rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 14 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

În vizită la Centrul de plasament ‘Delfinul’ din Agigea

‘Copiii sistemului de protecţie’, COLECŢIONARI DE PREMII şi de ROPOTE DE APLAUZE!

E o zi friguroasă de decembrie, dar în clubul de activități de la Centrul de plasament „Delfinul” Agigea atmosfera este încinsă de înflăcărarea câtorva domnișoare care dansează. Sunt membre ale trupei de dans Fresh și s-au strâns să ne arate câțiva dintre pașii de dans care le-au adus, în ultimii doi ani, premii la mai toate concursurile la care au participat și aprecierea a mii de spectatori, din Constanța, București sau Galați.

Aceste fete și colegii lor, dar și instructorul/coregraful trupei, Chenan Iomer, reprezintă unul dintre motivele de mândrie ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și ale Constanței, până la urmă, căci pe unde merg, sunt răsplățiți cu ropote de aplauze și aprecieri. Iar diplomele care „tapetează” un perete al încăperii din cadrul centrului de plasament, pe care o folosesc ca sala de antrenament, cât și cupele strânse dovedesc că acești copii „ai sistemului de protecție”, dar și instructorul lor, au talent cu carul!

Sonia zâmbește timid, Florentina privește serioasă, aproape încruntată, în vreme ce Alexandrina răspunde hotărât, stăpână pe ea, la orice întrebare. Sunt trei dintre domnișoarele pe care le-am găsit în Clubul de activități de la Centrul de plasament „Delfinul” Agigea.

Au firi diferite, dar când încep să danseze, se întâmplă magia. Coordonare perfectă, pași de dans pe care îi știu pe de rost, zâmbetul le luminează chipurile și veselia muzicii se resimte în mișcările lor. Doar privindu-le, îți umplu sufletul de bucurie. Doar privindu-le, înțelegi de ce peretele din dreptul ușii este „tapetat” cu diplome, iar rafturile dulapului sunt încărcate cu trofee.

Aceste domnișoare frumoase și talentate sunt „copii ai sistemului de protecție” și membre ale trupei de dans Fresh. Trupa numără 17 membri, cu vârste între 6 și 15 ani, toți din cadrul Centrului de plasament „Delfinul” și a luat naștere în 2016. Prima dată au participat la un spectacol la un eveniment organizat în Cumpăna, la imboldul educatoarei Adriana Răileanu.

Se antrenau deja de vreo șase ani sub îndrumarea lui Chenan Iomer, angajat al centrului, și dansau prea frumos pentru a nu împărtăși, pe scenă, spectacolul pe care-l oferă. Au urmat, de atunci, participări la numeroase concursuri și festivaluri din Constanța, București și Galați. Au fost sprijiniți, de asemenea, de Mihai Trăistariu, care a văzut talentul lor. Câteodată au pierdut, semn că „mai avem de învățat, în special eu”, după cum ne mărturisește, zâmbind stingher, instructorul și coregraful Chenan Iomer. Dar de cele mai multe ori au fost apreciați și premiați!

La întrebarea când se antrenează, Alexandrina răspunde prompt: „În fiecare seară!”. Colegele ei o aprobă, în timp ce Chenan le privește mândru. În timp ce fetele dansau, instructorul lor număra pașii de pe margine. Este atent la fiecare detaliu, dar nu pentru a le dojeni mai târziu, ci pentru a le încuraja.

„Nu am câștigat întotdeauna, pe la concursurile pe unde am fost. Am și pierdut. Iar pierderile le resimțim cel mai greu. Dar așa cum le spun și lor, greșeala este a mea, căci poate nu am fost destul de atent. Poate coregrafia nu a fost curățată, finisată. Eu nu le spun lor: „Nu ai făcut bine”, ci „hai să mai repetăm, putem mai bine”. Pentru că am învățat mult, dar încă mai am”, povestește Chenan Iomer.

Coregraful Chenan Iomer: de la „copil al sistemului”, la coregraf premiat

Chenan Iomer

Și el a fost un „copil al sistemului” – sintagmă atât de rece, dar folosită atât de des în special de cei care lucrează în cadrul asistenței sociale – și nu a avut o copilărie fericită. A ajuns în grija statului în urmă cu 30 de ani, când avea doi ani și a ajuns într-una din cele mai întunecate unități de la acea vreme: Casa de copii Negru Vodă.

