rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

De ce se produc accidente feroviare în zona I.C. Brătianu: Grup Feroviar Român NU ARE personal calificat pentru asigurarea mentenanței!

În ultimii ani, pe zona Palas-Constanţa Mărfuri, aflat pe raza de activitate a Sucursalei Regionala CF Constanța, s-au înregistrat mai multe accidente feroviare, cel mai recent având loc pe 22 septembrie. Specialiștii, în urma investigațiilor producerii accidentelor, au constatat că acestea s-au produs din neasigurarea, de către SC Grup Feroviar Român S.A (GFR), gestionarul de infrastructură feroviară, a numărului necesar de personal feroviar de specialitate pentru realizarea activităţii de întreţinere a căii reprezintă o deficienţă la nivel de organizaţie. Această deficienţă a condus în timp la supraîncărcarea cu sarcini de lucru a personalului existent şi la imposibilitatea realizării activităţii de mentenanţă a infrastructurii căii. În plus, absenţa procedurii activităţii de întreţinere a căii conform normelor de bune practici a contribuit la crearea condiţiilor de apariţie a accidentelor feroviare.

Anul trecut a avut loc un accident feroviar destul de grav pe zona Palas-Constanța Mărfuri, stație aflată pe secția neinteroperabilă Palas-Cap Midia, pe unde nu circulă trenuri de călători, administrată de gestionarul privat de infrastructură GFR. Pe 18 martie 2018, două vagoane au deraiat de pe șine și s-au răsturant, tot în zona podului care traversează bulevardul I.C.Brătianu. Cele două vagoane făceau parte dintre-o garnitură feroviară de marfă. Acestea s-au răsturnat pe podul care traversează această zonă populată a Constanţei, cartierul Brătianu şi Bulevardul I.C.Brătianu, fără a provoca victime. Pe Bulevardul I.C.Brătianu, bucăţi din terașament s-au desprins de pe pod şi au căzut pe carosabil şi pe trotuar. În urma producerii acestui accident suprastructura căii a fost afectată pe o distanță de aproximativ 160 m. Directorul General AGIFER a decis imediat deschiderea unei acțiuni de investigare cu privire la producerea accidentului și pentru depistarea cauzei ce a condus la producerea lui.

Replica de Constanța a intrat în posesia raportulului Agenției de Investigare Feroviară Română, raport care a stabilit cine este vinovat pentru producerea accidentului. Concluzia? SC Grup Feroviar Român S.A. Cauza directă a producerii acestui accident o constituie escaladarea flancului activ al ciupercii șinei de pe firul exterior al curbei de către roata atacantă (situată pe partea dreaptă în sensul de mers al trenului) de la vagonul nr.33877916958-4 ca urmare a creșterii raportului dintre forţa conducătoare și sarcina ce acţiona pe această roată, depăşindu-se astfel limita de stabilitate la deraiere. Creșterea raportului dintre forţa conducătoare și sarcina ce acţiona pe roata atacantă s-a produs în condițiile descărcării puternice de sarcină a roții din partea dreaptă a osiei conducătoare și a creșterii forței laterale (de ghidare) pe această roată. Factorii care au contribuit: Starea tehnică necorespunzătoare a căii generată de defecte la ecartament, nivel transversal și direcția căii în curbă. Pe parcursul investigării accidentului feroviar s-a constatat că fapt SC Grup Feroviar Român S.A. nu are personal calificat pentru asigurarea mentenanței infrastructurii feroviare subdimensionat, față de prevederile Instrucției pentru întreținerea liniilor feroviare nr.300/1982.

