REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.4° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Cum se fură lemnele din pădurile din Tulcea!

Cum se fură lemnele din pădurile din Tulcea!

Victor ROTARU 14 martie 2023 | 00:00 1797

Furtul de lemn reprezintă cel mai constant jaf petrecut pe teritoriul României de la Revoluție până azi. Fie că vorbim de o întreagă mafie, care nu lasă oamenii care ar trebui să se ocupe de securitatea pădurilor să-și facă datoria așa cum trebuie, fie că vorbim despre un pădurar care pleacă cu o remorcă de lemne acasă, lemnul dispare din țara noastră, din păduri se fură ca în codru. În aceeași situație este și Gheorghe Răducan, pădurar în cadrul Direcției Silvice Tulcea, care cu ajutorul a trei persoane a reușit să fure mai multe căruțe cu lemne din cantonul pe care îl avea în administrare.

Cum se fura lemnele din padurile din Tulcea!

Gheorghe Răducan era pădurar în cadrul Ocolului Silvic Ciucurova și în calitatea sa de gestionar, le permitea celor 3 persoane, care prestau diverse activități de igienizare, să taie în mod ilegal, material lemnos care era ulterior vândut pe raza comunelor învecinate. Pentru a le facilita pătrunderea în pădure pentru a putea transporta materialului lemnos cu căruțele, le-a pus la dispoziție cheia barierei de la drumul de acces în cantonul pe care îl gestiona.

Unul dintre martori a declarat, în fața instanței, faptul ca de aproximativ 7 ani a lucrat ca zilier la pădure, în cantoanele gestionate de mai mulți pădurari, iar până în anul 2018 a lucrat la pădure, la cantonul gestionat către Gheorghe Răducan. Ca și activități prestate, acesta efectua lucrări de igienizare, culegea floare de tei și mai rar, transporta lemne când era parchet în exploatare. Pentru activitățile prestate el nu era plătit, însă Ia sfârșitul zilei lua câte o căruță cu lemne. În primăvara anului 2018 împreună cu alte două persoane lucrau la cantonul gestionat de inculpatul Gheorghe Răducan care avea un parchet în exploatare. Întrucât nu erau plătiți pentru activitatea prestată, pădurarul le dădea câte o căruță de lemne, pe care fie o duceau la domiciliu fie o vindeau pe raza comunelor învecinate.

Pentru cantitatea de lemnele luate din cantonul gestionat de inculpat, acesta nu le dădea documente justificative, însă îi lăsa pe ei să aleagă de unde să taie și totodată acesta le comunica să nu lase cioate, pădurarul dându-le și cheia de la bariera de la intrare în pădure. În vara anului 2018, cele trei persoane se aflau la munca la un grajd aparținând lui Gheorghe Răducan. După ce și-au terminat treaba, cei trei s-au hotărât sa meargă în cantonul gestionat de Gheorghe Răducan pentru a lua fiecare câte o căruță de lemne, profitând de cheia pe care o aveau. Astfel, cei trei s-au deplasat cu trei căruțe în pădure de unde au tăiat mai mulți arbori pe care i-au încărcat în cele trei căruțe și au pornit spre domiciliile lor. Pe traseu au fost surprinși de către lucrători de poliție, aspect pentru care au încercat să fugă însă nu au reușit, fiind reținuți de organele de poliție și conduși la sediul IPJ Tulcea pentru întocmirea actelor constatatoare.

Cum se fura lemnele din padurile din Tulcea!Minută judecătorească

În timp ce se aflau la sediul postului de poliție, una dintre persoane l-a sunat pe Gheorghe Răducan, ocazie cu care, acesta le-a transmis celor trei să nu le comunice organelor de poliție locația reală de unde au sustras arborii și să le zică faptul că arborii au fost tăiați și sustrași de pe islazul aparținând de localitatea Slava Cercheză. În ceea ce privește faptul că aveau asupra lor cheia de la bariera situată la intrarea în cantonul pe care îl gestiona, pădurarul le-a solicitat acestora să le declare organelor de poliție faptul că primise cheia în ziua respectivă însă a uitat să o returneze. Cei trei au mai declarat faptul că în ziua când au fost prinși fusese prima dată când au fost să sustragă lemne fără acordul lui Gheorghe Răducan.

Magistrații din cadrul judecătoriei Babadag au decis să îl condamne pe Gheorghe Răducan la pedeapsa închisorii de 1 an și 4 luni, pentru săvârșirea infracțiunii în serviciu. Decizia nu este definitivă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
POZA VECHE SI NU DE LA TULCEA. CAZ VECHI DE 5 ANI. ZIARISTI FARA INSPIRATIE , INVECHITI. VENITI CU CEVA NOU DE ACTUALITATE SI NU MAI COPIATI POZE DIN ALTA PARTE.
0
0
Bai e de noaptea mintii...auzi la ei ,aveau cheia de la padure..adica ce mai...era pe persoana fizica.Si pedeapsa luata a fost foarte grava 1 an si 4 luni...din care faci efectiv oleaca racorica..ca tot vine vara...sa tot furi lemne nene,chiar se merita..Va rog sa nu va opriti..nici macar la bariera..
1
1
ia saltati padurarii si primarii, sa vedem atunci daca se mai fura
5
0
De asta fac pădurari miting pe la București. Ei ar trebui sa planteze copaci nu sa dețină boier si vinde lemnul.
2
0
Gata sa rezolvat. Nu Nu se mai fură. Cacamas pa voi. Mașinile pline cu lemne. Sutele de masini cu lemne. Va acsati pe două căruțe. Luavas, Davas, Căcaneam. Organe de hîndel
7
1
Gata sa rezolvat Nu Nu se mai tură Cacamas pa voi Mașinile pline cu lemne Sutele de masini cu lemne Va acsati pe două căruțe Luavas Davas
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468