REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Coronavirus: Turcia a autorizat un vaccin propriu împotriva COVID-19

Coronavirus: Turcia a autorizat un vaccin propriu împotriva COVID-19

Replica API 24 decembrie 2021 | 00:00 781

Turkovac, un vaccin anti-COVID-19 produs de cercetătorii din Turcia, a fost aprobat de autorităţile din această ţară pentru a fi utilizat în regim de urgenţă şi va putea fi administrat începând de săptămâna viitoare, a anunţat miercuri ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, citat de Reuters, AFP și Agerpres.

Ministrul Fahrettin Koca a făcut anunţul de miercuri în timpul unei vizite pe care a întreprins-o într-o unitate de producţie în care este fabricat vaccinul Turkovac, situată în Sanlirufa, o provincie din sud-estul ţării.

Specialiştii turci au început să dezvolte vaccinul Turkovac în acest an, însă data de lansare a acestui ser anti-COVID-19 a fost amânată de mai multe ori. Preşedintele Tayyip Recep Erdogan a anunţat că Turcia va distribui noul vaccin pe plan global. De asemenea, preşedintele Erdogan a promis că va trimite 15 milioane de doze de vaccin Turkovac unor ţări din Africa.

O cerere de autorizare în regim de urgenţă pentru acest vaccin cu virus inactivat a fost transmisă în luna noiembrie Agenţiei pentru medicamente din Turcia (TITCK), afiliată Ministerului Sănătăţii din această ţară.

Studii clinice de fază 3 au început în luna iunie, cu 40.800 de participanţi, în Turcia.

Profesorul Ates Kara, membru al consiliului ştiinţific turc, a declarat duminică pentru agenţia de presă Anadolu că vaccinul Turkovac este "foarte eficient", însă nu a făcut publică rata de eficienţă a acestui ser.

"Până acum, niciuna dintre persoanele vaccinate cu Turkovac nu a dezvoltat o formă gravă de COVID-19 care să necesite spitalizare sau internare într-o secţie de terapie intensivă", a precizat profesorul Kara.

Turcia, o ţară cu o populaţie de 84 de milioane de locuitori, a administrat deja peste 125 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, furnizate de producătorul chinez Sinovac şi de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech. Totodată, peste 51 de milioane de rezidenţi turci au fost vaccinaţi deja cu schemă completă (două doze), iar autorităţile turce au început să administreze şi doze de supra-rapel ("booster").

Potrivit datelor publicate de Ministerul turc al Sănătăţii, 82,6% din populaţia adultă a ţării (de peste 18 ani) a primit cel puţin două doze de vaccin.

Numărul zilnic al infectărilor cu noul coronavirus s-a stabilizat în Turcia în jurul pragului de 20.000, iar bilanţul zilnic al deceselor asociate COVID-19 a rămas sub 200.

Peste 80.000 de decese asociate COVID-19 au fost înregistrate în Turcia de la începutul pandemiei, potrivit unui bilanţ întocmit de jurnaliştii de la AFP.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272