rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 7 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

De ce se produc accidente feroviare în zona I.C. Brătianu: Grup Feroviar Român NU ARE personal calificat pentru asigurarea mentenanței!

În ultimii ani, pe zona Palas-Constanţa Mărfuri, aflat pe raza de activitate a Sucursalei Regionala CF Constanța, s-au înregistrat mai multe accidente feroviare, cel mai recent având loc pe 22 septembrie. Specialiștii, în urma investigațiilor producerii accidentelor, au constatat că acestea s-au produs din neasigurarea, de către SC Grup Feroviar Român S.A (GFR), gestionarul de infrastructură feroviară, a numărului necesar de personal feroviar de specialitate pentru realizarea activităţii de întreţinere a căii reprezintă o deficienţă la nivel de organizaţie. Această deficienţă a condus în timp la supraîncărcarea cu sarcini de lucru a personalului existent şi la imposibilitatea realizării activităţii de mentenanţă a infrastructurii căii. În plus, absenţa procedurii activităţii de întreţinere a căii conform normelor de bune practici a contribuit la crearea condiţiilor de apariţie a accidentelor feroviare.

Anul trecut a avut loc un accident feroviar destul de grav pe zona Palas-Constanța Mărfuri, stație aflată pe secția neinteroperabilă Palas-Cap Midia, pe unde nu circulă trenuri de călători, administrată de gestionarul privat de infrastructură GFR. Pe 18 martie 2018, două vagoane au deraiat de pe șine și s-au răsturant, tot în zona podului care traversează bulevardul I.C.Brătianu. Cele două vagoane făceau parte dintre-o garnitură feroviară de marfă. Acestea s-au răsturnat pe podul care traversează această zonă populată a Constanţei, cartierul Brătianu şi Bulevardul I.C.Brătianu, fără a provoca victime. Pe Bulevardul I.C.Brătianu, bucăţi din terașament s-au desprins de pe pod şi au căzut pe carosabil şi pe trotuar. În urma producerii acestui accident suprastructura căii a fost afectată pe o distanță de aproximativ 160 m. Directorul General AGIFER a decis imediat deschiderea unei acțiuni de investigare cu privire la producerea accidentului și pentru depistarea cauzei ce a condus la producerea lui.

Replica de Constanța a intrat în posesia raportulului Agenției de Investigare Feroviară Română, raport care a stabilit cine este vinovat pentru producerea accidentului. Concluzia? SC Grup Feroviar Român S.A. Cauza directă a producerii acestui accident o constituie escaladarea flancului activ al ciupercii șinei de pe firul exterior al curbei de către roata atacantă (situată pe partea dreaptă în sensul de mers al trenului) de la vagonul nr.33877916958-4 ca urmare a creșterii raportului dintre forţa conducătoare și sarcina ce acţiona pe această roată, depăşindu-se astfel limita de stabilitate la deraiere. Creșterea raportului dintre forţa conducătoare și sarcina ce acţiona pe roata atacantă s-a produs în condițiile descărcării puternice de sarcină a roții din partea dreaptă a osiei conducătoare și a creșterii forței laterale (de ghidare) pe această roată. Factorii care au contribuit: Starea tehnică necorespunzătoare a căii generată de defecte la ecartament, nivel transversal și direcția căii în curbă. Pe parcursul investigării accidentului feroviar s-a constatat că fapt SC Grup Feroviar Român S.A. nu are personal calificat pentru asigurarea mentenanței infrastructurii feroviare subdimensionat, față de prevederile Instrucției pentru întreținerea liniilor feroviare nr.300/1982.

