REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.2° Constanța Lun., 15 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6791
25.2° Constanța Luni, 15 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6791
 

Curtea de Conturi: SUA ar fi țepuit Armata Română cu 213 milioane de dolari

Curtea de Conturi: SUA ar fi țepuit Armata Română cu 213 milioane de dolari

Virgil STOIAN 1 decembrie 2023 | 14:25 38168

„Un audit al Curții de Conturi a descoperit că Guvernul American a omis să livreze Ministerului Apărării Naționale produse și servicii în valoare de peste 213 milioane de dolari, deși plata în avans fusese efectuată de statul român în perioada 2013-2016. Cu toate acestea, singura măsură dispusă de Curtea de Conturi pentru conducerea MApN a fost analizarea periodică a creanțelor, pentru a se asigura de justificarea corespunzătoare a avansurilor achitate, fără a se vorbi, în vreun fel, de recuperarea banilor de la americani”, potrivit anchetatorii.ro.

Curtea de Conturi: SUA ar fi tepuit Armata Romana cu 213 milioane de dolariKlaus Iohannis și Joe Biden

„Americanii ne-au tras o țeapă de aproape 214 milioane de dolari, și, probabil, nu este singura. Surprinzător este că nici măcar Curtea de Conturi, când a descoperit manțocăria, nu a îndrăznit să ceară recuperarea pagubelor de către Ministerul Apărării Naționale, recomandând doar o analiză periodică a banilor pe care îi are de încasat. Sigur, suma aia de 214 milioane de dolari a plecat spre Guvernul American în perioada 2013-2016, așa că se poate invoca și prescripția, atâta vreme cât nimeni nu a îndrăznit să îi ceară banii sau armamentul promis.

La capitolul ”Procese de management ineficiente”, raportul de audit la MApN al Curții de Conturi semnalează că în situațiile financiare ale UM 02550 (unitatea de achiziții armament a Armatei) sunt evidențiate sume puse la dispoziția Guvernului SUA în perioada 2013-2016, respectiv creanțe pentru contracte interguvernamentale de tip Letter of Offer sau Acceptance, încheiate cu Guvernul SUA (USG), achitate și nedecontate prin livrări de produse sau prestări de servicii la data de 31.12.2022 în valoare de 991.680.770 lei, echivalent a 213.973.324 USD la cursul de 4,6346 lei/USD, arată Curtea de Conturi.

Din analiza efectuată de inspectorii Curții de Conturi s-a constatat faptul că pentru unele avansuri plătite integral în perioada 2013- 2016, nu au fost efectuate justificări prin livrări de produse sau prestări de servicii, în condițiile în care s-au încheiat noi amendamente la acordul de bază, atât pentru suplimentarea valorică a contractului inițial, cât și pentru prelungirea perioadei de implementare. Astfel, nu există o analiză efectuată privind concordanța între evidența contabilă și evidența tehnico-operativă pentru o bună gestiune financiară a fondurilor publice prin asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în desfășurarea activității, contrar prevederilor legale în vigoare.

Nereguli au fost constatate la MAPN și în achiziția de materiale sanitare în perioada iunie-decembrie 2021, de aproape 13 milioane de euro, de la Agenția de Suport și Achiziții NATO (Support and Procurement Agency-NSPA).

