rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

În vizită la Centrul de plasament ‘Delfinul’ din Agigea

‘Copiii sistemului de protecţie’, COLECŢIONARI DE PREMII şi de ROPOTE DE APLAUZE!

E o zi friguroasă de decembrie, dar în clubul de activități de la Centrul de plasament „Delfinul” Agigea atmosfera este încinsă de înflăcărarea câtorva domnișoare care dansează. Sunt membre ale trupei de dans Fresh și s-au strâns să ne arate câțiva dintre pașii de dans care le-au adus, în ultimii doi ani, premii la mai toate concursurile la care au participat și aprecierea a mii de spectatori, din Constanța, București sau Galați.

Aceste fete și colegii lor, dar și instructorul/coregraful trupei, Chenan Iomer, reprezintă unul dintre motivele de mândrie ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și ale Constanței, până la urmă, căci pe unde merg, sunt răsplățiți cu ropote de aplauze și aprecieri. Iar diplomele care „tapetează” un perete al încăperii din cadrul centrului de plasament, pe care o folosesc ca sala de antrenament, cât și cupele strânse dovedesc că acești copii „ai sistemului de protecție”, dar și instructorul lor, au talent cu carul!

Sonia zâmbește timid, Florentina privește serioasă, aproape încruntată, în vreme ce Alexandrina răspunde hotărât, stăpână pe ea, la orice întrebare. Sunt trei dintre domnișoarele pe care le-am găsit în Clubul de activități de la Centrul de plasament „Delfinul” Agigea.

Au firi diferite, dar când încep să danseze, se întâmplă magia. Coordonare perfectă, pași de dans pe care îi știu pe de rost, zâmbetul le luminează chipurile și veselia muzicii se resimte în mișcările lor. Doar privindu-le, îți umplu sufletul de bucurie. Doar privindu-le, înțelegi de ce peretele din dreptul ușii este „tapetat” cu diplome, iar rafturile dulapului sunt încărcate cu trofee.

Aceste domnișoare frumoase și talentate sunt „copii ai sistemului de protecție” și membre ale trupei de dans Fresh. Trupa numără 17 membri, cu vârste între 6 și 15 ani, toți din cadrul Centrului de plasament „Delfinul” și a luat naștere în 2016. Prima dată au participat la un spectacol la un eveniment organizat în Cumpăna, la imboldul educatoarei Adriana Răileanu.

Se antrenau deja de vreo șase ani sub îndrumarea lui Chenan Iomer, angajat al centrului, și dansau prea frumos pentru a nu împărtăși, pe scenă, spectacolul pe care-l oferă. Au urmat, de atunci, participări la numeroase concursuri și festivaluri din Constanța, București și Galați. Au fost sprijiniți, de asemenea, de Mihai Trăistariu, care a văzut talentul lor. Câteodată au pierdut, semn că „mai avem de învățat, în special eu”, după cum ne mărturisește, zâmbind stingher, instructorul și coregraful Chenan Iomer. Dar de cele mai multe ori au fost apreciați și premiați!

La întrebarea când se antrenează, Alexandrina răspunde prompt: „În fiecare seară!”. Colegele ei o aprobă, în timp ce Chenan le privește mândru. În timp ce fetele dansau, instructorul lor număra pașii de pe margine. Este atent la fiecare detaliu, dar nu pentru a le dojeni mai târziu, ci pentru a le încuraja.

„Nu am câștigat întotdeauna, pe la concursurile pe unde am fost. Am și pierdut. Iar pierderile le resimțim cel mai greu. Dar așa cum le spun și lor, greșeala este a mea, căci poate nu am fost destul de atent. Poate coregrafia nu a fost curățată, finisată. Eu nu le spun lor: „Nu ai făcut bine”, ci „hai să mai repetăm, putem mai bine”. Pentru că am învățat mult, dar încă mai am”, povestește Chenan Iomer.

Coregraful Chenan Iomer: de la „copil al sistemului”, la coregraf premiat

Chenan Iomer

Și el a fost un „copil al sistemului” – sintagmă atât de rece, dar folosită atât de des în special de cei care lucrează în cadrul asistenței sociale – și nu a avut o copilărie fericită. A ajuns în grija statului în urmă cu 30 de ani, când avea doi ani și a ajuns într-una din cele mai întunecate unități de la acea vreme: Casa de copii Negru Vodă.