Astfel, cauza primară a accidentului o constituie neaplicarea prevederilor procedurii de sistem „definirea clară a sarcinilor legate de siguranța și delegarea lor personalului cu competențe adecvate”. Adică, să utilizeze în funcțiile cu responsabilități în siguranța pe calea ferată numai personal care corespunde din punct de vedere profesional și pentru care există avize medicale și avize psihologice, de aptitudine, aflate în termen de valabilitate parte a sistemului de 6 management al siguranței S.C. Grup Feroviar Român SA, referitoare la utilizarea de personal neautorizat pentru practicarea funcțiilor de șef de district și șef de echipă, în cazul Districtului de Linii Năvodari din cadrul S.C. Grup Feroviar Român SAparte a sistemului de 6 management al siguranței S.C. Grup Feroviar Român SA, referitoare la utilizarea de personal neautorizat pentru practicarea funcțiilor de șef de district și șef de echipă, în cazul Districtului de Linii Năvodari din cadrul S.C. Grup Feroviar Român SA, după cum se arată în raport. Ultimul control efectuat, de către personal cu atribuții de control din la districtul de linii Năvodari a fost în perioada 27.01.201701.02.2017, iar ultimele reparații au fost făcure în 2001.

SC GFR nu are personal calificat pentru asigurarea mentenanței liniilor feroviare, fapt pentru care se produc accidente

Pe parcursul investigării accidentului feroviar s-a constatat că societatea nu are personal calificat pentru asigurarea mentenanței infrastructurii feroviare subdimensionat, față de prevederile Instrucției pentru întreținerea liniilor feroviare nr.300/1982. În consecință, din cauza acestui fapt SC Grup Feroviar Român S.A. nu poate să se încadreze în prevederile ”Instrucției nr.305– privind fixarea termenelor și a ordinei în care trebuie efectuate reviziile căii” ediția 1977 referitoare la respectarea termenelor de revizie tehnică a căii, deoarece pentru funcția șef district și șef echipă nu are personal autorizat pentru exercitarea acestor funcții. La data producerii accidentului feroviar, SC Grup Feroviar Român S.A. asigura revizia tehnică a căii cu un picher și 7 revizori de cale. Conform prevederilor Instrucției nr.305/1997 revizia chenzinală a căii se realizează în comisie compusă din șef district, șef echipă și revizor de cale. ”În condițiile în care acest gestionar de infrastructură feroviară neinteroperabilă trebuie să asigure mentenanța infrastructurii (inclusiv revizia tehnică pe jos a căii) pentru cei 87,078 km linie desfășurată și 175 schimbătoare de cale, un singur șef de district (a cărui activitate este asigurată de un picher), este cert că o singură persoană nu poate parcurge pe jos de două ori pe lună (pentru efectuarea reviziilor chenzinale) această distanță și, să coordoneze și să participe la activitățile de mentenanță. De asemenea analiza numărului de personal muncitor a scos în evidență că pentru realizarea mentenanței infrastructurii feroviare, acest gestionar de infrastructură feroviară dispune pentru districtul de linii Năvodari (pe raza căruia s-a produs accidentul) de un număr de 13 muncitori față de un număr de 49 muncitori cât rezultă din dimensionarea activității acestui district. Comisia de investigare concluzionează că neasigurarea numărului de personal necesar realizării lucrărilor de mentenanță a infrastructurii feroviare reprezintă un pericol pentru siguranța feroviară, cu atât mai mult cu cât gestionarul de infrastructură feroviară nu a identificat soluții pentru eliminarea deficitului de personal. Precizăm că prezentul raport este al IV-lea în care AGIFER a constatat și consemnat acest aspect. Având în vedere factorii care au contribuit la producerea accidentului, factori care au la bază cauze subiacente ce reprezintă abateri de la codurile de practică, precum și faptul că, supravegherea operatorilor economici din sistemul de transport feroviar este atribuția Autorității de Siguranță Feroviară Română – ASFR, comisia de investigare recomandă ca ASFR să analizeze dacă gestionarul de infrastructură feroviară SC Grup Feroviar Român SA mai îndeplinește condițiile care au stat la baza emiterii autorizațiilor de siguranță de tip A și de tip B, pentru secția de circulație neinteroperabilă Palas – Năvodari”, se maia rată în raport.