Astfel, cauza primară a accidentului o constituie neaplicarea prevederilor procedurii de sistem „definirea clară a sarcinilor legate de siguranța și delegarea lor personalului cu competențe adecvate”. Adică, să utilizeze în funcțiile cu responsabilități în siguranța pe calea ferată numai personal care corespunde din punct de vedere profesional și pentru care există avize medicale și avize psihologice, de aptitudine, aflate în termen de valabilitate parte a sistemului de 6 management al siguranței S.C. Grup Feroviar Român SA, referitoare la utilizarea de personal neautorizat pentru practicarea funcțiilor de șef de district și șef de echipă, în cazul Districtului de Linii Năvodari din cadrul S.C. Grup Feroviar Român SAparte a sistemului de 6 management al siguranței S.C. Grup Feroviar Român SA, referitoare la utilizarea de personal neautorizat pentru practicarea funcțiilor de șef de district și șef de echipă, în cazul Districtului de Linii Năvodari din cadrul S.C. Grup Feroviar Român SA, după cum se arată în raport. Ultimul control efectuat, de către personal cu atribuții de control din la districtul de linii Năvodari a fost în perioada 27.01.201701.02.2017, iar ultimele reparații au fost făcure în 2001.

SC GFR nu are personal calificat pentru asigurarea mentenanței liniilor feroviare, fapt pentru care se produc accidente

Pe parcursul investigării accidentului feroviar s-a constatat că societatea nu are personal calificat pentru asigurarea mentenanței infrastructurii feroviare subdimensionat, față de prevederile Instrucției pentru întreținerea liniilor feroviare nr.300/1982. În consecință, din cauza acestui fapt SC Grup Feroviar Român S.A. nu poate să se încadreze în prevederile ”Instrucției nr.305– privind fixarea termenelor și a ordinei în care trebuie efectuate reviziile căii” ediția 1977 referitoare la respectarea termenelor de revizie tehnică a căii, deoarece pentru funcția șef district și șef echipă nu are personal autorizat pentru exercitarea acestor funcții. La data producerii accidentului feroviar, SC Grup Feroviar Român S.A. asigura revizia tehnică a căii cu un picher și 7 revizori de cale. Conform prevederilor Instrucției nr.305/1997 revizia chenzinală a căii se realizează în comisie compusă din șef district, șef echipă și revizor de cale. ”În condițiile în care acest gestionar de infrastructură feroviară neinteroperabilă trebuie să asigure mentenanța infrastructurii (inclusiv revizia tehnică pe jos a căii) pentru cei 87,078 km linie desfășurată și 175 schimbătoare de cale, un singur șef de district (a cărui activitate este asigurată de un picher), este cert că o singură persoană nu poate parcurge pe jos de două ori pe lună (pentru efectuarea reviziilor chenzinale) această distanță și, să coordoneze și să participe la activitățile de mentenanță. De asemenea analiza numărului de personal muncitor a scos în evidență că pentru realizarea mentenanței infrastructurii feroviare, acest gestionar de infrastructură feroviară dispune pentru districtul de linii Năvodari (pe raza căruia s-a produs accidentul) de un număr de 13 muncitori față de un număr de 49 muncitori cât rezultă din dimensionarea activității acestui district. Comisia de investigare concluzionează că neasigurarea numărului de personal necesar realizării lucrărilor de mentenanță a infrastructurii feroviare reprezintă un pericol pentru siguranța feroviară, cu atât mai mult cu cât gestionarul de infrastructură feroviară nu a identificat soluții pentru eliminarea deficitului de personal. Precizăm că prezentul raport este al IV-lea în care AGIFER a constatat și consemnat acest aspect. Având în vedere factorii care au contribuit la producerea accidentului, factori care au la bază cauze subiacente ce reprezintă abateri de la codurile de practică, precum și faptul că, supravegherea operatorilor economici din sistemul de transport feroviar este atribuția Autorității de Siguranță Feroviară Română – ASFR, comisia de investigare recomandă ca ASFR să analizeze dacă gestionarul de infrastructură feroviară SC Grup Feroviar Român SA mai îndeplinește condițiile care au stat la baza emiterii autorizațiilor de siguranță de tip A și de tip B, pentru secția de circulație neinteroperabilă Palas – Năvodari”, se maia rată în raport.

