REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

CUM POȚI VOTA dacă ești în CARANTINĂ sau IZOLARE la DOMICILIU

CUM POȚI VOTA dacă ești în CARANTINĂ sau IZOLARE la DOMICILIU

Replica API 29 noiembrie 2020 | 23:18 2680

Cetăţeanul cu drept de vot aflat în carantină sau în izolare la domiciliu din cauza COVID, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie prin intermediul urnei speciale.

Dacă este în carantină, alegătorul trebuie să depună o cerere pentru urna specială însoțită de copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului în care locuiește.

Dacă cetăţeanul cu drept de vot se află în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:

- biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;

- decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;

- rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

Ce se întâmplă dacă bolnavii sau suspecții de COVID nu au actele doveditoare?

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în aceste situaţii, cărora NU li s-au eliberat actele în cauză, pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.

Birourile electorale de circumscripţie şi oficiile electorale asigură transmiterea, de îndată, către direcţiile de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti, a listei persoanelor care au transmis cereri, în vederea luării măsurilor necesare pentru emiterea urgentă a documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, precizează BEC.

Cum se depun cererile?

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în situaţiile de mai sus pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, cererile pentru urna specială şi copiile actelor necesare, până cel mai târziu în data de 4 decembrie 2020.

Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt imprimate de către acesta şi sunt transmise prin intermediul Instituţiei Prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie 2020, ora 10:00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

Cum se solicită urna mobilă în alte cazuri de boală sau invaliditate

În cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral de circumscripţie sau la oficiul electoral, între data intrării în vigoare a acestei decizii şi 4 decembrie.

Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt transmise prin intermediul instituţiei prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie, ora 10:00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

BEC mai arată că cetăţenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la urne din cauză de boală sau invaliditate pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, cererile de vot prin intermediul urnei speciale şi copiile actelor solicitate până cel mai târziu în data de 4 decembrie.

Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt imprimate de către acesta şi sunt transmise prin intermediul instituţiei prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie, ora 10:00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Votati degeaba! Tot STS-ul stabileste castigatorii...
3
0
Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile!
4
0
ca voteaza serviciile si pentru voi asa cum voteaza si pentru diaspora, nu va mai amagiti atata de exemplu voi credeti ca aia care au dus la aeroport intr-o noapte cateva sute de sparanghelisti nu au listele cu buletinele lor?
4
0
Bravo mah, adica ala infectat pune buletinul in urna, apoi altii pun mana pe el la numarare, ca sa imprastie virusul... plm
1
0
ca sa mergi cu urna mobila la cei suspecti de cpvit nu iti trebuie echipament special de protectie ptr SARS COV?
3
0
abereaza vor vot ,cum sa votezi daca esti in carantina , exacte cea mai zis cineva umbli cu urna de colo colo sa vedeti magarii acum si masluiri
3
0
Nu stiti niciodata! Decizia de carantinare sau izolare se elibereaza cu mare greutate de DSP Constanta si doar la finalul perioadei!
1
1
mergeti la vot si votati cu cine credeti ca merita.
3
1
cum poti sa te doara in p daca esti in carantina
2
0
Nu Sustin Nici Ciuma Galbena de PNL-isti adica fosta Ciuma PDL-ista ba fraieri sunteti daca votati Ciuma Galbena de PNL-isti adica fosta Ciuma PDL-ista va inchide in case Fraieri satului ei bine Membri Familiei Mele bunica Nu participa la vot posibil eu si maica-mea sa mergem la vot sa votam Psd-ul ca sa dea drumul la restricti impuse de actual Guvern PNL Ciuma Galbena de PNL-isti adica a PDL-istilior
2
5
Sa voteze mata mie mi a venit ciclu sunt in carantina muistule
0
2
Muie celor care voteaza in 6 Decembrie ptr scarba kwj
5
4
ALO! IDIOTILOR, persoana izolata are voie sa vina in contact cu cei care transporta urna? Daca are coronavirul si logic ca votul se introduce in urna....si urna este adusa inapoi in sectia de votare, impreuna cu persoana ce a transportat-o....ce se intampla? SE VOR DUCE CU URMA SI IN SPITALE? ATI INSTITUIT CARANTINA, DAR LA VOTARE O VETI RIDICA EXCROCI NENOROCITI! HAI SICTIR VOTARE! SA VOTEZE CUM A SPUS ANTEVORBITORUL MEU...P........LEA SPATARU!
3
1
...doar de p...ule..spataru..el va fi prezent la vot...jigodiilor...
3
2
guvernantii nu pot impiedica dreptul de a vota prevazut prin constitutie. acum si-au data marama pe fata, cu privire la motivele susutinerii carantinarii. sunt puscariabili. sprt ca opozitia sa depuna deja plangeri penale la adresa guvenului pentru abuz de putere.
4
2
Aia carantinati, au sa-si bage pwula in votul vostru. Auzi, sa fac cerere si sa depun o gramada de acte, ca sa ce...sa-l votez pe stroe? Sictir be!
12
2
Dar cei aflati in stadiu terminal cum pot vota?
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218