Evenimente anterioare cu caracter similar

Pe distanţa Palas-Constanţa Mărfuri în anul 2014 s-au înregistrat două accidente feroviare pe podul IPMC pe care s-a produs accidentul feroviar astfel: la data de 10.03.2014, ora 12:15, la km 1+200, s-a produs deraierea unui tren. În acest caz, starea tehnică a suprastructurii căii a influențat producerea deraierii, datorită defectelor nivelului căii înregistrate pe curba de racordare dintre curba circulară şi aliniamentul adiacent.

La data de 14.03.2014, ora 12:50, la km 0+950, s-a produs deraierea de prima osie în sensul de mers a drezinei DCL 007 (aparţinând CNCFR „CFR” SA). În acest caz, starea tehnică a suprastructurii liniilor a fost unul dintre factorii care au influențat producerea deraierii, au stabilit specialiștii, din cauza defectelor nivelului căii înregistrate în zona joantei aflată pe curba parabolică de racordare dintre curba circulară şi aliniamentul adiacent.

La data de 14.09.2017, la ora 15:27, pe secția de circulație neinteroperabilă (gestionată de SC GFR SA) Capu Midia – Dorobanţu (linie dublă neelectrificată), în stația CF Capu Midia, la expedierea trenului de marfă nr.80464 (aparţinând SC GFR SA) de la linia 1, tren compus din 39 vagoane, s-a produs deraierea de un boghiu (al 2-lea in sensul de mers) al celui deal 31-lea. Cu ocazia investigării accidentului de cale ferată s-au constatat următoarele: la data producerii accidentului SC Grup Feroviar Român SA avea postul de șef secție desființat, postul de șef serviciu linii vacant (ambele posturi de la data de 01.07.2017). Șeful de district linii era în ultima săptămână de preaviz (deoarece își dădu-se demisia) și postul de șef echipă linii era vacant. SC GFR SA are implementat sistemul de management al siguranței, dar din cauza lipsei personalului de conducere, ultima verificare a districtului de linii Năvodari a fost efectuată în perioada 27.01.2017 – 01.02.2017, în urma căreia s-a încheiat nota de constatare cu în care se menționează că „traversele de lemn prezintă degradări ale materialului în zona de fixare a șinei, afectează zona de prindere a șinei, crăpături longitudinale”. Cu ocazia acestor acțiuni a fost constatat faptul că este utilizat în funcții SC personal neautorizat.

Cele mai recente accidente

Și pe 30 iunie, o locomotivă care tracta un tren de marfă cu 40 de vagoane tip cisternă, goale, a deraiat din cauze tehnice, înz ona KM 1+200 m. Îna prilie 2019, un tren de marfă cu 34 vagoane pline cu cos a deraiat la Lumina, lângă Năvodari, în timp ce la Constanța, lua foc o locomotivă electrică staționată lângă Grupa Tehnică a CFR Călători. Pe 27 august, o locomotivă a deraiat pe podul ce traversdează bulevardul IC Brătianu. Nu au fost victime nici atunci. Și, ca să nu uităm de evenimentul de duminică, 22 septembrie, când un vagon plinc u cisternă a deraiat în aceeași zonă.

Proprietarul Grup Feroviar Român (GFR) este Gruia Stoica, trimis în judecată în 2014 pentru trafic de influență.

Mirela PASCAL

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/pericol-de-explozie-un-vagon-plin-cu-combustibil-a-deraiat-de-pe-sine-pe-podul-i-c-bratianu-a-treia-oara-in-ultimele-3-luni-403538/

marţi, 24 septembrie 20191369
Comentarii

03GoGu(24 sep 14:04)
daca nu se dadeau ajutoare cu nemiluita si pentru toti, acum avea cine sa munceasca...
04cezara(24 sep 13:42)
alo, directorasii si ministerele, nu se sesizeaza nimeni?
04simplu(24 sep 09:26)
daca nu se verifiac SA NU MAI CIRCULE ca este pericol
08Iaute l si pe asta de la 6.50(24 sep 08:47)
Cumetre citeste articolul.este vb despre un vagon de marfa.tu si cu veorica ce mai stiti limba romana."cine nu i convine"ptiu fmm de analfabet.CUI NU I CONVINE distrusule.doaaamneeeeeee ai dat net si functii la toti analfabetii si
91Liniste(24 sep 06:50)
Ssssss Ciocu mic Sssss Cine nu-i convine sa mearga cu masina saracilor ......
mai mult...Replica
7 dec 00:00ReplicaCondamnat în regim de detenție după ce a vândut 25 de tone de grâu unui afacerist

