REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum încearcă CFR Constanța să pună în cârca unui angajat un prejudiciu de peste 1.300.000 lei!

Cum încearcă CFR Constanța să pună în cârca unui angajat un prejudiciu de peste 1.300.000 lei!

Replica API 19 noiembrie 2018 | 10:07 301

Că CFR este ținta perfectă a hoților în ceea ce privește componentele feroviare, nu mai este o noutate. De cele mai multe ori, hoții sunt prinși, iar bunurile furate sunt recuperate însă, sunt și situații când cazurile rămân nesoluționate, iar furturile sunt puse în cârca angajaților care răspund de zonele vizate. Acesta este și cazul unui salariat, șeful districtului CF 2. El este acuzat de lipsa unor bunuri în valoare de peste 1.300.000 lei. Prejudiciu datează din 2011, nerecuperat până în ziua de astăzi! Conducerea companiei a considerat că vinovat pentru lipsa în gestiune a unor bunuri din patrimoniul districtului CF 2 este angajatul Vasile S. și l-au acționat în instanță, pentru recupararea debitului. Însă, nu și judecătorii îl cred vinovat. Din contră! Magistrații spun că societatea nu și-a îndeplinit propriile obligații legate de asigurarea pazei materialelor, atribuție ce excedea sarcinilor de serviciu ale șefului de district.

Vasile S. este angajat al Centrului Regional de Exploatare, Întreținere și Reparații CF Constanța. În 2011, angajatorul a dispus efectuarea unei inventarieri asupra patrimoniului districtului CF 2. Finalizarea acțiunii de inventariere s-a materializat prin încheierea procesului verbal nr.595/09.08.2012, prin care s-a constatat lipsa unor materiale din gestiune, al căror cuantum a fost stabilit la suma de 1.354.568,28 lei, care reprezintă valoarea de înlocuire a materialelor lipsă. Societatea a constatat că angajatul se face vinovat de aceste lipsuri, întrucât în calitatea sa de șef district avea gestiunea mijloacelor fixe. Fapt pentru care compania a deschis o acțiune în instanță, pentru recuperarea debitului. În 2013, Tribunalul a respins acțiunea. În acest sens, s-a reținut că în cauză s-a făcut dovada prejudicierii societății angajatoare, dar prejudiciul nu are o valoarea certă și nu se poate face dovada culpei angajatului în producerea acestuia. Compania nu a făcut dovada săvârșirii de către salariat a unei fapte cauzatoare de prejudicii. Așa că, dosarul a ajuns la Curtea de Apel. Nici aici, CFR nu a făcut dovada că salariatul ar fi vinovat de producerea prejudiciului. Expertul desemnat nu a putut stabili dacă există o diferență în minus între bunurile aflate în gestiunea acestuia la momentul preluării gestiunii și cele aflate la momentul inventarierii, deoarece nu a fost identificat un proces verbal de predare primire a gestiunii încheiat între părți. Totodată, nu s-a făcut dovada că rezultatele inventarierii din august 2011 au fost înregistrate în contabilitate și dacă au fost avute în vedere în balanța analitică din 31.05.2012. Instanța ierarhică a fost admis, în 2015, recursul formulat de reclamanta CFR împotriva, dispunându-se casarea sentinței recurate și trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul. Cauza trimisă spre rejudecare a fost înregistrată pe rol, din nou, instanța de fond dispunând efectuarea unei nou raport de expertiză contabilă. Numai că, din nou, CFR nu a avut succes, așa că, în iulie a.c., Tribunalul a respins, pentru a doua oară, acțiunea companiei. Magistrații au stabilit că salariatul nu este vinovat pentru lipsurile din gestiune, societatea angajatoare fiind cea care nu și-a îndeplinit propriile obligații legate de asigurarea pazei materialelor, atribuție ce excedea sarcinilor de serviciu ale șefului de district.

Judecătorul s-a abținut de la soluționarea cauzei! Dorin Maer: Am considerat că acolo este problema

Dosarul a ajuns, iarăși, pe masa judecătorilor instanței de recurs. Magistratul delegat să soluționeze dosarul a formulat cerere de abținere, pe 13 noiembrie, de la judecarea cauzei. Potrivit legii, judecătorul este obligat să se abţină de la soluţionarea cauzei imediat ce a cunoscut existenţa cazului de incompatibilitate în privinţa sa, iar nu să procedeze în prealabil la soluţionarea unor probleme litigioase şi la administrarea probelor. Joi, 15 noiembrie a.c., președintele instanței a admis cererea, urmând, cel mai probabil ca, până pe data de 12 decembrie, când a fost stabilit un nou termen, să fie delegat un alt judecător în dosar. Dorin Maer, șeful Sucursalei Centrul Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii CF Constanţa (Sucursala “CREIR” Constanţa) a declarat, pentru Replica, referitor la acest caz: ”Noi ne ducem pe calea instanței, iar apoi vedem ce facem. Facem un dosar, în funcție de motivarea instanței. Noi am considerat că acolo este problema, ne-am îndreptat către cel pe care-l considerăm vinovat. În general, instanțele mai mult ajută omul, decât societatea”.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt hot de cale ferata din tata in fiu si mi s-a propus sa dau pe binga furaciunile de la calea ferata.Am furat pe ruptelea eu sunt tigan rudar asezat in str.Calugareni din Fetesti.Acum ii sug pula lui Teliceanu Viorel Gabriel un muist de la parchetul cta.poate cibe toader sa ne execute ca suntem niste JAVRE
1
0
Ce a facut directorul Cfr cta in 29ani pt imbunatatirea calatoriilor cu trenul? Tacere? A, a pus niste ore de plecare a trenurilor din cta spre alte localitati tampite, ca sa favorizeze microbuzele si autocarele ??!! Nu a facut nici macar o linie noua de cale ferata, de ex.spre Harsova, acea zona fiind izolata practic, cu toate ca exista navetisti spre Crucea, Harsova ??!!! Ar trebui sa infunde Poarta alba pt distrugerea cfr.ului
3
0
Psd distruge romania
6
1
E vorba de vesnicul acar Paun si de tipul de conducere toxica din toate marile companii din Romania.Sefi de tot rahatul care si prin atitudine distrug psihic si fizic subalternii ,in felul asta demotivand si silind angajatii sa se gandeasca la emigrare,cu milioanele.
13
0
tipic romanesc.
10
0
Foarte interesant.Fraierul vasilica ia gestiunea cum se nimereste de dragul functiei si apoi vin unii cu lista materialelor lipsa sa-i faca inventarul.Despre ce materiale e vorba nu se spune.Si e bun de plata la pret de material nou.
21
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614