REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.1° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

D'ale României! Medicamente esențiale zac în depozite, în ciuda disperării bolnavilor

D'ale României! Medicamente esențiale zac în depozite, în ciuda disperării bolnavilor

Replica API 6 mai 2020 | 00:00 2493

Continuă criza medicamentelor esențiale pentru persoanele cu probleme ale glandei tiroide și nu numai. În ciuda numeroaselor articole apărute în mass-media și a semnalelor de alarmă trase, autoritățile continuă să ignore această problemă stringentă. În tot acest timp, pacienții apelează la diferite grupuri de voluntari care se chinuie să facă ceea ce ar fi trebuit să facă autoritățile, anume să asigure medicamentele esențiale bolnavilor.

Peste un milion de comprimate Euthyrox zac în depozite

Potrivit Sistemului Electronic de Raportare al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România, în stocurile distribuitorilor există peste 1,2 milioane de comprimate Euthyrox.

"Așadar, peste 1,2 milioane de comprimate de Euthyrox zac în depozitele distribuitorilor și atâta timp cât nu ajung și în farmacii, nu putem decât să ne întrebăm dacă nu cumva se aștepta chiar Ordinul de ministru 672/2020, în special art. 2 alin. (2) litera c), pentru a fi exportate la un preț mai mare decât s-ar putea vinde în România, încălcând astfel dreptul la sănătate al cetățenilor. Cu complicitatea autorităților. Această practică trebuie să înceteze, iar autoritățile trebuie să ia măsuri." precizează Rețeaua 2.0, grupul de voluntari condus de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

"Problemă reprezentată de rețeaua de distribuitori care au și farmacii"

O altă problemă ar fi reprezentată de "afinitățile" din sistem. Mai exact, doar anumite farmacii care ar aparține rețelelor de distribuitori, ar beneficia de o alimentare constantă cu medicamente esențiale, în timp ce alte farmacii nu primesc un număr limitat de medicamente sau nu primesc deloc.

"Cantitățile disponibile sunt mici, iar lumea vrea să ia cât mai mult. Cei care găsesc medicamentul nu iau doar necesarul, ci cumpără și în plus. O altă problemă este reprezentată de rețeaua de distribuitori care au și farmacii. Astfel, depozitele distribuie anumite medicamente doar în rețeaua proprie de farmacii. Depozitele ne spun că nu au pe stoc medicamentele. Le-am sugerat colegilor să elibereze medicamente doar pentru o lună. Problema este că farmaciștii sunt obligați să elibereze medicamente pe baza rețetelor pentru mai multe luni. Atunci, apar aceste sincope în aprovizionare.", a declarat, pentru "Replica", Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai daltonism fratioare.Ciuma este rosie si e din 1947 incoace.Iti amintesti de buteliile de aragaz care ajunsesera la 5000 lei.Asta-i comunismul:penuria face pretul.Da mai produce si coruptie.
1
7
De ce stergeti comentariile bai nenorocitilor, nu va convine cand scrie cineva de ciuma galabena? Huo
8
1
Ei nu se gindesc ca sintem.multe persoane operate de glanda ???? O avem scoasa si acest medicament ne e necesar ptr toata viata ??? Scoateti D lor pe piata odata medicamentul!!! Nu va bateti joc de bolnavi!!!
7
0
Farmaciile nu fac nimic ilegal daca vand pastile unor clienti si altora nu vor sa le vanda. Este imoral dar nu ilegal. Vand cui vor. Au dreptul sa selecteze clientela. Autoritatile nu pot forta pe nimeni sa ti vanda un produs. Du te la alta farmacie. Nu vreau sa se inteleaga ca tin partea escrocilor. Vreau doar sa se inteleaga cum e realitatea.
3
10
Sustin toate parerile de mai jos, controale cat mai multe, pentru ca altfel nu putem scapa de aceste farmaciste care spun: ministrul sa-si asume ceea ce spune si vai! am aflat si noi de la pacienti ca s-a spus si s-a scris ca s-a reglementat problema Euthyroxului. Intrebare: cand reteta pe 2 luni esti obligat sa o lasi la farmacie pentru ca ai deluat si alte medicamente, Euthyroxul aferent cine beneficiaza de el pentru ca tu nu mai poti sa iei ca nu mai ai reteta. Cine ne da si noua un raspuns?
6
1
BAAAA? SUNTETI CHIAR NENOROCITI DACA LE AVETI IN DEPOZITE SAU IN FARMACII!
11
0
2 LEI ESTE PRET DE SPECULA ORDINARA SPRIJINITA DE STAT. PANA LA APARITIA CRIZEI COVID-19, O CUTIE CU 50 MASTI CHINEZESTI COSTA 10 LEI, ADICA 20 BANI MASCA, IAR ACUM VEZI DOAMNE NE FAC O FAVOARE CA AU GRIJA DE NOI SI NI LE VAND DE ZECE ORI SAU MAI MULT PRETUL REAL.ASTA E ESCROCHERIE PE FATA SUSTINUTA DE GUVERN. 2 LEI COSTA O PAINE PE CARE UNII NU SI-O POT PERMITE INTR-O TARA IN CARE ALTII INCASEAZA PENSII SI SALARII DE ZECI DE MII DE LEI PE LUNA.OARE CAT VOM MAI SUPORTA SA FIM BATAIA DE JOC A TUTUROR POLITICIENILOR, INDIFERENT DE CULOARE LOR POLITICA?CHIAR SUNTEM UN POPOR DE LASI SI DE FRICOSI?
22
0
organele abilitate sa faca controale la farmacii ca au euthirox dar se da pe sub mana sau numai la cunostinte. rusine pnl sunteti toti niste jeguri care a-ti favorizat specula.
16
0
Se gaseste la TOATE farmaciile din Constanta...ca farmacistii sunt niste jeguri umane care vand pe sub tejghea, doar la pile si relatii, asta- alta poveste. Ar trebui niste controale inopinate ale autoritatilor, si acolo unde gasesc Euthirox nepus in vanzare sa-i amendeze maxim.
18
0
Unde ss putea gasi euthirox?Caut de 3 saptamani
12
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272