REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cutremur în energie! Enel pleacă din România

Cutremur în energie! Enel pleacă din România

Victor ROTARU 9 martie 2023 | 09:09 7858

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat joi că îşi va vinde operaţiunile din România către grupul grec Public Power Corp (PPC) pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor şi concentrarea pe energiile verzi.

Cutremur in energie! Enel pleaca din Romania

"Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni). În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail", se arată într-un comunicat Enel.

Tranzacţia este în conformitate cu Planul Strategic curent al Grupului Enel, care vizează concentrarea asupra a 6 ţări ţintă cu potenţial ridicat de creştere şi în care are o prezenţă integrată, respectiv Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

Finalizarea tranzacţiei, aşteptată în trimestrul al treilea al acestui an, este supusă unor condiţii întâlnite în mod obişnuit în acest tip de acorduri, inclusiv permisiunea autorităţilor antitrust competente.

În total, este estimat ca tranzacţia să genereze un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale Grupului, ce urmează să scadă cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, din care aproape 0,1 miliarde de euro în 2022 şi restul în 2023, pe lângă un efect negativ cumulat asupra profitului net al Grupului de aproximativ 1,4 miliarde de euro în perioada 2022-2023, din care circa 0,6 miliarde de euro din rezervele legate de diferenţele de curs de schimb, care vor fi contabilizate în 2023. În consecinţă, tranzacţia nu urmează să aibă vreun impact asupra rezultatelor economice curente ale Grupului, precizează compania.

"Prin vânzarea tuturor activităţilor din România, continuăm planul de vânzare de active prezentat în urmă cu 3 luni în cadrul Planului Strategic 2023-2025 al Enel. Suntem mândri de rezultatele obţinute în România de la intrarea în ţară în 2005 şi apreciem munca susţinută şi devotamentul colegilor noştri, care ne-au permis să devenim unul dintre cei mai importanţi jucători integraţi în domeniul energiei în România. Suntem încrezători că un grup internaţional important precum PPC va continua această poveste de succes", a declarat Francesco Starace, CEO şi Director General al Grupului Enel.

Tranzacţia este în linie cu Planul Strategic curent al Grupului, care vizează repoziţionarea Enel şi concentrarea asupra ţărilor cu un ritm de creştere ridicat şi în care are o prezenţă integrată,

Grupul Enel este un jucător major în energie în România din 2005, cu activităţi în distribuţia şi furnizarea de energie electrică, în domeniul producţiei de energie din surse regenerabile prin capacităţi de peste 500 MW operate de către Enel Green Power România, precum şi în domeniul serviciilor energetice avansate. Societăţile de distribuţie ale Grupului în România sunt prezente în trei regiuni importante ale ţării, respectiv Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, deservind în total peste 3 milioane de clienţi. Enel Energie şi Enel Energie Muntenia sunt furnizori majori de energie electrică şi gaze naturale, precum şi de servicii cu valoare adăugată. În România, Grupul mai are activităţi prin Enel X în domeniul serviciilor inteligente pentru locuinţe, producţiei de energie la nivelul locului de consum şi eficienţei energetice, iar prin Enel X Way în domeniul mobilităţii electrice. Public Power Corp (PPC) este cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, potrivit agerpres.ro.

