REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

De ce PLEACĂ tinerii din Constanţa? ‘În afară de videochat şi ospătărie ce poţi face?’

De ce PLEACĂ tinerii din Constanţa? ‘În afară de videochat şi ospătărie ce poţi face?’

Replica API 4 februarie 2020 | 00:00 1621

Oraș-port, cu potențial de a concura cu marile orașe europene, Constanța oferă, totuși, un tablou dezolant. Tinerii de la malul mării își aleg alte orașe în care să locuiască sau să-și valorifice profesia și studiile. O urbe îmbătrânită, parcă promisă uitării și degradării, care nu atrage și nu îmbie oamenii decât cu marea.

Fără o strategie pe termen lung a celor ce au ocupat scaunul primăriei în ultimele trei decenii, Constanța este, de departe, asemenea navelor lăsate să plutească în derivă, într-o simbolistică sinistră. Pricipalul motiv din cauza căruia tinerii orașului aleg să se reorienteze spre orașele mai dezvoltate ale țării este reprezentat de lipsa oportunităților profesionale. Acest lucru este perfect explicabil prin faptul că nu s-au făcut eforturi susținute pentru atragerea investitorilor de top și a companiilor multinaționale care să lărgească piața muncii din oraș cu câteva mii de locuri. Companiile mici și mijlocii sunt insuficiente, iar cererea locurilor de muncă depășește cu mult oferta companiilor.

Un alt aspect care vizează tinerii este lipsa unor evenimente culturale și sociale care să îi angreneze și în perioada extra sezonieră. De altfel, este extrem de vizibil că marea salvează orașul, și continuă să atragă oamenii la țărmul ei, indiferent de implicarea celor de la conducere. Am putea afirmă chiar, fără să existe riscul unei exagerări, că Marea Neagră ține orașul tomitan pe umerii ei largi, încă din cele mai vechi timpuri.

Mai mulţi tineri constănţeni, care au ales să plece din oraș, au vorbit, pentru Replica, despre motivele care i-au determinat să facă această alegere. A.S., de 30 de ani, medic, a spus: “ Mi-am găsit foarte greu un loc de muncă în care să simt că angajat, că sunt tratat ca un om, cu respect și considerație. Orașul este lăsat în paragină și doar în timpul campaniilor electorale se mai peticeste câte ceva, în rest, este mizerie - la propriu - nu îți vine să ieși la plimbare când vezi că atât oamenii, dar și administrația locală, nu se străduiesc să mențină curățenia. Nu ai cu ce să circuli - nu există autobuze suficiente care să facă legăturile cu diverse zone ale orașului. Spațiile verzi arată deplorabil - vara nu se irigă (deși suntem înconjurați de apă) și nu îți vine să îți petreci timpul liber în parc, pentru că totul este uscat, neîngrijit și deprimant. Constanța nu prea are viață culturală - sunt perioade în care nu ai la ce concert, piesă de teatru sau expoziție de artă să mergi- ceva nou, mă refer să mergi ca să te mai deconectezi; în general, nu prea sunt evenimente care să atragă, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Iar atmosfera generală este apăsătoare, pentru că oamenii sunt nemulțumiți și triști.”

D.I., 25, manager într-o multinațională: “Am ales să plec din Constanța întrucât e un oraș urât, fără perspective. Nu am vrut să fac videochat, să mă angajez ca bucătar sau ospătar și nici navigator. În rest, ce opțiuni ai? Ce firme importante sunt? Și, oricum, nepotismul e în floare! Am plecat la facultate, în București, cu gândul de a rămâne acolo. Și așa am făcut. Nu aș mai reveni să locuiesc acolo pentru nimic în lume”.

P.I. 22 de ani, masterand: “Am ales să plec din Constanța pentru a avea parte de o experiență nouă și totodată să iau contact cu mai multe oportunități pe piața muncii. Am ales București pentru că, fiind capitala țării, oportunitățile sunt numeroase și diverse. Consider că orașul nostru suferă la acest capitol. Cine nu vrea să fie marinar, bucătar sau recepționer, își găsește cu greu loc pe piața muncii din Constanța. Mulți tineri, ca mine, pleacă încă din perioada liceului din oraș. Când mă întorc aici, orașul pare din ce în ce mai pustiu, în afară de perioada verii. Constanța nu mai reprezintă pur și simplu "acasă" pentru mulți, ci doar ceva temporar.”