Potrivit Curții de Conturi, nu se regăsesc în contabilitate operațiunile de lichidare a sumelor reprezentând avansuri acordate și justificate de NSPA prin livrări de materiale sanitare, recepționate la UM 02132 și nu s-au urmărit recuperarea sumelor neutilizate, potrivit bzi.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vrajeala.
0
0
Numai Șosoaca îi pune la punct...
0
3
Vătaful armatei Romane rămâne SUA !
0
0
Cei care au făcut contractul ,nu au urmărit dacă au fost livrate armele?
1
0
De ce sunt de vina americanii pentru că cei dinMinisterul apărării le-au dat niste bani necuveniti? De vina e cine a aprobat sa se plătească.
2
1
O nimica toată, comparativ cu paguba provocată de țeparii autohtoni! Se confirmă: "Dulce că mierea e glonțul patriei".
2
2
De ce ne mirăm. La turci nu le plăteam sume foarte mari să ne protejeze ???
0
0
Asa se intampla, cand te bagi in hora cu praduitorii planetei! Ne au tzepuit si o vor face in continuare ca avem niste meduze la conducerea tarii si a europei, care accepta sa li se impuna din america tot felu de idiotenii. Aia circula cu camionete cu motoare de 7000 de cm cubi pe strazi si al mai sarac are vw jetta cu motor de 2.5 benzina, si la noi mai putin si ne pun motor de drujba ca europa trebuie sa fie ,,verde". Niste sclerozati care inca mai cred ca americanii nu sunt ucigasii planetei. Noi mergem cu 0.9 si 1.33 l ca astea s motoarizari de masini in europa cica....
10
1
Capul ce se pleaca sabia nu-l taie.
1
1
Multumesc
0
2
Asta e șpagă monșer
1
2
Daca e o spaga data si luat parandaratul? Ce lingai. Sa le fie frica sa ceara banii inapoi si sa continui sa cumperi armament de la ei. Asta da slugarnicie.
6
2
Corectitudinea americană și obediența r*mânească iese la iveală
7
1
Pentru avocat, cine sa facă asta, tara este condusa de străini, ai vz tu o persoana sa fie interesata de noi? Nu vezi toate legile cum sunt date doar ptr ei și noi sa nu contam, facilități fiscale la facilitati în toate legile, cine sa mai plătească taxe și impozite...ne împrumutăm scump și nu producem
5
0
Suntem neinformati si nu se aplica normele dreptului international. Pentru recuperarea sumelor nu este nevoie decat sa se stabileasca exact sumele si serviciile ce trebuiau facute de americani si solicitarea prin MAE a modalitatilor de rezolvare la departamebtul de stat american. Se pot angaja chiar specialisti americani, avocati si experti specializati si lucrurile se rezolva urgent.
5
2
"anchetatorii.ro", intenționat scris cu litere minuscule, o publicație de
6
2
De ce nu publicați și numărul raportului c*rții de Conturi, ca să-l vedem și noi? Sau luăm așa de bun tot ce debitează toți "Anchetatorii.ro"?
9
6
tara mai lingatoare de funduri, mai fraiera si mai proastaa decat romania-romaniaa nu veti vedea. din '89 incoace romanii nu sunt patrioti
22
2
Mai bine anchetam vaccinurile
13
2
daca nu ne cauta in dos inca-i bine
1
1
Dati CALDURA si APA CALDA, NESIMTITILOR PESEDISTI care STAPANITI constanta, de 27 de ani incoace !!!
20
9
asta e afacerea , ei nu vor pierde bani nicio data, totul are un pretz, asa e in viataa, si noi fraerii platim aceste costuri? din taxele platite
31
4
cat cheltuim cu trupele ce le tinem pe mancare ,bautura si... femei e destul de mult si asa!
30
3
Ba contează, și încă foarte mult. Toți, indiferent de poziția ce o dețin, trebuie sa joace corect. Nu este cazul sa stam cu capul plecat în fata nimănui. Argumentele de ambele părți fac deosebirea în luarea deciziilor. Trebuie sa fim tratați, în cazul în care nu exista o yetese personale, interese tradus șpagă. Avem de recuperat, ca tara vorbesc, la credibilitate, credibilitate redusa din multe cauze, drogații speciali, guvernanți analfabeți, funcții funcție de gradul de rudenie sau amant, amante etc. Conducem detașat la capitolul acesta. Demnitatea este trăsătură ce definește o nație, pe noi de despart ani lumina
33
4
Important,că suntem la NATO
10
24

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510