Primii ani din viață au fost grei, lipsiți de afecțiune și în condiții dintre cele mai grele, într-o casă de copii fără geamuri la ferestre, cu mucegai pe pereții învechiți și unde bătaia era la ordinea zilei. Ulterior, a fost mutat la centrul de plasament Traian, iar încet – încet, și viața lui a început să se schimbe. A fost dat la dans, la Teatrul Oleg Danovski, a primit afecțiune și apreciere din partea educatorilor – o amintește de fiecare dată, cu drag, pe educatoarea Adriana Răileanu, care și în prezent îl încurajează! – astfel că și-a dorit ca la rândul lui să ofere copiilor din centrele de plasament afecțiune și încurajări.

„Întotdeauna mi-am dorit să lucrez cu copiii. De afecțiune duc lipsă cel mai mult, iar dacă noi nu le-o oferim... Nu spun că acum, în ziua de astăzi, este perfect, dar este mult mai bine decât în urmă cu 30 de ani!”, mărturisește tânărul.

În prezent este angajat infirmier la Centrul de plasament „Delfinul” Agigea. Nu are școală specială de coregrafie, dar are talent. Și pasiune și dorință să îi ajute pe copii să realizeze mai mult și să aibă parte de mai mult decât a avut el. „Tot ce fac, fac pentru ei”, spune stingher. Așa că urmărește pe Youtube videoclipuri, studiază pașii de dans, studiază dacă copiii lui pot să îi execute, îi inserează în dansurile lor, realizează coregrafia, o modifică în funcție de copii și...iese un spectacol apreciat și recompensat cu primele locuri pe podiumuri, la concursuri!

„Domnu” Marian Iorucu, un tată pentru o casă plină de copii!

Marian Iorucu

De puțin peste un an, Marian Iorucu a fost numit șeful Centrului de plasament „Delfinul” Agigea. Are o experiență de zeci de ani în Protecția Copilului, a lucrat ani buni în cadrul Serviciului Management Cazuri în cadrul DGASPC Constanța, cu adolescenții de la Centrul de plasament Ovidiu. Discutând cu el îți dai seama că micuții din centru nu sunt doar niște numere pentru el.

Îi știe pe fiecare pe nume, le cunoaște poveștile de viață, le cunoaște părinții și în unele situații chiar și unchii sau bunicii. Căci, realitatea tristă este că, în societatea românească, sunt familii care își lasă copiii în grija statului de la o generație la alta. Astfel au procedat bunicii, așa au făcut și copiii lor. Sunt copii despre care povestește cu regret, căci s-au pierdut pe drum și au refuzat orice mână de ajutor întinsă. Dar sunt și copii care au reușit, care s-au realizat, iar astăzi încă îl mai sună și se mai întâlnesc sau vin să dea o mână de ajutor, la rândul lor.

În prezent, are în grijă copiii de la Centrul de plasament „Delfinul”. 34 de copii, cu vârste între 6 și 16 ani. Puțini, având în vedere că numărul total de locuri este de 60. „Aveam 63 de copii, dar au fost reintegrați în familie, o parte au plecat în asistență maternală și în plasament familial. Centrul este cuprins în programul de dezinstituționalizare, astfel că urmează să se închidă, iar copiii aceștia vor merge în locuințele de tip familial care vor fi construite la Murfatlar”, ne spune Marian Iorucu.

Trupa Fresh este și mândria centrului de plasament. Una din diplome, primite la Festivalul de Artă, Muzică și Sport din București este afișată la loc de cinste în biroul șefului de centru. De altfel, acesta este unul dintre cei care i-au încurajat constant atât pe coregraf, cât și pe copii să participe la concursuri și i-a sprijinit financiar de fiecare dată când s-a putut.

Căci copiii aceștia frumoși și talentați au nevoie de cât mai multe prilejuri să se simtă apreciați. Mai ales că, la această oră, doar aproximativ 25% dintre copiii din centru mai țin legătura cu părinții sau restul familiei. În cele mai multe cazuri, părinții fie sunt la închisoare, fie au plecat în străinătate. Fie...locuiesc la câteva case de centru dar pur și simplu nu îi interesează de soarta lor!

Așa că Marian Iorucu este precum tatăl lor. Iar problemele cu care se confruntă sunt exact ca într-o casă: ba trebuie înlocuit un robinet la toaletă, ba trebuie dată o mână de var, ba una din domnișoare și-a făcut un iubit. Cu calm și atenție la detalii, Marian Iorucu încearcă să le gestioneze pe toate.