Ce spun reprezentanții Enel

Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta partenerii și clienții finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cutremurul sa fie la curul guvernului .De ce nu recuperam ce era al romaniei ,coruptia continua ?
7
0
Reprezentanta Toyota în r*mânia este controlata de greci. O revizie la noi este mai scumpa cu 40% fata Turcia unde este sub control Toyota. Coca Cola la noi controlata de greci. Vezi preț în Turcia comparativ la noi. Dacă italienii au avut o activitate nu prea buna (pentru noi) , grecii oare ce vor face? Ei se pricep foarte bine sa se odihnească și alții sa muncească. Vezi programul de munca în Grecia.
12
0
Nui problema....îmbogățim și alta firma străină
8
0
Pleacă, pleacă! Dar s-au achitat de obligațiile pe care le-au asumat la semnare? Atunci când au cumpărat de la statul Roman.
9
0
Sa plece bagaleashpla pegat. Rămân leprele angajate care sefetinkur pe douaj de milioane. Spurcată întreprindere, mulțumim borfașilor Anre scursorile părtașe la furtișag. O sa se descurce ei și cu gretzii . Vai curu ălora de mai rămân la Enel gretzesc sau broscaresc. O sa avem surprize și cu hidrokkt pesedist. Vai jurul ălora de mai rămân în țară.
14
2
Ce cutremur ???? Pleacă ei și vin grecii, cu experienta mare la loterie. Au produs energie sau au cumparat la un preț si au vandut la mai mare
8
0
Ce titlu înșelător: Cutremur....... Care-i problema? Care-i Cutremurul? A zis la radio: Abonații vor fi transferați automat.
7
0
de la hotii enel dar cine mai ia spaga de la enel si de la hotii grecotei ??? Daca statul am fi noi, asa am face. Am cumpara. Si sa nu uitam ca nu am fi vandut in primul rand. Dar asa, statul sunt hotii care ne conduc. Multa mwie cu kkt guvernantilor !!!
14
1
Cale batuta! Dupa ce au luat-o pe nimic, au tras pe ea la greu, zero investitii, acum o vand pe bani grei. Cine e de vina? Cine le-a permis? Normal, cei ce ne spun ca sunt patrioti. Poate patrihoti!
20
2
In politica intra cei care au bani din furaciuni cu care platesc campaniile electorale nu au habar ce vor face dar vor acolo, cei care nu nicio pregatire si vor sa parvina deoarece este singura sansa, cei cu informatii si care stiu cum sa le foloseasca informatia si idealistii adica optimistii de serviciu. De aia politicienii ne-au vandut la starini avutia tarii pe bani putini dar cu comisioane grase. Daca faci parte din patura votantilor cu kilul de ulei si puiul ca pe vremea lui Mazare nu ai niciun cuvant de spus. Aici v-au adus politienii.
11
0
sa ne spuna borfasimea pesedista penelista bozgoreasca de ce nu putem sa platim direct la producatorul de energie,cum era inainte,aveai 100kw la un leu kwtul,plateai 100 de lei.Trebuie sa dam de 5 ori pretul la enel,sa imparta la alti borfasi,sa plece cu profituri de 10000%,sa ne vinda grecilor pirliti ca sa ne mulga si ei.Deci noi producem energia iar ei ne-o vind,din birou. Misto sa te imbogatesti asa,nu bagi un ban,mulgi fraierii de bani. Fac frig ca sa imbogatesc miliardarii planetei.
19
4
primul msj.bravo asa este,au datori mari.
5
0
Out din ro
8
0
Grecia , dintr-o tara falimentara si in prag de dezbemrare....va ajunge sa controleze energia romaniei ! Mai p****i ca noi romanii , n-ai sa vezi ! Acum era momentul mobilizarii unei natii intregi , dar...n-ai cu cine !
23
2
STATUL trebuia sa cumpere , sa redevina companie Nationala !!!! Pe guvernanti ii doare in p o l a , ne vand ca pe oi....ca de fiecare data , si p****i tac si rabda ! Ne meritam soarta !
20
1
vai pleaca enel ca nu mai face profit din trei cifre ci doar din doua dar daca vin grecoteii chiar am pus-o ca astia-s foamea-n gat o sa-i plangem pe broscari
19
3
E tinpul sa punem mana pe nishte Abecedare , zic
5
5
Vine razboiul
9
1
Acum e timpul ca statul roman sa cumpere anapoi energia Romaniei.
21
1
Foarte bine, cei mai scumpi speculanti de curent... Si-au facut sumele si vor sa vanda la pret mare. Au facut profituri uriase pe spinarea noastra.
21
1
va rugam, nu plecati! Cine o sa ne mai scumpeasca racordarile de 40 de ori, cine o sa ne oblige sa luam transformatoare de la italieni si stalpi de la macaronari? Vai de noi...
27
0
Sper ca toti implicati in aceasta mantocarela “vanzare” sa traiti cu salariu minim pe economie intr-o garsoniera confort 4 la martinea unuo oras comunistoid,cu 2 minim doi copii si cu niste prarinti bolnavi si sa platiti factura la curent cat vine ea in zilele noastre. Un glont in capatanile voastre ar fi fost prea usor pentru voi
28
1
Pleacă niste talhari vine niste hoți Statul trebuia să-i gonească demult și să le ia acțiunile În loc ca statul sa ia bani de la facturi se fac alte jocuri sâ vină alți străini sâ jecmanească populația țării
24
1
Pleacă niste talhari vine niste hoți Statul trebuia să-i gonească demult și să le ia acțiunile În loc ca statul sa ia bani de la facturi se fac alte jocuri sâ vină alți străini sâ jecmanească populația țării
25
1
De ce nu cumpara statul roman? Nu are un miliard? Sunt sigur ca Enel are datorii de minim un miliard catre statul roman. Ar putea prelua tot pe gratis ca si asa nu o sa mai vada datoriile platite. Dar cred ca nu ne lasa partenerii strategici euro atlantici sa fim independenti.
33
6

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272