REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Coronavirus: Slovacia a început vaccinarea cu Sputnik V

Coronavirus: Slovacia a început vaccinarea cu Sputnik V

Replica API 9 iunie 2021 | 00:00 340

Slovacia a devenit luni a doua ţară din Uniunea Europeană care începe vaccinarea cetăţenilor săi împotriva COVID-19 cu vaccinul Sputnik V, produs de Rusia, deşi acesta nu a fost încă aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), transmite dpa, citată de Agerpres.

EMA nu a autorizat deocamdată acest vaccin, dar Slovacia a început utilizarea lui, în pofida unei dezbateri interne aprinse. Ungaria a început deja să folosească vaccinul Sputnik V.

În luna martie, Slovacia a primit 200.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V, după ce fostul premier Igor Matovic le-a comandat în secret, ceea ce a născut o dispută soldată cu pierderea funcţiei de prim-ministru.

Iniţial, doar persoanele cu vârste între 18 ani şi 60 de ani vor putea face programări pentru a primi doza de vaccin.

În prezent ministru al finanţelor, Matovic a denunţat ceea ce el a numit o ''campanie vrednică de dispreţ''.

Pe de altă parte, ministrul de externe slovac Ivan Korcok a declarat luni că Slovacia probabil va accepta intrarea cetăţenilor străini vaccinaţi cu Sputnik V.

''Presupun că va fi acceptată inocularea cu Sputnik V, întrucât vaccinul a primit undă verde în ţară şi este folosit şi în Ungaria'', a spus Korcok, citat de TASR.

Martin Klus, secretar de stat în MAE slovac, a confirmat că autorităţile de la Bratislava au transmis Ungariei că vor recunoaşte certificatele de vaccinare, inclusiv pentru persoanele vaccinate cu Sputnik V şi cu serul chinezesc Sinopharm, care este şi el utilizat în Ungaria.

Klus a ţinut să remarce că Austria nu recunoaşte vaccinarea cu Sputnik V, dar acceptă inocularea cu Sinopharm. Motivul din spatele acestei decizii este faptul că producătorul chinez i-a solicitat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să înregistreze vaccinul său, în timp ce compania rusă nu a făcut acest lucru.

În general, Slovacia a administrat vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna. Ţara cu o populaţie de aproape 5,5 milioane de locuitori a raportat peste 12.000 decese cauzate de noul coronavirus.

Potrivit EFE, până în prezent 1,8 milioane de persoane au primit în Slovacia cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, iar 930.000 ambele doze.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272