Evenimente anterioare cu caracter similar

Pe distanţa Palas-Constanţa Mărfuri în anul 2014 s-au înregistrat două accidente feroviare pe podul IPMC pe care s-a produs accidentul feroviar astfel: la data de 10.03.2014, ora 12:15, la km 1+200, s-a produs deraierea unui tren. În acest caz, starea tehnică a suprastructurii căii a influențat producerea deraierii, datorită defectelor nivelului căii înregistrate pe curba de racordare dintre curba circulară şi aliniamentul adiacent.

La data de 14.03.2014, ora 12:50, la km 0+950, s-a produs deraierea de prima osie în sensul de mers a drezinei DCL 007 (aparţinând CNCFR „CFR” SA). În acest caz, starea tehnică a suprastructurii liniilor a fost unul dintre factorii care au influențat producerea deraierii, au stabilit specialiștii, din cauza defectelor nivelului căii înregistrate în zona joantei aflată pe curba parabolică de racordare dintre curba circulară şi aliniamentul adiacent.

La data de 14.09.2017, la ora 15:27, pe secția de circulație neinteroperabilă (gestionată de SC GFR SA) Capu Midia – Dorobanţu (linie dublă neelectrificată), în stația CF Capu Midia, la expedierea trenului de marfă nr.80464 (aparţinând SC GFR SA) de la linia 1, tren compus din 39 vagoane, s-a produs deraierea de un boghiu (al 2-lea in sensul de mers) al celui deal 31-lea. Cu ocazia investigării accidentului de cale ferată s-au constatat următoarele: la data producerii accidentului SC Grup Feroviar Român SA avea postul de șef secție desființat, postul de șef serviciu linii vacant (ambele posturi de la data de 01.07.2017). Șeful de district linii era în ultima săptămână de preaviz (deoarece își dădu-se demisia) și postul de șef echipă linii era vacant. SC GFR SA are implementat sistemul de management al siguranței, dar din cauza lipsei personalului de conducere, ultima verificare a districtului de linii Năvodari a fost efectuată în perioada 27.01.2017 – 01.02.2017, în urma căreia s-a încheiat nota de constatare cu în care se menționează că „traversele de lemn prezintă degradări ale materialului în zona de fixare a șinei, afectează zona de prindere a șinei, crăpături longitudinale”. Cu ocazia acestor acțiuni a fost constatat faptul că este utilizat în funcții SC personal neautorizat.

Cele mai recente accidente

Și pe 30 iunie, o locomotivă care tracta un tren de marfă cu 40 de vagoane tip cisternă, goale, a deraiat din cauze tehnice, înz ona KM 1+200 m. Îna prilie 2019, un tren de marfă cu 34 vagoane pline cu cos a deraiat la Lumina, lângă Năvodari, în timp ce la Constanța, lua foc o locomotivă electrică staționată lângă Grupa Tehnică a CFR Călători. Pe 27 august, o locomotivă a deraiat pe podul ce traversdează bulevardul IC Brătianu. Nu au fost victime nici atunci. Și, ca să nu uităm de evenimentul de duminică, 22 septembrie, când un vagon plinc u cisternă a deraiat în aceeași zonă.

Proprietarul Grup Feroviar Român (GFR) este Gruia Stoica, trimis în judecată în 2014 pentru trafic de influență.