Primii ani din viață au fost grei, lipsiți de afecțiune și în condiții dintre cele mai grele, într-o casă de copii fără geamuri la ferestre, cu mucegai pe pereții învechiți și unde bătaia era la ordinea zilei. Ulterior, a fost mutat la centrul de plasament Traian, iar încet – încet, și viața lui a început să se schimbe. A fost dat la dans, la Teatrul Oleg Danovski, a primit afecțiune și apreciere din partea educatorilor – o amintește de fiecare dată, cu drag, pe educatoarea Adriana Răileanu, care și în prezent îl încurajează! – astfel că și-a dorit ca la rândul lui să ofere copiilor din centrele de plasament afecțiune și încurajări.

„Întotdeauna mi-am dorit să lucrez cu copiii. De afecțiune duc lipsă cel mai mult, iar dacă noi nu le-o oferim... Nu spun că acum, în ziua de astăzi, este perfect, dar este mult mai bine decât în urmă cu 30 de ani!”, mărturisește tânărul.

În prezent este angajat infirmier la Centrul de plasament „Delfinul” Agigea. Nu are școală specială de coregrafie, dar are talent. Și pasiune și dorință să îi ajute pe copii să realizeze mai mult și să aibă parte de mai mult decât a avut el. „Tot ce fac, fac pentru ei”, spune stingher. Așa că urmărește pe Youtube videoclipuri, studiază pașii de dans, studiază dacă copiii lui pot să îi execute, îi inserează în dansurile lor, realizează coregrafia, o modifică în funcție de copii și...iese un spectacol apreciat și recompensat cu primele locuri pe podiumuri, la concursuri!

„Domnu” Marian Iorucu, un tată pentru o casă plină de copii!

Marian Iorucu

De puțin peste un an, Marian Iorucu a fost numit șeful Centrului de plasament „Delfinul” Agigea. Are o experiență de zeci de ani în Protecția Copilului, a lucrat ani buni în cadrul Serviciului Management Cazuri în cadrul DGASPC Constanța, cu adolescenții de la Centrul de plasament Ovidiu. Discutând cu el îți dai seama că micuții din centru nu sunt doar niște numere pentru el.

Îi știe pe fiecare pe nume, le cunoaște poveștile de viață, le cunoaște părinții și în unele situații chiar și unchii sau bunicii. Căci, realitatea tristă este că, în societatea românească, sunt familii care își lasă copiii în grija statului de la o generație la alta. Astfel au procedat bunicii, așa au făcut și copiii lor. Sunt copii despre care povestește cu regret, căci s-au pierdut pe drum și au refuzat orice mână de ajutor întinsă. Dar sunt și copii care au reușit, care s-au realizat, iar astăzi încă îl mai sună și se mai întâlnesc sau vin să dea o mână de ajutor, la rândul lor.

În prezent, are în grijă copiii de la Centrul de plasament „Delfinul”. 34 de copii, cu vârste între 6 și 16 ani. Puțini, având în vedere că numărul total de locuri este de 60. „Aveam 63 de copii, dar au fost reintegrați în familie, o parte au plecat în asistență maternală și în plasament familial. Centrul este cuprins în programul de dezinstituționalizare, astfel că urmează să se închidă, iar copiii aceștia vor merge în locuințele de tip familial care vor fi construite la Murfatlar”, ne spune Marian Iorucu.

Trupa Fresh este și mândria centrului de plasament. Una din diplome, primite la Festivalul de Artă, Muzică și Sport din București este afișată la loc de cinste în biroul șefului de centru. De altfel, acesta este unul dintre cei care i-au încurajat constant atât pe coregraf, cât și pe copii să participe la concursuri și i-a sprijinit financiar de fiecare dată când s-a putut.

Căci copiii aceștia frumoși și talentați au nevoie de cât mai multe prilejuri să se simtă apreciați. Mai ales că, la această oră, doar aproximativ 25% dintre copiii din centru mai țin legătura cu părinții sau restul familiei. În cele mai multe cazuri, părinții fie sunt la închisoare, fie au plecat în străinătate. Fie...locuiesc la câteva case de centru dar pur și simplu nu îi interesează de soarta lor!

