REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, a murit fără să-și primească înapoi pensia specială

Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, a murit fără să-și primească înapoi pensia specială

Ana Maria LIPAN 21 iulie 2023 | 00:00 6227

Dan Matei Agathon, fostul Ministru al Turismului, care a trecut la cele veșnice joi, 20 iulie a.c., a murit luptându-se pentru recuperarea pensiilor speciale. În acest context aducem aminte că răposatul a făcut parte din grupul politicienilor care au dat în judecată Camera Deputaților, după procedura rapidă de eliminare a indemnizațiilor de limită de vârstă din 2021 și adoptarea legii de atunci în regim de urgență, care a fost însă imediat după declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României (CCR).

Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, a murit fara sa-si primeasca inapoi pensia speciala

Joi, 20 iulie a.c., s-a stins din viață Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, rămas în mintea unor oameni drept cel responsabil în mandatul său cu privatizările care au dus la dezastru în sudul litoralului. Alții în schimb îl consideră poate cel mai bun ministru al Turismului, pe care România l-a avut în ultimii 33 de ani. 

Dincolo de realizările pe care le-a avut de-a lungul vieții acesta, și părerile împărțite despre activitatea sa, este important să precizăm că Agathon s-a stins din viață înainte să vadă soluționată o dilemă cu care se confrunta încă din anul 2021. Fostul ministru a făcut parte din grupul sutelor de “speciali”, care a dat în judecată Parlamentul României, Camera deputaților și Secretariatul General al Camerei Deputaților, pentru recuperarea indemnizației pentru limită de vârstă, care i-a fost anulată, prin Ordinul numărul 445, din 5 martie 2021. 

Reamintim faptul că, în anul 2021 PSD a declanșat o procedura rapidă și a adoptat o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Aceasta a fost însă declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României (CCR). Sute de politicieni au mers în instanță pentru a-și recupera indemnizația, așa cum au procedat nume grele precum Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu sau fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea. Printre cei care au avut succes se află pe Călin Popescu Tăriceanu, Ilie Sârbu, Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, și îndrăgită interpretă de muzică populară Irina Loghin. 

Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, a murit fara sa-si primeasca inapoi pensia speciala

Agathon nu se numără însă printre ei, după înregistrarea dosarului de chemare în judecată pe rolul Tribunalului București, la data de 11 iunie 2021, soluționarea cauzei fiind declinată către Curtea de Apel Bucureşti. Cel mai nou dosar a fost înregistrat pe 15 februarie a.c., apelul la Hotărârea de încheiere urmând să se judece pe 3 octombrie a.c. 

Cum s-a remarcat Dan Matei Agathon în activitatea sa politică

 În primă instanță, oamenii asociază numele cu eșecul proiectului Dracula Park. Agathon a intrat în politică imediat după revoluția din 1989, devenind ministru al Turismului 2 ani mai târziu, în timpul guvernului condus de Adrian Năstase, fucție pe care a ocupat-o şi în perioada 2000-2004. Agathon a reușit performanța de a finaliza în doar 3 ani de de mandat (2000 – 2003) privatizarea în turism, prin metoda ”licitaţiei cu strigare”.  

Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, a murit fara sa-si primeasca inapoi pensia speciala

“Au fost lansate programe de dezvoltare turistică precum ”Superschi în Carpați” - cu Domeniul Schiabil Predeal Azuga, din care s-au realizat extinderea pârtiei din Predeal și instalația de zăpadă artificială, ”Croaziere pe Dunăre”, ”Bucovina de Aur” sau ”România, Țara Vinurilor”. De asemenea, a fost lansat programul de promovare ”Litoralul pentru toți”, care funcționează și astăzi. Toate aceste programe, care continuă și în prezent, sub o formă sau alta, au ridicat vizibil potențialul regiunilor și produselor promovate.", așa cum au transmis îndoliați reprezentanții ANAT. 

Eșecul Dracula Park

În anul 2001, fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, a lansat proiectul care a rămas în istoria țării ca fiind una dintre cele mai controversate inițiative turistice. Agathon a demarat o subscripție publică, ce avea ca scop de a strângerea fonduri pentru construirea celui ce se voia a fi cel mai mare parc tematic din Estul Europei - Dracula Park. Proiectul urma să acopere o suprafață impresionantă de 50 de hectare, amplasată inițial în zona cetății medievale Sighișoara, mai exact pe platoul Breite. Evaluarea investiției la acea vreme se ridica la peste 40 de milioane de dolari.

Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, a murit fara sa-si primeasca inapoi pensia speciala

