REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

CRIMĂ: ANCHETĂ ca în FILME, la CONSTANȚA, pentru identificarea unui CADAVRU

CRIMĂ: ANCHETĂ ca în FILME, la CONSTANȚA, pentru identificarea unui CADAVRU

Replica API 21 aprilie 2021 | 20:08 26177

Anchetatorii constănțeni au lucrat impecabil în cazul unei crime de la malul mării. Calcule biostatistice de înrudire, profiluri genetice, constatări tehnico-științifice biocriminalistice genetice judiciare - toate acestea au fost elementele cheie ale unei anchete, în vederea identificării unui cadavru, la mijloc fiind vorba de o crimă. Făptuitorul a fost găsit, arestat, trimis în judecată și condamnat, de prima instanță, la 15 ani de închisoare.

foto: presasm.ro

Totul s-a petrecut la finele lunii septembrie 2020, când, în timp ce se afla la locuința sa din Ghindărești, Ivan Tudor a agresat-o pe concubina sa, prin lovire cu și de corpuri dure, respectiv prin înjunghierea repetată cu un obiect tăietor înțepător. După agresiune, a transportat-o și a aruncat-o în Dunăre, aflată la o distanță de aproximativ 470 metri de locuință, decesul victimei survenind din cauza asfixiei mecanice prin înec. Însă, toate acestea au fost aflate după o laborioasă anchetă și după ce toate informațiile au fost puse cap la cap.

Apoi, în data de 29 septembrie, la intrarea în bazinul portuar al fostului șantier naval Hârşova, niște pescari au observat plutind un cadavru, aflat parțial într-un sac.

Anchetatorii sosiți la fața locului au constatat că este vorba despre o femeie, cadavrul aflându-se în stare avansată de putrefacție. În urma necropsiei s-a stabilit că moartea a fost una violență, de aici începând cercetările cu privire la omor.

foto: sighisoara.ro

Dificultăți din cauza stării avansate de putrefacție a cadavrului

Prin ordonanța din data de 14.10.2020 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-științifice biocriminalistice genetice judiciare, în scopul stabilirii identității cadavrului menționat, însă, în raport de stadiul avansat de degradare a materialului biologic pus la dispoziția specialiștilor (sânge prelevat de la victimă), obiectivele trasate prin ordonanță nu au putut fi aduse la îndeplinire. Prin ordonanța din data de 03.11.2020 s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-științifice biocriminalistice genetice judiciare, având același scop cu cea dispusă anterior, însă, de această dată, s-a pus la dispoziția specialiștilor un fragment osos prelevat de la cadavru.

S-a reușit extragerea unui profil genetic dintr-un fragment osos

Astfel, s-a reușit extragerea unui profil genetic, însă, în urma comparării acestuia cu profilurile genetice existente în bazele de date ale instituției, rezultatul a fost negativ. La data de 09.11.2020, lucrătorii din cadrul Postului de Poliție Ghindărești au fost sesizați de către un bărbat cu privire la faptul că mama sa e dispărută de circa 30 de zile. Cum descrierea femeii corespundea cu ancheta aflată în curs, au fost prelevate probe biologice de la bărbat în vederea stabilirii profilului genetic. Acest profil genetic a fost introdus în sistem, apoi au fost efectuate calcule biostatistice de înrudire. Iar aici au apărut rezultate concludente pentru anchetă.

Declarațiile autorului faptei

La data de 13.11.2020, a fost efectuată o percheziție domiciliară la locuința numitului Tudor Ivan, concubinul femeii dispărute (persoană despre care se suspecta la momentul respectiv că îi aparținea cadavrul). Cu această ocazie au fost identificate mai multe mijloace de probă, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Au fost efectuate noi constatări tehnico-științifice biocriminalistice genetice judiciare – stabilirea profilurilor genetice identificate pe unele dintre obiectele ridicate cu ocazia efectuării percheziției domiciliare, respectiv, compararea acestor profiluri genetice cu cel al cadavrului identificat la data de 29.09.2020. Rezultatele au pus în evidență profile genetice identice. Cercetările au continuat, ieșind la lumină tot mai multe elemente care indicau faptul că Tudor Ivan este făptașul. Au fost audiați mai mulți martori, apoi suspectul. Acesta a recunoscut tot, relatând că s-a enervat că femeia era sub influența alcoolului. A început s-o lovească, inclusiv cu o sapă metalică. A văzut că nu mai mișcă, a așteptat câta ore și, crezând că a murit, a dezbrăcat-o, a introdus-o într-un sac, a legat pietre de el, și a aruncat cadavrul în Dunăre.

Citește și: CRIMINALUL din GHINDĂREŞTI, CONDAMNAT la 15 ani de ÎNCHISOARE

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
CSI Eforie Nord
4
0
Si Es Ai Harsova.. felicitari
4
1
baii,sunteti normali?numai 15 ani???nu e posibil asa ceva .baaa,animalul asta trebuie sa putrezeasca in puscarie ...pe viata .cum sa lasi o asemenea creatura dupa 15 ani sau mai putin,libera printre oameni?
17
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614