REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Coșa: Florin Mitroi va fi viitorul președinte al Consiliului Județean. Video

Coșa: Florin Mitroi va fi viitorul președinte al Consiliului Județean. Video

Mirela PASCAL 27 martie 2024 | 00:00 3165

Prefectul Constanței, Silviu Coșa, s-a aflat marți, 26 martie, în studioul Replica, unde a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre pregătirile pentru alegerile din 9 iunie. Câte secții de vot sunt în Constanța, cum vor arăta buletinele de vot, cine va fi cap de listă pe buletinele de vot... aflați în rândurile de mai jos.

Cosa: Florin Mitroi va fi viitorul presedinte al Consiliului Judetean. Video

În debutul interviului, am vorbit cu prefectul Silviu Coșa despre pregătirea alegerilor locale și europarlamentare. A început numărătoarea inversă, așa că urmează o perioadă aglomerată la Prefectură.

S-a publicat, prin Hotărâre de Guvern, calendarul acțiunilor electorale. Sunt 186 de activități cuprinse acolo. În sarcina prefecturii a fost emiterea ordinului de prefect privind numerotarea circumscripțiilor electorale, care sunt 70. De asemenea, au fost constituite comisia tehnică și grupul de lucru pentru comisia tehnică, ambele tot prin ordin de prefect și tot prin ordin de prefect a fost stabilită dimensiunea ștampilelor, urmând ca cele pentru circumscripții electorale să fie confecționate până pe 15 aprilie. Am întocmit și am transmis și o adresă către primării, prin intermediul căreia le-am comunicat ce alte atribuții mai au. Până la începutul lunii aprilie trebuie să ne comunice sediile circumscripțiilor electorale, ale secțiilor de votare, cu adresă. Secțiile de vot vor fi după adresă și arondare teritorială, vor fi aduse la cunoștința publicului cu 30 de zile înainte de data votării, până atunci putând suporta modificări. Ele sunt accesibile pe site-ul AEP, ultima actualizare fiind cea din 29 ianuarie a.c.. Modificările care mai pot interveni până la începutul lunii mai vor fi cunoscute în termenul legal, respectiv cu cel puțin 30 de zile înainte de data scrutinului electoral. Vor fi 567 de secții în județul Constanța, în momentul de față, nu știm câte vor fi în municipiu”, a declarat prefectul Silviu Coșa.

Ordinea pe buletinele de vot o vom afla... după depunerea candidaturilor

Întrebat când se va decide ordinea partidelor pe buletinele de vot, acesta a declarat: „Bănuiesc că ceea ce interesează mai mult este ordinea în ceea ce privește alegerile locale, iar aici depunerea candidaturilor începe pe 16 aprilie și se termină pe 29 aprilie, deci abia ulterior putem vorbi de ordinea pe buletinul de vot”. Cât de mult contează această ordine pe buletinul de vot? „Îmi place să cred că, după atâția ani de democrație, românii știu atunci când intră în cabina de vot cu cine vor să voteze și caută simbolul electoral sau numele și prenumele candidatului favorit pe buletinul de vot, indiferent că este primul sau ultimul pe buletinul de vot” a continuat Coșa precizând, totodată, că vom avea 5 buletine de vot (europarlamentare, Consiliul Județean și președinte Consiliul Județean, primarul și membrii Consiliului Local).

Legat de faptul că polițiștii amenință cu boicotul alegerilor din 9 iunie și neprezentarea la secțiile de vot, în vederea asigurării bunului mers al procesului electoral, Silviu Coșa a declarat: „Cei care iau decizii în conformitate cu prevederile locale sunt cei care conduc inspectoratele de poliție sau Poliția Română, în general. Nu există nici un fel de problemă din punctul dânșilor de vedere. Paza va reveni tot polițiștilor. Deci nu trebuie să ne facem griji din punctul acesta de vedere”.

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Schimbând registrul, am vorbit cu Silviu Coșa și despre candidați. Prim-vicepreședintele organizației județene a PNL Constanța a declarat că PNL va câștiga sigur alegerile. „Nu știu cum va fi lupta pentru campanie, știu cum va fi rezultatul: cu candidații PNL câștigători. În primul rând, pentru că sunt oameni care știu ce au de făcut în administrație și au demonstrat asta. În al doilea rând, pentru că realizările lor sunt palpabile, dincolo de vorbe, dincolo de circ, de proteste cu foi A4 în mână, se pot arăta obiective identificabile la fiecare dintre cei doi candidați, și la Vergil Chițac și la Florin Mitroi. Se pot arăta obiectivele pe care ei le-au edificat în perioada mandatului, Florin Mitroi într-o perioadă mult mai lungă, Vergil Chițac în practic 3 ani. Nu cred că cineva poate identifica primari de municipiu Constanța, care să fi realizat în 3 ani atâtea obiective investiționale câte a realizat Vergil Chițac.”

Coșa: Pe Vergil Chițac nu l-a interesat să fie carnaval și circ la Constanța

Legat de nemulțumirile constănțenilor față de activitatea primarului Vergil Chițac, Coșa a declarat: „Știți cum e cu nemulțumirea! Vergil nu pot spune că a greșit, Vergil nu a acționat politic. Pe Vergil nu l-a interesat cum i-a interesat pe primarii anteriori să fie străzile cu asfaltul pe ele, nu contează ce e dedesubt, să fie cât mai mult carnaval și circ etc, el a știut că poate accesa niște bani, a accesat tot ceea ce se putea accesa, (...) Lucrurile arată diferit și este bine să ne obișnuim să apreciem în momentul în care un om aduce atâți bani în Constanța, pentru Constanța

Coșa: Nu cred că mai are cineva vreo îndoială față de faptul că Mitroi va fi viitorul președinte al Consiliului Județean

Cât despre Mitroi, „este un  adversar foarte puternic, e un om puternic, e un om care din punct de vedere administrativ a demonstrat ce poate. Nu cred că, în momentul de față, mai are cineva vreo îndoială față de faptul că el va fi viitorul președinte al Consiliului Județean”.

Adversarii politici spuneau că Bogdan Huțucă trebuia să-și asume candidatura la Consiliul Județean, având în vedere că este președintele Organizației Județene Constanța. Cum comentează Coșa? „Nu contează ce au spus adversarii. Există o decizie a Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal, care spune că,  în cazul în care nu există un candidat mai bine cotat, președintele organizației își asumă fie președinția la Consiliul Județean, fie primăria Municipiului reședință de județ. Și într-un caz și în celălalt, pe baza cercetărilor de piață efectuate existau candidați mai bine cotați, și ăsta este unul dintre motivele mele de mândrie, ca liberal, faptul că am avut candidați foarte bine cotați cu care se putea câștiga fie Consiliul Județean, fie primăria

Mai multe, urmăriți în interviul INTEGRAL de mai jos:

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108