Așa că Marian Iorucu este precum tatăl lor. Iar problemele cu care se confruntă sunt exact ca într-o casă: ba trebuie înlocuit un robinet la toaletă, ba trebuie dată o mână de var, ba una din domnișoare și-a făcut un iubit. Cu calm și atenție la detalii, Marian Iorucu încearcă să le gestioneze pe toate.

Căci, în trecut, Centrul de plasament „Delfinul” nu a fost ocolit de probleme. După ce, prin 2014, un amplu scandal pornea de la o discuție dintre două angajate, care împărtășeau impresii despre cum trebuie aplicate corecții copiilor, în 2017 reprezentanții școlii și autorității locale atrăgeau atenția asupra comportamentului antisocial al unor copii din centru, care creau probleme în societate. Și atunci aveau copii frumoși și talentați, dar așa cum se întâmplă de obicei, aspectele negative ies mai la suprafață decât faptele bune...

Se apropie sărbătorile, așa că îl întrebăm pe Marian Iorucu de ce este nevoie la centru. Spune că are de toate, dar așa cum se întâmplă și într-o casă, mai ales când vorbim despre o clădire veche, se mai defectează una alta. Astfel că niște var lavabil, niște vopsea sau niște materiale sanitare ar fi necesare.

Este ora prânzului, iar prichindeii se întorc de la școală. Curtea centrului se umple de copii veseli, care se îndreaptă în fugă spre șeful centrului. O fetiță îl îmbrățișează, o alta i se agață de picioare și vrea să îi povestească ce a făcut la școală. O alta vine șchiopătând și arătând spre gheată, căreia i s-a dezlipit talpa. „Domnu, uite ce am pățit!”. „Domnu” Iorucu zâmbește calm și o liniștește: „Gata, luăm alte ghete!”. Ca într-o familie, cu mulți copii...

Constănțenii au ocazia să găsească o părticică din sufletul și munca micuților de la Centrul de plasament „Delfinul”, de pe 13 decembrie, în expoziția cu vânzare de decorațiuni de Crăciun, care va fi deschisă la VIVO! în zona caselor de marcat.

Florentina BOZÎNTAN

joi, 6 decembrie 2018992
Comentarii
mai mult...Replica
14 dec 15:52ReplicaUn primar și un fost viceprimar au MURIT în drum spre Constanța, într-un accident rutier!

Tragedie în drum spre Constanța! Nefericitul eveniment s-a petrecut vineri, 14 decembrie, pe DJ 221, între...3535

14 dec 15:17ReplicaDESCINDERI la Constanța: DROGURI, ȚIGĂRI și PISTOALE descoperite în mai multe locuințe!3102
14 dec 00:00ReplicaMarci a fost CONDAMNAT la peste 6 ani de închisoare! A fost 'SĂLTAT' de polițiști!6699
14 dec 11:35ReplicaANCHETĂ! Un vârstnic a fost BĂTUT în propria casă de către trei indivizi!

Trei bărbați au ajuns în arest după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârșova au depus...1496

14 dec 00:00ReplicaȘOFERII cu 'PROBLEME' preferă mărcile BMW și Mercedes și se iau la 'ÎNTRECERE' cu polițiștii1970
14 dec 00:00ReplicaCONCLUZIA după DEZASTRUL din Piaţa Ovidiu: 'Constanţa nu duce un târg privat'. OARE?5361
14 dec 00:00ReplicaSunteţi curioşi să aflaţi salariile angajaţilor din Primăria Constanţa începând cu 2019?

La ultima şedinţă de Consiliu Local Municipal Constanţa, ce va fi convocată la sfârşitul acestei luni, vor fi...3782

14 dec 00:00ReplicaCa-n filmele cu PROȘTI! Un OBSEDAT SEXUAL din Constanța a fost PRINS de DOUĂ ORI în FLAGRANT, în ACELAȘI LOC!2930
14 dec 00:15ReplicaACCIDENTUL cu 4 maşini, de pe podul de la Medgidia, provocat de un şofer care are 73 de ani! Cum s-a întâmplat1350
14 dec 00:00ReplicaCurtea de Conturi: prejudiciu de peste 200.000 lei la Confort Urban. Foști directori ai societății, scăpați de răspundere!