Căci, în trecut, Centrul de plasament „Delfinul” nu a fost ocolit de probleme. După ce, prin 2014, un amplu scandal pornea de la o discuție dintre două angajate, care împărtășeau impresii despre cum trebuie aplicate corecții copiilor, în 2017 reprezentanții școlii și autorității locale atrăgeau atenția asupra comportamentului antisocial al unor copii din centru, care creau probleme în societate. Și atunci aveau copii frumoși și talentați, dar așa cum se întâmplă de obicei, aspectele negative ies mai la suprafață decât faptele bune...

Se apropie sărbătorile, așa că îl întrebăm pe Marian Iorucu de ce este nevoie la centru. Spune că are de toate, dar așa cum se întâmplă și într-o casă, mai ales când vorbim despre o clădire veche, se mai defectează una alta. Astfel că niște var lavabil, niște vopsea sau niște materiale sanitare ar fi necesare.

Este ora prânzului, iar prichindeii se întorc de la școală. Curtea centrului se umple de copii veseli, care se îndreaptă în fugă spre șeful centrului. O fetiță îl îmbrățișează, o alta i se agață de picioare și vrea să îi povestească ce a făcut la școală. O alta vine șchiopătând și arătând spre gheată, căreia i s-a dezlipit talpa. „Domnu, uite ce am pățit!”. „Domnu” Iorucu zâmbește calm și o liniștește: „Gata, luăm alte ghete!”. Ca într-o familie, cu mulți copii...

Constănțenii au ocazia să găsească o părticică din sufletul și munca micuților de la Centrul de plasament „Delfinul”, de pe 13 decembrie, în expoziția cu vânzare de decorațiuni de Crăciun, care va fi deschisă la VIVO! în zona caselor de marcat.

Florentina BOZÎNTAN

joi, 6 decembrie 20181186
Comentarii
mai mult...Replica
23 aug 10:08ReplicaROCADĂ în trenul Medgidia-Fetești. Controloare prinsă în FLAGRANT de investigatori sub acoperire

Controlorii de tren, vizați de anchetatori! Organele judiciare din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi...338

23 aug 09:00ReplicaDoi avocați cer în instanță ANULAREA hotărârii de consiliu privind întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța406
23 aug 00:00ReplicaScandal la Argus: preşedintele Cristian Buşu, dat afară şi trimis în judecată pentru prejudicierea societăţii1608
23 aug 00:00ReplicaCONFLICT între tineri în parcarea din zona Aqua Magic! S-a lăsat cu lovituri de cuțit!

S-a ales cu 1 an şi 3 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, dar cu suspendare....1793

23 aug 02:44ReplicaÎntâlnire de GRADUL ZERO: se pune la cale construcţia a două sensuri giratorii pe DN 3! Iată zonele în discuţie!1531
23 aug 00:00ReplicaDECLARAȚIE în fața POLIȚIȘTILOR CONSTĂNȚENI: 'Mă duc la ea la muncă și o OMOR cu un CUȚIT!'960
23 aug 00:00ReplicaMagazinele din Constanța continuă să-și 'ATACE' clienții: un preţ la raft, altul la casă!

Mare atenţie în magazinele "de renume" din Constanţa! Fie că este vorba de prețuri care diferă de la raft și...967

23 aug 00:55ReplicaAlex Filip și-a anunțat retragerea din lupte! Meci dedicat unei cauze nobile, în cadrul OSS Fights 042400
23 aug 00:19ReplicaGLUMĂ PROASTĂ! Medicii, solicitaţi prin 112 să salveze... o păpuşă spânzurată de pod, la Mangalia!1211
23 aug 01:31ReplicaControl în școlile din județul Constanța ordonat de prefect. Concluzia: Sunt pregătite pentru începerea anului școlar

În vederea pregătirii începutului de an școlar în condiții optime, printr-o dispoziție comună a miniștrilor...358

23 aug 01:19ReplicaAtenți, șoferi! Pe strada Ion Brătescu se va circula pe un singur sens839
23 aug 01:09ReplicaConsilierii locali au VOTAT proiectul privind preluarea magistralelor CET. VIDEO1635
Vremea
26.6°24.3° - 26.6° vineri, 23 august 2019
ConstantaUmiditate: 60%
Vânt: 8.11 m/s
Presiune: 1019.98 milibari

