REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

De ce fluctuațiile de greutate sunt nocive în caz de boală renală cronică?

De ce fluctuațiile de greutate sunt nocive în caz de boală renală cronică?

Replica API 31 martie 2022 | 00:00 275

Un studiu apărut în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie a găsit conexiuni între fluctuațiile de greutate (creștere sau scădere) și un risc mai mare de probleme cardiovasculare și deces prematur la adulții cu boli renale cronice.

Sursă foto: Shutterstock

Multe sisteme din organism joacă un rol în menținerea și uneori în schimbarea greutății. Creierul și hormonii care circulă în corp stimulează și suprimă apetitul, intestinul absoarbe nutrienții și împinge spre ieșire ceea ce nu are nevoie, ficatul și mușchii reglează nivelul zahărului din sânge, iar rinichii și glandele suprarenale gestionează cantitatea de apă și săruri în organism, scrie doc.ro.

În general, organismul încearcă să-și mențină procesele echilibrate, astfel încât acestea să funcționeze bine împreună (homeostazie), însă, la fel cum tensiunea arterială sau ritmul cardiac pot crește din cauza stresului sau a unei bucurii subite, greutatea poate fluctua puțin în funcție de ce se întâmplă în corp de-a lungul zilei - ceea ce este normal.

Creșterea și scăderea în greutate depind de ce mănânci, dar și cât de des faci mișcare, ce fel de exerciții faci, ce cantitate de mușchi ai, ce medicamente iei și care este starea hormonilor. De exemplu, femeile care iau contraceptive sau pacienții pe antidepresive raportează adesea o mică creștere în greutate. De asemenea, e posibil ca spre bătrânețe unele persoane să observe o mică scădere în greutate.

Însă e bine de știut că pierderea dramatică în greutate sau creșterea mare în greutate fără ca persoana să fi făcut vreo schimbare (de exemplu, să țină o dietă anume) într-o perioadă scurtă de timp poate indica o problemă de sănătate subiacentă.

La fel, e bine de reținut că nu se recomandă dietele drastice prin care o persoană fie să slăbească foarte mult într-o perioadă scurtă, fie să se îngrașe foarte mult într-o perioadă scurtă, deoarece odată ce revine la alimentația inițială va reveni și la greutatea inițială. În plus, dacă ai slăbit și apoi te îngrași la loc sau iei chiar mai multe klilograme în plus, îți crești riscul de diabet sau te poți confrunta cu ritm cardiac neregulat sau cu depresie.

Creșterea și scăderea în greutate, nocive pentru pacienții cu boală renală cronică

Variabilitatea indicelui de masă corporală (IMC) este asociată și cu un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiace în populația generală. Ce se întâmplă, însă, în cazul persoanelor care au anumite boli și care se confruntă cu creștere sau scădere în greutate? Deoarece bolile cardiovasculare sunt cauza principală de deces la persoanele cu boală renală cronică, o echipă de cercetători a examinat dacă variabilitatea IMC-ului poate afecta prognosticul pacienților cu disfuncție renală.

Rezultatele studiului publicat în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie a asociat fluctuațiile de greutate - sau variabilitatea indicelui de masă corporală - cu riscuri mai mari de probleme cardiovasculare și deces prematur la adulții cu boală renală cronică.

Studiul a inclus 84.636 de pacienți cu boală renală cronică preluați dintr-o bază de date națională din Coreea de Sud. Pe parcursul unei perioade de urmărire mediană de 4 ani, 6% dintre indivizi au decedat, 4% au avut nevoie de terapie cum ar fi dializa, 2% au suferit un atac de cord și 3% au suferit un accident vascular cerebral.

Comparativ cu persoanele cu cea mai mică variabilitate a indicelui de masă corporală, acelea cu cea mai mare variabilitate a masei corporale au avut un risc de deces cu 66% mai mare, un risc cu 20% mai mare de a avea nevoie de terapie de substituție renală, un risc cu 19% mai mare de a se confrunta cu un atac de cord și un risc cu 19% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral.

Potrivit autorilor studiului, rezultatele au arătat că persoanele care aveau insuficiență renală și un indice de masă corporală fluctuant recent aveau un risc mai mare de boli cardiovasculare sau de deces, indiferent de indicele lor de masă corporală actual. Acest rezultat, mai spun cercetătorii, sugerează că persoanele cu insuficiență renală ar trebui să acorde atenție menținerii unei greutăți corporale sănătoase, fără fluctuații semnificative.

Ce măsuri de stil de viață poate lua persoana cu boală renală cronică pentru a-și gestiona boala?

Pe lângă tratamentul indicat de medic, e necesar ca pacientul cu boală renală cronică să ia câteva măsuri de stil de viață pentru a-și ține boala sub control.

Atenția la alimentația zilnică

Pe măsură ce boala de rinichi se agravează, va fi nevoie de mai multe modificări în ceea ce privește alimentele și băuturile. E recomandat ca pacientul să ceară sfatul medicului sau al unui dietetician acreditat pentru a crea un plan de masă care să includă alimente sănătoase (legume, fructe) și pe care să le consume cu plăcere.

Gătitul în casă și pregătirea felurilor de mâncare de la zero ajută la a avea o alimentație mai sănătoasă. Se vor prefera alimentele mai puțin sărate, utilizându-se în schimb condimente și ierburi pentru a da gust. Se vor alege proteine animale slabe (pește, pui, curcan, ouă, lactate slabe) și proteine vegetale (linte, nuci etc.).

Pentru a împiedica acumularea de grăsime în vasele de sânge, inimă și rinichi, alimentele nu vor fi prăjite, ci fierte, preparate la cuptor sau la grătar. În cazul în care pacientul are prea mult fosfor în sânge, va consuma mai puțină carne de pui, pește și fulgi de ovăz.

Activitatea fizică trebuie să facă parte din rutină

E important ca pacientul cu boală renală cronică să fie activ fizic 30 de minute sau mai mult în majoritatea zilelor. Activitatea fizică ajută la gestionarea greutății și la atingerea obiectivelor privind tensiunea arterială și glicemia. E indicat să se ceară sfatul medicului legat de tipurile și volumul de activitate fizică potrivite în acest caz.

O greutate sănătoasă este crucială

Excesul de greutate face ca rinichii să lucreze mai din greu, în condițiile în care oricum sunt afectați, de aceea este de dorit menținerea la o greutate normală. Pacienții care nu știu cum să-și calculeze greutatea normală trebuie să ceară ajutorul medicului.

Și evitarea fumatului este importantă

Fumul de țigară poate agrava boala renală, iar renunțarea la fumat poate ajuta pacientul să își îndeplinească obiectivele de tensiune arterială normală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212