Cum au scăpat foștii angajați ai Confort Urban SRL Constanța de răspundere patrimonială, după ce Curtea de...1428

14 dec 00:00ReplicaAl patrulea individ din gruparea care a LEGAT și BĂTUT paznici A FUGIT DIN ȚARĂ!965
14 dec 00:00ReplicaKristina Mutiş: ‘Bineînţeles că există pensionari multumiţi. Însă, cei nemulţumiti sunt mai vocali şi de aceea par mai mulţi’1164
Vremea
1° - 1.8° vineri, 14 decembrie 2018
ploaie ușoarăUmiditate: 100%
Vânt: 5.62 m/s din ENE
Presiune: 1034.42 milibari

Loto
6/4911925324143
5/4041220273435
joker6242532426
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 dec 00:00SportSurpriză uriașă în Europa League! AC Milan ELIMINATĂ după o înfrângere rușinoasă în Grecia. Toate echipele calificate

Joi seară s-au stabilit cele 24 de formații care vor merge în ”șaisprezecimile” Europa League. Marea surpriză a...489

14 dec 00:00SportFotbalul e pe goluri, nu pe ochi frumoși! PAOK-ul lui Lucescu a fost cu posesia și cu ratările, BATE cu calificarea în primăvara EL

...284

14 dec 00:00SportSimona Halep a fost desemnată în premieră campioană mondială de ITF

Simona Halep a primit încă un premiu după sezonul de vis 2018. Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat că...366

14 dec 00:00SportFederer și Nadal vor juca împreună la dublu în 2019! Roger a făcut anunțul: ”Va fi ceva special!”

Roger Federer și Rafael Nadal vor forma din nou echipă în 2019! Anunțul a fost făcut chiar de tenismanul elvețian,...273

Local
14 dec 04:04LocalElevii Liceului Teoretic Lucian Blaga au împărtășit magia sărbătorilor de iarnă!

Joi, 13 decembrie, toți elevii Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga’’ Constanța împreună cu învățătorii,...679

14 dec 04:02LocalA accidentat un bărbat pe trecere și a FUGIT! A fost prins în trafic

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, în data de 12.12.2018, ora 12.25, a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia,...1860

14 dec 04:01LocalCondamnat pentru tăinuire, prins de polițiștii constănțeni

Polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Eforie, la data 13 decembrie a.c., în jurul orei 13.30, au depistat un...495

14 dec 03:25LocalUn șofer BEAT a LOVIT o bornă rutieră, s-a RĂSTURNAT, iar mașina a luat FOC!

Un bărbat de 25 de ani din Tulcea, în noaptea de 12 spre 13 decembrie a.c., în timp ce conducea un autoturism pe DN...1191

14 dec 04:00LocalAccident rutier cu persoană încarcerată, la Constanța: a fost rănit și un copil!

Un accident rutier a avut loc în Constanța, joi, 13 decembrie, pe strada Călărași, colț cu Mihai Viteazu, o...2423

14 dec 03:59LocalContainer sosit din China, controlat de polițiști în portul Constanța

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în data de 12.12.2018, s-au sesizat din oficiu cu privire la...517

14 dec 03:32LocalParfumuri susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de către polițiști

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche, județul Constanța, în data de...417

14 dec 03:30LocalTrei șoferi prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, la data de 12 decembrie a.c., în jurul orei 15.00, au depistat un bărbat,...393

14 dec 03:29LocalTânăr din Murfatlar, condamnat pentru tâlhărie și furt

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Murfatlar, la data 12 decembrie a.c., au depistat un tânăr, în vârstă...1265

14 dec 03:27LocalÎn zona Eden - Bişniţar amendat de poliţiştii locali pentru comerţul cu ţigări netimbrate

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au depistat, în cursul zilei de 12...590

Politică
14 dec 03:57PoliticăAdministraţia locală pune la cale o TAXĂ de emitere a avizului de oportunitate pentru PUZ-uri

Consilierii locali municipali constănţeni vor dezbate, în şedinţa care va avea loc la finele aceste luni, o serie...1480

14 dec 00:00PoliticăIMPOZITE majorate şi cu 500% pentru clădirile lăsate în paragină la Constanţa - iată lista discutată de consilieri

Consilierii locali au primit, în avansul şedinţei care va fi convocată de primarul Decebal Făgădău la sfârşitul...496

14 dec 00:00PoliticăŞedinţă a Consiliului Local Municipal: autobuzele Isuzu vor ajunge în administrarea RATC

În şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa care va avea loc la finele acestei luni, pe ordinea de zi va figura...408

14 dec 04:04PoliticăOficial, proiectele discutate şi aprobate în şedinţa de Guvern! Decizie şi în privinţa subprefectului de Constanţa!