Mirela PASCAL

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/pericol-de-explozie-un-vagon-plin-cu-combustibil-a-deraiat-de-pe-sine-pe-podul-i-c-bratianu-a-treia-oara-in-ultimele-3-luni-403538/

marţi, 24 septembrie 20191347
Comentarii

03GoGu(24 sep 14:04)
daca nu se dadeau ajutoare cu nemiluita si pentru toti, acum avea cine sa munceasca...
04cezara(24 sep 13:42)
alo, directorasii si ministerele, nu se sesizeaza nimeni?
04simplu(24 sep 09:26)
daca nu se verifiac SA NU MAI CIRCULE ca este pericol
08Iaute l si pe asta de la 6.50(24 sep 08:47)
Cumetre citeste articolul.este vb despre un vagon de marfa.tu si cu veorica ce mai stiti limba romana."cine nu i convine"ptiu fmm de analfabet.CUI NU I CONVINE distrusule.doaaamneeeeeee ai dat net si functii la toti analfabetii si
91Liniste(24 sep 06:50)
Ssssss Ciocu mic Sssss Cine nu-i convine sa mearga cu masina saracilor ......
mai mult...Replica
18 oct 00:00ReplicaSE ŞTERG PENALITĂŢILE! SCUTIRI pentru constănţenii cu datorii la bugetul local

Constănţenii care înregistrează debite restante la data 31 decembrie 2018 vor fi scutiţi de plata acestora. Un...141

18 oct 00:00ReplicaPROXENET SUPRAVEGHEAT TEHNIC: Anchetatorii au aflat cum le promitea fetelor că le va lua de soții201
18 oct 00:00ReplicaSens unic pe strada Unirii: cetăţenii se pregătesc de PROTEST şi acuză că modificarea a fost făcută pentru blocul construit de firma Sorla!139
18 oct 00:00ReplicaFostul consilier Iustin Roman va fi suprataxat pentru imobilul lăsat în paragină

Consiliul Local Municipal Constanța se întruneşte, la sfârşitul acestei luni, într-o nouă şedinţă, pe ordinea...101

18 oct 00:00ReplicaDe la RAPORTURI SEXUALE cu un TRANSEXUAL, a ajuns să fie JEFUIT de o prostituată și AGRESAT de prietenul ei!151
18 oct 00:00ReplicaRegizorul Erwin Şimşensohn: 'Iubesc oamenii, îmi place să creez povești, emoții și zâmbete'101
18 oct 00:00ReplicaConsilierii locali, convocaţi în şedinţă extraordinară: se discută delegarea serviciul de salubrizare

Consilierii locali din Năvodari au fost convocaţi în şedinţă extraordinară, în data 18 octombrie, unicul punct...129

18 oct 00:00ReplicaTeatrul de vară Soveja va fi REABILITAT și MODERNIZAT172
18 oct 00:00ReplicaStrăzile din Cerchezu, reabilitate de fratele unui politician151
18 oct 01:23ReplicaUn bloc care se va construi în zona Universităţii Ovidius a stârnit un val de nemulțumiri

Firma care a ridicat blocul cu 11 etaje din apropierea Inspectoratului Judeţean Constanţa, fără a respecta în...352

18 oct 00:00ReplicaUndă verde de la primărie pentru un nou imobil cu 6 etaje, în zona costieră a lacului Siutghiol208
18 oct 00:05ReplicaFestivalul NEVERSEA, ediţia 2020, va avea loc în perioada 2-5 iulie!558
Vremea
10.8°10.8° - 12.4° vineri, 18 octombrie 2019
ConstantaUmiditate: 79%
Vânt: 1.07 m/s
Presiune: 1018.04 milibari

Loto
6/495615214145
5/403733343612
joker11319254010
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 oct 00:00SportSimona Halep urcă în clasamentul WTA, după ce Elina Svitolina a fost eliminată surprinzător la Moscova

Simona Halep (28 de ani) va urca pe locul 5 WTA la începutul săptămânii viitoare, după ce ucraineanca Elina...97

18 oct 00:00SportGică Hagi, după egalul naționalei: „Se vorbește că aș fi supărat”

Gică Hagi, 54 de ani, antrenorul Viitorului, a oferit o reacție legată de meciul România - Norvegia 1-1, din...93

18 oct 00:00SportPsihologul sportiv Andreas Hniatiuc n-are milă de Cosmin Contra: „Cum să fie un model ăsta care vorbește dancileza și înjură ca un derbedeu?”

