REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Corina Marin vrea să candideze, dar n-are partid. Mircea Dobre îi dă sfaturi… în privat. Video

Corina Marin vrea să candideze, dar n-are partid. Mircea Dobre îi dă sfaturi… în privat. Video

Mirela PASCAL 1 decembrie 2023 | 00:00 2851

Corina Martin, președintele de onoare RESTO Constanta, și Mircea Dobre, fost ministru al Turismului, fost deputat și președinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), s-au aflat joi, 30 noiembrie, în studioul Replica, pentru a dezbate subiecte de interes local, legate de turism, dar și despre politică. În timp ce Dobre nu vrea să mai audă, cel puțin pentru moment, despre politică și o eventuală candidatură, Corina Martin n-ar zice nu și ar candida pentru un loc în Parlament. Însă, nici aceasta nu este sigură că ar face acest pas, dat fiind modul în care se prezintă, astăzi, sfera politică din România.

Corina Marin vrea sa candideze, dar n-are partid. Mircea Dobre ii da sfaturi… in privat. Video Mircea Dobre, Mirela Pascal, Corina Martin

În debutul emisiunii, cei doi invitați au făcut un bilanț al sezonului care s-a încheiat, dar au vorbit și despre lipsa de implicare a autorităților centrale față de litoralul românesc.

Am avut un sezon care a debutat foarte bine la 1 mai, cu peste 400 de evenimente, cu aproape 80.000 de turiști vizitatori. Evenimentele atrag întotdeauna, fapt care s-a văzut și de această dată. Din păcate, ceea ce noi am estimat cu multe luni înainte să se deschidă sezonul s-a adeverit. Plaja a devenit cea mai mare problemă a sezonului trecut. Ne-a afectat foarte mult. Nu este o noutate. Cunoaștem această situație de mai mulți ani și turiștii noștri au reclamat permanent aspectele legate de plajă, însă am avut licitații care s-au derulat cu o săptămână înainte și chiar 2-3 săptămâni după deschiderea sezonului, ceea ce nu este deloc normal. Aceste lucruri au avut loc în ciuda luptei noastre, a RESTO și a federației noastre, care ne-a dus inclusiv până la cancelaria primului ministru, în disputa cu Ministerul Mediului. Problema a fost tranșată foarte sec de ministrul Mediului, care a spus că ei nu administrează plajele pentru a face turism, ci pentru a face bani din închirierea lor. Aceasta a fost declarația dumnealui. S-au scos la licitație aceste plaje, așa cum știm, pentru 2 ani de operare, în condiții care, evident, au fost dezavantajoase pentru operatorul economic, totuși nevoit să participe la aceste vânzări pentru a nu pierde suprafețele din dreptul investițiilor hoteliere, de exemplu. A fost dezavantajat, bineînțeles, și turistul român. Aceste lucruri au făcut să avem un sezon dificil, din acest punct de vedere. Noi acuzăm lipsa de atenție a autorității centrale, care administrează plajele sau turismul, față de această industrie neglijată de către români”, a spus Corina Martin.

Dobre: Anul acesta am avut holeră, în 2024 o să avem uragan

Mircea Dobre, fost ministru al Turismului, este în asentimentul Corinei Martin și spune că anul viitor va fi mai rău. „Observăm că de la an la an lucrurile se schimbă din rău în mai rău. Eu sunt în general o persoană optimistă, dar ce am văzut în acest sezon mi-a schimbat părerea. Doamna Martin a fost de treabă, eu o să fiu mult mai răutăcios. Problema plajelor va continua și în 2024, pentru că sunt alte sectoare cărora le-a expirat contractul, cel puțin cele de la intrarea în Stațiunea Mamaia. (...) Anul acesta am avut holeră... doar pe litoralul nostru, la granița cu Bulgaria se oprea. Săptămâna aceasta am remarcat cu stupoare că deja se „pregătește terenul“ pentru sezonul 2024, în sens negativ. Au zis că din 2024 să ne așteptăm la uragane în Marea Neagră. Mă așteptam să spună că o să iasă un balaur cu șapte capete din vara lui 2024, poate chiar un megalodon, nu știu, niște rechini uriași, ca măcar să închidem subiectul acesta și să nu ne mai chinuim noi, operatorii de pe litoral, să facem lucruri bune și pozitive. Când vorbim despre turism, trebuie să o facem într-un mod pozitiv. Este zona ospitalității și e de datoria ta să faci turistul să se simtă bine. Dacă statul sau anumiți reprezentanții plătiți din banii de pe taxele și impozitele pe care le plătim noi fac opusul, nu dovedește decât o lipsă de responsabilitate și incompetență crasă. Toate aceste preziceri nu au nimic în spate. Sunt multe chestiuni care îmi lasă semne de întrebare în legătură cu ce dorește să se întâmple pe litoral în sens pozitiv. Probabil după problema holerei, o să urmeze cea a uraganelor și după aceea o să vedem că, din cauza curenților, de la adâncimi foarte mari o să iasă vreun megalodon și atunci n-o să mai vină nimeni pentru că ar fi mâncați de rechini. Așa închidem subiectul litoralului Mării Negre”, a spus Mircea Dobre.

