REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Dum., 1 Oct. 2023
Anul XX Nr. 6503
26.4° Constanța Duminică, 1 Octombrie 2023 Anul XX Nr. 6503

Cristina Dumitrache, deputat PSD: Legalizarea canabisului în scop medicinal va fi cea mai mare realizare a mea! Video

Cristina Dumitrache, deputat PSD: Legalizarea canabisului în scop medicinal va fi cea mai mare realizare a mea! Video

Mirela PASCAL 23 iunie 2023 | 00:00 4654

Cristina Dumitrache, deputat PSD Constanța, este unul dintre cei mai longevivi parlamentari constănțeni și unul dintre cei mai implicați. Este inițiatoarea mai multor proiecte legislative, inclusiv a proiectului privind legalizarea canabisului medicinal care, cu puțin noroc, ar putea deveni lege până la alegerile de anul viitor. Dacă acest lucru se va întâmpla, Cristina Dumitrache ia în calcul să se retragă și să nu mai candideze pentru al cincilea mandat. Despre acest subiect, dar și despre altele, am discutat cu Cristina Dumitrache într-un interviu, pe care vă invităm să-l urmăriți mai jos.

Cristina Dumitrache, deputat PSD: Legalizarea canabisului in scop medicinal va fi cea mai mare realizare a mea! Video

În debutul interviului, Cristina Dumitrache a vorbit despre rotativa guvernamentală și despre noul premier al României, Marcel Ciolacu.

”Rotația într-adevăr s-a produs, conform protocolului, cu o mică întârziere, dar una justificată. În acest moment domnul prim-ministru și-a preluat mandatul și a trecut deja la fapte. După cum bine știți, a intrat de îndată în ședință de Guvern, a anunțat o serie de măsuri și așteptările mele, trebuie să recunosc, sunt unele foarte mari. Într-adevăr sunt foarte multe lucruri de făcut, mai ales la acest nivel, și cu siguranță, mai important decât orice este angajamentul pe care ni l-am luat cu toții, în coaliție, să livrăm în continuare ce am promis alegătorilor noștri. Așa cum am spus mai devreme, angajamentele pe care și le-a luat inclusiv premierul Ciolacu sunt unele clare și acțiunile sunt în consecință, anume a fost anunțat deja un proiect de lege prin care vor fi eliminate pensiile speciale. Noi, parlamentarii PSD, și ceilalți parlamentari care susțin coaliția ne-am asumat acest lucru și va fi votat acest demers în Parlament. Cred că este foarte important, și aici nu sunt persoana cea mai în măsură să dau explicațiile tehnice, însă aceste decizii se iau în funcție de niște coeficienți și de puterea pe care o are efectiv la nivel economic țara noastră, pentru a susține anumite măsuri. Așadar, aceste argumente tehnice au fost oferite, atât cele legale, cât și cele de ordin tehnic, iar măsurile, dacă acestea sunt cele decise, trebuie susținute până la capăt”, a spus Dumitrache

Mai multe despre subiect, în materialul VIDEO de mai jos:

Dumitrache, despre legalizarea canabisului în scop medicinal: că se întâmplă mai repede sau mai târziu, se va întâmpla cu siguranță.

În continuare, Cristina Dumitrache a vorbit și despre proiectul inițiat, cu sprijinul Asociației Victoria Mea, privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical. Deputatul PSD a reiterat beneficiile acestui proiect și cât de important este el în tratarea cancerului.

”E drept, canabisul medicinal a rămas poate unul dintre cele mai importante ca impact și ca sensibilitate, pentru că trezește anumite sentimente de frică, de neînțelegere, poate o temere justificată, așa cum am spus de multe ori, însă eu cred în continuare în acest proiect, chiar dacă admit că este nevoie de o perioadă mult mai lungă pentru dezbateri, pentru lămuriri, pentru a ajunge la o formă cât mai coerentă și aplicabilă, în realitățile țării noastre, cu constrângerile și temerile pe care le avem aici. Răbdare am. Pașii, chiar dacă sunt unii mai mici, sunt clari, siguri. Colegii mei au înțeles foarte bine și contextul din jurul nostru, adică ce legislații au țările din Uniunea Europeană pe această temă. Beneficiile medicale sunt unele de necontestat, dovedite prin numeroase studii științifice. Așadar, pasul final în Parlament, că se întâmplă mai repede sau mai târziu, se va întâmpla cu siguranță. Îmi pare rău doar că în tot acest proces au fost prinși pacienți care ar fi putut să beneficieze de acest tratament și încă nu au acces, așa cum au cei din Germania, Italia, Spania sau alte țări europene. Marea Britanie, chiar dacă nu mai este în Uniunea Europeană, este una dintre exemplele de unde am căutat și inspirație și de unde am avut și onoarea să primim invitați din rândul profesorilor experți în studiul canabisului medicinal”, a spus deputata PSD.