Deși ne dorim că schimbarea să vină prin generația tânăra, care să revoluționeze sistemul nostru actual de valori, trebuie, totuși, să nu uităm că ei nu sunt carnea de tun într-un angrenaj deja defect și care strică tot ce atinge.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Majoritatea se vede. Orasul arata precum majoritatea locuitorilor si functioneaza in concordanta. Nu exista coeziune sociala, toti se uita urat la toti, fiecare cu familia lui, gasca lui, persoana lui iar restu da-i dreaq. Fiecare trage pe turta lui, ca asa e romanu, daca poate sa ii fure painea vecinului o sa o fure. O sa trebuiasca sa luam lectii de Romana de la Rromi, ca ei au ajuns sa vorbeasca mai bine decat multi constanteni romani ascultatori de manele... Arata si se simte ca un oras se cocalari inculti scuipatori de seminte si ascultatori de manele. O boratura de oras.
2
0
in situatia relatata se rezuma la alegere si de a cauta cum sa fie mai bine .Poate ne spun cei care au scris acest care au scris acest articol numarul de locuitori tineri din noile cartiere sau noile blocuri din oras? .Orasul fie ca recunoastem sau nu chiar daca are minusurile lui este in expansiune .Nu stiu daca realizati dar Mamaia aproape ca se uneste cu Ovidiu ,Cumpana cu Constanta,Lazu la fel ,Ovidiu Palazu Constanta .Ma indoiesc ca in aceste zone sunt numai pensionari. Acest articolul poate fi tratat ca un punct de vedere si atat desi realitatea este alta .
0
2
Muie la toti machidonii!
2
0
hai sa zicem si cati vin din Tulcea, Galati, Braila, Calarasi in C-ta. E normal fiecare sa evolueze, dar oricum sunt putini cei care lasa C-ta pentru Bucuresti. De obicei cei care se duc la facultati acolo.
0
4
Angajeaza Marmoglass dar trebuie sa fii religios.nu primesc turci.....itm ul dormi?
0
2
Cate parcuri industriale are Constanta? Zero, asta spune totul.
6
0
Nevasta-mea ar face si ea videochat,da la cat e de urata o suge lui Nelutu pe resturile de mancare care raman la Hollywood!
4
2
asa este, cunosc fete cu doua facultati care fac videochat, nu siau gasit de munca si sotii nu stiu asta, cum e posibil asa ceva?
5
1
sa furi ca polo , sa dai in cap la oameni si sa le ei pensia si s o dai la curve
1
1
Cum nu ai unde sa te angajezi? Daca ai un fizic cat de cat acceptabil si stii sa sugi pula te poti angaja la aeroport...
7
2
Lasa ti ca a facut primarul parcari cu plata...300 lei amenda ...indicatoarele sunt paralele cu bordura si la inaltime de 2 .5 m..adicaaaa..sa nu le observi sa dai baniiii..
7
0
Pai da... in ziua de azi, numai cei care vor sa munceasca ... muncesc ! Traiasca fetele de la vaporas !!
1
2
Articole de genul,sunt binevenite oricand.Poate se trezeste cineva din primarie sa aduca investitori asa cum alte primarii din Ardeal au facut-o si o fac in continuare.Vad cum alte orase se dezvolta,industria isi revine dar aici,in afara de termopane,ospatarieetc si alte joburi de rahat .In afara de astea,foarte greu sa gasesti
20
0
vine usereul si ne salveaza!caragheorghe, ion stelian, Paris, abia asteapta sa ne scoata din saracie!tinerii pleaca, dar cum de merg afacerile armanesti?Rumenul, zoomuletc. Asa ca nu cred stirea asta...mallurile sunt pline de la 10 dimineata.
10
6
Harry ai dreptate, draga constanteanule care sunt proiectele care se implementeaza, spune-ne si noua ce si cum? Exemple concrete, te rog!
8
2
Cum adica dece pleaca tineri,pai tocmai dasta,pentru ca sunt tineri in putere si decat sa se angajeze cu munimul pe economie mai bine pleaca pentru ca aproape toti au o ruda sau un prieten dincolo care ii spun:"vino ma aici dupa o luna ramai cu 500 de euro curat"si lucrezi dupa program daca se intampla sa faci mai multe ore alea ti se platesc in plus.
15
1
duce ti va putin in istorie si o sa veti surpriza ca niciodata constanta in afara de port nu a avut ce oferi ca mediu socio-economic. Lumea cere de fapt ce nu se poate oferi. Navigatia a ramas in urma fiind furata si impartita in poluri de interese, si atunci cu materia prima moarta la ce va asteptati? Turismul luat ca aparte dat fiind faptul ca este singura iesire la mare din toata tara e logic ca nu o sa moara, a fost decimat de interese si nestiinta. Asta e adevarul ala greu de digerat, constanta e oras mort, unde toata lumea fiind invatata sa fure de peste tot si orice, asta face.
17
3