Mai multe despre acest subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Măsurile fiscale creează un haos

Cât despre măsurile fiscale ale Guvernului Ciolacu, și aici situația este „groasă“. „Trendul în legătură cu situația economică este unul global. Sunt niște chestiuni care îmi ridică un semn de întrebare, precum faptul că, la momentul actual instituțiile bancare stau pe lichidități foarte mari, dar nu pot da drumul la credite, pentru că spun că după aceea iar ar crește inflația. Vin băncile centrale și spun totuși să înceapă să se dea credite, dar apoi dobânzile sfârșesc a fi unele foarte mari. Este un haos. Cred că normalitatea a devenit haos nu doar în România, ci peste tot în lume, în special în Europa. Vorbim despre niște chestiuni geopolitice”, e de părere Dobre, în timp ce Corina Martin spune că „federația noastră a avut mai multe runde de negociere cu reprezentanții Guvernului la masa verde. Ne-am luptat pentru ca multe dintre măsurile propuse inițial să fie desființate. În acest mod am reușit să excludem eliminarea tichetelor de vacanță. Am reușit să facem ca TVA-ul să nu crească la anumite produse, cu toate că există niște modificări ale cotelor, fapt care ne afectează și pe noi, dar și pe consumatorul de serviciu turistic din România. Întreaga industrie este afectată de aceste măsuri. Înțelegem că este un trend global. Auzim de foarte mulți ani că nu mai sunt bani la buget. Când spun asta noi știm că înseamnă că pentru turism sunt alocați cei mai puțini bani. Pentru noi este ceva la ordinea zilei. Am avut recent o ședință a Consiliului Consultativ la Minister. Pot anunța cu mândrie că RESTO Constanța a intrat oficial în Consiliul Consultativ al Turismului și subsemnata a fost votată în unanimitate de reprezentanții din industrie pentru a prelua comisia de OMD-uri la nivel național. Am discutat din nou de târgurile de turism la care va participa România de anul viitor. Evident că ministrul ne-a explicat că nu sunt bani pentru a alege din acea listă sumară și că rămâne de văzut dacă or să ne mai rămână fonduri, în momentul în care va fi discutat bugetul“.

Corina Marin vrea sa candideze, dar n-are partid. Mircea Dobre ii da sfaturi… in privat. Video Corina Martin

Putem să punem în aceste poziții oricâți oameni vrem noi, dar dacă el nu este lăsat să stea cel puțin un mandat, nu se observă rezultate. Am colaborat cu Portugalia care, la fel ca noi, au Ministerul Economiei și Turismului. Ei au un secretar de stat care se ocupă de turism. Omul respectiv lucra de 14 ani. Turismul este dinamic, nu este ca orice alt domeniu de activitate, unde există predictibilitate pe un termen foarte bun. La noi se venea cu strategii pe zeci de ani. Tactica aceasta nu mai funcționează pentru că economia mondială este în dinamică și se schimbă de la an la an. Așa se întâmplă și cu turismul. Noi nu avem continuitate. Mai avem și o problemă de orgoliu. Când vine cineva nou stă și îl verifică pe predecesorul lui să vadă ce a făcut. Nu așa trebuie să se pună problema”, a mai precizat Mircea Dobre.

Corina Marin vrea sa candideze, dar n-are partid. Mircea Dobre ii da sfaturi… in privat. Video Mircea Dobre

Mai multe despre subiect, urmăriți în materialul de mai jos:

Mircea Dobre nu vrea să mai audă despre politică, Corina Martin ar vrea în Parlament, dar se mai gândește!

