REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cum gestionezi alergia la mucegai?

Cum gestionezi alergia la mucegai?

Replica API 9 februarie 2021 | 00:00 946

Dacă ai o alergie care apare în mai multe anotimpuri, e posibil să fii alergic la mucegai, mai ales că acest element se află peste tot în jur.

Sursă foto: Shutterstock

Sporii de mucegai călătoresc prin aer, unii se răspândesc pe vreme uscată, cu vânt, iar alții odată cu ceața sau cu roua, când umiditatea este ridicată. Inhalarea acestor spori poate provoca reacții alergice în cazul anumitor persoane. Simptomele sunt mai frecvente din iulie până la începutul toamnei, însă pot apărea pe tot parcursul anului (având în vedere că mucegaiul trăiește în multe locuri, atât în interior, cât și în exterior).

Deși există multe tipuri de mucegaiuri, doar câteva zeci provoacă reacții alergice. Multe tipuri cresc pe bușteni putreziți și pe frunze căzute, în grămezi de compost sau pe ierburi. Spre deosebire de polen, mucegaiurile nu dispar odată cu înghețurile din anotimpul rece, dar unele pot deveni inactive pe timpul iernii. În interiorul clădirilor, mecegaiul crește în zone umede (în baie, bucătărie sau subsol).

Care sunt simptomele alergiei la mucegai?

Simptomele alergiei la mucegai sunt foarte asemănătoare cu cele ale altor alergii: strănutul, mâncărimea, secrețiile nazale, congestia și pielea uscată și descuamată. Mucegaiurile din exterior pot provoca simptome alergice vara și toamna, iar cele din interior pot provoca simptome alergice pe tot parcursul anului, dar se pot intensifica iarna, scrie doc.ro.

Sporii de mucegai intră în nas și provoacă simptome de febră a fânului. De asemenea, pot ajunge la plămâni și pot declanșa astm. Uneori, o alergie la mucegai poate provoca simptome întârziate, ducând la congestie nazală sau la agravarea astmului în timp. Simptomele se înrăutățesc adesea într-o cameră umedă sau mucegăită de la subsol.

Unii pacienți pot avea o boală mai gravă numită aspergiloză bronhopulmonară alergică, dar aceasta apare în cazuri rare. Această afecțiune implică atât un răspuns alergic la mucegai, cât și unul inflamator. Simptomele pot include respirație șuierătoare, tuse și dificultăți de respirație, la fel ca în cazul astmului.

Cum se depistează alergia la mucegai?

Mergi la medic dacă bănuiești că ai o alergie la mucegai, pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat. Medicul va lua în considerare simptomele prezentate de pacient și va recomanda unul sau mai multe teste pentru a identifica sau a exclude alte probleme medicale.

Se poate indica un test de înțepare a pielii. Acest test utilizează cantități diluate de alergeni obișnuiți sau suspectați, cum ar fi mucegaiurile găsite în zona locală. În timpul testului, aceste substanțe sunt aplicate pe piele în braț. Dacă ești alergic, dezvolți o ușoară umflătură la locul testului. De asemenea, se poate face un test de sange, care să măsoare răspunsul sistemului imunitar la mucegai prin analiza cantității anumitor anticorpi din fluxul sangvin, cunoscuți ca imunoglobulina E (IgE). O probă de sânge este trimisă la un laborator medical, unde poate fi testată pentru dovezi de sensibilitate la tipuri specifice de mucegai.

Ce opțiuni de tratament există pentru alergia la mucegai?

Cel mai bun tratament pentru orice alergie este reprezentat de măsurile luate pentru a evita expunerea la factorii declanșatori. Evitarea completă a acestora este, însă, de multe ori, imposibilă. O serie de medicamente pot ușura simptomele:

Corticosteroizi nazali. Aceste spray-uri nazale ajută la prevenirea și tratarea inflamației. Pentru mulți oameni, acestea sunt cele mai eficiente medicamente pentru alergii și sunt adesea primele prescrise: ciclesonidă, fluticazonă, mometazonă, triamcinolonă și budesonidă.

Antihistaminice. Aceste medicamente pot ajuta la ușurarea mâncărimilor, strănutului și secrețiilor nazale. Acestea acționează blocând histamina, o substanță chimică inflamatorie eliberată de sistemul imunitar în timpul unei reacții alergice. Antihistaminicele includ loratadina, fexofenadina, cetirizina, azelastina și olopatadina.

Descongestionante orale. Acestea trebuie evitate în caz de tensiune arterială crescută.

Sprayuri nazale descongestionante, cum ar fi cele cu oximetazolină.

Un alt tratament util poate fi spălarea nazală. Pentru a ajuta la ușurarea simptomelor nazale, se vor clăti nările zilnic cu apă sărată (fiartă și răcită) sau cu ajutorul unui spray cu apă de mare.

Cum se poate preveni o reacție alergică la mucegai?

Simptomele alergice pot fi ușurate evitând contactul cu sporii mucegaiului, limitând activitățile în aer liber atunci când cantitatea de mucegaiuri exterioare este mare (de exemplu, poartă o mască de protecție atunci când tai iarbă, când sapi în grădină sau când aduni frunze).

De asemenea, poți preveni o reacție alergică prin reducerea expunerii la sporii de mucegai din interior. Folosește aer condiționat cu un atașament de filtru certificat pentru astm și alergie. De asemenea, purificatoarele de aer pot fi de folos. Redu umiditatea din interiorul casei, deoarece, dacă este peste 50%, mucegaiul va prospera. Umiditatea interioară ar trebui să fie sub 45%.

Dacă trebuie să utilizezi un umidificator pentru tine sau alți mebri ai familiei, curăță rezervorul de lichid cel puțin de două ori pe săptămână pentru a preveni creșterea mucegaiului. Aparatele de aer condiționat și dezumidificatoarele pot fi, de asemenea, o sursă de mucegai. Dacă îți apare mucegai în baie, bucătărie sau subsol, ia măsuri de îndepărtare a acestuia.

Pentru a reduce mucegaiul din baie, folosește un ventilator de evacuare sau deschide fereastra în baie în timpul dușurilor, spală regulat chiuveta, cada, faianța și gresia, deoarece mucegaiul se poate dezvolta pe urmele de săpun și alte elemente care pot adera la acestea. De asemenea, repară orice scurgere apare la instalațiile sanitare.

Pentru a reduce mucegaiul în bucătărie, deschide fereastra când gătești sau când speli vasele cu apă fierbinte, curăță frecvent coșul de gunoi pentru a nu se aduna mucegai pe el, la fel garniturile ușii frigiderului. La fel ca în cazul băii, repară cât mai repede orice scurgeri ale instalațiilor sanitare.

Pentru a reduce mucegaiul în dormitor, nu păstra așternuturi și haine prea vechi. Nu ține haine umede în dormitor, adu-le în șifonier doar după ce s-au uscat bine. Verifică dacă geamurile nu prezintă condens și șterge orice urmă de apă apare pe ele (acest lucru se poate întâmpla mai ales iarna). Caloriferul sau altă sursă de căldură plasată sub geam poate împiedica formarea mucegaiului. De asemenea, caută să îmbunătățești fluxul de aer prin dormitor. Dacă în șifonier este mai rece decât în restul camerei, de exemplu, lasă ușile șifonierului întredeschise. Dacă ai umiditate prea mare în casă, folosește un dezumificator.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272