Andreas Hniatiuc, unul dintre psihologii renumiţi din domeniul sportului, fost lector la Școala Federală de...98

18 oct 00:00SportValoarea lui George Pușcaș s-a dublat și atacantul a intrat direct în top 3 români

George Pușcaș nu trece printr-o perioadă prea bună, după ce a ratat penalty-ul din meciul dintre România și...86

Local
18 oct 02:21LocalModernizarea arterelor între Gara CFR şi staţiunea Mamaia: detalii! FOTO

Primăria Constanţa reaminteşte investiția în valoare de 91,5 milioane lei (fonduri structurale) pentru...997

18 oct 03:04LocalAutovehicule abandonate sau fără stăpân vor fi ridicate de pe domeniul public

24 de autoturisme abandonate în diverse zone ale orașului vor fi ridicate în cursul acestei săptămâni, în cadrul...287

18 oct 03:02LocalALERTĂ! Minoră din județul Constanța dată DISPĂRUTĂ!

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia Alexandrei Georgiana Nițu de 13 ani, din localitatea Crucea,...863

18 oct 03:01LocalPolițiștii de frontieră au intervenit în sprijinul unui bărbat cu probleme medicale aflat la pescuit pe Dunăre

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Chilia au intervenit în sprijinul unui bărbat...321

18 oct 03:00LocalPolițiștii din Constanța, de vorbă cu elevii despre neglijarea protejării identității lor

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiști din cadrul Secției 5 au...268

18 oct 02:58LocalTurist CĂUTAT de polițiști, în Tulcea! Se rătăcise..

Salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină, în dimineața de joi, 17 octombrie,...311

18 oct 02:58LocalVal de șoferi BEȚI pe drumurile din Constanța!

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Cernavodă, la data de 16 octombrie a.c., în jurul orei 16.10, au depistat...410

18 oct 02:59LocalA luat foc o maşină în Poarta Albă

Pompierii constănţeni au fost solicitaţi, miercuri noapte, să intervină în localitatea Poarta Albă. Conform...527

18 oct 03:07LocalUniunea Armenilor din Constanța, lansare de carte și un minunat concert

Uniunea Armenilor din Constanța organizează sâmbătă, 19 octombie, ora 17.00, la Muzeul de Artă, evenimentul...427

18 oct 03:09LocalSimpione SRL va ridica un imobil de opt etaje în Constanța

S.C. SIMPIONE S.R.L. intenționează să ridice un imobil de 8 etaje pe strada Oborului din municipiul Constanța iar...729

Politică
18 oct 00:05PoliticăSondaj PNL: Lupte grele pentru turul II la alegerile prezidențiale

Un sondaj intern transmis în PNL în debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale arată că în timp...546

18 oct 02:21PoliticăBani de la Guvern pentru localitățile din județul Constanța. Cine a primit cea mai mare sumă!

Hotărârea nr. 752/2019 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe...827

18 oct 02:22PoliticăLudovic Orban, despre examenul de rezidențiat: „O formă de examinare care nu este absolut necesară“

Prim-ministrul desemnat Ludovic Orban a declarat, joi, că problema examenului de rezidențiat reprezintă una dintre...205

18 oct 02:22PoliticăFlutur: Cine a votat căderea guvernului să meargă până la capăt; provizoratul şi interimatul trebuie curmat

Liderul judeţean al PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că acei politicieni...229

18 oct 03:00PoliticăAnunț oficial din PNL: De când vor fi concediați bugetarii angajați de PSD „pe pile“

...487

18 oct 03:03PoliticăMircea Diaconu: Premierul nu îl decide preşedintele României; îl decide jocul politic

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale, susţinut de către Pro România şi ALDE, Mircea Diaconu, a atras...217

18 oct 03:02PoliticăLudovic Orban spune că Pro România se alintă: Până la final ne vom înțelege. O să fie ca la moțiunea de cenzură

