REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Criza vârstei mijlocii - mit sau realitate?

Criza vârstei mijlocii - mit sau realitate?

Replica API 7 septembrie 2021 | 00:00 447

O dată cu înaintarea în vârstă, s-ar putea să începi să te uiți în urmă la primele decenii ale vieții tale, iar abordarea vârstei medii îți inspiră teamă. Pe măsură ce te confrunți cu o serie de preocupări existențiale legate de îmbătrânire și înțelegi că viața ta a luat o formă diferită de cea cu care erai obișnuit, s-ar putea să începi să te întrebi dacă ești în pragul temutei crize a vârstei mijlocii.

Sursa foto: Shutterstock

Diferitele schimbări care vin odată cu această nouă etapă a vieții scot adesea la iveală unele emoții complexe. Este posibil ca aceste sentimente să nu declanșeze neapărat o criză, dar merită analizate și explorate, scrie doc.ro.

Iată care sunt semnele, etapele și cum putem depăși așa-numita criză a vârstei mijlocii.

Ce este vârsta mijlocie?

Vârsta mijlocie este, în general, acceptată drept cea dintre anii 40 - 60. Noile roluri și responsabilități, schimbările din carieră, viața de familie și sănătate pot crea o anumită percepție a vârstei medii înainte aniversării când schimbi prefixul la 4.

Poate ai avut copii la o vârstă fragedă, așa că ai încă 30 de ani când pleacă de acasă. Sau, poate, succesul timpuriu te determină să te retragi anticipat din activitate, și, deși ai o siguranță financiară, ești oarecum nemulțumit și simți că nu mai ai un scop în viață. Pe scurt, vârsta mijlocie poate începe într-un punct diferit pentru toată lumea.

Care sunt semnele?

Noțiunea de „criză de vârstă mijlocie” vine de la Elliot Jacques, un psihanalist care a introdus termenul în 1965, după ce a observat schimbări semnificative la unii dintre pacienții săi de vârstă mijlocie. Articolul său despre acest subiect, publicat când însuși Jacques avea 40 de ani, a abordat și conștientizarea propriilor sale limitări și a perspectivei morții.

Potrivit lui Jacques, această criză determină sentimente de depresie, angoasă și pierderi legate de sfârșitul vieții, care se apropie. El a menționat, de asemenea, că aceasta implică adesea o pierdere a creativității și a încrederii.

Trecerea la vârsta mijlocie implică tulburări emoționale, cum ar fi:

• Declinul fericirii și diminuarea satisfacțiilor vieții

• Pierderea scopului și sensului vieții

• Îndoială de sine

• Frustrare față de schimbarea rolurilor și responsabilităților vieții

• Plictiseala și nemulțumirea față de relație, carieră sau viață în general

• Îngrijorări cu privire la aspectul tău și la modul în care ceilalți te percep

• Gânduri despre moarte și alte concepte existențiale

• Modificări ale nivelurilor de energie, de la agitație crescută la oboseală neobișnuită

• Mai puțină motivație sau interes în urmărirea obiectivelor și activităților de care obișnuiai să te bucuri

• Modificări ale dispoziției, inclusiv furie, iritabilitate și tristețe

• Modificări ale dorinței sexuale

De ce apare?

De cele mai multe ori, suferința legată de vârstă începe atunci când îți dai seama că trec anii și se apropie finalul vieții tale.

Presupunerile culturale despre vârstă intră și ele în joc. Oamenii asociază în mod obișnuit îmbătrânirea cu schimbări fizice și mentale nedorite, cum ar fi:

• Creștere în greutate

• Deteriorarea stării de sănătate

• Scăderea atractivității și dorinței sexuale

• Schimbări în relație

• Pierderea memoriei

• Pierderea unui confort financiar

Pe măsură ce se apropie anii de mijloc, s-ar putea să îți fie frică de îmbătrânire înainte de a avea șansa de a experimenta pe deplin viața - mai ales dacă nu ai reușit încă să-ți atingi anumite obiective personale, cum ar fi achiziționarea unei case, căsătoria sau publicarea unei cărți.

Cum o poți depăși?

Următoarele strategii te pot ajuta să gestionezi în mod productiv sentimentele complicate care te încearcă.

S-ar putea să te simți tentat să îți ignori frustrarea și să speri că va dispărea, dar negarea acestor sentimente nu ajută prea mult. În schimb, fă un bilanț al preocupărilor specifice vorbind cu cei dragi sau ținând un jurnal zilnic. Poți începe, de asemenea, procesul de descoperire de sine analizând întrebări deschise, cum ar fi:

• Când mă simt cel mai mulțumit ?

• Cu cine îmi place să petrec timp?

• Ce le dă zilelor mele sens și scop?

• Cum mă îngrijesc de propriile nevoi?

Simpla conștientizare a trecerii timpului te poate ajuta să preiei controlul asupra a ceea ce stă în mâinile tale. Da, îmbătrânești, dar viața ta este departe de a se încheia, iar alegerile tale nu trebuie să se alinieze clișeelor pe care le promovează societatea despre vârsta mijlocie.

Mulți oameni pun capăt unui punct de criză, nu prin resemnarea cu limitările, ci prin realizarea oportunităților care le sunt deschise.

Poate te simțiți revitalizat dacă îți descoperi noi interese și obiective creative sau poate îți dai seama că vrei să îți schimbi dieta, să te îmbraci diferit, să te întorci la studii sau să explorezi locuri noi.

Aceste oportunități, dar și altele, stau la îndemâna ta. A face lucruri care te fac fericit te poate ajuta să-ți recâștigi sentimentul de încredere în sine, scopul și bucuria. La urma urmei, ai o singură viață și nu este niciodată prea târziu să începi să o trăiești.

Evaluează-ți relațiile!

Este firesc ca relațiile, în special căsătoriile și parteneriatele pe termen lung, să se schimbe în timp. Uneori, aceste schimbări duc la nevoi nesatisfăcute, alături de alte conflicte.

O relație tensionată sau disfuncțională îi poate face pe toți cei implicați nefericiți, iar schimbările în relațiile cu copiii, prietenii, părinții sau partenerii te pot face să te simți singur. Ia în considerare că nevoile tale emoționale și fizice s-au schimbat și găsește modalități să te adaptezi treptat la noua realitate.

Ai grijă de sănătatea ta psihică!

După cum probabil ai observat, multe semne ale unei presupuse crize a vârstei mijlocii - tristețe, iritabilitate, interes scăzut pentru viață, gânduri de moarte - seamănă cu simptomele cheie ale depresiei.

Poți apela la un profesionist din domeniul sănătății psihice atunci când simptomele emoționale sau mentale:

• Persistă mai mult de 1 sau 2 săptămâni

• Afectează relațiile sau performanța la locul de muncă

• Intră în calea rutinei tale zilnice

• Face dificilă satisfacerea nevoilor de bază

Este posibil, de asemenea, ca stările de ușoară anxietate sau depresie să se intensifice pe măsură ce te confrunți cu schimbări stresante de viață.

Terapia te poate ajuta, indiferent de vârsta sau etapa vieții. De fapt, mulți terapeuți sunt specializați în oferirea de sprijin pentru tranzițiile vieții și simptomele de sănătate mintală care apar alături de aceste schimbări.

Un terapeut îți poate oferi mai multe informații despre ceea ce s-ar putea întâmpla și te poate ajuta să explorezi noi modalități de a găsi împlinirea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272