REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cum s-au descurcat primarii din judeţ în timpul ninsorilor abundente şi a viscolului

Cum s-au descurcat primarii din judeţ în timpul ninsorilor abundente şi a viscolului

Replica API 3 februarie 2014 | 00:00 225

Bilanţ în Constanţa

Bilanţ în Constanţa

Cod roşu de nebunie la Instituţia Prefectului, unde agitaţia teribilă de pe întreg parcursul zilei de vineri a avut şi un deznodământ: demisia prefectului Eugen Bola. Cu vicepremierul Liviu Dragnea, vârf de lance pentru raportul după viscol, pentru Constanţa va fi numit un nou prefect. Potrivit lui Dragnea, Bola a acţionat 90% corect, însă a luat act de decizia demisiei, pe care o consideră "un gest de onoare". Procentul de 90% este confirmat şi de primarii din judeţ, care au declarat pentru Replica de Constanţa că, în ciuda anunţurilor apocaliptice din presă, organizarea a fost ireproşabilă pe timpul viscolului, iar comunicarea şi colaborarea cu Instituţia Prefectului sau Consiliul Judeţean Constanţa au fost, de asemenea, la înălţime. La Mangalia, se circulă în condiţii de iarnă, însă locuitorii nu s-au confruntat cu situaţii deosebite, după cum a confirmat şi primarul Cristian Radu. "Nu au fost probleme majore. Se circulă în condiţii de iarnă. Colaborările au fost foarte bune cu toate instituţiile abilitate", a menţionat Radu, pentru "Replica". O situaţie asemănătoare a fost şi la Albeşti, unde primarul Gheorghe Moldovan, în ciuda lipsurilor în ceea ce priveşte utilajele şi echipamentele, localitatea nu a fost izolată. Totodată, Moldovan a reclamat întârzierea intervenţiilor ENEL. "În general, ne-am descurcat cu ninsorile. Au fost probleme cu energia electrică. Am avut un escavator, un tractor cu cupă şi cam atât, dar au mai intervenit fermierii şi ne-au mai ajutat. Nu avem mijloace foarte mari, dar ne-am forţat, în ceea ce priveşte drumurile comunale. Drumul judeţean a fost bine şi el. Doar vineri noapte nu s-a circulat, când a fost codul roşu. În ceea ce priveşte deranjamentele pentru căderea energiei electrice, au fost tratate destul de diferit. Când a fost problema cu transformatorul, au venit şi l-au schimbat în aceeaşi zi. Dar, pentru firele rupte, câte patru case, în sat aşa, au mai stat câte trei sau patru zile. Probabil, au fost multe deranjamente, dar, aseară, au intervenit pentru ultimele fire rupte, la Cotu Văii. Problema e că sunt conductorii foarte vechi şi instalaţiile la fel şi ar trebui schimbate măcar în interiorul comunelor, să fie siguranţă. Am colaborat cu comandamentele care au fost, iar în noaptea cu cod roşu am vorbit la telefon din două în două ore, am ţinut legătura. Nu a fost nevoie de intervenţie urgentă, am spus ce avem nevoie în caz că vom rămâne izolaţi. Nu am avut nevoie nici de pâine, nici de apă. Am cerut o tonă de motorină. Sperăm să o primim", a declarat Moldovan.

Gâju face gălăgie, Vrabie s-a săturat de sfaturi şi ordine

De probleme deosebite şi primarul localităţii Cumpăna, Mariana Gâju, susţine că a fost lipsită în această perioadă. În ciuda codului roşu de vânt şi ninsori, Gâju se declară mândră că nu au fost probleme nici cu energia electrică şi nici cu furnizarea apei. Totuşi, Gâju a menţionat că "doar la insistenţele noastre, nu am rămas blocaţi". "Am ţinut situaţia sub control cu volele şi utilajele proprii, atât la bifurcaţie, cât şi în interiorul localităţii. De data aceasta, slavă Domnului, nu au fost probleme cu energia electrică şi nici cu furnizarea apei. Ne-a ajutat bunul Dumnezeu să reziste reţelele. Am fost foarte supăraţi în momentul în care a fost blocat drumul către comună şi abia la insistenţele noastre s-a acţionat. Dar, alte probleme nu au fost", a declarat Gâju.

Pe de altă parte, deja arhicunoscutul critic al Consiliului Judeţean şi veşnic revoltatul primar al localităţii Peştera, Valentin Vrabie, susţine că a ajuns la limita răbdării cu sfaturile şi ordinele pe care le primeşte şi că nu este susţinut la nevoie, deşi solicită ajutor: "A fost ieri (joi - n.r.) şedinţa Consiliului Judeţean, unde iar comuna Peştera are zero lei. Onorantă poziţie, fără nici un ban. Deci, comuna Peştera nu există pentru CJ. Voi încerca să rezolv această neplăcere şi nedreptate făcută de CJ faţă de locuitorii comunei Peştera, în aşa fel încât o să convoc un referendum pentru a ne muta ca şi comună, să nu mai aparţinem de Constanţa, ci de judeţul Tulcea sau alt judeţ, unde chiar se are grijă de cetăţenii judeţului respectiv. Nu mai stăm în judeţul Constanţa şi vom organiza un referendum în aşa fel încât comuna Peştera să nu mai aparţină de judeţul Constanţa. Vorbesc foarte serios acum. Să aparţinem de alt judeţ, acolo unde conducătorul judeţului va împărţi în mod raţional şi echitabil raportul de priorităţi: banii, pentru că asta este menirea instituţiei, nu în batjocură şi pe criterii numai de cineva ştiute şi neexplicate niciodată nimănui. Mai avem nişte proceduri administrativă de pus în practică. De luni, ne apucăm de treabă. O să încercăm şi pe cale judecătorească, o să contestăm şi hotărârile de CJ, pentru că nu se poate la infinit să se meargă cu dispreţul şi bătaia de joc. Sunt comune care au primit zeci de milioane de euro şi comuna Peştera, nici după dezastrul inundaţiilor de anul trecut, nici după atâţia ani, nu a primit nici un ban", a declarat Vrabie, pentru "Replica".

Marius Florin VASLE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272