Premierul desemnat sa formeze guvernul, Ludovic Orban (PNL), a declarat joi, dupa discutiile cu Pro Romania legate de...190

18 oct 03:02PoliticăPonta: Susţinem să avem alegeri parlamentare anticipate odată cu cele locale sau la o săptămână diferenţă

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat joi că susţine organizarea de alegeri parlamentare anticipate...198

18 oct 00:05PoliticăDeputatul Boroianu, pe lista de propuneri a PNL pentru Ministerul Agriculturii

Posibilul Guvern PNL vine cu surprize la capitolul nominalizări pentru ministere. De la Constanţa, sunt vehiculate...1217

18 oct 03:03PoliticăPropunerile PNL pentru noul Guvern Orban!

A apărut lista cu propunerile miniștrilor din Guvernul Orban, după rundele de negocieri cu partidele care au votat...666

Monden
18 oct 00:00MondenAlexa, noi dezvăluiri despre bătaia primită de la Anamaria Prodan

În luna iulie a acestui an, fanii sportului şi nu numai au fost luaţi prin surprindere de un gest făcut de Anamaria...88

18 oct 00:00MondenÎn ce vilă a locuit Tamara Buciuceanu. Sora de 88 de ani şi nepotul „Ionică“ îi moștenesc averea

Tamara Buciuceanu-Botez nu a avut niciun copil cu soțul ei, medicul anestezist Alexandru Botez care a decedat în urmă...104

18 oct 19:24MondenRamona Bădescu a născut în secret la o clinică privată din Roma

Vis împlinit pentru Ramona Bădescu. Bruneta, în vârstă de 50 de ani, a dus foarte bine sarcina la bun sfârşit şi...83

18 oct 00:00MondenUnde și când va avea loc înmormântarea Tamarei Buciuceanu Botez

Tamara Bucicuceanu Botez va fi înmormântată vineri la ora 12.00 la Cimitirul Sf Vineri, unde”doamna...85

18 oct 00:00MondenNicki Minaj susţine că a fost sarcastică când a vorbit despre o colaborare cu Adele

Nicki Minaj a susţinut că a fost "sarcastică" atunci când a spus că a înregistrat o melodie şi a filmat un...89

18 oct 00:00MondenJonah Hill a renunţat să joace în noul ''The Batman''

Jonah Hill, actor dublu nominalizat la premiul Oscar, s-a retras din negocierile pentru rolul antagonistului din noul...83

18 oct 00:00MondenJennifer Aniston revine în televiziune într-un serial difuzat de Apple TV+

Actriţa Jennifer Aniston revine în televiziune într-un serial produs de platforma de streaming Apple TV+, "The...84

18 oct 00:00MondenHitul 'Con Altura' al cântăreţei spaniole Rosalia a depăşit un miliard de vizualizări pe YouTube

Noua senzaţie a muzicii spaniole Rosalia a obţinut un nou succes în cariera sa fulgerătoare: videoclipul piesei 'Con...87

18 oct 00:00MondenDavid Duchovny va juca într-un remake după filmul horror ''The Craft''

Studiourile Blumhouse Productions l-au distribuit pe starul seriei "X-Files", David Duchovny, în proiectul unui remake...80

18 oct 00:00MondenUn musical bazat pe celebrul film "Mrs. Doubtfire" se va juca din primăvară pe Broadway

Un nou musical bazat pe filmul clasic cu Robin Williams din 1993, "Mrs. Doubtfire", va ajunge pe Broadway în primăvara...83

Mapamond
18 oct 00:00MapamondBoris Johnson anunţă un "nou acord excelent" de Brexit

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat joi dimineaţa pe Twitter că s-a ajuns la un "nou acord excelent" de Brexit...89

18 oct 00:00MapamondNegocierile de aderare cu Turcia ar trebui suspendate din cauza invaziei în nordul Siriei, afirmă preşedintele PE

Negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Turcia ar trebui suspendate din cauza invaziei în nordul Siriei, a...80

18 oct 00:00MapamondDiplomaţi americani, acuzaţi că ar fi încercat să intre într-o zonă unde se află o bază secretă rusă

Rusia a acuzat joi trei diplomaţi acreditaţi la ambasada SUA din Moscova de a fi încercat să intre într-o zonă cu...79

18 oct 00:00MapamondBulgaria: Directorul postului naţional de radio, demis pentru încălcarea dreptului la informare al cetăţenilor

Autoritatea de reglementare în domeniul mass-media din Bulgaria l-a demis joi pe directorului postului naţional de...79

18 oct 00:00MapamondGrecia: Cel puţin zece arestări după ce un grup de protestatari a invadat consulatul turc din Salonic

Poliţia elenă a arestat joi cel puţin zece persoane care au invadat sediul consulatului Turciei de la Salonic, în...87

18 oct 00:00MapamondPoliţia olandeză a arestat 23 de persoane în urma ciocnirilor dintre turci şi kurzi în Rotterdam

Poliţia olandeză a anunţat joi că a arestat 23 de persoane în urma ciocnirilor survenite cu o zi înainte în...84

18 oct 00:00MapamondSiria: Ofensiva turcă a determinat 300.000 de civili să-şi abandoneze locuinţele

Operaţiunea militară lansată de Turcia împotriva miliţiei kurde din nord-estul Siriei a determinat 300.000 de...84

18 oct 00:00MapamondVietnam: Ministrul adjunct al Educaţiei a murit după ce a căzut de la etajul opt al instituţiei

Ministrul adjunct al Educaţiei din Vietnam a murit joi dimineaţa după ce a căzut de la etajul opt al instituţiei,...92

18 oct 00:00MapamondFrontex: Numărul de treceri ilegale a frontierelor spre UE a crescut în septembrie

Numărul de treceri ilegale de frontiere ale Uniunii Europene a crescut în mod semnificativ în septembrie, majoritatea...82

18 oct 00:00MapamondManifestaţie la Varşovia pentru apărarea educaţiei sexuale a minorilor

Circa o mie de persoane au manifestat miercuri seara la Varşovia împotriva unui proiect de lege care pedepseşte cu...86

Sănătate
12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...2772

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...3541

9 oct 00:00SănătateEste nevoie de sânge! Participă şi tu la acţiunea de donare de la Hârşova!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, Primăria Oraşului Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Hârşova...585

30 sep 00:00SănătateFonduri nerambursabile pentru dotarea Spitalului Orăşenesc Hârşova

Primarul Orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a semnat luna trecută contractul de finanțare a proiectului „Dotarea...782

30 sep 02:35SănătateUn medicament cu ranitidină a fost retras de pe piață: specialiștii consideră că produce cancer

Un medicament care conține ranitidină este suspectat că ar putea produce cancer și a fost retras dintr-un mare lanț...1632

28 sep 01:01SănătateStroe: Spitalul Militar va fi transformat în Spital Regional; va fi gata în 2 ani, în parteneriat cu turcii

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a anunțat într-o conferință de presă că spitalul regional va fi gata...5033

27 sep 01:04SănătateO reţea de trafic de ovare şi nou-născuţi, destructurată de poliţia greacă

O reţea de traficanţi care vindeau nou-născuţi şi ovare prelevate de la femei provenite în principal din Bulgaria...998

26 sep 01:01SănătateProiect de rectificare bugetară pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța!

În luna august a acestui an, bugetul Spitalulului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a fost rectificat, la...2210

25 sep 16:26SănătateCompartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Opt mii de ore de muncă, 14 kilometri de cablu de date, 70 tone de nisip şi aproape 14.000 de cărămizi, sunt doar...2716

24 sep 01:28SănătateANUNŢ PROGRAM DONARE DE SÂNGE!

Toate persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă...1109