Un șofer de 37 de ani din Brăila, cu domiciliul în județul Constanța, la un pas să ajungă după gratii, pentru...28

7 dec 00:00ReplicaDosarul MITEI de la Academia Navală: Ce a solicitat Camelia Ciobanu instanței de judecată56
7 dec 23:50ReplicaREVELION în Piaţa Ovidiu: IATĂ CE ARTIŞTI URCĂ PE SCENĂ!730
7 dec 00:26ReplicaVIDEO! A început FESTIVALUL IERNII în Parcul Tăbăcărie!

Festivalul Iernii 2019 şi-a deschis porţile vineri, 6 decembrie, de la ora 18.00, în Parcul Tăbăcărie. Amfitrionii...801

6 dec 00:00ReplicaFLAGRANT și PERCHEZIȚIE în Constanța: tânăr ARESTAT pentru TRAFIC de DROGURI1013
6 dec 20:21ReplicaDosarul Retrocedărilor. Primăria Constanța plătește peste 3 milioane de lei pentru recuperarea terenurilor!595
6 dec 13:42ReplicaSe DEMOLEAZĂ? Autorizația care a stat la baza construirii magazinului Lidl de pe strada Soveja, ANULATĂ DEFINITIV!

În urmă cu foarte mulți ani, pe strada Soveja, zona Delfinariu, funcționau o livadă și o fabrică de produse...3719

6 dec 16:13ReplicaINDIVID PERICULOS prins cu MASCAȚII, la Techirghiol!946
6 dec 00:00ReplicaANCHETĂ la Constanța! Luau bani pentru lucrări de tapițerie și DISPĂREAU! S-a lăsat cu percheziții și ARESTĂRI1730
7 dec 00:26ReplicaConstanța: PERCHEZIȚII de AMPLOARE într-un DOSAR de CONTRABANDĂ cu țigarete!

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean...1526

6 dec 00:00ReplicaFaleza din Costinești se prăbușește sub ochii autorităților!983
6 dec 00:00ReplicaSală de jocuri din județul Constanța, SPARTĂ de un MASCAT înarmat cu un CUȚIT: 'Culcaaat!'1657
Vremea
-0.1°-0.1° - 2.2° sâmbătă, 7 decembrie 2019
ConstantaUmiditate: 74%
Vânt: 3.04 m/s
Presiune: 1021 milibari

Loto
6/49222833363743
5/40142228313329
joker5323739425
Horoscop
mai mult...SPSportRT
7 dec 00:00SportIanis Hagi pe lista lui Victor Pițurcă: „Craiova e interesată”

Victor Pițurcă (63 de ani), managerul celor de la CS Universitatea Craiova, nu ar spune nu transferului lui Ianis Hagi...47

7 dec 00:00SportTomas Ryde: „Credeți că Messi sau Ronaldo se stresează? Meciul a fost de povestit nepoților, am trimis Ungaria în iad”

Tomas Ryde dezvăluie ce a schimbat tactic la pauză, cum le-a răpus pe maghiare, în România - Ungaria 28-27, ce...55

7 dec 00:00SportVictorie şi calificare incredibilă a României în grupele principale ale Campionatului Mondial

Naţionala feminină de handbal a României s-a calificat incredibil în grupele principale ale Campionatul Mondial din...47

7 dec 00:00SportContra cere iertare pentru ratarea calificării la EURO 2020, într-o scrisoare adresată suporterilor

Fostul selecţioner al echipei de fotbal a României, Cosmin Contra, şi-a cerut iertare suporterilor naţionalei pentru...44

