța nu se află pe lista celor 50 unități implicate în proiect!

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe de urgenţă şi până la sfârşitul anului 2019, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi – pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Limita valorică cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz, prevede proiectul.

De asemenea, actul mai prevede că la închiderea programului-pilot, la finalul anului 2019, în urma analizei realizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe baza rezultatelor obţinute şi interpretate lunar, pe parcursul derulării proiectului, la nivelul fiecărui inspectorat şcolar judeţean, prin hotărâre a Guvernului, se va decide asupra oportunităţii extinderii acestui program la nivel naţional, respectiv asupra modalităţii de implementare.

Ministerul Educaţiei Naţionale, inspectoratele şcolare, unităţile administrativ-teritoriale, unităţile de învăţământ pot accesa fonduri de la bugetul Uniunii Europene pentru desfăşurarea unor programe similare într-un număr mai mare de unităţi de învăţământ decât cele 50.

În nota de fundamentare a proiectului se afirmă că programul-pilot se va desfăşura până la sfârşitul anului 2019, în perioada activităţii didactice, încă de la începutul anului şcolar 2018 – 2019. Reprezentanții Inpsctoratului Școlar județean Constanța au declarat, pentru Replica, faptul că nici o unitate de învățământ din județul Constanța nu a fost atrasă în acest proiect.

Proiectul s-a derulat și anii trecuți. În 2017, spre exemplu, un pachet alimentar sau masă caldă trebuia să primească elevii de la Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu“, ori de la Școala Gimnazială nr.1, Sat Văleni și cei de la Liceul Tehnologic ''Radu Prișcu''. Însă, au fost doar... teorie!

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce vor face copiii fara telefoane???acestea trebuie sa fie alaturi de strachina cu mancare...altfel nu pot sa inghita...nu le merge mancarea la stomac,daca n-au telefoanele langa ei...asa ca dragi legiuitori,sa faceti mesele mai mari,mai performante..ca sa poata bietii copilasi sa faca vreo doua ucruri deodata..ca la carte nu prea le este gandul...
4
0
Desteptii care critica realizeaza ce conditii igienico-sanitare implica servirea mesei? Nu mai vorbesc de depozitare alimente, examenle de sanatate ale personalului, frigidere, mese calde,etc. Lumea vorbeste in necunostinta de cauza Mare lucru masa calda! Trebuie sa indeplinesti conditii de alimentatie publica.
1
1
sa fie numai in rural ca acolo e saracie.
7
0
De ce nu peste tot? De ce nu se aplica si la Constanta? Daca tot vrem sa copiem ce e in afara atunci so facem pana la capat. Acolo parintii aleg meniul copilului prin prg scolii aici le dati un corn fara gust si o cutiuta de lapte sau un mar. Rusine! Cu nimic nu incurajati copii
2
2
ong-ul care si-a postat singur imagini cu copii chemati ca voluntari si neechipati cu manusi de protectie in timp ce manipuleaza sacii cu deseuri pt reciclare se numeste tasuleasa social,undeva in judetul bn.Clipul prezinta copii fara manusi dar adultii sunt dotati corespunzator pt protectie.Daca asa ne arata un ong ca avem grija de sanatatea copiiilor e rusinos si degradant fata de caracterul si gestul lor frumos de a pastra natura curata.Deseurile sunt colectate in tir,descarcate si iarasi incarcate in tir !!!!! Pt a ,,spoi,,imaginea unor penibili.
1
0
corect punctat cu ecologizarea suprafetelor publice, nu inteleg insa ce vreti sa spuneti cu interesele - cei care primesc mancare sunt sclavii capitalistilor si ii dreseaza pavlovian sau ceilalti care nu primesc si sunt pusi sa munceasca? nu de alta dar in mancarea de la scoala nu am mare incredere pe principiul ia cu salmonela si nici ideea de a manca impreuna cu strainii departe de familie ca la parnaie nu e o idee buna
3
0
Publicati judetele unde se aplica programul si veti intelege interesele. Ati observat ca in unele judete copiii devin sclavii mai marilor capitalisti? Sunt pusi sa invete doar anumite cantece si pusi sa ecologizeze suprafete publice fara a li se asigura manusi de protectie. Programul masa calda in scoli trebuia sa fie aplicat national,fara interese.
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108