Mai multe despre acest subiect, dar în special despre beneficiile canabisului în scop medicinal, în materialul VIDEO de mai jos:

Preocupată și de fenomenul bullying

Un alt proiect care-i poartă semnătura este „Educație prin cultură”, proiect prin intermediul căruia dorește să aducă în atenția copiilor, și mai ales a părinților și a profesorilor problema bullyingul-ui. Pe 25 iunie, la ora 11:00, la Căminul Cultural din Cumpăna, va avea loc spectacolul „Glasul Copilăriei” unde sunt așteptați toți copiii cu vârsta între 6-14 ani să intre în povestea fascinantă pusă în scenă de actorii teatrului și să descopere impactul pe care îl are bullying-ul asupra tuturor. „Mi-am dorit să găsesc și soluții la acest fenomen, metode prin care să prevenim și să combatem. Una dintre soluțiile identificate, dincolo de anumite măsuri legislative, a fost aceea de informare și educare a copiilor și a părinților. Am ales o formă de a transmite mesajul printr-o piesă de teatru, o formă de educație prin cultură. Este vorba despre o piesă a Teatrului „Ion Creangă” din București, care se numește „Glasul copilăriei”. Am invitat teatrul la noi în județ, în Constanța, mai precis în comuna Cumpăna și în orașul Năvodari”.

Mai multe despre subiect, în materialul VIDEO de mai jos:

Dumitrache: Procesul de selecție a candidaților pentru alegeri se va produce din rândul celor care și-au anunțat candidaturi

Schimbând registrul, Cristina Dumitrache a vorbit și despre alegerile de anul viitor și despre ce-și dorește ea de la viitorul primar al Constanței. „Sunt analize, sunt pregătiri, pentru că ne așteaptă un an greu. În anul 2024 va fi o cascadă de alegeri, efortul va fi unul considerabil. E normal să se pregătească întreaga organizație, la nivel județean, în fiecare UAT. Nu ne așteptăm ca aceste alegeri să fie câștigate fără muncă, fără implicare și de aceea trebuie să ne întărim echipa în primul rând. Echipa va fi cea care va susține candidatul potrivit pentru fiecare funcție, pentru fiecare UAT. În ceea ce privește municipiul, viziunea mea despre cum ar trebui să fie un candidat, mi-aș dori foarte mult o figură tânără, un candidat pregătit, dinamic, determinat, pentru că nu este o misiune ușoară. Așteptările sunt foarte ridicate, așteptările sunt foarte mari. Potențialul acestui oraș este unul enorm și, din păcate, până în acest moment nu cred că a reușit nimeni să îl valorifice cu adevărat și să dezvolte municipiul, astfel încât să înflorească pe măsura lui. În termeni de ce candidați sau ce potențial am găsi în rândul membrilor noștri, cu siguranță există. N-aș dori să vă dau nume pentru că sunt deja cei care și-au anunțat candidaturi, cei care își doresc foarte mult să participe, și atunci acest proces de selecție se va produce din rândul lor”.

Mai multe urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Cristina Dumitrache se retrage din politică?

Întrebată dacă mai candidează pentru al cincilea mandat în Parlamentul României, Cristina Dumitrache a dat bomba: se retrage dacă va trece proiectul privind legalizarea canabisului medicinal. „Nu am luat încă această hotărâre dacă să mai candidez. Susțin orice efort în pregătirea acestor campanii, pentru că este partidul în care am crescut, care m-a susținut până în acest moment, la al patrulea mandat și am, în primul rând, o datorie de a munci alături de partid pentru tot ceea ce urmează în 2024. Dacă trece legea canabisului medicinal, mă retrag. Îmi este suficient. Aș considera-o realizarea cea mai mare. Este o bătălie atât de importantă și căreia i-am acordat un efort deosebit în a construi și a informa, a aduce acest subiect considerat tabu în realitatea zilei de astăzi. Aș considera că mandatul meu de parlamentar s-a încheiat cu un succes deplin și aș fi fericită. Cred că politica are măiestria să îți intre puțin în sânge și să te facă să nu te mai intereseze de ce se întâmplă, însă nimeni nu se naște politician și nici eu nu mă aștept să rămân pe viață acolo”, a spus Dumitrache.

Cristina Dumitrache, deputat PSD: Legalizarea canabisului in scop medicinal va fi cea mai mare realizare a mea! Video

Cât despre o eventuală candidatură la Primăria Constanța... „Mi-aș fi anunțat și eu, ca și ceilalți colegi, dorința de a candida. Nu este dorința mea de a intra pe partea administrativă. Cred că e bine să facem o diferență. Cine are experiență în administrație cred că trebuie să o valorifice în acest sens. Legislativul funcționează puțin diferit. Nu aș face această trecere. Nu cred că ar fi potrivită pentru mine în acest moment.”

Mai multe despre acest subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

      Interviul integral cu Cristina Dumitrache îl puteți urmări mai jos: 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516