REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Curtea Supremă spaniolă respinge eliberarea separatisului catalan Junqueras, în pofida deciziei CJUE

Curtea Supremă spaniolă respinge eliberarea separatisului catalan Junqueras, în pofida deciziei CJUE

Replica API 10 ianuarie 2020 | 00:00 370

Oriol Junqueras

Curtea Supremă spaniolă a refuzat joi să-i permită separatistului catalan Oriol Junqueras să-şi preia postul de eurodeputat, în pofida unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a apreciat că el beneficiază de imunitate la fel ca toţi deputaţii europeni, informează Reuters şi AFP.

Junqueras, fostul număr doi al guvernului regional catalan, a fost condamnat de justiţia spaniolă pe 14 octombrie la 13 ani de închisoare cu executare pentru rebeliune şi deturnare de fonduri publice, în urma tentativei eşuate de secesiune a Cataloniei. El este unul din cei nouă lideri separatişti condamnaţi în procesul deschis pentru organizarea referendumului de independenţă în 2017.

Dar, la alegerile europene din luna mai, Junqueras a obţinut un mandat în Parlamentul European din partea Stângii Republicane din Catalonia (ERC). Justiţia spaniolă i-a permis lui Junqueras să candideze în timp ce acesta se afla în detenţie preventivă, dar a refuzat să-l pună în libertate pentru a participa la şedinţa de constituire a PE.

Prin urmare, el s-a adresat Curţii de Justiţie a UE (CJUE), care pe 19 decembrie i-a dat câştig de cauză în privinţa imunităţii de europarlamentar, instanţa europeană considerând că statul spaniol ar fi trebuit să-i permită să iasă din închisoare pentru a-şi ocupa locul în legislativul european.

Însă Curtea Supremă spaniolă a apreciat în verdictul anunţat joi că ''nu există temei pentru eliberarea'' sa, respingând astfel cererea de a-i permite lui Junqueras să se deplaseze la sediul Parlamentului European pentru a-şi prelua postul de eurodeputat. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272