REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cum scapi de apatie? 7 metode care funcționează

Cum scapi de apatie? 7 metode care funcționează

Replica API 18 ianuarie 2021 | 00:00 1053

Cu toții trecem prin perioade în care ne simțim letargici, fără energie și poate chiar ușor deprimați. Ce se poate face pentru a ieși din această stare de apatie?

Sursă foto: Shutterstock

Este normal ca fiecare dintre noi să se confrunte din când în când cu stări de apatie, de lipsă de motivație sau chiar cu deprimare. Nu trebuie uitat, însă, că există o serie de lucruri simple pe care le putem lua în calcul pentru a ne îmbunătăți starea de spirit, scrie doc.ro. Iată ce poți face când te lupți cu apatia:

Discută cu un prieten

Oricât de dragi ți-ar fi membrii familiei, faptul că te-ai obișnuit cu prezența lor în casă e posibil să nu te ajute atunci când te confrunți cu apatia. Când te simți demoralizat, ia legătura cu un prieten apropiat; fie că vorbești la telefon, fie că vă scrieți mesaje, fie că reușiți chiar să ieșiți la o plimbare în parc, interacțiunea îți va fi de mare ajutor.

Asta nu înseamnă că de fiecare dată când nu ai o dispoziție excelentă trebuie să începi să te plângi, ba mai rău, să îți descarci sacul de probleme asupra aceleiași persoane. Indiferent cum te simți, gândește-te că nici ție nu ți-ar plăcea ca unul dintre prietenii tăi să se poarte în acest fel.

Mai degrabă, concentrează-te pe a spune în cuvinte simple cum te simți, dar fără să dramatizezi inutil sau să aștepți neapărat ca acea persoană să te ajute să-ți rezolvi problema. O altă abordare este să nu începi direct cu problemele tale, ci să îi adresezi întrebări persoanei despre cum se simte ea și ce a mai făcut în ultima vreme.

În primul rând, s-ar putea să fii surprins că și alți oameni au aceleași probleme sau poate unele chiar mai grave decât ale tale. În al doilea rând, ceea ce-ți povestește persoana poate fi ceva amuzant, care să te facă să râzi și să te înseninezi psihic. Simplul fapt că stai de vorbă cu un om drag îți poate îmbunătăți starea de spirit. În plus, starea de bucurie și îmbrățișarea unei persoane dragi întăresc sistemul imunitar.

Ascultă muzica preferată

Fiecare avem stiluri muzicale de care ne simțim atrași și artiști preferați sau măcar o listă de piese pe care le putem asculta oricând cu drag. Dacă nu ți-ai făcut o astfel de listă, nu mai pierde vremea!

Când se confruntă cu apatia, unele persoane preferă să asculte melodii triste (pentru că acestea reușesc cumva să le ofere liniștea de care au nevoie și să le ajute să depășească perioada dificilă), în timp ce altele preferă melodii vesele, ritmate pentru a-și regăsi buna dispoziție. Vezi ce funcționează pentru tine, iar când simți că te-a cuprins deprimarea, pornește muzica!

O faptă bună poate fi ceea ce ai nevoie

Când faci un lucru care bucură o altă persoană, automat te simți și tu mai bine, corpul producând acei hormoni numiți endorfine. Acestea sunt un fel de analgezice naturale, asociate cu încrederea, plăcerea și conexiunea cu alte persoane.

Pentru a te scote singur din apatie, gândește-te ce poți face pentru alții: de exemplu, alege de pe internet un cadou simpatic pentru o persoană dragă și trimite-i-l acasă. Sau, cumpără o sacoșă cu produse alimentare și du-le unor rude mai în vârstă, care se deplasează mai greu afară. Bucuria lor îți va declanșa și ție o stare de bine. Și voluntariatul poate avea beneficii nu doar pentru cei în sprijinul cărora faci fapte bune, ci și pentru tine.

Găsește-ți un hobby sau readu în prezent unul mai vechi

Hobby-urile sunt metode excelente de a ne relaxa - oricât am munci de mult, avem cu toții nevoie de perioade de relaxare -, dar și de a scăpa de apatie și de alte stări negative.

Poate că în copilărie sau în tinerețe obișnuiai să desenezi, dar ai abandonat această pasiune? E posibil să constați că buna dispoziție îți va crește dacă pui din nou mâna pe foaie și creion (sau cărbune). Sau poate că ți-ai dorit mereu să înveți să construiești obiecte? Găsești pe internet diverse tutoriale care te învață cum poți face un obiect decorativ sau o piesă de mobilier. Implicarea în activități care chiar te interesează te face să te simți mai bine, garantat.

Mănâncă ciocolată neagră

În general, e bine să ascultăm sfaturile nutriționiștilor și ale medicilor de familie care ne spun să mâncăm mai puține dulciuri sau, în unele cazuri, să le evităm complet. Mai ales persoanele stresate sau apatice tind să mănânce multe dulciuri, ceea ce nu este deloc indicat.

Însă o cantitate mică, și anume două pătrățele de ciocolată neagră, fără lapte și cu cel puțin 50% cacao (de preferat, 70%), de două-trei ori pe săptămână, îți pot fi de folos când dispoziția ta nu este cea mai grozavă.

Ciocolata neagră are beneficii dovedite de știință: este bogată în fier, magneziu, cupru și mangan, este o sursă puternică de antioxidanți, contribuie la îmbunătățirea circulației și la scăderea tensiunii arteriale și, nu în ultimul rând, poate îmbunătăți starea de spirit și funcția cognitivă.

Bea apă

Deși poate părea un sfat neobișnuit și fără legătură cu apatia, e bine de știut că deshidratarea are efecte negative și la nivel mental. Dacă o zi întreagă sau mai multe zile la rând nu bei suficientă apă, te vei simți obosit și extrem de iritat. Așa că fă-ți un obicei din a avea lângă tine un recipient mare cu apă, din care să bei măcar câte un pahar la două ore.

Plimbă-te

Deși exercițiul fizic este recunoscut ca fiind un factor de stimulare a energiei și a bunei dispoziții, nu toată lumea are tragere de inimă să facă sport. Dacă te numeri printre cei care nu prea iubesc sporturile, plimbă-te. Fie că ieși la plimbare doar tu cu gândurile tale sau mergi prin parc, de exemplu, însoțit de o persoană dragă, faptul că ieși la aer și te miști va conta pentru starea ta de spirit. În plus, vei avea și un somn mai odihnitor.

Dacă, indiferent de metodele încercate, nu reușești să-ți revii din apatie și crezi că te confrunți cu o depresie, e bine să ceri sfatul medicului de familie. Poate că ai un dezechilibru în corp, cum ar fi o lipsă de magneziu și de vitamina B6, pentru care e nevoie de un supliment alimentar sau poate că e vorba de ceva pe fond psihic. Medicul îți poate face câteva recomandări mai specifice sau te poate trimite să discuți cu un terapeut.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920