REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Coșa: „Învățământul profesional dual poate rezolva deficitul personalului specializat din județul Constanța“

Coșa: „Învățământul profesional dual poate rezolva deficitul personalului specializat din județul Constanța“

Replica API 17 martie 2021 | 23:52 1811

Instituția Prefectului, Județul Constanța, susține implementarea sistemului dual în unitățile de învățământ profesionale. În acest sens, prefectul Silviu-Iulian Coșa este în contact cu primăriile din județ și cu agenții economici și companiile mari din regiune, printre care CRH România sau CNE Cernavodă, care vor să facă parte din proiect. În paralel, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a demarat discuții cu școli și licee din județ, de unde se pot selecta tineri pentru sistemul dual și unități care pot sprijini programul.

Pe lângă beneficiile practice ale învățământului profesional dual, tinerii vor beneficia și de burse de studiu lunare, în valoare de 200 de lei, iar la final, după absolvire, fiecare elev primește un certificat de calificare profesională, valabil atât în România, cât și în celelalte state din Uniunea Europeană.

În acest moment, pentru anul școlar 2020-2021, există un număr de 6 clase în care este implementat sistemul dual, după cum urmează:

- Colegiul Comercial „Carol I” Constanța, o clasă cu calificarea profesională „comerciant-vânzător”;

- Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin” Constanța, trei clase cu calificările profesionale „bucătar”, „brutar-patiser-preparator produse făinoase”, respectiv „ospătar”;

- Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, o clasă cu calificare profesională „lucrător hotelier”;

- Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța, o clasă cu calificarea profesională „electrician exploatare joasă tensiune”.

Pentru anul școlar 2021-2022, propunerea agreată este de includere a unor noi unități de învățământ, după cum urmează:

- Liceul Energetic Constanța, clasă cu calificare profesională „electrician exploatare centrale, stații și rețele electrice”;

- Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin Constanța, clase cu calificările profesionale „bucătar”, „brutar-patiser-preparator produse făinoase”, respectiv „ospătar”;

- Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, clasă cu calificarea profesională „lucrător hotelier”;

- Liceul Tehnologic „I.N. Roman” Constanța, clasă cu calificarea profesională „mecanic utilaje și instalații în industrie”;

- Colegiul Economic Mangalia, clase cu calificări profesionale „bucătar”, respectiv „ospătar”;

- Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” Constanța, clasă cu calificare profesională „electromecanic material rulant”.

Învățământul profesional în sistem dual a pornit în 2017, în județul Constanța, cu o singură unitate de învățământ - Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța - unde au fost instruiți elevi pentru industria auto.

Pentru sporirea numărului de clase care să ofere sistemul dual tinerilor care doresc să practice, iar apoi să se angajeze în companii din diferite domenii de activitate, prefectul județului Constanța a avut, marți, 16 martie, o întâlnire de lucru în Medgidia, iar joi, 18 martie, va participa la discuții în Cernavodă. Întâlnirea de joi va fi transmisă live pe paginile de socializare ale Instituției Prefectului - Județul Constanța și ISJ Constanța.

„Toți tinerii au dreptul la un viitor plin de realizări! Iar pentru mulți dintre ei, viitorul este sistemul de învățământ dual, care îi poate ajuta să-și găsească un drum potrivit în carieră.

Intenția noastră este să creștem acest sector, pentru că învățământul în sistem dual este un model de succes, apreciat atât de elevi, cât și de angajatori. Pe piața muncii este nevoie mare de oameni specializați, iar după închiderea școlilor profesionale, așa cum le știam cu toții, s-a simțit o lipsă de specialiști.

Dorim ca elevii, pe lângă pregătirea teoretică și practică, absolut necesare, să fie formați ca oameni, ca profesioniști. Ei vor fi preluați într-un mediu bine organizat, vor fi resposabilizați, iar aceste aspecte vor cântări mult în dezvoltarea lor viitoare.

Apreciez implicarea operatorilor economici din județ, care au arătat, în ultima perioadă, că vor să integreze tineri, să-i instruiască și să-i fidelizeze. Este foarte important ca acest model al învățământului dual să crească, pentru că vom rezolva o parte a deficitului personalului specializat“, a transmis prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

A.F.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
maseriile astea sunt bune si acum, din pacate nu prea mai gasesti meseriasi sa le faca pentru ca politica incurajata de guvern la privat e pentru salarii minime si restul cand vrea patronul, de aceea meseriasii pleaca afara ...
3
1
Meseriile de viitor sunt:electrician,mecanic,sudor,lacatus cu astea nu o sa mori de foame
3
2
Ai dreptate ma nu privati hoti ii tin in spate pe bugetari prosti,pilosi si puturosi ci bugetul de stat adica toti romani tin si hoti si putorile in carca si cum pentru toti romani hoti si putorile apasa prea greu caci sunt multi,Romania se imprumuta de ani de zile din afara pana or sa spuna straini stop,acum datine bani inapoi pt.ca imprumutul nu este cadou dupa care PSDisti vor spune ca mafia monetara internationala a sugrumat Romania,adica straini vor sugruma Romania pt.ca isi vor cere bani inapoi.
4
3
corect spus, pai nu astia sunt privatii care tin in carca bugetarii? parca asa spuneau unii pe aici! si cum unde sa munceasca, la sparanghel ca guvernul catu are grija sa fie castigul bun doar acolo si la sters mosii la kur in vest, se bucura astfel si isarescu ca-i aduce euroi diaspora, deci de ce te plangi ...
3
1
Nu se rezolva nimic.Parintii lor cunosc teparii si firmele lor.Vor fugi ca dracu de tamaie afara.Degeaba ies vanzatori.Unde sa muncesca? La City Mall sunt majoritatea vanzatori cu facultati.Pe litoral salariul minim,muncesti zi lumina.Un nenorocit te tine 1 luna nu-ti da banii.Iti face contract pe cartea de munca 2 ore si tu munceti 8,12.Ei isi mai cumpara niste hoteluri in sud din fraude.Meserii fara viitor pentru tineri n-au niciun viitor aici in meseriile astea.Muncesti degeaba,salariu de nimic,nu castigi nimic,Vor sta toti la arabi in hoteluri cu chirii cazati toata viata muncind la ei ?
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212