REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
16.9° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Coronavirus - Australia: Anchetă independentă privind debarcarea a mii de pasageri de pe Ruby Princess, inclusiv suspecţi de coronavirus

Coronavirus - Australia: Anchetă independentă privind debarcarea a mii de pasageri de pe Ruby Princess, inclusiv suspecţi de coronavirus

Replica API 16 aprilie 2020 | 00:00 922

Premierul statului australian New South Wales, Gladys Berejiklian, a anunţat miercuri lansarea unei anchete independente pentru a stabili de ce s-a permis coborârea pe continent a mii de pasageri de pe o navă de croazieră pe care se aflau şi suspecţi de coronavirus, ancorată la Sydney, relatează dpa, citată de Agerpres.

Berejiklian a menţionat că un raport al comisiei de anchetă, dotată cu "puteri extraordinare", este aşteptat peste patru luni.

Este vorba de nava Ruby Princess a operatorului britanico-american Carnival, andocată în portul Sydney la 8 martie, după 11 zile pe mare. Autorităţile vamale şi sanitare au permis coborârea de pe vapor a 2.700 de pasageri după o verificare minimă, deşi circa zece pasageri manifestaseră înainte de debarcare simptome respiratorii.

Peste unul din 10 cazuri de COVID-19 din Australia şi 19 din cele 63 de cazuri de decese înregistrate în această ţară ca fiind asociate cu noua boală sunt foşti pasageri de pe Ruby, afirmă autorităţile sanitare din New South Wales şi federale.

Ancheta va fi coordonată de Bret Walker, cunoscut pentru că l-a apărat pe cardinalul George Pell, în trecut unul dintre cei mai influenţi prelaţi de la Vatican, achitat săptămâna trecută de cea mai înaltă instanţă din Australia, la finalul unui proces intens mediatizat în care a fost acuzat de pedofilie.

Fiasco-ul Ruby Princess "a dat practic startul experienţei australiene cu COVID-19", a spus şefa executivului din New South Wales.

Poliţia şi legiştii din stat au lansat propriile lor anchete, care se vor derula în paralel cu cea a lui Walker, dar vor dura semnificativ mai mult.

Walker va dispune de "puterile extraordinare ale unui comisar special pentru a examina toate aspectele legate de nava de croazieră, inclusiv despre sosirea şi plecarea sa, şi toate acţiunile tuturor agenţiilor şi părţilor implicate. Este important ca oamenii din New South Wales să primească rapid răspunsuri şi am decis că modul cel mai rapid de a găsi aceste răspunsuri este printr-o anchetă puternică şi independentă", a subliniat Gladys Berejiklian.

Miercuri, Autoritatea Teritoriului capitalei australiene a confirmat decesul unei femei în vârstă de circa 60 de ani, fostă pasageră pe Ruby Princess, în urma contractării coronavirusului, şi care devine cea de-a 19-a victimă decedată de pe navă.

În prezent nava de croazieră se află în portul Kembla, la circa 100 km de Sydney. Comandantul poliţiei din stat, Mick Fuller, a afirmat miercuri că până duminică aceasta ar putea pleca, după ce săptămâna trecută autorităţile au confiscat cutiile negre şi au efectuat interogatorii.

Dintre cei circa 1.000 de membri de echipaj aflaţi în continuare pe navă, cel puţin 140 au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, iar alţi 12 au fost evacuaţi către spitale din New South Wales.

Peste 6.400 de australieni au contractat noul coronavirus, mai mult de jumătate dintre ei fiind deja vindecaţi. Autorităţile sanitare australiene afirmă că pacienţii cu coronavirus de pe toate navele de croazieră din apele australiene sunt responsabili pentru peste un sfert din cazurile confirmate de infectare din Australia, precum şi pentru circa 40% din cazurile de deces.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272