REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cum motivează Tribunalul Bucureşti decizia de arestare a lui Adrian Gâmbuţeanu, şeful Regiei de Drumuri Constanţa

Cum motivează Tribunalul Bucureşti decizia de arestare a lui Adrian Gâmbuţeanu, şeful Regiei de Drumuri Constanţa

Replica API 26 martie 2014 | 00:00 100

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a făcut publică motivarea deciziei privind arestul preventiv în ceea ce-l priveşte pe Adrian Gâmbuţeanu, şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa:

"În condiţiile în care în mod constant inculpatul împiedică activităţi prin care se poate verifica în mod detaliat modul de gestiune şi cheltuire a banului public în sectorul de activitate de care răspunde, judecătorul va reţine că inculpatul demonstrează un grad de potenţial criminogen extrem de ridicat, derivat atât din perseverenţa infracţională cu care se reţine că ar fi acţionat cât şi din apartenenţa consolidată la o subcultură criminogenă, în cadrul căreia se aflau integrate şi alte persoane cu o experienţă infracţională notabilă, aspect demonstrat prin modul de operare folosit efectiv.

Implicarea inculpatului Gâmbuţeanu Adrian George în comiterea actelor infracţionale pentru care este cercetat este în măsură a constitui o aplicare practică a ceea ce literatura de specialitate a consacrat sub denumirea de teorie a "oportunităţii diferenţiale".Conform celor precizate în literatura de specialitate, în societate există mai multe "subculturi delincvente independente" "O subcultură este delincventă este aceea în care anumite forme ale activităţii infracţionale sunt cerinţe esenţiale pentru performanţă şi câştigarea unui rol dominant în cadrul grupului" (R.A. Cloward, L.E. Ohlin, Deliquency and Opportunity, New York, 1960). Conform cercetărilor de specialitate, persoane care se văd lipsite de şansa reuşitei prin mijloace legitime vor adera la subcultura delincventă. Participarea în cadrul acestor grupuri orientate antisocial le oferă prilejul (oportunitatea) să obţină succesul personal şi satisfacţia ca urmare a aprobării şi gratitudinii acordate de ceilalţi membri ai grupului subcultural.

Modul de conduită adoptat de inculpatul Gâmbuţeanu Adrian exprimă practic un cod etic corespunzător codului specific subculturii bazate pe risc în care acesta pare a fi deplin integrat. Deşi cunoştea că are obligaţia de a se supune actelor de control efectuate de autorităţile competente, inculpatul a refuzat sistematic, considerând că lipsa acordului preşedintelui CJ Constanţa este o cauză justificativă a acestui mod de conduită. Or, acest refuz manifestat pe parcursul unei perioade considerabile de timp demonstrează că inculpatului i s-a oferit oportunitatea de a obţine succesul la care se referă literatura de specialitate prin integrarea în cadrul unui grup în care indivizii se stratifică în funcţie de calităţile personale (forţă, inteligenţă, abilitate), grup în cadrul căruia oportunităţile ilicite se modifică în funcţie de "statutul" fiecărui individ".

sursa şi mai multe detalii:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272