Se cauta si agenti de paza.Putini sunt cei care pot realiza ceva din salariile oferite in mediul privat si chiar de la stat!
10
5
o alta cauza este si indolenta individului din Beidaud cu freza de cioclu arnjata la casa albastra . care renoveaza locuri de joaca , toaleteaza copaci , pune bucati faianta in intersectii , etc , in loc de a intreprinde ceva care sa aduca locuri de munca tinerilor... bine ca a angajat multe proaste in primarie , gen consoarta lui sobaru sau curvistina aia de la tv neptun care-i facea felatie umflatului cu drena de NY si mascariciului.
14
1
Se pot deschide afaceri in IT si cabinete stomatologice. Multi straini vin pentru turism medical, este mai ieftin la noi. Cat despre IT, exista cateva afaceri discrete, dar foarte profitabile care fac programe pentru restaurante.
11
7
de ce pleaca? pt ca nu vor sa lucreze la makedonii care platesc prost si te trateaza infect .
29
4
Orasul este prea bogat.... Scolile sunt foarte slabe , la fel si Universitatile, cu mici exceptii ele scot diplome si tineri fara directie. Nu fac SCOALA, iau note mari sau mai mici fara sa cunoasca , sunt trecuti sa fie... sa dea bine . Nu fac practica , nu sunt pregatiti pentru meseriile care trebuiesc aici. Si apoi este si multa incultura si lipsa de educatie. Este si lipsa de credinta , de Dumnezeu.
25
4
este un oras mutilat de niste hoti care jefuiesc de 30 de ani. De ce nu se intorc pamanturile retrocedate nelegal la municipalitate? De ce? Constanta s-a teleormanizat. Este de munca in industria textila si cam atat. Cu siguranta daca vrei sa ajungi lucrator la casa de marcat, ospatar, camerista mai gasesti ceva de munca. Orasul este la pamant si nu se vrea o dezvoltare a lui. Fratia PSD PNL la mal de mare este de notorietate. Ma tem ca vor mai trece 4 ani cenusii peste noi. Vom deveni incet incet un oras imbatranit plin de farmacii si sali de pacanele.
38
2
cata industrie mai avem in c-ta, si la ce salarii se lucreaza ? cu 2500 lei de abia iti duci zilele de unul singur, cum sa mai intemeiezi o familie ?
37
2
Pai , ce fel de mamager poti fi la 25 de ani intr-o multinationala ? Manager pe raftul de la Kauffland ?????? Articol politic facut la comanda !
24
10
Da-ne exemple concrete. Si o recomandare: viziteaza Clujul si fa comparatie.
18
8
Mai sunt necesare 28 de sali de jocuri de noroc si cazinouri ca sa depasim numarul total al celor din toata Europa !
39
1
E plin de oferte de locuri de munca in toate domeniile, doar cine nu vrea sa munceasca nu munceste. Cu toate astea nu ne putem compara cu Bucurestiul asa cum Romania nu se poate compara cu vestul Europei, mereu vor pleca unii pentru oportunitati mai largi. Articolul este tendentios, cica doar videochat si ospatari, Constanta este totusi printre primele 5 orase la dezvoltare economica si este in plina dezvoltare. Daca nu aveti habar ce proiecte se implementeaza atunci puneti mana si documentati-va. Articol de campanie.
16
43
Oferim loc de munca bine platit - in functia de consiliera viceprimar. Cerinte : prezenta fizica agreabila si cunoasterea limbii armane.
40
8
DEZVOLTATI BORDELURI PENTRU STUDENTE.
18
6
Ce sa mearga, spagile sa te angajeze la stat si facultatea facuta de oameni ff slabi pregatiti, asta nu se numeste dezvoltare!!!
22
2
Am citit printre randuri articolul. Se intelege usor ca mentalitatea tinerilor este formata gresit de scoala si familie. Toti vor sa fie angajati ca altii sa aiba grija de ei. Banii si oportunitatile baltesc in jurul nostru dar mentalitatea gresita nu permite tinerilor sa profite.
17
26
Si totusi mall-urile sunt pline de tineri.Ceea ce nu se spune in articol sunt acei tineri care traiesc pe spatele parintilor care au o afacere, lucreaza in strainatate sau au un serviciu bine platit, iar ei, beizadelele conduc bolizi de lux, cluburi,combinatii....nu-si gasesc locul, toate pana intr-o zi cand huzurul dispare si atunci devin si vulnerabili.Ar fi multe de spus, cert este ca societatea creaza si monstri.
40
2
Pleaca constantenii la Bucuresti asa cum pleaca vasluienii la capsuni in Spania
29
1
Si vlahii au mai ramas
18
1
Lasa ca revine mironescu si ne scapa pe toti. Daca n au putut altii sa ne scape de ciolanisti, ne a plecat tot tineretul. Au ramas doar curvele pestii si mosii
31
7

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272