REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Creşte tensiunea la Liceul Navrom: părinţii acuză Ministerele Educaţiei şi Apărării de ATENTAT la educaţie!

Creşte tensiunea la Liceul Navrom: părinţii acuză Ministerele Educaţiei şi Apărării de ATENTAT la educaţie!

Replica API 15 martie 2018 | 00:00 725

pagina facebook/ răspuns ministerul educaţiei

Părinții elevilor Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru I. Cuza”, din cartierul constănțean Poarta 6 (fostul Navrom) nu se dau bătuți și sunt hotărâți să facă tot ce este posibil pentru a determina autoritățile să revină asupra deciziei de relocare a liceului, pentru a face loc, în sediul lor, viitorului Colegiu Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”. Reamintim că, la începutul acestei săptămâni, Consiliul Local Constanța a aprobat transmiterea imobilului din Poarta 6 către Ministerul Apărării Naționale, clădirea și terenul trecând astfel din domeniul public al municipiului Constanța în domeniul public al statului.

Colegiul militar care urmează să fie reînființat în Constanța, din această toamnă, stârnește în continuare nemulțumiri. Nu faptul că acest colegiu urmează să ia ființă este primită cu supărare, ci faptul că, pentru a-i face loc, în peisajul educațional al municipiului, autoritățile locale, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța au luat decizia mutării fostului Liceu Navrom, din sediul unde funcționează de 40 de ani. Părinții celor 600 de elevi au redactat un memoriu, pe care l-au transmis și către Ministerul Educației Naționale, în care arată de ce se împotrivesc mutării.

Dintre considerațiile părinților privind inoportunitatea relocării Colegiului Tehnologic de Marină „Alexandru I. Cuza”, spicuim: „La alegerea acestui liceu au concurat mai mulți factori: profilul tehnologic - și anume posibilitatea ca elevii să aibă la finalizarea școlii anumite competențe acceptate. Competențele sunt date de acreditările obținute de liceu, prin laboratoarele din dotare.

Fără spațiul necesar, dotări adecvate și personal instruit NU SE ACORDĂ ACREDITARE; spațiul suficient pentru desfășurarea activităților curiculare; pentru un mare procent dintre părinți, apropierea de domiciliu, reducând astfel timpul cu deplasarea.

Dar totodată, la acest liceu, datorită profilului atrăgător, sunt mulți elevi care fac naveta din localitățile învecinate sau sunt cazați în internat; corpul profesoral – la „studiile de piață” acest liceu s-a evidențiat (față de alte licee tehnologice) de un corp profesoral pregătit, care în decursul anilor și-a impus o anumită rigoare în relația cu elevii, preponderent băieți; rezultate ascendente în ceea ce privește promovabilitatea la bacalaureat”, au precizat reprezentanți ai părinților.

Părinții sunt supărați: nu au fost consultați cu privire la relocarea Navromului!

Părinții subliniază faptul că nu au fost consultați în niciun fel cu privire la relocarea liceului. Și în cazul acesta, părinții ridică o întrebare ( retorică, din câte constată cu mâhnire!): ce fel mai sunt ei parteneri ai școlii, cum mai participă activ și direct la educația copiilor, dacă se iau decizii peste capul lor?!

„La intrarea în această unitate de învățământ, părinții - prin contract semnat și asumat de școală ca reprezentant al Inspectoratului școlar și Ministerului educației -, au fost informați în mod corect că sunt parte a sistemului de învățământ, că școala se obligă să le ofere toate condițiile și facilitățile de care dispune. Totodată și părinții trebuiesc să participe în mod direct și activ la educația copilului.

Prin decizia unilaterală a autorităților de a reloca sediul liceului - din motive puerile -, dar fără a anunța sau a se consulta cu toate părțile, lasă impresia, în acest caz, a unui sistem instituționalizat, asemănător orfelinatelor, în care statul prin decidenții săi au și dreptul de tutelă asupra copiilor”, mai precizează aceiași reprezentanți.