Local
7 dec 00:00LocalMuzeul de Artă Constanța va avea în curând LIFT

Muzeul de Artă din Constanța va intra în perioada următoare în rebilitare și modernizare. În acest sens, acesta a...50

7 dec 00:00LocalCampanie de conștientizare la nivel mondial privind riscurile pentru copii a bateriilor de tip pastilă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor trage un semnal de alarmă asupra obiectelor din casă care...51

7 dec 00:36LocalEXPLOZIE într-o locuință din LUMINA: o persoană RĂNITĂ!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 6 decembrie, în Lumina, la o casă...449

7 dec 00:36LocalMilitar angajat în județul Constanța, CONDAMNAT cu EXECUTARE pentru că a condus BEAT!

Polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Mangalia, la data de 5 decembrie, au...1489

7 dec 00:35LocalAccident rutier în Constanța: Un șofer BEAT s-a RĂSTURNAT cu mașina!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 6 decembrie, pe DN22, între Lumina și...2051

6 dec 00:00LocalITM a sancționat firmele din Constanța care erau în neconformitate cu legea

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat activitatea de control și verificare a societaţilor...500

6 dec 03:16LocalDetalii șocante despre părinții săltați de DIICOT pentru că își abuzau sexual copiii, pe bani, pentru perverși din SUA

Apar informații șocante despre cei 15 părinți ridicați, marți, de DIICOT pentru că își abuzau sexual copiii cu...564

6 dec 03:16LocalDacă vedeți această fată, sunați de urgență la 112

Polițiștii au fost sesizați cu privire la dispariția numitei ANAMARIA LORELEI ROȘU, de 23 de ani, din municipiul...873

6 dec 03:12LocalÎncă o acțiune a polițiștilor locali în zona străzilor Munții Tatra și Locotenent Mănoiu

Polițiștii locali din cadrul Primăriei Municipiului Constanța împreună cu reprezentanți ai Direcței Generale de...598

6 dec 03:08LocalAsociația ‘Daruieste Aripi’ decorează secțiile pediatrice din Spitalul Județean Constanta și organizează un concert caritabil

În fiecare an, Asociația „Dăruiește Aripi” aduce bucuria sărbătorilor de Crăciun și copiilor internați în...373

Politică
6 dec 03:15PoliticăIohannis: Climatul politic s-a îmbunătăţit, abordările noastre au revenit pe făgaşul european. Am multe de spus ambasadorilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, înaintea întâlnirii cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la...383

6 dec 03:06PoliticăProiect în vederea alocării de fonduri pentru reabilitarea Moscheei Carol I din Piața Ovidiu

Uniunea Democrată Turcă din România, prin Harun Osman, alături de consilierul Secil Cantaragiu au realizat un...609

6 dec 03:13PoliticăNumele lui Mihai Fifor și Ion Mocioalcă apar în dosarul permiselor de port-armă eliberate ilegal

Numele fostului ministru de Interne interimar, senatorul PSD Mihai Fifor, şi cel al secretarului general al Pro...456

6 dec 03:17PoliticăCioloş: Preşedintele Iohannis ar trebui să iniţieze un nou pact naţional pentru Educaţie

Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să iniţieze un nou pact naţional pentru Educaţie, care să prevadă, pe...371

6 dec 03:07PoliticăTraian Berbeceanu va fi numit șef de cabinet al ministrului de Interne

Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, va fi numit șef de cabinet...1254

6 dec 03:07PoliticăPrimarul comunei Valu lui Traian Florin Mitroi convoacă şedinţă de consiliu

Primarul comunei Valu lui Traian Florin Mitroi, convoacă şedinţă de îndată a Consiliului Local al comunei Valu lui...452

6 dec 03:13PoliticăANI riscă să rămână fără conducere! Ludovic Orban: „Am investigat mai multe posibilități!“

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că există riscul ca ANI să rămână fără conducere după încetarea...492

6 dec 03:12PoliticăIohannis: O nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condiţiile inechităţilor semnalate; problema nu se rezolvă într-o lună - două

