REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Cum şi-a luat ţeapă Portul Constanţa de la unul dintre cei mai cunoscuţi jucători din industria petrolului

Cum şi-a luat ţeapă Portul Constanţa de la unul dintre cei mai cunoscuţi jucători din industria petrolului

Replica API 16 aprilie 2019 | 11:32 454

Laird Resources România, firmă controlată de fiul lui Ovidiu Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria petrolului, care a murit în 2011 într-o clinică din SUA, după un cancer pancreatic, scoasă datoare de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPM). Societatea care deţine peste 76% din acțiunile Petrolexportimport, companie ce are ca obiect principal de activitate operatiuni de comerţ intermediar cu combustibil, minerale şi produse chimice pentru industrie a derulat, de-a lungul timpului şi afaceri şi în Portul Constanţa.

În anul 2009, societatea a încheiat un contract de închiriere pentru un imobil, însă, după câţiva ani, mai exact din 2011, societatea nu şi-a mai respectat obigaţiile de plată lunară, spune reprezentanţii CNAPM, fapt pentru care compania a deschis o acţiune în instanţă pentru recuperarea debitului. Cu...cinci ani întârziere, motiv pentru care cererea a fost respinsă, ca fiind prescrisă. Decizia pronunţată de Judecătorie în decembrie 2017 a fost atacată cu recurs, la Tribunalul Constanţa, un an mai târziu, ami exact în decembrie 2018, acesta fiind înregistrat pe rolul Tribunalului pe 10 ianuarie.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa CNAPM a solicitat obligarea pârât ei Laird Resources România S.A. la plata sumei de 61.093,44 lei reprezentând penalități de întârziere, calculate conform prevederilor contractuale, cu cheltuieli de judecată.

Între cele două părți s-a încheiat contractul de închiriere din iunie 2009 prin care CNAPM a închiriat companiei din Bucureşti un spațiu administrativ în suprafață totală de 2.370 m. În baza contractului de închiriere părțile au convenit ca plata facturilor să se facă în termenul de scadență de 5 zile lucrătoare de la confirmarea de primire a facturilor, în caz contrar chiriaşul datorând penalități de 0,3 0 % pe zi de întârziere.

Totodată, i-au fost asigurate societăţii servicii de furnizare energie electrică, energie termică, apă potabilă și a preluat apele uzate și meteorice. Plata facturilor urma să se facă în termen de 15 zile calendaristice de la emiterea acestora, în caz contrar întârzierea în achitarea sumelor datorate după expirarea termenului atrăgând majorări de întârziere egale cu cele utilizate pentru plata obligațiilor față de bugetul de stat. Ceea ce s-a şi întâmplat, ncepând din anul 2011, SC Laird Resources România S.A acumulând penalităţi în valoare de 61.093,44 lei. Debit pe care CNAPM a considerat să-l recupereze în instanţă...după cinci ani.

De acest fapt, respectiv tardivitatea depuneriia cţiunii în instanţă, s-a folosit şi societatea din Bucureşti, care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, având în vedere că atât principalul asupra căruia poartă penalitățile, cât și penalitățile sunt prescrise sau. Iar Judecătoria a admis excepţia societăţii din Bucureşti, respingând acţiunea. CNAPM a formulat recurs, la Tribunalul Constanţa, acesta fiind înregistrat pe rol în începutul acestui an.

În ultimii ani, afacerile familiei Popescu au cam scârţâit. Petrolexportimport, ce are ca principal acţionar societatea Laird Resources Ltd, cu 76,7%, a fost anul trecut în imposibilitatea de a-şi respecta obligaţiile financiare. A fost executată silit de Piraeus Bank, compania rămânând fără un imobil situat în Bulevardul Unirii, Bucureşti, cu o suprafata construită de 4207 mp, după ce nu şi-a executat obligaţia stabilită prin titlul executoriu reprezentat de contractul bancar.

Compania a fost privatizată în anul 2000 și este controlată în prezent indirect de către omul de afaceri Alexandru Popescu, prin intermediul firmei Laird Resources Ltd., care deține peste 76% din acțiunile Petrolexportimport. Alexandru Popescu, în vârstă de 29 de ani, a moștenit business-ul de la tatăl său, Ovidiu Popescu, decedat în anul 2011, după ce s-a luptat cu o boală incurabilă, cancer.

Înainte de moarta sa, numele lui Ovidiu Popescu a fost legat de Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei din Bucureşti pe care dorea să îl reabiliteze şi în spatele căruia intenţiona să ridice un proiect imobiliar cu locuinţe şi galerie comercială cu branduri de lux.

Petrolexportimport s-a înfiinţat în 1948, iar pe vremea comunismului era principala companie prin intermediul căreia se desfăşurau afacerile cu petrol ale ţării. Până în 1997 compania a deţinut monopolul importului de ţiţei şi exportului de produse petroliere prin sistemul de rafinare.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai inteles, asta am vrut sa spun, este evident ca iti merge mintea, erai bun jurist.
2
0
de la cine au recuperat aceasta suma enorma? povesti!!! poate ai vrut sa spui ca au vandut dosarele
3
0
Oamenii de la juridic au recuperat peste 5.000.000 de roni, pentru greselile facute de altii asa ca mai usor cu aberatiile.
2
3
Consilierii juridici de la firmele de stst sunt cei mai prosti si incapabili. Sa-i puna sa plateasca. "Prostia se plateste".
4
0
Portul Constanta poate si-a dorit sa ia teapa si sa nu supere anumite persoane!Ca doar este companie de stat CN APMC si nu doare pe nimeni de banii statului!Ca multe firme,intreprinderi,companii!Flota?Bancorex?S-au infruptat unii cu varf si indesat!
4
0
Portul plateste impozite conform Legii Bugetului, respectiv impozite si taxe locale la serviciile din subordinea primariei si impozite la bugetul consolidat. Deci nimeni nu se poate bucura ca pierde Portul, pentru ca suntem afectati cu totii, atat pe plan local, cat si national.
7
0
pt ,,vladislav" Esti un dobitoc la fel ca si Vasiliev portul este o societate cu capital majoritar de stat si platesc impozite la primariea C-ta , iar ca te bucuri ca pierde portul nu mai comentez
8
0
De ce nu intelege nimeni ca aici este vorba de 2 firme private in speta portul Constanta si acea companie . Banii din portul Constanta nu intra in contul orasului Constanta asa ca pur si simplu nu ma intereseaza articolul . Sunt afaceri intre 2 entitati mafiote . Sincer ma bucura faptul ca portul a iesit in pierdere .
2
8
Ce nu ati inteles frate? Ca prostii de la juridic nu-si fac treaba si rateaza recuperarea unor sume uriase pentru ca habar nu au ca exista termene de prescriptie? Si nu e prima data cand se intampla.
12
0
lui fiisu ce i-a dat si securistului de tacsu.
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369