Loto
6/4982433394647
5/406915333926
joker8172431343
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 aug 00:00SportSimona Halep, traseu ușor la US Open 2019! Serena Williams - Maria Sharapova, șocul din primul tur

Simona Halep (27 de ani, 4 WTA) și-a aflat viitoarele adversare la US Open 2019. Serena Williams și Maria Sharapova se...322

23 aug 00:23SportFCSB - VITORIA GUIMARAES 0-0. Mihai Pintilii, plin de năduf: „Sincer, și eu l-aș aduce pe Mourinho, dacă aș putea, dar asta e situația! Nimic nu e normal în Liga 1”

ihai Pintilii (34 de ani), a preluat banderola de căpitan la meciul cu Guimaraes, scor 0-0 în turul play-off-ului...214

23 aug 00:00SportKevin Rimane, de la PSG la Hermannstadt: „Chiar dacă am jucat cu Neymar, Silva și Di Maria, fotbalul este la fel și aici”

Kevin Rimane (28 de ani), noul fundaș al sibienilor de la Hermannstadt, a oferit prima reacție de la transferul în...166

23 aug 00:00SportCâştigarea campionatului şi accederea în grupele Ligii Campionilor, obiectivele lui Piţurcă la Universitatea Craiova

Reputatul tehnician Victor Piţurcă, numit joi în funcţia de manager al Universităţii Craiova, a declarat că...202

Local
23 aug 01:22LocalUn taximetru nu a acordat prioritate în sensul giratoriu: A IEȘIT PRĂPĂD!

Un accident rutier a avut loc joi seara, 22 august, a.c., în municipiul Constanța, în zona Tomis 3. Din primele...1401

23 aug 03:11LocalANPC: Rezultatele controlului privind indicatoarele laser

În urma informațiilor apărute în spațiul public în 29 iulie a.c., referitoare la accidentul suferit de un copil de...415

23 aug 03:13LocalPESTA PORCINĂ. Peste 150 de porci SACRIFICAȚI la Cumpăna

Marți, 20 august, a fost întocmită de către DSVSA o Decizie de plasare sub supravegere în suspiciune de pestă...888

23 aug 01:33LocalAccident rutier pe A2. Un copil a suferit un atac de panică

Medicii constănțeni au fost solicitați să intervină la intrare pe A2, dinspre Valu lui Traian, în urma unui...1544

23 aug 03:10LocalIntervenție în Poarta 6. Bucată de tablă desprinsă de pe un acoperiș, pericol pentru constănțeni

O echipă mixtă a Primăriei Municipiului Constanța, Serviciul Protecție Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă...325

23 aug 01:35LocalAutoutilitară în FLĂCĂRI, lângă o benzinărie din Constanța

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, joi, 22 august, pe strada Interioară nr. 2,...1108

23 aug 03:19LocalDGASPC, curs de educație parentală în Cumpăna!

În vederea întăririi funcțiilor familiei, a reducerii numărului de copii instituționalizați și reintegrării...263

23 aug 03:10LocalȘoferi BEȚI și cu permisele suspendate, pe drumurile din Constanța!

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Constanța, la data de 21 august a.c., în jurul orei 19.30, au depistat un...374

23 aug 01:35LocalPrins cu 'alba –neagra' în stațiunea Costinești

Poliţiştii din cadrul Poliţiei staţiunii Costineşti au depistat în flagrant delict, în zona falezei din...346

23 aug 03:09LocalPieton aflat pe trotuar, LOVIT de o mașină!

Un bărbat în vârstă de 36 ani, din județul Galați, la data de 21.08.2019, în timp ce conducea un autoturism pe...398

Politică
23 aug 03:18PoliticăTraian Băsescu: Nu mi-e jenă să spun că a venit timpul să legalizăm prostituția. Biserica să înțeleagă că România e un mare furnizor de carne vie în Europa

Fostul președinte Traian Băsescu a militat joi seara, la B1TV, pentru legalizarea prostituției în România ca...663

23 aug 03:15PoliticăGuvernul extinde prin OUG competenţele DIICOT, pentru ca dosarul Caracal să rămână la acest parchet

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, joi, că între modificările propuse la legislaţia penală pentru a fi...211

23 aug 03:12PoliticăConducerea CET, atac la liberali: 'Sunt informații cu iz politic de care conducerea se delimitează categoric'

Conducerea Electrocentrale Constanța SA a luat act de declarațiile liderilor PNL Constanța, informații apărute în...302