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă, având în vedere inechităţile...457

6 dec 03:08PoliticăOrban: Obiectivul nostru este de a reuşi ca Legea bugetului de stat să fie adoptată până la data de 31 decembrie

Obiectivul Guvernului este ca Legea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat să...375

6 dec 03:09PoliticăMarcel Ciolacu schimbă cârma PSD: 'Dacă magistrații spun că SIIJ trebuie desființată, PSD va vota în consecinţă'

Preşedintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că, în cazul în care...833

Monden
7 dec 00:00Monden„Bravo, ai stil!“ revine la Kanal D. Concurentele sunt persoane cunoscute

„Bravo, ai stil!”, show-ul fenomen care a inspirat o ţară întreagă redefinind noţiunea de eleganţă, atitudine...45

7 dec 00:00MondenLavinia Pârva, despre operațiile estetice: „Am făcut o remodelare de buze“

Iritată de informațiile care circulă despre ea în spațiul public, Lavinia Pârva a reacționat pe pagina personală...46

7 dec 00:00MondenCornel Galeș, plâns de fiica vitregă, renegat de fiica naturală. Ce mesaj trist a scris fata Vivianei

Cornel Galeș, care s-a stins din viață pe 1 decembrie 2019, în Spania, în urma unui teribil accident de mașină, a...43

7 dec 00:00MondenIlie Năstase nu-și poate lua mâinile de pe soția sexy. Poze incendiare din Turcia

Parcă e o păpușă Barbie! Are doar o operație estetică, la nivelul bustului, pe care a făcut-o la recomandarea...46

7 dec 00:00MondenCe tânăr chipeș și elegant a devenit fiul Mihaelei Rădulescu! Are 15 ani și se mândrește cu bunica pe Instagram

Familia pe primul loc! Asta scrie Ayan Schwartzenberg în dreptul unei postări pe contul de Instagram, care a adunat...46

7 dec 00:00MondenR. Kelly, acuzat că a mituit un funcţionar pentru a crea un act de identitate fals pentru o femeie

Procurorii federali americani l-au acuzat joi pe cântăreţul R. Kelly că a mituit un funcţionar în 1994 pentru a...42

7 dec 00:00MondenO expoziţie dedicată trupei suedeze ABBA se deschide la Londra

O expoziţie dedicată formaţiei ABBA se deschide vineri la Londra, printre obiectele expuse aflându-se şi o replică...45

7 dec 17:31MondenDavid Guetta şi Rita Ora, printre artiştii care au participat la un concert în memoria DJ-ului Avicii, la Stockholm

DJ-ul francez David Guetta şi cântăreaţa britanică Rita Ora s-au numărat printre artiştii care au susţinut joi...45

7 dec 00:00MondenStoyanka Mutafova, una dintre cele mai longevive actriţe de teatru din lume, a murit la 97 de ani

Stoyanka Mutafova, una dintre cele mai longevive actriţe de teatru din lume, care a continuat să joace cu regularitate...45

7 dec 00:00MondenSindicatul scenariştilor americani a anunţat producţiile TV nominalizate la premiile sale din 2020

Serialul animat "The Simpsons" a primit cele mai multe nominalizări - trei - la premiile decernate de Sindicatul...45

Mapamond
7 dec 00:00MapamondNuclear: Putin doreşte să reînnoiască rapid tratatul New START cu SUA

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că doreşte să reînnoiască până la sfârşitul anului cu SUA...46

7 dec 00:00MapamondBeijingul ia măsuri împotriva diplomaţilor americani

China a anunţat vineri măsuri de "retorsiune" împotriva diplomaţilor americani prezenţi pe teritoriul ei, între...43

7 dec 00:00MapamondRusia pregăteşte amenzi pentru mass-media şi reţelele de socializare care încalcă legislaţia electorală

Rusia pregăteşte amendamente la codul penal administrativ prin care va fi sancţionată cu amenzi substanţiale...40

