REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
16.5° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Cum a trecut fostul hotel Mamaia prin mâna mai multor rechini imobiliari

Cum a trecut fostul hotel Mamaia prin mâna mai multor rechini imobiliari

Replica API 13 mai 2022 | 00:39 4412

Fostul Hotel Mamaia, din stațiunea cu același nume, a trecut de-a lungul timpului prin numeroase schimbări. După ce ani la rând a fost văzut ca perla litoralului românesc, unde doar oamenii înstăriți puteau să calce pragul, în 2009, hotelul a fost scos la vânzare de Ministerul Turismului, ca doi ani mai târziu să ajungă pe mâna unui rechin imobiliar din capitală, Gheorghe Stelian. În prezent, fostul complex aparține familiei Olăroiu care a decis că este momentul să-l transforme într-un complex rezidențial de lux. Așa a apărut WIDA, ansamblul cu care familia Olăroiu speră să dea boom-ul la malul mării.

Hotelul Mamaia scos la vânzare de Ministerul Turismului

Prin Hotărârea de Guvern nr. 330/2009 au fost scoase la privatizare activele societăţilor de turism la care statul român este acţionar. Elena Udrea, Ministrul Turismului la acea vreme, a scos la mezat mai multe unități ale statului, printre care și SC Mamaia SA. Societatea a scos la vânzare Complexul Hotelier din Mamaia, în august 2011, pentru 3.777.625 euro fără TVA. Ulterior, preţul a ajuns la 3.210.981 euro fără TVA iar, la final, firma Steda Beach SRL, a lui Gheorghe Stelian, prin intermediul lui Silviu Iordache, l-a achiziţionat cu două milioane de euro fără TVA.

Elena Udrea

,,Noi încercăm să vindem absolut tot ce avem, inclusive Hotel Mamaia. Sperăm să avem cumpărători. Va fi o licitație publică”, declara la acel moment, Elena Udrea, pentru Replica de Constanța. Stelian Gheorghe

Silviu Iordache, paravanul primului proprietar

Unitatea de cazare a statului a fost cumpărată, la licitație, de Silviu Iordache, proprietarul clubului Vault din Centrul Vechi al Capitalei. Se pare însă că, Iordache a fost doar paravanul adevăratului patron, Stelian Gheorghe. Firma afaceristului a achiziționat hotelul cu 2 milioane de euro fără TVA.

Pentru suma de 2 milioane de euro, Gheorghe Stelian, zis Stelu, ”săgeata” lui Dorin Cocoș, a cumpărat Complexul Mamaia ce cuprindea hotelul de 5 stele, un teren în suprafață de 2248 de metri pătrați, un restaurant, dar și 2 terase. Numele lui Stelian Gheorghe a fost vehiculat ani de zile în peisajul select al marilor rechini imobiliari ai Capitalei.

La distanță de doar 2 ani de la momentul achiziționării complexului, hotelul de cinci stele Mamaia, din staţiunea cu acelaşi nume, a fost demolat, în locul acestuia dorindu-se a se construi o nouă unitate de cazare. Beneficiarul investiției fiind Steda Beach SRL Bucureşti. Termenul de finalizare fiind 26.10.2014.

În 2018, Stelian Gheorghe a cesionat întregul pachet de acțiuni deținut la Steda Beach

Într-o ședință a asociaților societății, care a avut loc în iunie 2018, Stelian Gheorghe a cesionat întregul pachet de acțiuni deținut la SC Steda Beach SRL către mama sa, Maria, renunțând la mandatul de administrator al companiei, această calitate revenindu-i mamei sale. Compania a fost înființată, în 18 ianuarie 2012, de către Gheorghe Stelian, împreună cu mama sa, Maria, pentru a derula activități din zona hotelurilor și a altor facilități de cazare. Sediul social este pe Şoseaua Kiseleff, la numărul 16.

În 1 martie 2012, Gheorghe Stelian deținea 95% din capitalul social, moment la care a fost completat obiectul de activitate cu baruri și alte activități de servire a băuturilor, spălarea și curățarea uscată a articolelor textile și produselor din blană, coafură și alte activități de înfrumusețare sau activități de întreținere corporală. Și, tot atunci, la începutul lui 2012, cei doi asociați, mamă și fiu, declarau drept punct de lucru al SC Steda Beach SRL, Complexul Hotelier Mamaia, din stațiunea cu același nume.Dorin Cocoș

Stelian Gheorghe, trimis în judecată alături de Dorin Cocoș

Gheorghe Stelian a fost trimis, în decembrie 2014, în judecată de DNA, într-unul dintre dosarele privind fraudele de la ANRP, pentru că ar fi primit ilegal despăgubiri de 377.282.300 de lei. Fapta, comisă în 15 martie 2011, a fost săvârșită de către membrii comisiei de despăgubiri de la ANRP, care au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane. Stelian Gheorghe a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție în 29 iunie 2018, la o pedeapsă de șase ani de închisoare, în același dosar cu Dorin Cocoș, condamnat la doi ani și patru luni de închisoare pentru trafic de influență.

Complexul Mamaia a ajuns în mâinile familiei Olăroiu

În anul 2019, Steda Beach și-a schimbat denumirea și în prezent se numește First Mamaia Residence SRL, după ce acțiunile au fost cesionate către familia lui Cosmin Olăroiu. Acționarii societății sunt fiul antrenorului, Antonio Daniel, și iubita lui Roxana Tănase.

Familia Olăroiu a alocat peste 25 de milioane de euro pentru transformarea hotelului Mamaia într-un complex rezidențial exclusivist pe malul mării. Grandiosul proiect este supervizat de renumitul arhitect Daniel Ciocăzanu. Tehnicianul român se consideră doar un purtător de cuvânt în ceea ce privește proiectul, beneficiar direct fiind fiul său, Dani. „Afacerile nu sunt ale mele, eu sunt doar un purtător de cuvânt. Dacă există un profit, acela va merge la adevăratul patron. Din ce câştig eu reuşesc să trăiesc decent câţi ani mai am de trăit. E profitul lui, banii merg la el, nu la mine, la fiul meu (n.red. Dani Olăroiu)”, a mai adăugat „Oli”, conform prosport.ro

WIDA, complexul rezidențial care se află în lucru, va dispune de numeroase apartamente cu 2 și 3 camere, penthouse-uri, duplexuri, dar și studiouri, un restaurant gourmet, o zonă de sport și fitness, dar și de o zonă de relaxare.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272