REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Coronavirus: Elevii de şcoală primară din Franţa au revenit în sălile de curs după opt săptămâni

Coronavirus: Elevii de şcoală primară din Franţa au revenit în sălile de curs după opt săptămâni

Replica API 13 mai 2020 | 00:00 905

Elevii de şcoală primară din Franţa, care au revenit marţi în sălile de curs, au stat la o distanţă de cel puţin un metru unul de celălalt şi au ascultat lecţiile predate de profesori purtând măşti, după două luni de învăţat acasă în contextul restricţiilor impuse pentru limitarea pandemiei de COVID-19, informează Reuters, citată de Agerpres.

Profesorii nu le-au predat însă matematică sau gramatică, ci lecţii de igienă în contextul actualei urgenţe sanitare publice: spălaţi-vă pe mâini, nu vă atingeţi faţa şi staţi la distanţă unii de ceilalţi.

Circa 1,5 milioane de copii din ciclul primar - unul din patru, cu aproximaţie - au revenit marţi în clase în contextul în care Franţa a început timid relaxarea restricţiilor.

Întrucât au rămas mai puţin de două luni din anul şcolar, unii dintre părinţi, profesori şi sindicatele din care aceştia fac parte au pus sub semnul întrebării oportunitatea redeschiderii şcolilor în contextul în care virusul continuă să circule, în special în zona metropolitană a Parisului.

Boala COVID-19, provocată de noul coronavirus, a dus deja la moartea a peste 26.000 de persoane în Franţa până la ora actuală.

''Şcolile la care se vor reîntoarce copiii vor avea puţine în comun cu şcolile din care au plecat'', a spus David, cadru didactic la o şcoală primară din arondismentul 16 din Paris, care nu a dorit să-şi dezvăluie şi numele de familie.

''Este mai degrabă un fel de grădiniţă pentru a le permite părinţilor să revină la muncă'', a adăugat el.

Guvernul intenţionează să relaxeze restricţiile pentru a resuscita economia şi spune că rata numărului de infectări a încetinit suficient.

Sindicatele şi partidele de opoziţie au atras atenţia asupra riscului ca numărul cazurilor de COVID-19 să crească din nou, în special în spaţii unde distanţarea socială este dificil de implementat, cum ar fi şcolile.

''De ce am început să relaxăm restricţiile cu copiii de vârsta cea mai mică, din moment ce ştim că, în cazul lor, va fi cel mai dificil de aplicat măsurile de protecţie?'', a declarat Francette Popineau, şefa sindicatului şcolilor primare, la postul de radio FranceInfo.

Elevii din ciclul gimnazial vor reveni abia pe 25 mai, dar autorităţile locale însărcinate cu realizarea unor planuri de măsuri pentru siguranţa copiilor sunt îngrijorate.

Recent, peste 300 de primari din regiunea pariziană, printre care şi edilul capitalei, Anne Hidalgo, au avertizat împotriva riscului de a grăbi întoarcerea copiilor la şcoală, precum şi asupra efectelor financiare pentru oraşe mai mici şi pericolul unor acţiuni în justiţie în cazul în care copiii se îmbolnăvesc.

Mulţi dintre părinţi îşi ţin în continuare copiii acasă. Alţii sunt nevoiţi să revină la muncă sau pun în balanţă dacă beneficiile revenirii la şcoală sunt mai mari pentru sănătatea mintală a copiilor decât riscul infectării.

''Nu sunt foarte stresată, i-am explicat măsurile de protecţie, iar eu trebuie oricum să mă întorc la lucru'', a spus Sandrine Delarue, care lucrează ca asistentă într-o grădiniţă, după ce a lăsat-o pe fetiţa ei de 10 ani, Clara, la şcoala Mozart din Vélizy-Villacoublay.

În ceea ce o priveşte, fetiţa nu ezită deloc să se întoarcă. ''Sunt fericită să mă întorc, să-mi revăd învăţătoarea, profesorii şi să fiu în clasă'', a spus ea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108