7 dec 00:00MapamondÎnainte de prima sa întrevedere cu Putin, preşedintele ucrainean Zelenski s-a deplasat pe frontul din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean s-a deplasat vineri pe frontul din estul Ucrainei, cu trei zile înainte de prima sa...42

7 dec 00:00MapamondFranţa: Mobilizare masivă împotriva proiectului de reformă a pensiillor

Peste o jumătate de milion de oameni au manifestat joi în întreaga Franţă, în contextul grevei declanşate în...47

7 dec 00:00MapamondSlovacia: Cel puţin cinci morţi într-o explozie de gaz într-un bloc de 12 etaje

O explozie de gaz s-a produs vineri într-un bloc de apartamente în oraşul Presov din estul Slovaciei, provocând...39

7 dec 00:00MapamondTrafic internaţional de droguri: 11 olandezi arestaţi într-o operaţiune vizând o organizaţie criminală activă în toată Europa

Poliţiile din mai multe state europene au arestat 11 cetăţeni olandezi şi au confiscat importante cantităţi de...43

7 dec 00:00MapamondUNHCR: Donatorii promit 1,2 miliarde de dolari ca asistenţă pentru refugiaţi

Statele membre ale ONU s-au angajat, în cadrul unei conferinţe anuale desfăşurate joi la Geneva, să doneze 1,2...50

7 dec 00:00MapamondKenya: O clădire de şase etaje s-a prăbuşit într-o suburbie a capitalei Nairobi

Mai mulţi oameni au fost răniţi şi sunt temeri că unii au fost prinşi sub dărâmături după ce o clădire...45

7 dec 00:00MapamondIndia: Patru suspecţi de viol colectiv, împuşcaţi mortal de poliţie

Poliţia indiană a declarat vineri că a împuşcat mortal patru bărbaţi acuzaţi de viol colectiv şi de uciderea...40

Sănătate
7 dec 00:00SănătateȚigări normale sau electroice? Iată care sunt riscurile la care vă expuneți!

Orice cantitate de fum este nocivă pentru sănătate, aceasta este premisa de la care se poate porni acest subiect...88

4 dec 00:34SănătateDSP Constanța, informare cu privire la Hepatita A

Hepatită virală A este o boală infecțioasă, cu transmitere pe cale digestivă (fecal-orală), încadrată în...1353

4 dec 00:56SănătateA dat Ministerul Sănătății în judecată: este captiv în propria casă, din cauza unei boli cumplite

Un constănțean își cere dreptul la viață! Rozaceea a pus stăpânire pe viața lui și cere ajutor! Este o boală...1420

3 dec 02:06SănătateSe caută mame voluntare pentru copiii singuri din spitale

În România, 2 copii sunt părăsiți în spitale în fiecare zi, potrivit statisticilor oficiale. Nu numai ei sunt...814

2 dec 22:04SănătateAcțiune de donare de sânge în Negru Vodă!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orasului Negru Vodă organizează sâmbătă 07...498

2 dec 21:44SănătateRelatarea unei mămici care a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa: 'Vă recomand să mergeţi cu încredere...'

De-a lungul timpului, la adresa Spitalului Judeţean Constanţa au existat numeroase critici din partea pacienţilor:...3925

30 noi 03:17SănătateSecție de Radioterapie, la Constanța. Când devine funcțională!

La începutul anului, autoritățile locale promiteau că Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța va...1773

29 noi 01:20SănătateSpitalul Județean, în doliu. Doctorul Constantin Tica a MURIT

Doliu la Spitalul Județean Constanța. Șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică, Constantin Tica, a...47031

29 noi 00:00SănătateMenta este un tonic pentru digestie

Ceaiul de mentă este un tonic răcoritor, mai ales vara, dar poate fi şi de un real ajutor într-o digestie cu...822

29 noi 01:04SănătateFOCAR de HEPATITĂ la Cumpăna!

Focar de hepatită la Cumpăna! Mai multe cazuri au fost depistate în respectiva localitate, în aceste zile, însă...4816