Iată proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința Guvernului României din 13...999

14 dec 04:03PoliticăDăncilă: „Pensiile se plătesc înainte de Sărbători”

Bugetarii vor avea liber și pe 24 şi 31 decembrie. Executivul a anunțat că cele două zile de luni vor fi libere,...428

14 dec 04:01PoliticăDecebal Făgădău a primit colindători. Holul Primăriei Constanța a răsunat de glasurile copiilor!

Holul instituției a răsunat de glasurile copiilor de la școlile și grădinițele din oraș. Recitalul a fost deschis...487

14 dec 03:22PoliticăConsilierii județeni, convocați în ședință. Vezi ordinea de zi!

În conformitate cu dispoziţiile art. 94 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale,...390

14 dec 03:24PoliticăDoi consilieri locali constănțeni s-au implicat într-o acțiune caritabilă. Sute de copii necăjiți vor avea sărbători fericite!

Sărbătorile de iarnă sunt așteptate, cu mare drag, de toți românii, pentru a marca nașterea lui Isus cum se...357

14 dec 03:30PoliticăUn fost ministru de Interne a fost eliberat din închisoare

Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, condamnat în decembrie 2017 la doi ani de închisoare cu executare, a fost...490

14 dec 03:27PoliticăO sută de ani de pescărie românească, celebrați la Constanța

Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat, în data de 12 decembrie 2018, la conferința intitulată "100...544

Monden
14 dec 00:00MondenFostul soţ al Elenei Băsescu este din nou singur? Maria Grigoriu a şters pozele cu el de pe Instagram

În primăvara acestui an, Bogdan Ionescu, fostul soţ al Elenei Băsescu, şi noua lui iubită, Maria Grigoriu, au...287

14 dec 19:11MondenCleopatra Stratan, în cea mai scurtă rochiță. Se face din ce în ce mai frumoasă

Cântă de la trei ani, învață dintotdeauna foarte bine și la 16 ani s-a transformat dintr-o fetiță adorabilă,...433

14 dec 19:12MondenRuby a rămas în India, după filmările la „Asia Express“

Cele două luni petrecute în India şi în Sri Lanka la filmările pentru reality-show-ul „Asia Express” (Antena 1)...292

14 dec 19:12MondenToni Grecu revine cu Divertis la TVR 1

Revenire spectaculoasă în grila de programe a postului TVR 1! După şapte ani de la demisia din PRO TV, Tony Grecu...340

14 dec 19:12MondenMama lui Kevin din „Singur acasă“ este de nerecunoscut! Cum arată actriţa Catherine O'Hara la 64 de ani

A făcut furori în anii ’90, odată cu lansarea mondială, însă în România este în continuare unul dintre cele...428

14 dec 19:13MondenDublura Millei Jovovich vrea 2,5 milioane dolari că şi-a pierdut mâna în timpul filmărilor

Olivia Jackson, de 37 de ani a suferit un accident îngrozitor, la filmări, în timpul unei cascadorii cu motocicleta,...337

14 dec 00:00MondenKeira Knightley va primi titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic la Palatul Buckingham

Actriţa Keira Knightley va primi titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) pentru servicii deosebite...187

14 dec 00:00MondenFestivalul de Film de la Berlin a anunţat primele filme din competiţie

Cele mai recente filme semnate de regizorii germani Fatih Akin şi Angela Schanelec precum şi de cineastul francez...143

14 dec 00:00MondenThe Cure, Radiohead şi Janet Jackson, incluşi în Rock & Roll Hall of Fame în 2019

Trupele britanice The Cure şi Radiohead precum şi cântăreaţa americană Janet Jackson vor intra în Rock & Roll...145

14 dec 00:00MondenAvril Lavigne va lansa un nou album de studio pe 5 februarie 2019

Cântăreaţa Avril Lavigne a anunţat miercuri că va lansa în luna februarie un nou album de studio, primul material...151

Mapamond
14 dec 00:00MapamondCancelarul Angela Merkel va cere la summitul UE prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că va cere la summitul UE de săptămâna aceasta prelungirea...155

14 dec 00:00MapamondTheresa May câştigă votul de încredere din partea Partidului Conservator cu 200 de voturi contra 117