„Când ajung la internat, la ora 21,00, vor face comandă la pizza?”

Supărarea părinților survine și din faptul că, atrag ei atenția, sunt mințiți de autorități cu privire la condițiile din sediul unde ar urma să învețe copiii lor din toamna lui 2018.

„Decizia de relocare a liceului ar fi trebuit să aducă un plus de valoare în educarea celor aproape 600 de elevi, informându-ne că noul sediu este mai bine amplasat, echipat și organizat. În realitate este exact invers, și în continuare enumăr dezavantajele:

- cele 22 clase (600 elevi) care în prezent își desfășoară activitatea în clasă proprie și 15 laboratoare echipate și acreditate, cu un program 8.00 -13,00, 8,00-14,00, se doresc a fi mutate în nouă locație unde vor fi doar nouă clase și trei laboratoare. Asta ar însemna ca acești elevi să lucreze în două schimburi, cu prelungirea orarului până la ora 21,00. Oare părinții sunt de acord cu acest lucru? Dar elevii?

De ce elevii care stau în actualul internat vor trebui să fie mutați în o a doua locație și din câte am auzit, fără cantină? Când ajung la internat la ora 21,00 vor face comandă la pizza? Cum vor fi supravegheați? Ce control mai are școala asupra lor, marea majoritate minori? Sau edilii nu știu că delicvența juvenilă este în creștere, iar în cazul internilor, școala și profesorii sunt responsabili.

Dar laboratoarele? Așa cum am amintit anterior, laboratoarele acreditate oferă competența finală a elevilor. Dacă ele dispar - și dispar în mod clar întrucât este vorba de un spațiu considerabil redus -, cum mai beneficiază absolventul de acest drept pentru care a optat și muncit, de acele brevete, diplome și atestări fără de care succesul în piața muncii îi este drastic limitat?”, au mai subliniat părinții.

Părinții constănțeni mai subliniază că, în timp ce copiii lor, aproximativ 600 la număr, vor fi înghesuiți într-un spațiu insuficient, în sediul din Poarta 6, ar urma să funcționeze Colegiul Național Militar cu 100 de elevi (adică doar patru clase), în 22 săli de clasă, 15 laboratoare, sală de sport adecvată, internat și cantită și teren de 22.000 m2. „Într-adevăr pentru aceștia este o creștere evidentă a nivelului educațional, de la momentul desfințării școlii militare de marină. De ce să sufere 600 elevi pentru 100 de viitori elevi?”, se mai întreabă părinții.

Părinții acuză ministerele de ATENTAT la educația copiilor, pentru interese ascunse

„Dorim să ne educăm copii, viitoarea noastră generație, o generație care să aibă încredere în sistemul educațional. Dar cum să-i explicăm unui adolescent că școala îl educă, îi conferă responsabilitate, iar alături de părinți îi formează caracterul, când aceasta nu se poate susține pe sine. În naivitatea lor copii râd la aceste argumente și ne consideră – părinți și profesori – o cantitate neglijabilă (doar cu referire la această speță).

Ce încredere să mai aibă acești copii în dascăli, pe care îi văd derutați și confuzi?

Ce patos să mai depună dascălul în educația copiilor noștri – unii în pragul bacalaureatului -, când se vede dintr-odată „mânat” într-o altă locație mai mică și mai găunoasă, iar munca lor de o viață este abandonată?

În final, noi părinții, afirmăm fără echivoc faptul că în acest caz elevii, părinții și profesorii sunt afectați cel puțin moral de etica demersurilor realizate de administrația locală și națională (fiind implicate două ministere) și îi acuzăm de un atentat la educația acestor copii pentru interese ascunse”, au concluzionat părinții.