Schimbând registrul, l-am întrebat pe Mircea Dobre dacă are de gând să revină în politică. A fost un NU categoric, cel puțin pentru moment. „Am făcut mai mulți pași înapoi. Nu mai sunt membru al niciunui partid politic. Nu este vorba de nicio supărare. Cred că cea mai bună variantă este să activez în partea de societate civilă, în zona antreprenoriatului. Am o experiență în administrația publică centrală, dar înainte de toate să fiu ales în Parlamentul României sau să ocup funcția de ministru, am venit din mediul privat. M-am întors înapoi în privat. Există anumite frustrări, pentru că știu cum funcționează administrația publică centrală. Mai bine nu știam! Lucrurile ar putea fi îndreptate, dar trebuie să își dorească această schimbare și cei care conduc  la momentul actual statul român. Din păcate, nu prea își doresc sau putem vorbi chiar de o incompetență. Am plecat din PSD în 2018. Nu am fost dezamăgit de PRO România. Vă spun motivul pentru care am luat decizia de a pleca pentru că nu este vreun secret. La ora actuală, nu partidul în general, ci tot spectrul politic, din punctul meu de vedere, a cam scăzut în calitate. Consider că a fost timpul să fac un pas înapoi. Niciodată să nu spui niciodată, dar cel puțin pentru anul 2024 nu mă interesează absolut nimic în legătură cu domeniul politic. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla în 2028. Sunt încă tânăr. Microbul de om politic a rămas. Fac acest lucru din timpul studenției. Pur și simplu cred că la ora actuală este mai bine să mă uit spre zona de afaceri, pentru că 8 ani de zile, cât am fost plecat în administrația centrală, nu s-a ocupat nimeni de afaceri, și atunci când am revenit mi-a fost destul de greu”, a spus Mircea Dobre.

Martin: Dacă aș face pasul în 2024, m-ar interesa Camera Deputaților

În schimb, Corina Martin nu exclude varianta unei candidaturi. Nu știe din partea cărui partid. „Nu am discutat cu PSD despre aceste lucruri. Au venit câteva propuneri din partea unor partide către mine. Vorbim despre Partidul Republican, Alianța AUR. Nu iau în calcul în acest moment o candidatură, astfel încât să pot să fac un anunț. Dacă aș face pasul pentru 2024, m-ar interesa Camera Deputaților, pentru că, de-a lungul carierei mele la conducerea mai multor patronate, federații și asociații de turism, am înțeles că, de acolo de unde se face legea, pornesc greșelile, erorile, indiferența față de activitatea noastră din turism. Acolo pot să aduc un plus valoare adevărat. Nu spun NU unei cariere politice pentru că în domeniul în care eu lucrez, tocmai din cauza faptului că nu avem rezultatele pe care țara noastră le merită și pe care noi toți cei din industrie le așteptăm de atâția ani. Cred că este nevoie și de aportul meu și de al altor colegi. Într-adevăr am în vedere o eventuală candidatură pentru Camera Deputaților. Evaluez în continuare. Sunt vremuri foarte dificile. Încă evaluez dacă voi face eu pasul pentru o discuție cu un partid mare. Mă gândesc să discut doar cu partide mari și cred că am luat o decizie bună. Nu m-am gândit la AUR”, a spus Corina Martin.

Dobre, către Corina Martin: Dacă ajunge în Parlament, cred că se va urca pe pereți!

Mirea Dobre spune că îi va fi greu Corinei Martin în Parlament. „Nu vreau să se supere pe mine, dar dacă va ajunge vreodată acolo, și chiar îi urez succes, și va vedea ce se întâmplă pe lângă dânsa, cred că, sincer, se va urca pe pereți. Este o persoană vulcanică. Altfel lucrezi într-o societate civilă, cum este dânsa reprezentant al unor patronate, și alta este situația din zona de administrație publică, unde sunt mulți care spun «Și ce dacă? Îl schimbăm și p-ăsta! Următorul!». Aceasta este mentalitatea”.

Sunt o persoană războinică, atunci când îmi cunosc foarte bine ținta și știu că am dreptate și fac lucrurile bine. Nu m-aș teme deloc să ajung acolo. Abia aștept. Asta îmi și doresc, pentru că îmi dau seama că acolo este punctul nodal de unde trebuie descurcată problema legată de industria ospitalității. În activitatea mea am convins foarte multe persoane, care initial aveau alte păreri despre mine, până să mă cunoască. Mie îmi place kick-boxingul, de aceea organizez gale de KO. De mică sunt o războinică, în sensul că știu că trebuie să mă bat și o fac. Niciodată nu stau pe margine. De aceea aleg să mă duc undeva unde există luptă pentru că știu că pot să fac asta. Dacă nu o fac eu, știu că ceilalți nu o fac”, i-a răspuns Corina Martin.

Dobre îi dă sfaturi Corinei Martin între patru ochi

Dobre a fost provocat să-i dea câteva sfaturi Corinei legate de PSD, în cazul în care aceasta va fi ofertată de către acest partid. Fostul politician a răspuns că „îi voi da sfaturi între patru ochi, nu i le dau public. Sunt niște cutume pe care le-am învățat de-a lungul timpului”.

Totuși, președintele RESTO a ținut să puncteze faptul că nu e bătută în cuie candidatura și că se va gândi foarte serios dacă va face acest pas sau să facă ceea ce știe ea mai bine: lucruri bune pentru litoralul românesc.

Mai multe despre acest subiect, în materialul VIDEO de mai jos:

Emisiunea integrală o puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272