Premierul Theresa May a câştigat miercuri noaptea votul de încredere din partea Partidului său Conservator, dar 117...154

14 dec 00:00MapamondConvorbire a preşedintelui Trump cu omologul său mexican privind migraţia

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său mexican Andres Manuel Lopez Obrador au avut miercuri o convorbire...161

14 dec 00:00MapamondVotul parlamentului britanic asupra acordului privind Brexit-ul, stabilit pentru ianuarie

Parlamentul britanic se va pronunţa în ianuarie asupra acordului privind Brexit-ul încheiat de premierul Theresa May...149

14 dec 00:00MapamondCăpitanii navelor ucrainene sechestrate de Rusia refuză să depună mărturie, conform avocaţilor lor

Căpitanii a două dintre vasele ucrainene sechestrate de Rusia, aflaţi în arest la Moscova, au refuzat să depună...190

14 dec 00:00MapamondAccident de tren în Turcia: 9 morţi şi 47 de răniţi, potrivit unui bilanţ actualizat

Cel puţin 9 persoane au murit şi 47 au fost rănite joi într-un accident în care a fost implicat un tren de mare...166

14 dec 00:00MapamondPapa Francisc va vizita Bulgaria şi Macedonia în mai 2019

Papa Francisc va efectua o vizită în Bulgaria şi Macedonia în perioada 5-7 mai anul viitor, a anunţat joi...152

14 dec 18:07MapamondAtac armat la Strasbourg: Trei morţi şi 13 răniţi - nou bilanţ

Atentatul comis marţi la Târgul de Crăciun de la Strasbourg a făcut trei morţi şi treisprezece răniţi, dintre...159

14 dec 00:00MapamondUn comitet de experţi a dat undă verde canabisului în scop medicinal în Franţa

Comitetul de experţi înfiinţat de Agenţia franceză pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) consideră ''pertinentă...172

14 dec 00:00MapamondPapa Francisc va oficia prima liturghie a unui suveran pontif în Peninsula Arabă

Papa Francisc va oficia prima liturghie a unui suveran pontif în Peninsula Arabă în luna februarie şi va vizita una...163

Sănătate
13 dec 03:45SănătateTratament salvator pentru pacienții cu accident vascular cerebral, la Spitalul Județean Constanța

Medicii din cadrul Secției de Neurologie au participat zilele trecute la o simulare națională, desfășurată sub...1274

12 dec 03:27SănătateVor fi livrate ambulanţe în toată ţara. Vin şi la Constanţa

Primele 300 de ambulanţe, achiziţionate prin Programul POIM 2014 - 2020, vor fi livrate începând de marţi, anunţă...461

12 dec 01:20SănătateAJUTAŢI-L PE VLĂDUŢ! Apel umanitar: Un băieţel de 6 ani, diagnosticat cu neuroblastom POATE FI SALVAT

Un băieţel de 6 ani poate fi salvat cu ajutorul dumneavoastră. Vlăduţ Cîrciu, copilul colegului nostru Sorin, a...362

7 dec 00:16SănătateCardurile naţionale de sănătate expirate, valabile încă doi ani de la data expirării

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu...802

1 dec 10:57SănătateDupă cazul de la Giuleşti, este aşteptat un control şi la Maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait...1544

30 noi 00:36SănătatePoliclinicile 1 și 2 ale Spitalului Județean Constanța, ÎNCHISE în minivacanța de Ziua Marii Uniri

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța aduce la cunoștința...666

29 noi 00:31SănătateSpitalul din Medgidia caută medic nefrolog

Ne confruntăm cu un deficit de medici nefrologi la nivelul întregii ţări. Potrivit dr. Liliana Tuță, președintele...1021

27 noi 00:48SănătateChemoembolizări în Spitalul Județean Constanța

Patru ședințe de chemoembolizare au fost efectuate, cu succes, la sfârșitul săptămânii trecute. Doi dintre...1369

24 noi 04:34SănătateSăptămână Europeană a Testării. Constănțenii, chemați să se testeze pentru hepatită și HIV!

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din...878

21 noi 01:19SănătatePacienții constănțeni care suferă de HIV, fără tratament! Nu există contract de achiziție pentru medicamente

Pacienţii români care suferă de HIV au rămas fără tratament, probleme majore cu lipsa medicaţiei fiind...851