REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Curtea de Conturi: milioane de lei cheltuite ilegal de Ambulanţă şi CJAS

Curtea de Conturi: milioane de lei cheltuite ilegal de Ambulanţă şi CJAS

Replica API 9 februarie 2017 | 08:37 386

Raport pe 2015

Raport pe 2015

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) şi Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) din Constanţa au făcut plăţi ilegale de milioane de lei, fie pentru reparaţii ale maşinilor care se aflau încă în garanţie, fie prin decontări nelegale a reţetelor, se arată în raportul pe 2016 al Curţii de Conturi.

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat „majorarea nejustificată a cheltuielilor prin înregistrarea eronată pe cheltuielile entității a medicamentelor și materialelor sanitare aflate în stoc la data de 31.12.2015, în sumă estimată la 554 mii lei (Institutul Clinic Fundeni, SAJ Constanța, SAJ Neamț, SAJ Olt, SAJ Sibiu, SAJ Sălaj)”.

De asemenea, “nu a fost respectat principiul contabilității pe bază de angajamente și al independenței exercițiului financiar, prin raportarea eronată a unor cheltuieli în suma estimată la 98 mii lei (SAJ Bistrița, SAJ Constanța)”, precum şi “neimplementarea/nedezvoltarea sistemului de control intern/managerial, în conformitate cu prevederile legale” la mai multe SAJ din ţară, printre care şi Constanţa. Tot la SAJ Constanţa şi la alte două servicii judeţene s-a descoperit “plata nejustificată a unor cheltuieli cu reparații la autospeciale, efectuate în perioada de garanție, în sumă de 444 mii lei”. Totodată, Curtea de Conturi a sesizat că la SAJ Constanţa “inventarierea patrimoniului nu s-a realizat cu respectarea în totalitate a prevederilor legale”.

Decontări ilegale de reţete şi servicii medicale

Sumele cheltuite ilegal sunt mult mai mari la nivelul CASJ Constanţa, dar şi a altor structuri judeţene, după cum se arată în raportul pe 2016 al Curţii de Conturi. “Din analiza datelor raportate prin Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) cu privire la modul de validare și decontare a prescripțiilor medicale, a serviciilor medicale clinice, paraclinice și a celor efectuate de medicii de familie, precum și a serviciilor medicale din spitalizarea continuă, s-au constatat validarea și decontarea nelegală a: serviciilor medicale raportate de ambulatoriile de specialitate, medici de familie și a unor prescripții medicale emise pentru pacienții internați în aceeași perioadă în spitale în regim de spitalizare continuă, în sumă estimată la 469 mii lei; unor prescripții medicale cu compensare de 90% din prețul de referință al medicamentelor, în cadrul programului social al Guvernului, în sumă estimată la 554 mii lei; unor prescripții medicale cu compensare de 100% din prețul de referință al medicamentelor, pentru asigurați veterani, în condițiile în care persoanele respective nu dețineau legal această calitate, în sumă estimată la 331 mii lei; unor medicamente înscrise în Sublista C, Secțiunea C1 – DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli în regim de compensare 100% din prețul de referință, cod „G25 - Boala cronică de rinichi-faza predializă”, fără respectarea protocolului terapeutic, în sumă estimată la 947 mii lei; unor servicii, în sumă estimată de 1.690 mii lei, în cadrul contractelor încheiate de șase case de asigurări de sănătate județene cu furnizorii de servicii medicale”, se menţionează în raportul curţii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
niste mosi vai mama lor care dorm de rup ,ce sa faca masaj si resuscitare un hodorog? airinei de la eforie!
1
1
Sint "profesionisti"
4
1
Cum se face ca se cheltuiesc sume uriase pentru analize la Spital prin Privatul SYNEVO ????? care a facut si sediu in spital La fel plateste saume uriase pentru tomografii private ,IN SPITAL ,Analize private in spital ....
3
1
Cum se face ca acelasi service auto castiga de ani buni contractele cu Ambulanta?
6
1
Verificati fiecare farmacie in parte sa vedeti unde s-au dus banii,mai ales la sate ,comune .Mismoasele facute cu stirea celor de la CJASS prin anumite farmacii care la randul lor au cate un medic binevoitor de a incasa niste banuti si nu putini,sa fie pusi sa-i restituie integral chiar cu dobanda la zi.
4
0
Asa se intimpla cand conducem si ambulanta de stat.si fundatie cu ambulante.Pun pariu ca cele de la fundatie sunt mai fiabile.cu toate ca au vechime mai mare si sunt deservite de aprox acelasi personal.
7
0
de ce sunt verificati de aceleasi persoane si se ascund furaciunile?DE FONDURILE EUROPENE SI DE TARIFE MAI MICI IN ALTE LOCALITATI CE ZICETI?
7
0
SI DACA AU CATUSDE TIPA, DACA S ARUNCATI IN PUSCARIE,TIPA CA SE FACE POLITIE POLITICA.FAC PARTE DIN CLOACA PSD ISTA.TOTI BANII TREBUIESC RECUPERATI IMEDIAT.
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367