Cristian Radu a luat-o razna! 80.000 de lei o autorizație de funcționare la Mangalia. Video
Cristian Radu a luat-o razna! 80.000 de lei o autorizație de funcționare la Mangalia. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCristian Radu și caracatița din Primăria Mangalia lovesc, din nou, în agenții economici. Primarul Radu propune un nou Regulament care pare, mai degrabă, a fi împotriva operatorilor, decât în beneficiul lor. Potrivit documentului care este în dezbatere publică, magazinele mari de tip supermarket și hypermarket ar urma să plătească taxa de autorizare de... 80.000 de lei... adică de patru ori mai mare față de cât e în prezent.
Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia
În curând, aleșii mangalioți vor avea o sarcină destul de dificilă: să voteze, sau nu, proiectul de hotărâre privind instituirea taxei speciale pentru eliberarea/vizarea autorizației/avizului program de funcționare pentru activitățile de comercializare a produselor și serviciilor de piață în Municipiul Mangalia pentru anul 2024. Proiectul se află în dezbatere publică însă, dacă va intra așa în ședința de Consiliu Local, și n-ar fi exclus, atunci operatorii care-și desfășoară activitatea în Mangalia și-n stațiunile arondate ar putea da bir cu fugiții. De ce? Pentru că Radu propune o taxă de 80.000 de lei, față de 20.000 cât este în prezent.
Potrivit documentului propus de Radu, pentru unitățile din municipiul Mangalia (inclusiv stațiunile turistice Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp), ce desfășoară activități permanente ce se regăsesc în codurile CAEN – Rev. 2 diviziunea 46 și diviziunea 47 grupele 471, 472, 475, 476 si 477 care sunt organizate similar categoriilor de supermagazin și hypermagazin așa cum sunt definite de art.4 lit.r) și lit.s) din O.G. nr.99/2000 și au suprafața de vânzare de peste 250 mp, taxa pentru eliberare/ avizare autorizație/ aviz program de funcționare se stabilește în suma de 80.000 lei; iar pentru unitățile din municipiul Mangalia (inclusiv stațiunile turistice Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Nep- tun, Olimp) ce desfășoară activități permanente ce nu se regăsesc în codurile CAEN de la lit.b) , c, d, și c. mai sus menționate, dar sunt structuri de vânzare cu o suprafață de vânzare mai mare de 1000mp, taxa pentru eliberare/ vizare autorizație/ aviz program de funcționare se stabilește în suma de 80.000 lei
documentul cu majorarea taxelor, aflat în dezbatere
În prezent, Regulamentul prevede că „pentru unitățile din municipiul Mangalia (inclusiv stațiunile turistice Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp), ce desfășoară activități permanente ce se regăsesc în CAEN – Rev 2 diviziunea 46 si diviziunea 47 grupele 471, 472, 475, 476 si 477 care sunt organizate similar categoriilor de supermagazin și hipermagazin așa cum sunt definite de art.4 lit.r) și s) din O.G. nr.99/2000 și au suprafață de vânzare de peste 350 mp, taxa pentru eliberare/ avizare autorizație/aviz program de funcționare se stabilește în suma de 20.000 lei; c) pentru unitățile din municipiul Mangalia (inclusiv stațiunile turistice Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp) ce desfășoară activități permanente ce nu se regăsesc în codurile CAEN de la lit.b) a prezentului alineat, dar sunt structuri de vânzare cu o suprafață de vânzare mai mare de 1000 metri pătrați, taxa pentru eliberare/vizare autorizație/aviz program de funcționare se stabilește in suma de 10.000 lei. Pentru cei cu suprafețe mai mici de 1.000 de m.p., taxa este de 11.960 lei.
Mai mult, agenții economici care au fost autorizați anul trecut, dar și-au întrerupt activitatea, vor scoate din buget 50.000 de lei pentru autorizarea pe anul viitor. „Pentru unitățile din municipiul Mangalia (inclusiv stațiunile turistice Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp), ce desfășoară activități permanente ce se regăsesc în codurile CAEN – Rev. 2 diviziunea 46 și diviziunea 47 grupele 471, 472, 475, 476 si 477, care au declarat că desfășoară activitate permanentă în anul anterior (2023), fiind autorizate în acest sens, și nu fac dovada, prin acte financiar-contabile, că au desfășurat activitate întreg anul, inclusiv în luna decembrie 2023, eliberare/vizare autorizație/aviz program de funcționare se stabilește în suma de 50.000 lei”, se arată în document. Iar cei care fac dovada că au desfășurat activitate întreg anul plătesc 20.000 lei.
Inițiatorul proiectului de hotărâre este Cristian Radu, avizat de secretarul municipiului, Alexandra Lionte
Termenul de plată a taxelor este martie 2024, mai anunță proiectul de hotărâre. În cazul celor care își deschid puncte de lucru sau se înființează, după îndeplinirea termenului scadent de plată al taxei, plata acesteia se va efectua în momentul depunerii documentelor, în vederea emiterii autorizației/avizului de funcționare.
agenții economici vor ajunge să pună lacătul pe ușă sau să plece în alte stațiuni
Taxele sunt necesare, se mai arată în document, pentru amenajarea și întreținerea parcurilor, locurilor de joacă și grădinilor publice, iar majorarea taxelor este motivată de creșterea continuă a prețurilor la bunuri și servicii.
cum își motivează Radu aberațiile
Așa cum am spus și mai sus, inițiatorul proiectului de hotărâre este Cristian Radu, cu girul secretarul municipiului, Alexandra Lionte, și al șefei de la Direcția Turism, Ana Maria Gheorghe. Agenții economici pot transmite propuneri, sugestii și opinii până pe 29 octombrie 2023. Propunerile, sugestiile sau opiniile vor fi transmise în scris, la sediul Primăriei municipiului Mangalia, prin fax la numărul 0241/7555606 sau prin e-mail la adresa secretariat@primaria.mangalia.ro. Pe 30 octombrie va avea loc dezbaterea publică, ora 10, la sediul Primăriei Municipiului Mangalia.
Zilele trecute, pe data de 20 octombrie, ar fi avut loc o dezbatere publică cu privire la acest proiect. Dezbaterea n-ar fi fost anunțată pe site-ul primăriei. Consilierii locali Menabit Ozghiun și Doru Marinescu au mers joi în primărie să ceară explicații si documentațiile care au stat la baza întocmirii documentului.
Ce a urmat, urmăriți în materialul video de mai jos:
Așa înțelege Cristian Radu să țină pe linia de plutire turismul pe „moșia” sa, în condițiile în care pentru foarte mulți operatori din sudul litoralului, afacerile din sezonul estival reprezintă o gură de oxigen pentru perioada de extrasezon. Muncesc vara, iar din ceea ce câștigă supraviețuiesc până la următorul sezon estival. Răsplata o vom vedea cu toții după toamna anului 2024!
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News