REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Coronavirus: Spania a adus un omagiu victimelor pandemiei de COVID-19

Coronavirus: Spania a adus un omagiu victimelor pandemiei de COVID-19

Replica API 17 iulie 2020 | 00:00 981

Spania a adus joi un omagiu solemn celor peste 28.000 de victime ale pandemiei de COVID-19 în prezenţa conducătorilor UE pe fondul recrudescenţei epidemiei în această ţară europeană, una dintre cele mai afectate de coronavirus, informează France Presse, citată de Agerpres.

"În mod simbolic astăzi le spunem rămas bun mamelor, taţilor, copiilor, fraţilor, prietenilor. Le luăm mâinile, le mângâiem obrajii, le sărutăm frunţile, le reţinem privirile în inimile noastre", a spus într-un discurs emoţionant Hernando Calejja, fratele unui celebru jurnalist spaniol, Jose Maria Calleja, decedat de COVID-19.

Sub un soare torid, în faţa Palatului regal din Madrid, ceremonia a fost prezidată de regele Felipe al VI-lea şi a reunit cele mai înalte autorităţi ale statului spaniol şi conducători ai UE şi ai organizaţiilor internaţionale, toţi cu măşti şi aşezaţi pe scaune spaţiate pentru a respecta distanţa de siguranţă.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se aflau printre cei prezenţi.

"Nu vom uita niciodată victimele. Nu sunteţi singuri în faţa durerii voastre", a spus regele, adresându-se apropiaţilor persoanelor decedate din cauza maladiei de COVID-19. "Este o durere pe care noi o împărtăşim, doliul vostru este al nostru", a adăugat el.

Acest omagiu al statului adus victimelor epidemiei de coronavirus intervine pe fondul recrudescenţei virusului în ţară, la aproape o lună după încheierea unei izolări foarte stricte.

În timp ce populaţia şi-a reluat viaţa, frontierele au fost redeschise pentru UE şi pentru alte circa 12 ţări din afara blocului comunitar, Spania a cunoscut în ultimele zile o recrudescenţă a contaminărilor.

Autorităţile urmăresc îndeaproape peste 120 de focare active. Cel care le îngrijorează cel mai mult este situat în Catalonia (nord-est), în jurul oraşului Lleida, unde circa 160.000 de locuitori au reintrat în izolare miercuri.

Reintrarea în izolare a fost cerută de asemenea locuitorilor din trei cartiere ale unei suburbii a Barcelonei.

În această regiune şi în numeroase altele, guvernele regionale au reimpus portul obligatoriu al măştii, chiar şi atunci când distanţa de siguranţă poate fi menţinută.

Guvernul socialistului Pedro Sanchez, bombardat cu critici din partea opoziţiei pentru modul de gestionare a crizei, a decretat la sfârşitul lunii mai zece zile de doliu naţional pentru victime, cel mai lung doliu de la restabilirea democraţiei în ţară, în 1977.

Spania, a şaptea ţară din lume cu cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus, a înregistrat oficial peste 28.400 de decese. Dar, potrivit Institutului Naţional de Statistică şi unui organism public de cercetare, ţara ar fi înregistrat de la mijlocul lunii martie între 43.000 şi 44.000 de decese.

Guvernul afirmă că această cifre includ alte cauze de deces, precum şi presupuse cazuri de COVID-19 care nu au putut fi confirmate de teste PCR, condiţie indispensabilă pentru a fi înregistrate în bilanţul oficial.

Executivul condus de Sanchez, care decretase starea de alertă din 14 martie până în 21 iunie, cu scopul de a putea impune izolarea populaţiei, a exclus până în prezent restabilirea unui astfel de regim de excepţie şi afirmă că autorităţile regionale - competente în materie de sănătate - dispun de instrumente suficiente pentru a controla epidemia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212