23 aug 03:12PoliticăLucrări de frezare a carosabilului pe strada Soveja

Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban, continuă lucrările de frezare a carosabilului pe strada...251

23 aug 03:15PoliticăMaria Grapini duce cazul Caracal la vârful UE: europarlamentarul a cerut în scris o anchetă Europol pe rețelele de trafic de persoane

Europarlamentarul PSD Maria Grapini a transmis o scrisoare președintelui Parlamentului European, David Sassoli, în...281

23 aug 03:18PoliticăSorin Blejnar și soția sa, trimiși în judecată. Acuzații de luare de mită

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în...334

23 aug 03:06PoliticăPrimăria municipiului Constanța anunţă că oferă rechizite școlarilor și preșcolarilor. VIDEO

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, oferă rechizite și ghiozdane tuturor școlarilor și...576

23 aug 03:07PoliticăMihai Tudose, atac INCENDIAR la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu: să se mai odihnească un pic, să-și vină în fire

Vicepreședintele Pro România, Mihai Tudose, lansează un atac extrem de dur la adresa liderului ALDE, Călin Popescu...459

23 aug 03:20PoliticăPSD spune că 'bugetarul praf' este Florin Cîțu: Rușine, PNL!

PSD a transmis miercuri poziția oficială a partidului după ce vicepreședintele PNL Florin Cîțu a afirmat că...531

22 aug 02:07PoliticăALDE stabilește în septembrie dacă iese de la guvernare: Dăncilă a refuzat în coaliție restructurarea Guvernului

ALDE a transmis un comunicat de presă după ședința coaliției, în care atrage atenția că nu s-a ajuns la un acord...321

Monden
23 aug 00:00MondenNoul sezon „Vocea României“ începe din 6 septembrie

În numai două săptămâni, una dintre cele mai cunoscute competiții de voce revine cu noi provocări, concurenți...149

23 aug 00:00MondenInna a pozat pentru prima oară goală. Imagini spectaculoase

Vremurile în care solista era ceva mai plinuţă sunt istorie. Inna are un nou look, care aduce cu cel afişat cândva...343

23 aug 00:00MondenFlorin Piersic răspunde criticilor aduse în urma fotografiei cu Pomohaci: „Nişte hiene!“

În urmă cu aproximativ o săptămână un clip video în care marele actor Florin Piersic se strâmbă, pentru a face...181

23 aug 00:00MondenFosta soţie a lui What’s Up a înflorit după divorţ. Cum a slăbit 16 kg

Marius Ivancea, alias What’s Up, după numele de scenă, şi-a surprins fanii, pe 12 august, când a anunţat pe...226

23 aug 18:31MondenJulia Roberts, nefardată în vacanță. Ce bine arată Frumușica la 51 de ani!

Julia Roberts se bucură de ultimele zile de într-o vacanță cu familia în Hawaii. La 51 de ani, nemachiată, cu...236

23 aug 00:00MondenJamie Foxx face declaraţii după ce presa a relatat că s-ar fi despărţit de Katie Holmes

Actorul american Jamie Foxx a negat că ar fi într-o relaţie cu o cântăreaţă de 21 de ani, la câteva zile după...137

23 aug 00:00MondenRockabye Baby - un proiect care transformă piese, inclusiv ale grupului Metallica, în cântece de leagăn

Cântece ale regretatei 'regine Tex-Mex' Selena, precum 'Bidi Bidi Bom Bom' şi 'Dreaming of You', fac parte din...123

23 aug 00:00MondenRegizorul Quentin Tarantino şi soţia lui, Daniella, aşteaptă primul copil

Regizorul american Quentin Tarantino (56 de ani) şi soţia lui, Daniella, aşteaptă primul copil, a informat miercuri...143

23 aug 00:00MondenDwayne Johnson, pe primul loc în topul celor mai bine plătiţi actori din lume

Starul american Dwayne "The Rock" Johnson ocupă din nou prima poziţie în topul celor mai bine plătiţi actori din...135

23 aug 00:00MondenMăştile cu canabis, secretul unui ten perfect al cântăreţei Thalia

Canabisul a început să fie tot mai mult folosit în lumea cosmeticelor, devenind ingredientul preferat al unor...155

Mapamond
23 aug 00:00MapamondUniunea Europeană se opune reprimirii Rusiei la discuţiile între liderii G7