Răspunsul Ministerului Educației către părinții elevilor de la Navrom

Răspunsul ce le-a fost transmis de Ministerul Educației este unul sec și care nu dă prea multe speranțe părinților. „Conform adresei Inspectoratului Școlar Județean Constanța nr. 756A/2018, această unitate de învățământ nu se încadrează în costul standard, bugetul alocat acesteia fiind insuficient pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere și a celor salariale, numărul de elevi fiind în scădere.

În contextul intenționării înființării în municipiul Constanța a unei instituții de învățământ militar, au fost purtate discuții între reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, administrația locală și conducerea Colegiului Tehnic de Marină „Al I. Cuza” într-o altă locație, cu păstrarea personalității juridice a acestei unități de învățământ. În urma ședinței Consiliului Local al municipiului Constanța din 23.02.2018 s-a hotărât ca imobilul care aparținea Școlii Gimnaziale nr. 15 ”Grigore Antipa” Constanța și imobilul Pavilion internat P+1 aflat în administrarea Liceului Tehnologic „C.A. Rosseti” să treacă în administrarea Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”.

Pagina a fost creată pentru susținerea elevlior, cadrelor didactice și părinților care spun NU relocării Colegiului tehnic de marină Constanța. Aici vor fi postate acțiunile ce sunt întreprinse pentru a revoca/ anula hotărârea de consiliu local municipal ce a fost luată fără consultarea elevlior, cadrelor didactice și părinților.

Pentru a face cunoscute acțiunile pe care urmează să le întreprindă, în încercarea de a convinge autoritățile să revină asupra relocării, părinții au creat și o pagină de Facebook, „Spune NU relocării Liceului de marină Navrom Constanța”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La Navrom intotdeauna procentul de promovabilitate la bac a fost de peste 40%.pentru musonul _ inainte de a improsca cu noroi, informeaza_te! Liceul Navrom este al doilea la profil mecanic dupa Telecom ca si rata de promovare la bac!
2
0
al elitelor,sunt absolvent promotia 1992 .sunt mandru de nivelul de pregatire profesional oferit pe timpuri,din pacate faptul ca datorita lui nea Traienel Basel avem uriasa flota de zero vapoare isi spune cuvantul.papagalii care halesc rahat si denigreaza Navromul sa tina ciocu minuscul,HABAR nu au ce insemneaza o traditie si mandria sa fii recunoscut international pentru nivelul profesional.LMM este un alt liceu de traditie dar sa mearga in alta parte de unde au venit.la nivelul de habarnisti pe m.p nu ma mira ca se trezesc unii din ce-au fumat sa-si dea cu parerea despre subiecte straine lor
3
1
Evident, ca isj-ului nu ii pasa de liceu la care elevii merg doar ca sa faca si ei un liceu, nu ca sa faca performanta im domeniul studiat.. daca ar. fi fost vorba de un liceu cu adevrat important, nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie
0
8
Anul trecut au luat bacul 17%, nu e mult deloc, insa mai documenteaza-te.
6
3
Spaga spaga spaga spaga spaga spaga spaga spaga
1
2
Nu i-am vazut pe parinti revoltati si atunci cand n-a absolvit nimeni BAC-ul!!!...si nici pe profesori nu i-am vazut suparati ca niciun elev de-al lor n-a trecut BAC-ul!!! Eu consider ca asta este cel mai mare ATENTAT LA EDUCATIE, sa mergi la scoala 4 ani si sa nu fi capabil sa obtii o nota de trecere la BAC!!!
7
9
intrebati liga navala ca stiu ei ... ca doar de acolo vi se trage !
6
7
Daca merge tot asa, maine vor lua casa alba sa-si faca un comandament.. Asa ca, mars!
8
6
de cand ne intereseaza scoala ?
9
4
In 1976 noi, prima promotie,am facut greva , pentru ca voiau militarizarea liceului.Liceul militar era pe Unirii,apoi s-a mutat pe Dezrobirii.Are o istorie Liceul Navrom, si trebuie respectata !
12
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218