Implicarea în acest proiect controversat s-a extins la mai mulți lideri ai Partidului Social Democrat (PSD), printre care Adrian Năstase, Dan Matei Agathon și Cosmin Gușă, care au investit bani grei și au încurajat populația să cumpere acțiuni. În ciuda susținerii inițiale, varianta din Sighișoara a fost abandonată sub presiunile cetățenilor, iar proiectul a fost mutat în alte locații, cum ar fi Fundata și Snagov. Cu toate acestea, pe parcurs, Dracula Park a rămas doar un proiect pe hârtie, care nu a fost niciodată realizat. Ca rezultat, peste 14.000 de persoane și-au pierdut economiile investite în acest proiect nerealizat. În final, Dracula Park s-a dovedit a fi doar o iluzie, iar promisiunile de dezvoltare turistică în România au rămas nerealizate.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nimic nu se compara cu tine. Corabia vietii mele de aproape 20 de ani.
1
0
Mare om. Mereu a ajuta pe toata lumea... a fost mereu alaturi de cei dragi lui. Persoane care au stat langa el aproape 20 de ani, in umbra, fara presa, fara nebunia publicului, pur si simplu doar ei. Exista o persoana care sufera enorm ca el nu mai este dar nu poate sa vorbeasca. Trebuie sa stie doar ca Matei este langa ea mereu... o persoana calda, buna care l-a iubit enorm dar si el, aproape 20 de ani... Ramas bun, drag prieten!
1
0
Ușor să înjuri pe oricine. Nah, romanul este campion la ura și invidie. Ăștia de îl înjurați .... Ați stat langa el să știți voi ce și cum? Fara el nu aveam partea de nord a litoralului. A încercat și în sudul litoralului dar judecați singuri de ce nu a ieșit. Ce a distrus Matei Agathon?! Ce au făcut alți miniștri pentru turismul romanesc ?! Nimic, nada, zero
0
0
A furat, dar a și murit !
2
2
ce tot il mai tineti pe borfasul asta pe pagina
3
2
Tariceanu a pirlit o pe Gabi Firea !Pandele stie
2
3
Am fost demis din funcție de către acest ministru prin fax. L-am dat în judecată, care a durat cinci ani și nu s-a prezentat niciodată în cele peste cincizeci de termene. În schimb la Curtea Supremă de Justiție, fără să fiu citat, doi judecători din trei i-au dat câștig de cauză. Justiția a considerat că un manager poate fi schimbat din funcție prin fax. Acesta a fost .... nasul vicepreședintelui ANAT manager Paralelă 45.
4
2
Si-a imbogatit rudele flamande. Cine stie ce prostalai halesc averile lui Dracula Agathon… Averi halite din taxe si impozite
5
2
Multe mesaje frumoase, se vede cât de mult l-au iubit oamenii
4
2
daca nu exista ue, pnrr si asumarea renuntarii la pensiile speciale, pensiile speciale ale parlamentarilor mai erau anulate ? uneori, destul de rar, e bine ca ne mai trag de maneca cei de la ue la cat de mari magari si iresponsabili sunt ai nostri; la fel cu procedura de deficit bugetar excesiv in care romania se afla de 3 ani singura din ue
6
1
sa-i crape tot neamul. nu-i ajungea cate miliarde a furat, a jefuit o tara intreaga, mai vroia si pensie pt. care nu a contribuit. acum s-a saturat in sfarsit de bani. a murit in timp ce intorcea banii cu lopata si tot tipa ca nu are destui. tot neamul sa-i crape in curand.
6
3
Sigur are doi trei copii cu averi de sute de milioane de euro prin conturi. Sa ne p.i.s.a.m pe tatal vostru si pe sistemul justitiar care se face ca nu vede. Speram doar sa fi murit in chinuri agaton asta !
6
3
Asta a murit de saracie ma, saracul de el, vedea-i-as pe toti cu pensiile speciale pe piept si un colac la picioare.
10
2
Taiati pensiile speciale la magistrati si judecatori, reduceti salariile de 20.000 lei si pensionati-i la 65 de ani. Sunt niste profitori ordinari care judeca stramb si iti trantesc o sentinta prin care maresc nedreptatea facuta de institutiile statului. De asa dreptate sa aveti si voi parte toata viata. Dupa ce ca muncim noi ca sa va imbuibati voi, mai va bateti joc cu sentintele pe care ni la dati. Sunteti inamovibili nu ?
18
0
da.te dreq de borfas.ai trait cam mult,iei cu tine din furaciuni? naste,ce faci,si tu ai furat destul,cind te cari?
12
3
Clovnii tarii, sa aștepte pensia speciala de la Dumnezeu! Vineeee!
11
2
A fost unul dintre cei mai buni ministri din turism. Dumnezeu sa-l odineasca in liniste! Cand ma gandesc ca p=acolo a activat si Nuti Udrea, care s-a facut milionara in postul asta...
4
14
Dumnezeu sa-l ierte. De morti, numai de bine. Poate il pomenesc cei pe care i-a imbogatit, facandu-i peste noapte proprietari de hoteluri si terenuri cu valoare in statiuni.
11
5
bon voyage dan matei si mai trage dupa tine si alte secaturi care au jefuit frumoasa si bogata Romanie
16
4
Despre morti...sa se odihneasca in pace! A distrus turismul romanesc,su obladuirea lui s au vandut hotelurile si vilele la pret de nimic oamenilor de casa care habar nu aveau de turism dar aveau bani! Si a batut joc de turism si de ceea ce a insemnat turism!
24
3
Asta a nenorocit tot litoralul romanesc.
30
2
Eu când zic Agaton îmi vin în minte Filip, Iorgus, Năstase și cum împreună au dat pe nimic Neptunul. Ma rog, nimic ptr unii, dar foarte mult pentru buzunarul lor. Și au luat parte înzecit din privatizare ei și alții. Și au împărțit șpăgi, terenuri, hoteluri.
27
4
Toti cei care “au mers în instanță pentru a-și recupera indemnizația”/ pensia speciala de parlamentar nu au reusit sa dovedeasca decat ca sunt niste mari magari si profitori care se cred, fara sa fie, superiori celorlalti pe scurt niste ccretini; azi aproape toata lumea in frunte cu psd si conducerea psd este de acord ca pensiile parlamentarilor sunt o greseala si nemeritate; s-ar parea ca mai facem totusi mici progrese dupa 33 de ani de jaf si bataie de joc
37
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272