Uniunea Europeană se opune invitării necondiţionate a Rusiei să participe din nou la discuţiile liderilor din G7, a...116

23 aug 00:00MapamondKosovo: Parlamentul de la Pristina a votat pentru autodizolvare

Parlamentul din Kosovo a votat joi pentru autodizolvare, ceea ce deschide calea către organizarea unor alegeri...121

23 aug 00:00MapamondPreşedintele Italiei doreşte ca partidele să ajungă rapid la un acord pentru formarea unui nou guvern

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, doreşte ca partidele politice ale ţării să ajungă la un acord pentru...107

23 aug 00:00MapamondG7 alimentează inegalităţile din lume, avertizează Oxfam cu două zile înaintea Summitului de la Biarritz

Liderii ţărilor din grupul G7 ''favorizează activ inegalităţile din ţările lor şi din întreaga lume'', o...120

23 aug 17:59MapamondMinistrul de externe german cere Rusiei şi Ucrainei să se reunească pentru noi convorbiri de pace

Ministrul de externe german Heiko Maas a cerut miercuri omologilor săi din Ucraina şi Rusia să se întâlnească în...111

23 aug 00:00MapamondBrexit - Macron: Cererile făcute de Johnson "nu sunt o opţiune"

Preşedintele francez Emmanuel Macron va cere joi lui Boris Johnson, în cursul întrevederii lor la Paris,...134

23 aug 00:00MapamondSpania: Fostul rege Juan Carlos I va fi operat pe cord, sâmbătă

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I, în vârstă de 81 de ani, va suporta sâmbătă o intervenţie chirurgicală pe...120

23 aug 00:00MapamondPremierul polonez doreşte o bază NATO, dar nu şi un transfer masiv de trupe americane din Germania în Polonia

NATO trebuie să-şi consolideze flancul estic prin stabilirea unei baze militare permanente în Polonia, consideră...113

23 aug 00:00MapamondFacebook angajează ziarişti profesionişti pentru selectarea ştirilor

Facebook a anunţat marţi că angajează o echipă de zece ziarişti cu experienţă pentru a nu mai lăsa selecţia...119

23 aug 00:00MapamondRusia: Incendiu la bordul unei nave de croazieră la Sankt-Petersburg; 1 mort, peste 300 de persoane evacuate

Un incendiu izbucnit la bordul unei nave de croazieră la Sankt-Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, s-a...129

Sănătate
22 aug 00:00SănătateSorina Pintea vrea o lege care există deja: să dea posibilitatea psihiatrilor să interneze nevoluntar bolnavii periculoși

Ministrul Sănătății , Sorina Pintea, intenționează să modifice legea în domeniul psihiatriei, propunerile...320

20 aug 01:14SănătateAroape 2000 de pacienți investigați UPU Constanța în minivacanța de Sfânta Maria

Aproape 2000 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență...532

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile de la începutul perioadei de raportări (3 iunie) a...764

6 aug 03:50SănătateCNAS: Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost repusă în funcţiune

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că, începând de marţi, Platforma Informatică a Asigurărilor...1044

5 aug 10:31SănătateO NOUĂ METODĂ DE SLĂBIT: hipnoza! Bani grei în schimbul unor iluzii?

Tot mai mulți oameni apelează la diferite metode pentru slăbit. Suntem destul de preocupați de felul în care...938

1 aug 03:17SănătateEpidemie de OBEZITATE INFANTILĂ în România!

Asociația Pro Consumatori membră a Organizației Europene a Consumatorilor a analizat 32 de produse din lapte...994

30 iul 00:58SănătateMinistrul Sănătăţii, pe litoral: 'Direcţia de Sănătate Publică a suspendat activitatea pe 2 plaje'. Ce spune Pintea despre Spitalul Judeţean!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se află la Constanţa, la o întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei de...4096

25 iul 03:29SănătateDOTĂRI la Spitalul Hârșova: echipamente și mobilier medical!

Spitalul Orășenesc Hârșova s-a înnoit: la începutul acestei săptămâni, reprezentanții unității spitalicești...1361

25 iul 01:18SănătateMedicii de pe Secția Chirurgie OMF vor face de gardă la domiciliu!

Consilierii județeni au aprobat, în ședința Consiliului Județean Constanța de miercuri, 24 iulie a.c.,...1267

24 iul 03:18SănătatePremierul l-a demis pe şeful CNAS

Premierul Viorica Dăncilă l-a demis marţi pe şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan...1114